Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 9 december 2005.

Bijschriftvrijdag, 9 december 2005

Zijn duisternis is licht

Goed, dat Jezus komt, dat weten we, dat geloven we.

Cultuurvrijdag, 9 december 2005

Liet Ynternasjonaal volgend jaar naar Zweden

Leeuwarden – De vierde editie van Liet Ynternasjonaal wordt volgend jaar gehouden in het Zweedse Ostersund. Daarmee wordt het Europese songfestival voor minderheidstalen voor het eerst buiten Fryslân gehouden; de eerste drie edities waren in Leeuwarden. Dat heeft Stichting Liet 91 bekendgemaakt.

Cultuurvrijdag, 9 december 2005

Friese dramaserie ‘Baas boppe Baas’ komt uit op dvd

Leeuwarden - De Friese dramaserie Baas boppe Baas van Omrop Fryslân komt uit op dvd. Dat heeft een woordvoerder van distributeur Bridge Entertainment donderdag gemeld.

Economievrijdag, 9 december 2005

Werknemers Enna in verweer tegen ontslag

Dokkum - De 68 werknemers van spuitbussenfabrikant Enna Aerosols voor wie Enna ontslag heeft aangevraagd, gaan hiertegen in verweer, ondanks de faillissementsaanvraag die donderdag dient bij de rechtbank. Dat maakte FNV-bestuurder D. de Valk vandaag bekend. ,,Dat moet wel, want je weet nooit wat er bij de aanvraag gebeurt”, aldus De Valk. ,,Als Enna alsnog de salarissen van november betaalt, vervalt de aanvraag.”

Economievrijdag, 9 december 2005

Nieuwe fabriek Smilde impuls voor Bakkerij

Edam/Heerenveen - Een extra impuls voor de bakkerijgroep Koninklijke Smilde, zo karakteriseerde directeur J. van Douveren van de bakkerijgroep van Smilde gisteren de overname van de bakkerij van CSM in Mijdrecht.

Economievrijdag, 9 december 2005

FRL Post vraagt voor 20 man ontslag aan

Leeuwarden – Koeriersbedrijf FRL Post heeft voor twintig personeelsleden een ontslagaanvraag de deur uitgedaan. Het ontslag is volgens een woordvoerder van het bedrijf het gevolg van het wegvallen van onder meer het bezorgen van het Friesch Dagblad . Distributie van de krant wordt na 1 januari samen met de Leeuwarder Courant uitgevoerd.

Economievrijdag, 9 december 2005

Sociaal plan Avek voor reorganisatie

Surhuisterveen – Bij beddenfabrikant AVEK in Surhuisterveen is er een sociaal akkoord bij het verdwijnen van vijftien van de 53 banen. Volgens FNV-bestuurder A. van Dijk betreft het twaalf gedongen ontslagen en verdwijnen er drie banen door natuurlijk verloop.

Economievrijdag, 9 december 2005

December is hoe dan ook de beslissende maand voor Enna Aerosols

Dokkum – De stellingen zijn betrokken bij Enna Aerosols. De directeur heeft 68 ontslagaanvragen ingediend, de werknemers hebben het faillissement aangevraagd. Voor 68 van de 93 medewerkers van spuitbussenfabrikant Enna Aerosols is het sowieso einde verhaal. De overgebleven 25 moeten afwachten. Haalt Enna 2006?

Hoofdartikelvrijdag, 9 december 2005

De brandweerlieden…

Het is moeilijk om, als burger, niet heel boos te worden op de heren brandweerlieden. Vele duizenden mensen hebben gisteren en vandaag lijdzaam in de file moeten staan omdat de brandweerlieden boos zijn. Niet op de burger, niet op de automobilisten, maar op hun vakbonden. Die hebben de afgelopen maanden onderhandeld over een nieuwe cao voor gemeentelijk personeel en zijn tot een akkoord gekomen met de werkgevers. In dat akkoord raken de jongere brandweerlieden hun vroeg-pensioen (55 jaar) kwijt en zijn er afspraken gemaakt voor ander werk bij de brandweer of bij de gemeente. Ook zijn er riante afspraken gemaakt voor mensen die de dienst moeten verlaten.

Regiovrijdag, 9 december 2005

Brandweer hindert deel Fries verkeer

Leeuwarden – Actievoerende brandweerlieden hebben vanochtend vroeg het verkeer rondom Leeuwarden ontregeld. Ondanks een verbod van burgemeester Dales van Leeuwarden gebruikten ze de brandweervoertuigen van de gemeente om op alle invalswegen files te veroorzaken.

Regiovrijdag, 9 december 2005

Drugsgebruik komt vaker voor in Fryslân

Leeuwarden – Het aantal Friezen dat verslaafd is aan cocaďne, cannabis of xtc is behoorlijk gestegen. Bij de hulpinstellingen kwamen veel meer verzoeken binnen voor hulp bij verslaving. Dit blijkt uit het nieuwste feitenblad Genotmiddelen dat de politie, de GGD en Verslavingszorg Noord-Nederland hebben uitgegeven. De Friese verslavingszorg had vorig jaar 2224 verslaafden in behandeling. Dat is 35 procent meer dan in 2001. Het grootste aantal mensen dat zich meldt bij de verslavingszorg heeft problemen met alcohol. Maar met name het aantal drugsverslaafden is behoorlijk gestegen. De verslavingszorg denkt zelf dat de stijging veroorzaakt wordt doordat de cliënten de hulpverlening steeds beter weten te vinden.

Regiovrijdag, 9 december 2005

Restauratiemarkt onder druk

Easterlittens – Het gaat mis in de restauratiewereld. Door een combinatie van rijks-, provinciaal en Europees beleid zijn er weinig nieuwe opdrachten te vergeven en dat is funest voor bouwbedrijven en ambachtslieden. Dat zei architect R. Kouwen gisteravond bij de heropening van de Margaretha Kerk in Easterlittens.

Regiovrijdag, 9 december 2005

Landelijk wonen onzeker

Heerenveen – De gemeenteraad van Heerenveen heeft gisteravond de Integrale Visie goedgekeurd. En net als in de buurgemeente Skarsterlân heeft ook de Heerenveense raad moeite met een onderdeel waarin het belang van de boeren onder druk staat: de plannen om woon- en natuurgebied in te richten tussen Katlijk en Mildam en ten zuiden van het natuurgebied De Deelen. Heerenveen wil hier een gebied voor ‘landelijk wonen’ inrichten.

Regiovrijdag, 9 december 2005

‘Gevoeligheid rond de oorlog slijt’

Leeuwarden – In tientallen gezinnen in Fryslân is deze week met spanning het boek Strijders, Onderdrukkers en Bevrijders opengeslagen. Zou het boek van Jack Kooistra uit Leeuwarden eindelijk de vraag beantwoorden wat vader, moeder, opa of oma eigenlijk deed in de oorlog? Tientallen (klein)kinderen moeten geschokt hebben gelezen wat ze misschien al vermoedden, maar nooit hebben durven vragen: dat vader een verrader was of oom in Duitse dienst vocht. En als ze dat al wisten, dan zorgt het teruglezen van de familienaam in elk geval voor het gevoel: ‘Nu weet de buurman het ook. Wat nu?’

Geloof & Kerkvrijdag, 9 december 2005

‘Dit libben is myn wei’

Bolsward - ,,Bin ik no gek of de oaren?’’ Daar ging het in feite om toen Jan Romkes van der Wal, pastoor in Bolsward, besloot om zijn priesteropleiding af te maken en zich te laten wijden. Van de bijna honderd medestudenten had minder dan een handvol de eindstreep gehaald. Na een stevige worsteling besloot hij 25 jaar geleden priester te worden. Dit weekend wordt het uitbundig gevierd in Bolsward.

Geloof & Kerkvrijdag, 9 december 2005

Bijbelse verkondiging is in gevaar

Het is nooit makkelijk om als iedereen blij en enthousiast is kritische noten te kraken. Je wordt door de feestvierende meerderheid al gauw voor een zuurpruim gehouden of ervaren als spelbreker, die vanuit frustratie of jaloezie roet in het eten gooit.

Weervrijdag, 9 december 2005

Mist, wolken en zon 

Er is vandaag zon, maar ook bewolking en mist. Dat kan van plaats tot plaats sterk verschillen. Het wordt 1 graad in hardnekkige mistgebieden tot 3 ŕ 4 graden op zonnige plaatsen. De oostenwind is zwak tot matig. Vannacht vriest het licht en is er opnieuw kans op mist.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties