Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 9 mei 2015.

Economiezaterdag, 9 mei 2015

Tweede muizenplaag blijft nog uit

Leeuwarden - De verwachte nieuwe geboortegolf van muizen blijft vooralsnog uit. De provincie Frysl‚n en LTO Noord verwachtten medio april dat het aantal muizen eind april of begin mei zou groeien, maar van een nieuwe plaag is nog geen sprake. Toch sluiten ze een nieuwe geboortegolf op korte termijn niet uit.

Hoofdartikelzaterdag, 9 mei 2015

Plekken op de open vlakte om te schuilen

Het wegvallen van de traditionele kaders in de samenleving zoals dat plaatsvond tijdens en na de ontzuiling, heeft enorme effecten gehad. Kerken, maatschappelijke organisaties, instituties en traditionele verbanden in de samenleving ondergingen grote veranderingen. Die leidden niet zelden tot het verdwijnen van organisaties en verbanden. De samenleving is een open vlakte geworden, zonder de vertrouwde kaders en symbolen van gemeenschappelijkheid. Het individu staat alleen in de gure wind van doorgeschoten individualisme.

Regiozaterdag, 9 mei 2015

Bijna alle verkeer rijdt te hard door nieuwe tunnel

Zuidhorn - De provincie Groningen wil nu al aanpassingen doen rondom de nieuwe tunnel in de Rijksstraatweg (N355) bij Zuidhorn, de doorgaande weg tussen Buitenpost en Groningen. Nagenoeg alle passerende auto's rijden te hard door de tunnel, die in september is geopend. Omwonenden klagen over geluidoverlast en gevaarlijke situaties.

Regiozaterdag, 9 mei 2015

Een hele markt vol met uit de hand gelopen hobby's

Buitenpost - ,,Hoe meer klosjes er aan een breiwerk zitten hoe beter", zegt Japke Zwaga-Visser. Ze staat met haar breiwerk op de handwerkmarkt in Buitenpost. ,,Mensen kunnen zich bij mij inschrijven voor een cursus Peruaans breien. Dat is breien met vijf kleine naalden. Er stonden hier net twee jonge meisjes en die waren helemaal wild van breien."

Regiozaterdag, 9 mei 2015

Vergeten Franeker filosoof krijgt waardering

Franeker - De laatste tien jaren is er echter weer meer aandacht voor deze denker uit Franeker. Terecht, vindt Anton de Man, die in 2010 op 82-jarige leeftijd promoveerde op een studie over Hemsterhuis. Zijn promotieonderzoek van toen heeft hij nu bewerkt tot een klein en toegankelijk boek: Hemsterhuis, Europees filosoof en zoon van Franeker.

Regiozaterdag, 9 mei 2015

120 mensen in Noord-Nederland zijn langdurig vermist

Leeuwarden - Er zijn in Noord-Nederland momenteel 120 langdurig vermisten. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoekscentrum Bureau Beke in opdracht van het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap, gefinancierd door het ministerie van Veiligheid en Justitie. Landelijk zijn er bijna 1500 mensen langer dan een jaar vermist.

Geloof & Kerkzaterdag, 9 mei 2015

2014 goed jaar voor kerkverzekeraar Donatus

's Hertogenbosch - Kerken- en monumentenverzekeraar Donatus heeft vorig jaar een nettoresultaat geboekt van 12,7 miljoen euro, bijna drie keer zo veel als in 2013. Donatus Nederland heeft meer dan 4600 kerkgebouwen verzekerd.

Sportzaterdag, 9 mei 2015

Vier redenen om uit te kijken naar de Giro d'Italia

San Lorenzo al Mare - Met een ploegentijdrit van 17,6 kilometer tussen San Lorenzo al Mare en San Remo start vandaag de 98e Giro d'Italia. Vier redenen om uit te kijken naar de eerste grote ronde van het jaar.

Sportzaterdag, 9 mei 2015

Vrouwen sc Heerenveen eindigen op tiende plek

Heerenveen - De vrouwenploeg van sc Heerenveen heeft de BeNeLeague gisteravond afgesloten met een gelijkspel. Daardoor is de Friese formatie als tiende geŽindigd. In de thuiswedstrijd tegen Anderlecht werd het, ondanks een 1-0 voorsprong nog 1-1. FC Twente greep naast de titel. De tukkerse vrouwen klopten weliswaar ADO Den Haag met 2-1, maar koploper Standard Luik won ook (2-0 tegen PSV). Daardoor zijn de Belgische vrouwen kampioen.

Sportzaterdag, 9 mei 2015

Dijkstra niet meer in actie voor SC Cambuur

Leeuwarden - Mart Dijkstra heeft zijn laatste wedstrijd voor SC Cambuur er opzitten. De verdediger annex middenvelder, die na de zomer voor Sparta gaat spelen, komt dit seizoen niet meer in actie. Dat maakte Cambuurs interim-hoofdtrainer Sandor van der Heide gisteren bekend. Dijkstra kampt met de naweeŽn van een gebroken teen en hoewel het gips er inmiddels af is, zou meespelen in de laatste twee duels alleen maar een risico zijn voor zijn fitheid.

Sportzaterdag, 9 mei 2015

Cambuur rekent zich niet rijk wat betreft Fair Play-klassement

SC Cambuur is een van de Nederlandse clubs die kans maakt op een plek in de eerste voorronde van de Europa League. Dat is te danken aan de klassering van Nederland in het Fair Play-klassement van alle Europese competities. Daarin staat de ons land op de eerste plaats. Dat wordt door de UEFA beloond met een extra Europees ticket. Ook nummer twee Engeland en nummer drie Ierland krijgen er een.

Sportzaterdag, 9 mei 2015

Trainersdebuut Van der Heide bij Ajax-Cambuur: mooi affiche en veel voorpret

Noem het glunderend. Of enthousiast. Maar hoe dan ook vol verwachting en goedgeluimd. Zo schoof Sandor van der Heide gistermiddag aan bij de Friese media om vooruit te blikken op de uitwedstrijd van SC Cambuur, morgen in de ArenA tegen Ajax. Voor een speler al een mooi affiche, maar voor de 36-jarige assistent-trainer ook. Zťker dit keer, want Van der Heide zit voor het eerst als eindverantwoordelijke op de bank bij een profclub. ,,Natuurlijk is het een wedstrijd en gaat het om drie punten. Maar je debuut maken tegen Ajax, da's toch fantastisch?"

Sportzaterdag, 9 mei 2015

Lodeweges wil met Heerenveen vol gas richting play-offs

Heerenveen - Met plaatsing voor de play-offs om Europees voetbal heeft sc Heerenveen een van de belangrijkste doelen gehaald. Nu de buit binnen is, waakt trainer Dwight Lodeweges voor gemakzucht. Hij wil vol gas richting seizoenstoetje. Te beginnen met een uitoverwinning op Go Ahead Eagles morgen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties