Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 9 april 2008.

Cultuurwoensdag, 9 april 2008

Oerol krijgt 245.000 euro voor project Wilson

Terschelling - Het Oerolfestival op Terschelling krijgt een subsidie van 245.000 euro voor het project Walking van Robert Wilson. Het geld wordt beschikbaar gesteld door het Prins Bernhard Cultuurfonds, het VSB Fonds en het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten, zo maakte een woordvoerster van het festival gisteren bekend.

Cultuurwoensdag, 9 april 2008

Gem en Postman op Befrijdingsfestival

Leeuwarden - D.A.A.N., Wouter Hamel, Gem, VanVelzen en Postman zijn enkele van de artiesten die op 5 mei optreden tijdens het zeventiende Befrijdingsfestival in Leeuwarden. Ze staan, net als Modena City Ramblers, Kraak en Smaak, Dirty Sweet en La Troba Kung Fu, op het ROC Friese Poort Podium op het Oldehoofsterkerkhof. Het is voor het eerst in vier jaar tijd dat het hoofdpodium van het Befrijdingsfestival weer bij de Oldehove staat. De afgelopen jaren kon die plek niet worden gebruikt vanwege de aanleg van de parkeergarage.

Economiewoensdag, 9 april 2008

Friesland Beef stopt aanvoer van runderen

Leeuwarden - In- en verkoopbedrijf van vee en vlees Friesland Beef stopt voorlopig met de aanvoer van vee voor de slacht bij Friesland Vlees in Leeuwarden. Friesland Beef heeft nauwelijks nog vleesafzet na alle commotie over vermeende misstanden bij transport en slacht. Gevolg is dat er bij Friesland Vlees in Leeuwarden een derde van de werkzaamheden wegvalt.

Economiewoensdag, 9 april 2008

CNV: werkloze moet sneller aan het werk

Utrecht – Vakbond CNV wil een andere aanpak van het stelsel van de werkloosheidsverzekering. Kern van het voorstel aan de commissie Bakker, die op verzoek van het kabinet onderzoekt hoe de arbeidsdeelname kan worden verhoogd, is het verlagen van de premie voor bedrijven. In ruil daarvoor moeten bedrijven en werknemers zich meer inspannen om de periode na ontslag zo kort mogelijk te houden. Wanneer bedrijven dit massaal doen kunnen de premies voor bedrijven aan dit stelsel aanzienlijk lager worden, zegt voorzitter Rene Paas van de vakbond.

Economiewoensdag, 9 april 2008

EK-order voor Dokkumer Vlaggencentrale

Leeuwarden - De Dokkumer Vlaggencentrale (DVC) levert achttien grote doeken voor het Europees Kampioenschap voetbal deze zomer. De doeken worden aan het begin van elke wedstrijd op de middenstip omhooggehouden. DVC bedrukt de doeken met de emblemen van sponsoren van het EK.

Hoofdartikelwoensdag, 9 april 2008

Milieusubsidies...

De door de overheid aangekondigde milieusubsidies voorzien in een behoefte. Kort na de openstelling voor de regeling die elektriciteit uit zonnecellen subsidieert, hebben duizenden mensen een aanvraag ingediend.

Regiowoensdag, 9 april 2008

Met tweehonderd dorpsgenoten een dagje uit naar Ameland

WYBE FRAANJE

Regiowoensdag, 9 april 2008

Het uiterlijk is slechts schone schijn

Joure - ,,Plastische chirurgie is ontstaan vanuit de brandwondenzorg in de Eerste Wereldoorlog”, doceert plastisch chirurg Anneke Knepper van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) gistermiddag. Ze hield, net als schrijfster van het boek Echt mooi Wieke de Haan, gistermiddag een lezing voor zo’n 130 vrouwen van de christelijk-maatschappelijke vrouwenbeweging Passage Fryslân in kerkelijk centrum De Oerdracht in Joure. Dit in het kader van ‘Wonen in je eigen lijf’, onderdeel van het landelijke project Samen Wonen, waar de Passagevrouwen zich de komende jaren mee bezighouden.

Regiowoensdag, 9 april 2008

‘Het gebouw op zichzelf is niet heilig’

Dit jaar inventariseert de Stichting Alde Fryske Tsjerken de manier waarop de kerkgebouwen in Fryslân gebruikt worden. Naar schatting honderd van de zeshonderd kerken hebben als godshuis weinig of geen toekomst meer. Het Friesch Dagblad gaat op zoek naar het verhaal achter de kerk. Als eerste de Ned. Herv. kerk van Holwerd.

Regiowoensdag, 9 april 2008

Muskusrat rukt op in Fryslân

Leeuwarden - Als er niets verandert in de huidige aanpak van de muskusrat, komen er in Fryslân ieder jaar duizenden bij. Die waarschuwing geeft Wetterskip Fryslân, dat volgende maand over het bestrijdingsbeleid vergadert. Door de zachte winters groeit de muskusrattenpopulatie harder, terwijl de rattenvangers van het Wetterskip vergrijzen.

Geloof & Kerkwoensdag, 9 april 2008

Voor God de wereld rond

IJlst -,,Wow, dacht ik eerst; wat moet ik nou in mijn uppie naar Australië? Zoiets zou ik uit mezelf niet doen.” Tryntsje ten Woude (26) uit IJlst vertrok maandag naar Perth, Australië om bij een basis van Jeugd met een Opdracht (JmeO) een half jaar durende School of Worship te gaan doen. Ze maakte de overstap van de zorg naar evangelisatie.

Geloof & Kerkwoensdag, 9 april 2008

Boek Anselm Grün voor CNV

Leeuwarden - Anselm Grün heeft op verzoek van vakbond CNV een boek geschreven over Plezier in je werk. Vorig jaar startte CNV de campagne ‘Thank God it’s Monday’. Een van de activiteiten was een lezing van de Duitse monnik en schrijver over plezier in je werk en de relatie met spiritualiteit.

Geloof & Kerkwoensdag, 9 april 2008

Rabbijn Tzvi Marx bij Israël-avond in Leeuwarden

Leeuwarden - De bekende rabbijn dr. Tzvi Marx komt op 13 mei naar Leeuwarden in het kader van een Israël-bijeenkomst. Het is dit jaar zestig jaar geleden dat de staat Israël werd uitgeroepen. Daarom houdt de Provinciale Commissie Kerk en Israël een bijeenkomst over het thema ‘60 jaar staat Isräel en de kerk’

Sportwoensdag, 9 april 2008

Aris verliest, maar houdt schade beperkt

Leeuwarden - Wat doe je als basketbalploeg die al lang en breed is uitgeschakeld voor de play-offs als de koploper op bezoek komt? Dan probeer je voor een stunt te zorgen of als dat niet lukt, de schade beperkt te houden bij een nederlaag. Het eerst was gisteravond het doel voor Aris Friesland in de thuiswedstrijd tegen Amsterdam, maar een stunt zat er niet in. Zelfs niet ondanks 25 punten van Dillion Sneed. Wel lukte het de ploeg van coach Tony Vandenbosch om de nederlaag - die vooral zijn oorsprong vond in het tweede kwart - binnen de perken te houden. Dat stemde de Belg tot tevredenheid.

Sportwoensdag, 9 april 2008

Hoofdrolspelers ontbreken op Sportgala Heerenveen

Heerenveen - Iedere zichzelf respecterende gemeente houdt jaarlijks een sportgala om de regionale kampioenen voor eigen publiek in het zonnetje te zetten en talenten te vertroetelen. De gemeente Heerenveen had afgelopen jaar liefst 94 nationale kampioenen in huis. Daarbij een aantal sporters die er ver bovenuit steken. Dat maakt het er allemaal niet gemakkelijker op om iedereen evenveel aandacht te geven, zo werd gisteravond in het Posthuis Theater duidelijk.

Sportwoensdag, 9 april 2008

Bekertoernooi zonder Friese clubs

Heerenveen In het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen is gisteravond, zonder verdere inbreng van Friese clubs, de loting verricht van de kwartfinale van het Noordelijke districtsbekertoernooi.

Sportwoensdag, 9 april 2008

Zwaagwesteinde wil geen publiek

Zwaagwesteinde Voetbalvereniging Zwaagwesteinde wil de thuiswedstrijd op 27 april in de zondag tweede klasse K tegen het Groninger Velocitas zonder publiek wedstrijd. De uitwedstrijd tegen Velocitas eindigde vorig jaar november in een massale vechtpartij.

Sportwoensdag, 9 april 2008

De Jong zwicht voor vrees Harkemase Boys

Leeuwarden - Henk de Jong blijft bij Harkemase Boys en gaat niet naar SC Cambuur-Leeuwarden. Afgelopen week was er sprake van een mogelijke dubbelfunctie in het nieuwe seizoen, waarbij hij zowel hoofdtrainer zou zijn bij Harkemase Boys, als veldtrainer bij de Leeuwarder eerstedivisionist.

Sportwoensdag, 9 april 2008

Voor Heerenveense Boys begint het seizoen nú pas

Heerenveen - Gemiste kansen, een onverwacht tegendoelpunt en een rode kaart deden Heerenveense Boys gisteren de das om in het inhaalduel met VEV’67. Het treffen in de tweede klasse J was, gelukkig voor de groenwitten, echter een veredelde generale voor het restant van de derde periode. En dát moet het goedmakertje worden voor een turbulent seizoen.

Sportwoensdag, 9 april 2008

Wykels Hallum heeft er weer drie

Hallum – De strijd is groot en de verschillen zijn klein. In de tweede klasse I is de negende plaats op de eindrangschikking bijna een prijs. En prijzen krijg je nu eenmaal niet cadeau. Het is dringen geblazen om aan degradatie en beslissingswedstrijden te ontkomen. In dat licht boekte Wykels Hallum een uiterst nuttige overwinning op hekkensluiter Wieringermeer. ,,We hebben het afgedwongen”, vond spits André Polet.

Sportwoensdag, 9 april 2008

De ster van Leeuwarden zm is almaar rijzende

Oppenhuizen - Terwijl onder het kunstlicht TOP’63 en Leeuwarden zm elkaar treffen, constateert Leeuwarden supporter Appie Ganzevoort dat ,,de zaterdagafdeling van de vv Leeuwarden haar tijd mee heeft”. Er melden zich steeds meer nieuwe leden voor de zaterdagafdeling. Vijftien tot twintig jaar geleden was dat wel anders: toen werd de zaterdagafdeling bij gebrek aan belangstelling opgeheven. De toekomst ziet er goed uit. ,,Want”, zo zegt Ganzevoort, ,,ik schat dat deze ploeg, die al drie jaar samen speelt, minimaal de vierde klasse moet kunnen halen.”

Sportwoensdag, 9 april 2008

Zwaluwen kan goede lijn niet doortrekken

Leeuwarden - In de eerste klasse E kon Leeuwarder Zwaluwen gisteravond, na de zege van drie dagen geleden tegen d’Olde Veste’54, de goede lijn niet doortrekken. In het uitduel tegen Holwierde trok de ploeg van Johan Groote geflatteerd aan het kortste eind. Harkemase Boys hield de punten in eigen huis door Urk met miniem verschil (1-0) te verslaan.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties