Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 9 mei 2009.

Cultuurzaterdag, 9 mei 2009

Eerste Friese Schrijfcafé in Heerenveen

Heerenveen - In Heerenveen opent deze maand een Schrijfcafé. Het is een ontmoetingsplaats voor mensen die van schrijven houden. In andere delen van Nederland is het fenomeen al bekend, maar volgens initiatiefnemers Hella Kuipers en Ingrid Barmentloo is dit het eerste Schrijfcafé van Fryslân. In Heerenveen kunnen schrijfliefhebbers ervaringen uitwisselen op het gebied van creatief schrijven en dagboekschrijven. Het Heerenveense Schrijfcafé vindt elke tweede zaterdag van de maand plaats in grand-café De Heerenkamer. De eerste bijeenkomst is op 16 mei.

Cultuurzaterdag, 9 mei 2009

Op Nij Feriene Bantega wint Toanielkriich 2008/9

Leeuwarden - Toneelvereniging Op Nij Feriene uit Bantega heeft de Toanielkriich 2008/9 gewonnen, de jaarlijkse wedstrijd voor Fries amateurtoneel van Stichting Amateurtoaniel Fryslân (STAF). Op Nij Feriene kreeg 269 punten voor het toneelstuk Fűgels dat het afgelopen seizoen op de planken bracht. Dat is gisteravond bekendgemaakt tijdens de afsluiting van het toneelseizoen in De Lawei in Drachten. De Bantegasters promoveren met deze score van de eerste klasse naar ereklasse, de hoogste wedstrijdklasse.

Economiezaterdag, 9 mei 2009

Werknemers gaan voor zekerheid en solliciteren niet

Rotterdam - Nog maar 11,3 procent van de potentiële beroepsbevolking in Nederland was in het eerste kwartaal van dit jaar actief op zoek naar een andere baan. Dat blijkt uit het gisteren gepubliceerde Arbeidsmarkt Gedragsonderzoek (AGO) van de Intelligence Group.

Economiezaterdag, 9 mei 2009

Jan Baan gaat met nieuw bedrijf in zee met Google

Putten - De Nederlandse softwarepionier Jan Baan heeft de Amerikaanse internetgigant Google aan de haak geslagen om zijn nieuwe onderneming Cordys steviger in de markt te zetten. Cordys krijgt toegang tot de zakelijke gebruikers van Google-software, variërend van mail tot documenten- en agendabeheer. De bedoeling is dat het nieuwe geesteskind van Baan een brug slaat tussen deze software en andere bedrijfssystemen.

Economiezaterdag, 9 mei 2009

Europese Investeringsbank zet kredietkraan open

Praag - Terwijl veel banken slechts mondjesmaat geld uitlenen, verwacht de Europese Investeringsbank (EIB), de bank van de EU-landen, het verstrekte krediet dit jaar te verhogen tot circa zeventig miljard euro. Dat is fors meer dan de 57 miljard vorig jaar en de 45 miljard voordien.

Hoofdartikelzaterdag, 9 mei 2009

Neergang, verlies aan betekenis...

Het is wel begrijpelijk, maar ook een beetje merkwaardig: in het Friesch Dagblad staan verhalen én over sluiting van kerken, én over ‘herplanting’ én over gemeentestichting. Verhalen dus over neergang en verhalen over opbouw en groei.

Regiozaterdag, 9 mei 2009

‘De Wâldsang: werk samen’

Buitenpost - De Wâldsang moet in de toekomst nauwer samenwerken met collega-muziekscholen. Dat stelt wethouder Rijpstra van Tytsjerksteradiel, naar aanleiding van het rapport dat onlangs is verschenen over het functioneren van de streekmuziekschool.

Regiozaterdag, 9 mei 2009

Jansma ambassadeur bij Winterspelen Vancouver

Papendal - Sportkoepel NOCNSF heeft gisteren zes wintersporters gepresenteerd als ambassadeur voor de Olympische Winterspelen van Vancouver 2010. Daar zit ook Sybren Jansma (bobslee) uit Drachten bij. Erben Wennemars, Annette Gerritsen (beiden schaatsen), Annita van Doorn (shorttrack), Nicolien Sauerbreij (snowboard) en Kees-Jan van der Klooster (paralympisch, zitski) zijn de andere vijf sporters die deze (ere-)functie gaan vervullen.

Regiozaterdag, 9 mei 2009

Na een mfc fietsen Friezen nu de inrichting bij elkaar

Garyp - Het was beslist niet moeilijk om de groep weer bij elkaar te krijgen, zegt Sieds Wobbes uit Garyp. De fietstocht van Garyp naar het Roemeense dorp Schitu-Stavnic in 2004 is de zeventien deelnemers - onder wie Henk Kroes, oud-voorzitter van de Vereniging de Friesche Elf Steden - destijds goed bevallen. ,,De wil om die tocht over te doen was er bij iedereen”, vertelt Wobbes. ,,Het is een mooie combinatie van hobby en liefdadigheid. Maar niet iedereen is in de gelegenheid om te gaan.”

Regiozaterdag, 9 mei 2009

Friese arts helpt jonge vrouw in Tanzania

Leeuwarden - De moeder van Piter Wilkens wordt vanavond tijdens de Memmenacht ingeschakeld om de aandacht te vestigen op kraamvrouwsterfte, vooral in Afrika. De link met Fryslân is niet vergezocht: al bijna tien jaar proberen Friese urologen de overlevingskans van zwangere vrouwen in Tanzania te vergroten.

Regiozaterdag, 9 mei 2009

Kerk Wiuwert kan weer vijftig jaar verder

Wiuwert - Het leek misschien op het eerste oog niet zo ernstig, maar toch was de Nicolaaskerk van Wiuwert in 2003 aan restauratie toe. De problemen zaten vooral in de houten vloer, die schuilging onder de kerkbanken en de houten lambrisering. Gelukkig lieten de experts zich overtuigen, en kreeg de kerk toestemming en subsidie voor de ingreep.

Regiozaterdag, 9 mei 2009

Tandarts stelt straks zelf de prijzen vast

Leeuwarden - Tandartsen kunnen binnenkort bij wijze van experiment zelf de prijzen van hun behandelingen gaan vaststellen. Minister Klink (Volksgezondheid) staat positief tegenover een advies van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), hier in 2011 mee te beginnen. Zorgverzekeraars zijn niet blij; tandartsen voorzien weinig verandering.

Geloof & Kerkzaterdag, 9 mei 2009

Expositie toont schatten geheime roomse leven

Leeuwarden - Maar weinig mensen weten dat Leeuwarden in de 17e en 18e eeuw liefst zes rooms-katholieke schuilkerken telde. Ook voor de eigen parochianen is het een verborgen geschiedenis. De expositie In het verborgene. Leeuwarders en hun schuilkerken moet daar een einde aan maken.

Geloof & Kerkzaterdag, 9 mei 2009

Vernieuwde Bonifatiuskapel ingezegend

Dokkum - Bisschop De Korte van het bisdom Groningen-Leeuwarden heeft gistermiddag de Bonifatiuskapel in Dokkum ingezegend, nadat hij eerst was voorgegaan in een vesperviering.

Geloof & Kerkzaterdag, 9 mei 2009

Eeuwfeest voor luthers kerkkoor Leeuwarden

Leeuwarden - Het Kerkkoor Maarten Luther van de Lutherse gemeente in Leeuwarden viert morgen het honderdjarig bestaan.

Geloof & Kerkzaterdag, 9 mei 2009

Onderzoek naar het werk van PKN in ‘aandachtwijken’

Leeuwarden - Op verzoek van de afdeling Binnenlands Diaconaat van de Protestantse Kerk (Kerk in Actie) doet het Kaski onderzoek naar wijkgerichte activiteiten van religieuze organisaties in ‘aandachtwijken’. De nieuwe benaming van de Vogelaarwijken. Dat meldt het Kaski op haar website.

Sportzaterdag, 9 mei 2009

Negende plaats toch goed voor deelname play-offs

Zeist - Ook de negende plaats in de eindstand van de eredivisie geeft recht op deelname aan de play-offs om het laatste ticket voor het kwalificatietoernooi van de nieuwe Europa League (de vroegere UEFA Cup). Dat bleek gisteren uit een mededeling van de KNVB over de verdeling van de Europese tickets.

Sportzaterdag, 9 mei 2009

FVC, met de V van verhuizen, viert 90-jarig jubileum

Leeuwarden - Erkende verhuizers, dat zijn ze bij FVC. De zondagse voetbalclub uit Leeuwarden nam gisteren haar intrek op het Wiardapark waar het nieuwe clubhuis - De groenling - feestelijk geopend werd door de Leeuwarder sportwethouder Marco Florijn. Tegelijkertijd viert de eersteklasser dit weekeinde zijn 90-jarig bestaan en in al die jaren is de club al vaak van locatie gewisseld. Een club van het volk is de Friesche Voetbal Club altijd gebleven. En de gezelligheid verhuisde steevast mee.

Sportzaterdag, 9 mei 2009

Winnend Cambuur treft nu Zwolle

Oss – Beide al zeker van de play-offs, beide bezig aan hun laatste competitieduel. Behalve het vermijden van blessures en het redden van de eer, stond er voor TOP Oss en Cambuur gisteravond dan ook niets op het spel. Cambuur won. Dat dan weer wel.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties