Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 9 oktober 2015.

Cultuurvrijdag, 9 oktober 2015

Kunstencentra fuseren

Joure - It Toanhûs Centrum voor de Kunsten in Joure en Stichting Kunst en Cultuur Gaasterlân-Sleat (KCGS) zijn gefuseerd. Bestuursvoorzitters Huite Zonderland en Wytze Algra van de kunstencentra in De Fryske Marren tekenden maandag een fusiedocument. Aanleiding voor de samensmelting was onder meer de gemeentelijke herindeling, zegt directeur van It Toanhûs Jelle Posthumus. Begin vorig jaar fuseerden de gemeenten Skarsterlân en Lemsterland, het werkgebied van It Toanhûs, en Gaasterlân-Sleat, waar KCGS actief is in De Fryske Marren. Posthumus: ,,En die gemeente wilde liever één instelling subsidiëren in plaats van twee."

Economievrijdag, 9 oktober 2015

Kwart minder Friese bedrijven over de kop

Leeuwarden - Het bedrijfsleven in Fryslân weet weer beter het hoofd boven water te houden. In de eerste negen maanden van dit jaar zijn 110 Friese bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Dat is een daling van 24,7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In 2014 gingen ook al een kwart minder bedrijven op de fles.

Regiovrijdag, 9 oktober 2015

Crone wil snel huizen voor statushouders

Leeuwarden - In asielzoekerscentra in Nederland zitten 13.000 mensen die al een verblijfsvergunning hebben en dus naar een reguliere woning kunnen. Maar omdat de doorstroming naar sociale huurwoningen niet wil vlotten houden deze mensen een plek 'bezet' voor de vele nieuwe vluchtelingen die nu ons land binnenkomen. Daarom moeten er snel 25.000 woningen worden gebouwd, zodat er ruimte komt in de asielzoekerscentra. In november moeten de eerste woningen al staan. Dat stellen (middel)grote steden, verenigd in het netwerk G32.

Regiovrijdag, 9 oktober 2015

Fryslân rijdt straks twee weken fossielvrij

Leeuwarden - Twee weken lang alleen fossielvrij vervoer in Fryslân. Dat wil energiecoördinator Bouwe de Boer tijdens Culturele Hoofdstad 2018 verwezenlijken. Friezen pakken dan niet de gewone auto maar reizen met elektrische auto's en scooters, bussen op groen gas, en zonneboten.

Regiovrijdag, 9 oktober 2015

Winterjas weer nodig door kouder weer

Leeuwarden - Vanaf dit weekend is het afgelopen met het zachte najaarsweer. De wind zoekt de oosthoek op en de temperatuur doet een flinke stap terug. Het wordt tijd om de winterjas uit de kast te halen.

Geloof & Kerkvrijdag, 9 oktober 2015

Bible News Café verbindt kerk en kroeg

Joure - In de doopsgezinde kerk in Joure wordt zondag voor de eerste keer het Bible News Café (BNC) gehouden. Een nieuwe laagdrempelige manier om met dertigers en veertigers over het geloof, de Bijbel en de actualiteit in gesprek te gaan. De echtparen Simon en Elke van der Linden en Gea en Tjalco de Jong zijn de bedenkers.

Sportvrijdag, 9 oktober 2015

Basketbalvrienden eindelijk belangrijk voor Aris

De een is klein en moet zorgen voor punten, de ander is lang en is voor de rebounds: Enzo Swart (22) en Jelmer Visser (19). De twee basketballers uit de Aris-jeugd zijn voorbeelden van de verjonging van de Leeuwarder club. Het tweetal zal een belangrijke rol gaan spelen in het team van trainer Michael Schuurs.

Sportvrijdag, 9 oktober 2015

Cambuur dubt over Zeinstra of Nienhuis als eerste keeper

Leeuwarden - Staat Harm Zeinstra volgende week onder de lat bij SC Cambuur of toch weer Leonard Nienhuis? Die vraag zal in de aanloop naar de eerstvolgende wedstrijd (Cambuur - AZ op 17 oktober) actueel worden. Na een met 0-1 verloren oefenwedstrijd tegen Telstar, zei assistent-trainer Sandor van der Heide namelijk dat ,,we er de komende week eens goed over na zullen denken".

Sportvrijdag, 9 oktober 2015

Ontslag van preses Van der Wiel kost ruim miljoen euro

Heerenveen - Het dreigend ontslag van algemeen directeur Jelko van der Wiel bij sc Heerenveen is op een pijnlijke manier voelbaar binnen de organisatie van de club. Sinds een week tijd hebben al een tiental bedrijven hun sponsorschap opgezegd vanwege een gedwongen vertrek van de huidige voorzitter. Het gevolg daarvan is dat de Friese club daardoor een bedrag van ruim één miljoen euro misloopt, ongeveer tien procent van de huidige sponsorinkomsten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties