Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 9 juni 2009.

Cultuurdinsdag, 9 juni 2009

Levensloop is in christelijke boeken thema in actieweek

Leeuwarden - ‘Van groen naar grijs - levensloop in christelijke boeken’ is het thema van de Week van het Christelijke Boek 2010. Dat heeft de organiserende Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en Muziekvak (BCB) gisteren gemeld.

Economiedinsdag, 9 juni 2009

Uitbreiding Lelystad dichterbij

Lelystad - De milieueffectrapportage (mer) van Lelystad Airport is goedgekeurd door de ministers Eurlings (Verkeer) en Cramer (Milieu). Uitbreiding van de luchthaven is hiermee een stuk dichterbij gekomen. Dat maakte luchthavendirecteur Lex Oude Weernink bekend.

Economiedinsdag, 9 juni 2009

Alleen Friese sloopbonus bij duurzame auto

Leeuwarden - De provincie Fryslân zal alleen een extra bonus op de bestaande sloopregeling geven als een extra duurzame auto wordt gekocht. Dit zegt de gedeputeerde Adema van verkeer, vervoer en milieu.

Economiedinsdag, 9 juni 2009

Tuinders naar de rechter om vaste prijs van aardgas

Den Haag - Nederlandse land- en tuinbouwbedrijven zijn het niet eens met de prijs die ze moeten gaan betalen voor aardgas. De organisaties LTO Glaskracht Nederland en het Productschap Tuinbouw zijn hierom naar de rechter gestapt, zo maakte LTO Nederland maandag bekend.

Hoofdartikeldinsdag, 9 juni 2009

Examens, de minister...

De examens zijn achter de rug; de tijd van evaluatie komt er aan. Hoe deden de leerlingen het? Wat was het niveau van de examenstof? Het antwoord op de eerste vraag moeten we afwachten; dat op de tweede is er al: veel docenten vinden dat het niveau van hun vak daalt. Maar er is niet alleen verlies, vinden ze. Er is meer begrip voor het kunnen beoordelen van bronnen, ook het analyseren van lesstof gaat vooruit.

Regiodinsdag, 9 juni 2009

‘Overstap naar brugklas moet veel soepeler’

Leeuwarden - De overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs verloopt voor kinderen niet soepel genoeg. Een aantal maatregelen, waaronder het later afnemen van de Cito-toets, moet daarin verandering brengen. Dat vinden de PO-Raad, VO-raad, Cito en de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS).

Regiodinsdag, 9 juni 2009

Pasana lijkt weer op de goede weg

Dokkum - Zorggroep Pasana, waaronder ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum en zeven verpleeg- en verzorgingstehuizen in Noordoost-Fryslân vallen, lijkt op de goede weg. Vorig jaar is er iets minder verlies geleden dan gevreesd en voor dit jaar wordt weer het eerste plusje verwacht, zo blijkt uit het jaarverslag.

Regiodinsdag, 9 juni 2009

Met de auto vol trouwbloemen naar Leeuwarden

Leeuwarden - Zij had een lekke band, hij zei ‘spring maar achterop’ en de rest is geschiedenis. Jan en Marrigje Leemborg-Dikkers uit Leeuwarden zijn zeventig jaar een echtpaar, nadat het op deze klassieke manier aan raakte.

Regiodinsdag, 9 juni 2009

Gebruik minder water, dan kan wadleiding weg

Terschelling - Beperking van het drinkwatergebruik is de voornaamste voorwaarde om de Waddeneilanden (weer) geheel zelfvoorzienend te maken qua drinkwater. Er is op zich water genoeg maar alles wat je bespaart, hoeft niet opgepompt en/of gezuiverd te worden, dus daar moet je beginnen.

Regiodinsdag, 9 juni 2009

Dantumadiel wil keten snel sluiten

Damwâld - Illegale hangketen in Dantumadiel moeten snel worden gesloten, vindt het college van B en W. Alle jeugdonderkomens die niet aan de regels voldoen, moeten nog dit jaar dicht zijn. Jongeren krijgen wel de gelegenheid hun plek aan de regelgeving aan te passen.

Geloof & Kerkdinsdag, 9 juni 2009

‘Schrijf randkerkelijken nooit af’

Coevorden - Voormalig PKN-scriba dr. Bas Plaisier zei enkele jaren geleden dat we maar moesten ophouden met de term ‘randkerkelijken’. Een verkeerd etiket, aldus Plaisier. Gera Mateman vindt dat de kerk mensen die nog wel staan ingeschreven als kerklid maar die nooit van zich laten horen, nooit mogen afschrijven. Ze horen bij de kudde.

Geloof & Kerkdinsdag, 9 juni 2009

Bij het Jesus Seminar geloven ze eigenlijk helemaal niets

De ‘prominente Jezus-onderzoeker’ Marcus Borg beschrijft in Als met nieuwe ogen hoe hij het geloof uit zijn kinderjaren kwijtraakt en als volwassen theoloog een nieuwe kijk op Jezus krijgt. Hij is lid van het befaamde Jesus Seminar in de VS. Een groep die wel heel erg vrij met de Bijbel omgaat, aldus Catherinus Elsinga.

Geloof & Kerkdinsdag, 9 juni 2009

Verrijkend

Bisschop Wiertz van het bisdom Roermond hield afgelopen zaterdag een opmerkelijke preek bij de wijdingsplechtigheid van twee nieuwe priesters. Hij ging daar onder meer in op het voorbeeldige leven dat godgewijde mannen en vrouwen zouden moeten leiden maar dat in de praktijk wel eens mis gaat. ‘Iedereen weet dat ook priesters anno 2009 hun zwakheden hebben’, zei de bisschop. ‘Soms, helaas, kan het gedrag van de priesters aanstoot geven. Ook zij kennen bekoringen. Zij lijken weliswaar oprecht en vroom, want ze verrichten hun gebeden met grote nauwgezetheid. Maar, helaas, de ervaring leert, dat priesters in twee werelden kunnen leven.’

Geloof & Kerkdinsdag, 9 juni 2009

Franciscaan Eugčne Plouvier overleden

Leiden - Vorige week donderdag is franciscaan Eugčne J.M. Plouvier overleden. Eugčne Plouvier is 79 jaar geworden. In 1947 trad Plouvier in bij de minderbroeders franciscanen. In 1954 werd hij in Weert priester gewijd. Na zijn studies is hij jarenlang als docent Duits werkzaam geweest te Bolsward en Utrecht.

Sportdinsdag, 9 juni 2009

Ruim 1200 krabbels voor Cambuur verdediger Koen Brack

Leeuwarden - Cambuurverdediger Koen Brack heeft gisteren van de initiatiefnemers van de website ‘koentjemoetblijven.nl’ een digitale petitie aangeboden gekregen. De site ging zaterdagavond de lucht in en leverde binnen 48 uur liefst 1200 krabbels op. Brack vertrekt vandaag naar Italië, waar hij waarschijnlijk zijn loopbaan voortzet. Veel fans willen dat Cambuur hem een nieuw contract geeft. Brack (27) speelde 4,5 jaar voor de Leeuwarders.

Sportdinsdag, 9 juni 2009

Bond en ljeppers gaan in gesprek over sponsoring

Leeuwarden - Maandag komt er een gesprek tussen het hoofdbestuur van het Frysk Ljeppersboun (FLB) en de topklasse-fierljeppers over de mogelijkheden voor persoonlijke sponsoring. Het FLB-bestuur heeft alle topklassers daarvoor gisteren uitgenodigd. Dit naar aanleiding van de acties die ze vorige week aankondigden.

Sportdinsdag, 9 juni 2009

Feanster Passie en de witte schoentjes van Kees Kist

‘Als je van schrijven houdt, voetballiefhebber bent én in Fryslân woont, dan is het natuurlijk het mooiste om een boek te schrijven over sc Heerenveen.’ Met die ene zin geeft Sneker Harry Walstra zijn beweegredenen voor het schrijven van het boek Feanster Passie. Daaruit spreekt passie voor de club en met diezelfde passie spreken de 25 geďnterviewden uit heden en verleden over de club waarmee ze allemaal stuk voor stuk een binding hebben. Net als de schrijver.

Sportdinsdag, 9 juni 2009

Harkemase Boys: 51 duels gehad, twee te gaan

Leeuwarden - Even een paar dagen ‘aan de oplader’ en dan weer het veld op; dat is het verhaal van Harkemase Boys de afgelopen weken. Met een 1-0-nederlaag bij Rijnsburgse Boys kwam zaterdag een einde aan de strijd om de algehele zaterdagamateurtitel. Maar de ploeg kan nog niet op vakantie, want vanavond gaat de jacht op prijzen vrolijk verder in Heerjansdam. Daar is Barendrecht de tegenstander in de halve finale van de landelijke beker. Als Harkemase Boys wint, wacht Leerdam in de finale. Vermoeid of niet, wedstrijd 52 en mogelijk 53 van dit seizoen staan voor de deur.

Sportdinsdag, 9 juni 2009

Nederlands elftal speelt in Heerenveen

Heerenveen Het Nederlands elftal speelt op zaterdag 14 november een vriendschappelijke interland in het Abe Lenstrastadion in Heerenveen. Tegenstander van Oranje is Paraguay.

Sportdinsdag, 9 juni 2009

‘Heerenveen wil Koning van Volendam’

Heerenveen Sportclub Heerenveen heeft haar zinnen gezet op de komst Gerry Koning. Dat meldt De Telegraaf. De 29-jarige verdediger van FC Volendam heeft een aflopend contract. De geboren Volendammer kan de verbintenis verlengen, maar bereikte nog geen akkoord. Heerenveen hoopt Koning voor twee jaar vast te leggen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties