Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 9 maart 2013.

Cultuurzaterdag, 9 maart 2013

Tsjębbe Hettinga: master fan it streamende fers

Tsjębbe Hettinga (1949), dy’t juster yn ’e âldens fan 64 jier yn Ljouwert ferstoar nei in slimme sykte, wie foar alles in taalkeunstner. Net in filosoof, in grut tinker, in skerpe kritikus of in grapmakker yn taal. Noch in útfiner fan it tsjil of in betinker fan in folslein eigen wrâld. Hy wie in dichter dy’t him as gjin oar fan de muzikale en sensitive kwaliteiten fan it Frysk betsjinne. Of miskien brűkte de taal hím, wa sil it sizze. Him in sjonger neame, soe te maklik węze. Earder is syn folle, epysk-barokke poëzij te belústerjen, te űndergean, as in orkest op syktocht.

Economiezaterdag, 9 maart 2013

Telenga in het klein verder, band met Franeker verbroken

Franeker | Het failliete Telenga Media maakt een doorstart onder de SMG Groep in Hasselt. Daarbij kunnen slechts acht ŕ negen van de 45 medewerkers van de drukkerij mee over. Heerenveen wordt de hoofdlocatie voor noordelijke klanten. Dat melden betrouwbare bronnen rond het overnameproces.

Economiezaterdag, 9 maart 2013

Kaasfabriek Hooidammer verdubbelt het oppervlak in Heerenveen

Heerenveen | De fabriek voor Hooidammer biologische kaas in Heerenveen wordt fors uitgebreid. Naast de huidige kaasmakerij moet een grote opslag komen. Daarmee verdubbelt het oppervlak op het Internationaal Bedrijventerrein Friesland naar negenduizend vierkante meter.

Hoofdartikelzaterdag, 9 maart 2013

Kardinalen staan voor lastige keuze

Volgende week begint het conclaaf van kardinalen voor de verkiezing van de nieuwe paus. Het wordt een bijzondere verkiezing omdat de vorige paus nog leeft, terwijl de verkiezing van de paus meestal plaatsvindt na het overlijden van een paus. Er is nog een reden waarom dit conclaaf bijzonder is: de grote media- en publieksaandacht voor de samenstelling van het conclaaf. Een kardinaal komt niet vanwege het grote onderwerp dat de kerk van Rome teistert: seksueel misbruik. De kardinaal, uit Schotland, heeft zich terug getrokken nadat hij had erkend seksueel ‘ongepast’ gedrag te hebben vertoond.

Regiozaterdag, 9 maart 2013

Ratjetoe in Fryslân rond koopzondagen

Leeuwarden | De 27 Friese gemeenten gaan zeer verschillend om met de koopzondag. Dat blijkt uit een rondgang van het Friesch Dagblad.

Regiozaterdag, 9 maart 2013

Foekjes barbiehuis heeft kostgangers uit alle windstreken

Barbie viert vandaag haar 54e verjaardag. Diverse generaties meisjes groeiden ermee op. Foekje Hilverda (36) uit Leeuwarden heeft de pop nooit losgelaten. Bijna elke dag knutselt ze wel even aan haar barbiehuis. Het heeft voor haar een therapeutische werking.

Regiozaterdag, 9 maart 2013

Piet Paulusma: de slee kan weer van stal

Leeuwarden | Morgen en maandag worden twee ,,volle winterdagen”, aldus weerman Piet Paulusma. Hij voorspelt sneeuw, gladheid en in de nacht van zondag op maandag een gevoelstemperatuur van -15 en -20 graden. Ook voor de rest van de week voorziet hij een winters beeld.

Geloof & Kerkzaterdag, 9 maart 2013

Onbevreesde missie van mediapriester Roderick Vonhögen

Met het aanstaande conclaaf wordt straks mediapriester Roderick Vonhögen een nog bekender gezicht op de Nederlandse televisie. Een gesprek met de wonderboy van het Vaticaan.

Geloof & Kerkzaterdag, 9 maart 2013

Extreme verrijking fnuikend voor loyaliteit

Amersfoort | Als elites voor hun eigen gewin gaan is dat fnuikend voor de loyaliteit in het geheel van de samenleving. Dat merkte dr. Jurjen Zeilstra, lid van de Beraadsgroep Geloven en kerkelijke gemeenschap van de Raad van Kerken in Nederland, op tijdens hun bijeenkomst deze week. De Beraadsgroep juichte het Zwitserse besluit toe een plafond in te bouwen om excessieve beloningen voor topmannen van bedrijven te voorkomen. Het zou positief zijn als Nederland dat ook zou durven doen.

Sportzaterdag, 9 maart 2013

Schokker redt schamel punt Cambuur

De remedie voor de kater na het 1-3 verlies tegen Veendam, was voor Cambuur winst tegen Telstar. Lang leek het gisteren echter weer een nederlaag te worden. Oebele Schokker voorkwam dat: 1-1.

Sportzaterdag, 9 maart 2013

De Haan wil wel bemiddelen bij ‘veenbrand’ Heerenveen

Heerenveen | Foppe de Haan en technisch directeur Johan Hansma van sc Heerenveen gaan volgende week met elkaar om tafel. De twee zullen volgens De Haan onder meer praten over de onrust rondom de club. ,,Ik hoop dat we een oplossing vinden. Het lijkt nu wel een veenbrand.”

Sportzaterdag, 9 maart 2013

Heerenveen is nog niet uit de zorgen

Heerenveen | Na twee opeenvolgende overwinningen (FC Twente en NAC Breda) en na driekwart van de competitie is sc Heerenveen volgens trainer Marco van Basten dit seizoen nog lang niet uit de zorgen. De ploeg heeft een week lang kunnen genieten van een plaats in het linker rijtje, maar met nog negen wedstrijden te gaan en gezien het programma dient de Friese club zich volgens de oefenmeester in eerste aanleg te richten op de strijd onderin.

Sportzaterdag, 9 maart 2013

Rienk Nauta moet weg bij Team Corendon

Heerenveen | Het merendeel van de schaatsers van Team Corendon, waaronder Rienk Nauta (Uitwellingerga) moet op zoek naar een nieuwe ploeg. De aflopende contracten van deze rijders worden niet verlengd. Marije Joling, Jorien Voorhuis en Annouk van der Weijden hebben een contract tot en met de Olympische Spelen in Sotsji en krijgen komend seizoen gezelschap van Renz Rotteveel, Maurice Vriend, Marrit Leenstra (Wijckel) en Lotte van Beek van het Team Van Veen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties