Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van maandag, 9 juni 2008.

Cultuurmaandag, 9 juni 2008

Blaast de Bazuin haalt hoogste puntenaantal

Maassluis - Brassband Blaast de Bazuin uit Surhuisterveen heeft zaterdag op het concert- en podiumconcours van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen (KNFM) in Maassluis het hoogste aantal punten van de dag gehaald. Het korps onder leiding van Bienze IJlstra behaalde in de derde divisie een gemiddelde van 88 punten wat goed was voor een eerste prijs met lof.

Cultuurmaandag, 9 juni 2008

Fleurige ‘Ronja’, mar ek wat rommelich

Astrid Lindgren’s Ronja de rôversdochter is miskien wol op hast de hiele wrâld spile en no wie De Himrik yn Opsterlân oan bar. It is in bytsje it ferhaal fan Romeo en Julia fan Shakespeare, mar dan mei in goede ôfrin: wiene dęr úteinlik allinne mar ferliezers by de beide famyljes, hjir binne der eins allinne mar winners. Mar dat winnen giet net sűnder argewaasje: der moatte problemen oerwűn wurde.

Hoofdartikelmaandag, 9 juni 2008

De bus...

Ooit reden in Fryslân talrijke busbedrijven, die werden gerund door particuliere ondernemers. De frequentie van de ritten lag hoog en ook dunner bevolkte gebieden waren bereikbaar. De chauffeurs kenden hun passagiers en stopten op plaatsen die de vaste klanten beter uitkwamen dan de officiële haltes. Als het moest, kon de fiets op het dak; zo konden vakantiegangers met betrekkelijk weinig moeite hun bestemming bereiken.

Regiomaandag, 9 juni 2008

Niet ambitieus, toch de eerste prijs

Schiermonnikoog - Ambitieus is de fanfare Looft den Heer uit Oudega (S.) absoluut niet, zegt voorzitter Cor Marinus. Groot was de verrassing dan ook toen zaterdag aan het eind van de middag bekend werd dat de Oudegaasters in de derde divisie de meeste punten (87) hadden behaald tijdens het Zang- en Muziekconcours op Schiermonnikoog. ,,Prestiizje-rjochte binne wy net. Dit is foar ús hiel bysűnder”, zegt de es-bassist.

Regiomaandag, 9 juni 2008

Opnieuw brand bij autobandenrecycling

Leeuwarden - Bij het bandenrecyclingbedrijf Total Recycling Industries (TRI) aan de Newtonweg in Leeuwarden heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag brand gewoed. De rook die door de brand ontstond, was tot buiten Leeuwarden te zien. Het is al de tweede brand bij het bedrijf in drie weken tijd, en de derde brand in ongeveer een jaar.

Regiomaandag, 9 juni 2008

Avonturen snuiven op Havendagen in Harlingen

De Friese Havendagen, afgelopen 6, 7 en 8 juni, werden dit jaar voor de tweede keer georganiseerd in Harlingen. Hoewel op het feest bijzondere tall ships te zien zijn - sommige zijn nooit eerder in Nederland geweest - en de hoogtepunten nautische evenementen als de vlootschouw en de Drakenrace zijn, draaien de dagen niet alleen om de toeschouwers. Aan de vooravond werd ook een congres gehouden voor (scheepvaart)ondernemers. Door die combinatie willen de organisatoren Harlingen beter op de kaart zetten als zeehaven.

Regiomaandag, 9 juni 2008

Arriva: stop de staking tot rijk gaat ingrijpen

Heerenveen - De reiziger mag niet langer de dupe zijn van het cao-conflict tussen de busbedrijven en de buschauffeurs. Arriva en de collega-vervoerders Connexxion en Veolia roepen hun personeel op weer te gaan rijden, nu uit een rapport van oud-minister Klaas de Vries is gebleken dat de overheid een uitweg uit de impasse moet zoeken. Vandaag geven de bonden nog geen gehoor aan de oproep.

Sportmaandag, 9 juni 2008

‘Zandbaanraces’ uit nood geboren op Jouster baan

Joure - In vroegere tijden kon het terrein van de Jouster motorclub Flying Boetoe op de titel ‘grasbaan’ rekenen. Anno 2008, als er zaterdag zelfs onder een vergrootglas geen grassprietje te bekennen is tijdens de jeugd- en nationale races, is de oplossing simpel. De benaming grasbaanraces zou in schril contrast met de werkelijkheid staan. Dus, glimlacht secretaris Jan Agema: ,,Noemen we het maar zandbaanraces.”

Sportmaandag, 9 juni 2008

SCO dicht bij klassebehoud

Drachten – SCO heeft zich zaterdagavond in en tegen Drachten een riant ogende uitgangspositie bevochten in de strijd tegen degradatie uit de korfbalhoofdklasse. De ploeg uit Oldeholtpade won in een wedstrijd, die maar zo nu en dan hoofdklasseniveau had. Het warme weer en het lange seizoen zullen daar ongetwijfeld debet aan zijn geweest.

Sportmaandag, 9 juni 2008

Midsimmercup ligt nog steeds goed in markt

Dronrijp - Op het moment dat Zwitserland en Tsjechië op het EK de bal lieten rollen, kwam er in Dronrijp een einde aan de heerschappij van het herenteam van Sneek. De drievoudig winnaar werd de voet dwars gezet door DTD. De vijfde editie van de Frivius Midsimmercup kreeg het futsalteam van Friesland als de uiteindelijke en winnaar. Bij de dames waren de debutanten van Be Quick uit Dokkum de sterksten.

Sportmaandag, 9 juni 2008

De lat ligt steeds hoger, het balletje steeds verder

Winsum - Er is bij aanvang van het seizoen in de topklasse van het fierljeppen sprake van een overtreffende trap. In de zesde eersteklasse wedstrijd in Winsum werd zaterdag de lat opnieuw hoger en het balletje weer wat verder gelegd. Daar was regerend nationaal kampioen Bart Helmholt op de uitgeklede accommodatie verantwoordelijk voor. Met 19.59 meter in zijn tweede poging legde de ljepper uit Hurdegaryp de concurrentie zijn wil op en veroverde en passant ook de leiderstrui.

Sportmaandag, 9 juni 2008

Erelijst van Chris Wassenaar is compleet

Stiens - Hij won in Dongjum, Wytgaard, Ternaard, Sneek, Leeuwarden, Huizum, Franeker en St. Annaparochie. In Broeksterwoude, Hallum, Holwerd, Minnertsga. En in Harlingen, Menaldum, Berlikum, Jorwert en Dronrijp. Maar in Stiens, nee, in Stiens wou het maar niet lukken. Tot gisteren. En dus is de erelijst van Chris Wassenaar nu, in zijn afscheidsjaar, echt compleet.

Sportmaandag, 9 juni 2008

Heerenveen A1 verslaat Ajax in bekerfinale

Almere - De A-junioren van sc Heerenveen hebben zaterdagmiddag hun leeftijdsgenoten van Ajax verslagen in de landelijke bekerfinale. Na een 2-2 tussenstand, die zowel na de reguliere als verlengde speeltijd op het bord stond, moesten strafschoppen uitkomst bieden in Almere. Johnny de Vries moest als laatste aanleggen vanaf elf meter en faalde niet.

Sportmaandag, 9 juni 2008

Friezen herken je ook op een EK al van heel ver

Basel/Bern - De Europese kampioenschappen voetbal. Na de Olympische Spelen en de wereldkampioenschappen voetbal het grootste sportevenement ter wereld. Wie bij zo'n grootscheepse happening aanwezig is, maakt heel wat mee. Ongeacht of je speler, coach, vrijwilliger, supporter of journalist bent. En als je een Fries bent, kun je er op rekenen dat je veel provinciegenoten tegenkomt. Dat weet je, omdat je ze van verre herkent. In Zwitserland is het tijdens de eerste twee dagen van het EK voetbal al niet anders.

Sportmaandag, 9 juni 2008

Met vier vrienden het Oranje feest beleven

Bern - Nog een paar uur en dan is het zover: Nederland - Italië. Mechiel Zantema had er maar wat graag bij willen zijn in het Wankdorf-stadion in Bern. Maar ja, probeer als gewone Oranjefan maar eens kaarten te krijgen.

Sportmaandag, 9 juni 2008

Burgumer Oranjefans trekken in Bern veel bekijks met Kika-actie

Bern - Naar het EK voetbal als supporter en dan geld inzamelen voor een goed doel. Dat leek een paar Friese Oranjefans afgelopen winter wel wat. Het balletje ging rollen en nu, ruim zes maanden later, zijn vier mannen uit Burgum in de Zwitserse hoofdstad Bern aanbeland om hun zelfbedachte missie te voltooien. Met hun inzamelingsactie trekken ze veel bekijks, zo bleek gisteren in de stad waar Oranje vanavond tegen Italië zijn eerste EK-wedstrijd speelt.

Sportmaandag, 9 juni 2008

Een loopje nemen met werkende benen

Wat moet Yvon Jaspers bij Studio Sportzomer? Natuurlijk, het is een vervelende tijd voor de gemiddelde vrouw. De man zit tussen zijn kratjes bier voor de tv en mag niet gestoord worden, tenzij het is om de voorraad aan te vullen. De vrouw mag het huis wat versieren, de straat met oranje vlaggetjes behangen, de kinderen oranje pruiken opzetten en, als dat allemaal gebeurd is en de wedstrijden zijn nog steeds niet afgelopen, de barbecue vast schoonmaken. Maar verder moet ze toch echt buiten beeld blijven. Is jammer. Is ook niet aardig om te zeggen. Maar daar staat tegenover dat er in de oneven jaren géén toernooi is en dat de man het dan dus al zwaar genoeg heeft.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties