Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 9 oktober 2008.

Cultuurdonderdag, 9 oktober 2008

Friese doven erg blij met boventiteling Tryater

Leeuwarden - Doven en slechthorenden in Fryslân zijn erg blij dat Tryater experimenteert met een Nederlandse boventiteling van zijn theaterstukken. Hierdoor worden voorstellingen niet alleen toegankelijk voor mensen die het Fries niet machtig zijn, maar ook voor deze groep. Tryater maakt de wereld voor doven en slechthorenden een beetje groter, stelt het Fries Centrum voor Doven en Slechthorenden (FCDS) naar aanleiding van Eintsje Libben, de nieuwste productie van Tryater.

Economiedonderdag, 9 oktober 2008

Skarsterlân meest mkb-vriendelijk

Groningen De gemeente Skarsterlân is door ondernemers in de drie noordelijke provincies uitgeroepen tot meest vriendelijke gemeente voor midden- en kleinbedrijven. Dat blijkt uit een enquête onder drieduizend bedrijven. Criteria waren onder meer naar het imago, beleid en communicatie met betrekking tot het mkb en de hoogte van de lasten voor het bedrijfsleven. Binnen de provincie Groningen was Leek de meest vriendelijke gemeente voor mkb’ers. Op 10 november wordt de landelijke winnaar bekend gemaakt.

Economiedonderdag, 9 oktober 2008

Taxi Noord-West Friesland failliet

Leeuwarden Na het verlenen van de surseance van betaling vorige week is Taxi Noord-West Friesland deze week failliet verklaard. De rechtbank in Leeuwarden heeft het faillissement deze week uitgesproken. Het faillissement werd vorige week al verwacht. Of er mogelijkheden zijn voor een doorstart, wordt nog onderzocht. Vorige week meldde de advocaat van het bedrijf nog dat daar goede mogelijkheden voor waren. Door de samenwerking met andere taxibedrijven in de regio enkele jaren geleden hadden efficiëntievoordelen behaald moeten worden. Volgens de advocaat was daarvan echter geen sprake.

Economiedonderdag, 9 oktober 2008

Incassobureaus hebben handenvol werk

Amsterdam - Het zware weer waarin de wereldwijde economie verkeert, bezorgt incassobureaus in Nederland handenvol werk. ,,Opdrachtgevers willen zeker weten dat ze hun geld binnenkrijgen’’, aldus Jet Creemers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Incasso-ondernemingen (NVI). ,,Het is stervensdruk.’’

Economiedonderdag, 9 oktober 2008

Aantal faillissementen in derde kwartaal stabiel

Leeuwarden - Het aantal faillissementen in Fryslân is in het derde kwartaal vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar redelijk stabiel gebleven. De mindere groei van de economie heeft volgens woordvoerder Sjoerd Weiland nog geen effect op het aantal bedrijven dat omvalt. In het derde kwartaal zijn door de rechtbank 36 bedrijven in Fryslân failliet verklaard. Daardoor komt het aantal faillissementen in de eerste drie kwartalen op 101. vorig jaar waren dat in deze periode 105. ,,Het aantal faillissementen is dit jaar over de verschillende kwartalen vrij stabiel", zegt woordvoerder Sjoerd Weiland van de Kamer van Koophandel Noord Nederland. ,,In het eerste kwartaal waren er 39 faillissementen en in het tweede kwartaal 26. kleine schommelingen komen er wel voor en dat wordt bijvoorbeeld ook veroorzaakt doordat er in het derde kwartaal een dinsdag meer zit. Op deze dag spreekt de rechtbank de faillissementen uit."

Economiedonderdag, 9 oktober 2008

Zakenvrouwen uit Leeuwarden gaan samen rennen

Leeuwarden - Zakenvrouwen gaan komende winter voor aanvang van de werkdag rennen op de wielerbaan in Leeuwarden. Dat is in ieder geval het plan van onderneemster Rodien de Maar. ,,Onder leiding van een fysiotherapeute gaan we iedere dinsdag- en vrijdagochtend van half acht tot kwart over acht joggen. Van zitten achter je zakenbureau, op je zakenstoel en met je zakenlunch wordt je niet fitter en voor de sportschool is lang niet altijd tijd.” Het initiatief is niet alleen goed voor het lichaam, vertelt De Maar. ,,Al rennend kun je ook netwerken.”

Economiedonderdag, 9 oktober 2008

Van den Brug slijt helft occasions in één weekend

Drachten - Autohandel Van den Brug (in Drachten, Heerenveen, Buitenpost, Oosterwolde en Sneek) is afgelopen weekeinde van de helft van het assortiment occasions afgekomen. ,,We hebben ruim honderd van de 240 auto’s verkocht. Voor elk aannemelijk bod zijn ze van de hand gedaan. Normaal worden er in een weekend ongeveer 35 auto’s verkocht.” De actie verliep volgens directeur Hans van den Brug boven verwachting. ,,Het zijn zware tijden voor de branche - al zijn we niet pessimistisch. Maar om tijden met minder economische groei door te komen, moeten we extra werken voor hetzelfde resultaat.”

Economiedonderdag, 9 oktober 2008

Het enige dat akkerbouwers kan helpen is oostenwind

Leeuwarden - Een groot akkerbouwbedrijf levert doorgaans kostenvoordelen op. Dit jaar hebben veel akkerbouwers door de schaalgrootte echter een nadeel aan de opbrengstenkant. De regen van de afgelopen weken speelt een groep akkerbouwers momenteel parten. ,,Je moet het als akkerbouwer die zijn aardappelen van het land wil halen, hebben van een beperkt aantal rooibare dagen. Een groot deel van de Friese boeren heeft de aardappelen al van het land voordat de stevige buien van het afgelopen weekeinde kwamen. Voor hen waren er voldoende rooibare dagen. Voor een beperkte groep, vooral de grotere boeren, was dat dit jaar niet het geval", zegt woordvoerder Upt Hiddema van landbouworganisatie LTO Noord.

Hoofdartikeldonderdag, 9 oktober 2008

Een herfstakkoord...

Door de toezegging van de vakbeweging volgend jaar niet meer dan 3,5 procent loonsverhoging te eisen, kan Nederland sterker uit de economisch moeilijke tijden komen. Dat concludeerde premier Balkenende dinsdag tevreden na afloop van het najaarsoverleg. De partijen van het traditionele topberaad - kabinet, werkgevers en vakbonden - lieten zich lovend uit over het akkoord dat de naam Samen doen wat mogelijk is heeft meegekregen. Terwijl elders in Europa partijen tegenover elkaar staan, sluiten wij in Nederland een uniek akkoord, zo lieten ze weten. ,,Een rustakkoord in een totaal losgeslagen onrustige wereld’’, typeerde werkgeversvoorman Bernard Wientjes van VNO-NCW het akkoord. Er zijn afspraken gemaakt over loonmatiging, koopkracht, ontslagrecht en maatregelen om meer mensen aan de slag te krijgen.

Regiodonderdag, 9 oktober 2008

Ouderwets gebakken brood is weer helemaal in

Drachten - Staande voor de toonbank in de warme bakker vraag je je altijd af wat er ‘achter’ gebeurt. Als de tussendeur eens opengaat komt er een warme golf broodgeur voorbij, maar verder is het een mysterie.

Regiodonderdag, 9 oktober 2008

Bolswarder buren gaan auto delen

Bolsward - Bolsward krijgt naar alle waarschijnlijkheid als eerste Friese plaats een buurtauto. Als zich voldoende mensen aanmelden zet het bedrijf Wheels4All uit Grootebroek op een strategische plaats in de stad een auto neer, die dan gebruikt kan worden door Bolswarders die zich als autodeler hebben aangemeld.

Regiodonderdag, 9 oktober 2008

Campus stroomt nog niet vol

Harich - De 24-uursscholen voor jongeren die in het gewone onderwijs zijn vastgelopen, hebben grote moeite voldoende leerlingen binnen te halen. De Campus Wyldemerk in Harich had bijvoorbeeld plaats voor 48 leerlingen, maar er zijn er slechts achttien gekomen.

Regiodonderdag, 9 oktober 2008

Provincie houdt het VEC open

Drachten - Het Verkeers Educatie Centrum (VEC) in Drachten is failliet. Het bedrijf dat rijvaardigheids-trainingen aanbood kon met de opbrengst van de trainingen de vaste lasten niet betalen. De provincie zorgt dat de cursussen van dit jaar doorgaan.

Regiodonderdag, 9 oktober 2008

Een schoolgebouw, als een sinaasappel

Sneek - De opdracht was helder: ontwerp een school voor 2400 leerlingen en zorg ervoor dat iedereen zijn eigen plek krijgt en dat die plek tegelijkertijd voor iedereen is. Wind Architecten Adviseurs, onder leiding van Pieter Schievink, ging ermee aan de slag en ontwierp het nieuwe roc Friese Poort in Sneek.

Geloof & Kerkdonderdag, 9 oktober 2008

Nieuwe website over protestantisme

Hilversum - Op hervormingsdag, 31 oktober, wordt een nieuwe site over het protestantisme in gebruik genomen. Protestant.nl is het resultaat van een samenwerking tussen de Christelijke Hogeschool Ede (CHE), de NCRV, de Protestants Christelijke Ouderenbond (PCOB), de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en de Vrije Universiteit (VU) te Amsterdam.

Geloof & Kerkdonderdag, 9 oktober 2008

HGJB verliest een ton subsidie in Zuid-Holland

Den Haag - De provincie Zuid-Holland stopt per 2010 de subsidie van honderdduizend euro per jaar aan de Hervormd Gereformeerde Jeugdbond (HGJB), jongerenorganisatie binnen de Protestantse Kerk.

Geloof & Kerkdonderdag, 9 oktober 2008

Leren lezen over God in een taal van verwondering

Hoe geef je tegenwoordig godsdienstles op de basisschool? Met gewoon een bijbelverhaal vertellen kom je er niet meer. Je moet in de huid van kinderen kruipen.

Geloof & Kerkdonderdag, 9 oktober 2008

Wantrouwen rond ledenregistratieproject blijft

Drachten - De pijn rond het mislukken van de landelijke ledenregistratie Numeri zit diep bij het grondvlak van de kerk. Dat bleek gisteravond in de Menorah in Drachten. Directeur Haaije Feenstra en projectleider Henry Kieskamp gaven uitleg over het debacle en vertelden hoe het verder gaat. Het leverde bij velen een onbevredigend gevoel op.

Sportdonderdag, 9 oktober 2008

Schuil/Nummerdor verder in Dubai

Dubai Beachvolleyballers Richard Schuil (Leeuwarden) en Reinder Nummerdor hebben bij het toernooi uit de World Tour in Dubai gisteren de derde ronde bereikt. De geboren Fries en zijn partner, als tweede geplaatst, waren te sterk voor de Denen Soderberg en Hoyer: 22-20 21-18. Schuil en Nummerdor, die eerder op de dag afrekenden met de Amerikanen Nicholas Lucena en Sean Scott treffen nu de Zwitsers Laciga en Schnider.

Sportdonderdag, 9 oktober 2008

Ook ‘Fryslân boppe’ bij B-rijders

Utrecht Frederik Nauta uit Bolsward heeft gisteravond in Utrecht de tweede schaatsmarathon van het seizoen in de B-divisie gewonnen. Na het succes van Hallumer Maria Sterk bij de dames en Arjan Stroetinga (Waskemeer) op het hoogste niveau, maakten Engbert de Vegt (Ureterp) en Peter Nauta (Bolsward) het succes voor Fryslân compleet met een tweede en derde plaats bij de B-rijders.

Sportdonderdag, 9 oktober 2008

Stroetinga en Sterk gaan op herhaling

Utrecht - De Friezen Arjan Stroetinga en Maria Sterk hebben gisteren ook de tweede schaatsmarathon van dit seizoen gewonnen. In Utrecht toonde Stroetinga (Waskemeer) - net als vier dagen eerder in Amsterdam - met succes zijn sprintcapaciteit in de laatste meters, terwijl Sterk (Hallum) met Carla Zielman in haar spoor een ronde voorsprong nam op het peloton dames.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties