Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 9 mei 2007.

Agendawoensdag, 9 mei 2007

Klassiek

Cultuurwoensdag, 9 mei 2007

Cazemier favoriet bij brugklassers

Burgum - ,,Gelukkig niet in het roze lokaal”, lacht Caja Cazemier als ze over de gang loopt van de openbare scholengemeenschap Singelland in Burgum. De schrijfster uit Leeuwarden was gisteren samen met de schrijvers Joost Heyink en Rom Molenmaker en illustrator Monique Beijers op het Singelland en op de christelijke scholengemeenschap Liudger in Burgum om te praten over hun werk.

Cultuurwoensdag, 9 mei 2007

Lida Dykstra wint foar twadde kear Simke Kloostermanpriis

,,Do makkest it ús net maklik, Lida’’, kreune Louw Dijkstra fan útjouwerij Bornmeer, doe’t de skriuwster mei it idee kaam in resepteboekje oan it boek Lederwyntsje, bern mei krêften ta te heakjen. Ek de winkels wiene der net wiis mei. Want hoe stalle je sa’n boek mei in lyts ‘ûnhandich’ boekje derby yn ’e kast? Lida Dykstra laket. ,,Och, it like my gewoan sa aardich. Dat de bern sels yn it optekenboekje fan Lederwyntsje lêze koene.’’ Foar de orizjinele foarmjouwing krige Lederwyntsje ferline jier al de Welpeprint. Sneon kriget de skriuwster foar dit boek de Simke Kloostermanpriis

Economiewoensdag, 9 mei 2007

Verbeter het milieu, eet aardappelen

Leens - Natuurorganisaties, milieudeskundigen en energieleveranciers roepen het al jaren lang. Energie besparen is goed voor het milieu. ,,We worden opgeroepen om de thermostaat maar een graadje lager te zetten en doen dat dan ook”, vertelde onderzoekster P. Gerbens-Leense gisteren op het symposium Landbouwplantenveredeling en akkerbouw in relatie tot ons dagelijks voedsel in Leens. ,,Maar weinig mensen weten dat je door veel bewuster te eten ook je steentje kunt bijdragen aan het milieu. Consumenten zijn zich onvoldoende bewust welke gevolgen hun eetpatroon heeft voor het milieu.”

Economiewoensdag, 9 mei 2007

Reisje naar Canada voor Friese bouwers

Leeuwarden - Ze waren al eens op excursie geweest in Rome, Sint-Petersburg en Athene, maar nu gaan dertig Friese bouwers naar Canada. Negen dagen lang.

Expowoensdag, 9 mei 2007

Allingawier, Expositiekerk: expo kunstschilder Michiel Galama, t/m 28 juni.

Regiowoensdag, 9 mei 2007

Adema ‘van boven geroepen’ tot CU-gedeputeerde

Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten heeft weinig ervaring met besturen bij de overheid. Van de vijf kandidaat-gedeputeerden kan alleen Anita Andriesen bogen op dat soort bestuurservaring; zij was de afgelopen vier jaar gedeputeerde voor de PvdA. Jannewietske de Vries uit Raerd, de andere PvdA-kandidaat, was directeur bij de gemeente Leeuwarden. Van de CDA-kandidaten, veehouder Sjoerd Galema uit Hartwerd en hbo-manager Tineke Schokker uit Eastermar, moeten het doen met acht en vier jaar ervaring in Provinciale Staten. Piet Adema uit Drachten is interim-manager en was eerder voorzitter van de ChristenUnie in Fryslân.

Regiowoensdag, 9 mei 2007

Niet altijd alles samen willen doen

Tzummarum - Eigenlijk zijn Atze Hempenius (87) en zijn vrouw Jetske Joustra (90) behoorlijke tegenpolen. Atze is graag wat op zichzelf. Het allerliefst gaat hij op de scootmobiel vanuit zorgcentrum Nij Bethanië in Tzummarum een slagje richting Sexbierum: even kijken hoe de boeren het doen op het land waar hij zelf zoveel jaren werkte.

Regiowoensdag, 9 mei 2007

Museum ontmanteld

Exmorra - Het landbouwmuseum in Exmorra wordt langzaam ontmanteld. Landbouwmachines, boeken, foto’s, ansichtkaarten, tentoonstellingsattributen, alles wordt gerubriceerd en ingepakt. In het najaar verhuist de hele boel naar Earnewâld, waar momenteel een nieuw landbouwmuseum wordt gebouwd.

Regiowoensdag, 9 mei 2007

Boorsma gepasseerd door eigen fractie

Dokkum - Het blijft rommelen in de Statenfractie van de ChristenUnie. Was er voor de verkiezingen trammelant over de lage positie van de zittende Statenleden, nu voelt kandidaat-gedeputeerde Sicco Boorsma uit Dokkum zich ernstig gepasseerd door zijn fractiegenoten Piet Adema en Albert Oostland. Zij onderhandelden namens de ChristenUnie met CDA en PvdA over een nieuw college. CDA en PvdA vroegen de ChristenUnie of er ruimte was in de persoonlijke bezetting. Die was er volgens Adema en Oostland. Boorsma zegt in dat standpunt nooit gekend te zijn, terwijl vooraf volgens hem wel was afgesproken dat hij zou aanschuiven als er over personen gesproken zou worden.

Sportwoensdag, 9 mei 2007

Heerenveen pakt zaken serieus aan

Heerenveen - De vijfde plaats in de competitie heeft de prestatiehonger van SC Heerenveen nog allerminst gestild. De Friese ploeg pakte gisteren de zaken serieus aan en werkte de laatste training in de aanloop naar het play-offduel tegen Ajax grotendeels achter gesloten deuren af. ,,We hoeven Ajax niet wijzer te maken dan ze al zijn’’, zei trainer Gertjan Verbeek.

Sportwoensdag, 9 mei 2007

Heldenrol voor keeper Wouter Glashouwer

Hurdegaryp – Balk blijft na het winnen van de strafschoppenserie gisteravond tegen Hardegarijp in de nacompetitie in de race voor een plek in de tweede klasse. Doelman Wouter Glashouwer maakte na twee gelijkspelen het verschil door de beslissende penalty te keren.

Sportwoensdag, 9 mei 2007

Eerste zege Hooghiemster in ronde van Heerenveen

Heerenveen - René Hooghiemster won gisteravond het wielercriterium rond het Abe Lenstra stadion in Heerenveen. Voor Hooghiemster was het de eerste overwinning en de 20-jarige renner uit Oentsjerk liet zien dat hij een snelle leerling is. In de sprint versloeg hij zijn medevluchter Rob Disseldorp (Rijpwetering) en zij deelden het erepodium met Wim Stroetinga uit Oldeberkoop.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties