Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 9 december 2004.

Analysedonderdag, 9 december 2004

De markt en de zorg bijten elkaar

Marktwerking in de hele gezondheidszorg leidt tot een rampzalige samenleving. Werp één blik op de gezondheidszorg in de Verenigde Staten en je bent overtuigd, stelt hoogleraar Harry Nijhuis. Veel mensen zijn onverzekerd, de premies zijn torenhoog en naar de zieke wordt niet meer gekeken. Marktwerking kan wel, maar alleen in bepaalde niches van de gezondheidszorg.

Bijschriftdonderdag, 9 december 2004

Kluns

Het laatste woord uit het beroemde hoofdstuk veertig van Jesaja is ‘mat’.

Cultuurdonderdag, 9 december 2004

Suver Nuver met hakken over sloot

Bij Suver Nuver is het vriezen of dooien: of ze spelen de sterren van de hemel of je vraagt je af hoe lang je nog naar dit zinloze toneelgeweld moet kijken. Vorig seizoen was een topper; wat zal de Friese mimegroep nu brengen? Het klinkt veelbelovend: King Arthur Integraal met als ondertitel: Kostuumdrama met massascčnes.

Cultuurdonderdag, 9 december 2004

Thriller van Christie

De toneelstukken van Agatha Christie zijn een soort lopende band stukken. Ze worden jaarlijks opgevoerd en je weet van tevoren hoe het plot is en hoe het afloopt. En toch stromen elk jaar weer horden mensen naar het theater om bijvoorbeeld The mousetrap te zien. Kennelijk heeft het werk van Christie een bepaalde kwaliteit die deze belangstelling genereert.

Economiedonderdag, 9 december 2004

Opmerkelijk keurmerk voor tegelproducent

Menaldum - Wie op zoek is naar een tegelfabriek in Menaldum moet uitkijken naar een opmerkelijk bedrijfspand. Ergens buiten het dorp tussen de grasland- en akkerbouwpercelen worden in een oude verbouwde boerderij wekelijks enkele duizenden tegeltjes geproduceerd. Gemiddeld verlaten per week 8000 wandtegeltjes en 2000 vloertegels het pand. Vooral de zogenaamde ‘witjes’ zijn geliefd. Daarnaast wordt er door het bedrijf Albarello van eigenaar Pieter Baas veel in opdracht gewerkt.

Hoofdartikeldonderdag, 9 december 2004

De publieke ruimte…

De gemeente Tytsjerksteradiel heeft het eens even opgeteld: het kost 45.000 euro om te herstellen wat er in een jaar aan gemeentelijke eigendommen wordt beschadigd of vernield. Speciale projecten voor de basisschool helpen blijkbaar niks, constateert men op het gemeentehuis. Het ging om de initiatieven ‘Help vandalisme afbreken’ en ‘Loop niet mee’, allebei voor basisschoolleerlingen. Er zijn lespakketten, informatiemappen, rollenspellen, er is voorlichting in de klas met video’s en wat er zoal nog meer komt kijken bij zulke projecten. Leerzaam, maar natuurlijk geen wondermiddel om vandalisme de school en de gemeente uit te helpen.

Regiodonderdag, 9 december 2004

‘Misschien wel voor het laatst’

Leeuwarden – Lange tijd had Tineke Quarré-Spoelstra uit Kollum niet door welke rol haar vader precies had gespeeld in de oorlog. Inspecteur van politie Gatze Spoelstra was niet zo mededeelzaam over die periode; een ware politieman die zich aan zijn ambtseed hield. Pas op latere leeftijd kwamen er steeds meer verhalen los. En toen drong het door dat haar vader in die donkere oorlogsjaren als politieman een dubbelrol speelde én welk aandeel hij had in de overval op het Huis van Bewaring in Leeuwarden op 8 december 1944. Gisteren stonden zij en haar zuster Janneke de Schiffart-Spoelstra met zo’n honderd anderen stil bij de zestigste herdenkingsdag van De Overval met een bijeenkomst in gevangenis Blokhuispoort.

Regiodonderdag, 9 december 2004

‘Kleurrijk Friesland deed niet wat het de provincie beloofde’

Leeuwarden – Het Platform Levensbeschouwing in Kleurrijk Friesland is zijn ‘contractuele verplichtingen’ jegens de provincie Fryslân niet nagekomen en krijgt daarom volgend jaar geen subsidie meer. Dat schrijft het college van Gedeputeerde Staten in antwoord op een motie die Provinciale Staten begin november in grote meerderheid hebben aangenomen. De Staten wilden het platform ook in 2005 provinciale steun geven. GS weigeren de motie uit te voeren. Gedeputeerde Ploeg (CDA) wilde gisteren in de statencommissie boarger en mienskip niet ingaan op de vraag, in welk opzicht Kleurrijk Friesland in gebreke is gebleven. Hij vindt dat geen onderwerp voor een openbaar debat. Het platform was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

Regiodonderdag, 9 december 2004

Kabeljauw mag gevangen

Brussel – Vissers mogen volgend jaar gewoon kabeljauw uit de Noordzee vissen, maar wel minder dan vorig jaar. Dat heeft de Europees commissaris Borg voorgesteld aan de Europese landbouwministers. De adviesgroep van biologen van de EU had Borg geadviseerd helemaal met de vangst te stoppen.

Regiodonderdag, 9 december 2004

Vrees voor afbraak sociale infrastructuur

Leeuwarden – Het nieuwe sociale beleid van de provincie Fryslân gaat kleine instellingen op het gebied van maatschappelijke zorg en welzijn de kop kosten. Zij raken hun subsidie kwijt, kunnen daardoor geen betaalde krachten meer onderhouden, en het gevolg is dat ook vrijwilligers er de brui aan geven. Zo wordt een compleet maatschappelijk netwerk, de ‘sociale infrastructuur’ van Fryslân, afgebroken. Dat vreest de meerderheid van Provinciale Staten.

Regiodonderdag, 9 december 2004

Rondweg om Franeker moet over viaduct

Franeker – De zuidelijke rondweg om Franeker moet over een viaduct worden doorgetrokken. Minister Peijs (Verkeer en Waterstaat) blijft erbij dat de weg de spoorlijn naar Harlingen slechts ongelijkvloers mag kruisen. Zolang de rondweg onaf is, kan de woonwijk Franeker Zuid niet ontwikkeld worden en is het bouwrijpe bedrijventerrein Kie onverkoopbaar. De rentelasten hebben Franekeradeel al in diepe geldnood gebracht.

Regiodonderdag, 9 december 2004

Boazum wil belastingvoordeeltje

Boazum – De bijna driehonderd inwoners van Boazum hopen dat ze binnenkort veel minder onroerend-zaakbelasting (ozb) gaan betalen. Dorpsbelang heeft bij de gemeente Littenseradiel namens alle 101 woningbezitters of huurders collectief een verzoek ingediend voor waardevermindering van hun woningen. Enkele bewoners hoeven al veel minder ozb-belasting te betalen, omdat hun woning in waarde is verminderd door de plaatsing van een grote windmolen aan de Suderdyk.

Geloof & Kerkdonderdag, 9 december 2004

‘Verwijs asielzoeker sneller naar geestelijke’

Utrecht – Asielzoekers met zingevingsvragen kunnen maar beter zo snel mogelijk doorverwezen worden naar geestelijken. Een imam of predikant kan hen met sommige problemen veel beter helpen dan de reguliere zorg. Dat concludeert het kenniscentrum voor vluchtelingen en gezondheidszorg Pharos, op basis van een enquęte onder 120 gelovige asielzoekers en vluchtelingen.

Geloof & Kerkdonderdag, 9 december 2004

‘Goddeloos Den Ham’ op het toneel 

Den Ham – Het Overijsselse dorp Den Ham is een waar gereformeerd bolwerk. Naast een Gereformeerde Bondsgemeente met 3300 zielen is er in het 15.000 inwoners tellende dorp nog altijd een Gereformeerde Kerk met 1600 leden. Toch stond het dorp nog geen honderd jaar bekend als volstrekt goddeloos. Over dat roemruchte verleden ging donderdag het historische schouwspel op en rondom de Brink.

Geloof & Kerkdonderdag, 9 december 2004

Matrosjka’s en de stamboom van Jezus

In het Friesch Dagblad in de aanloop naar het kerstfeest iedere week aandacht voor een project of een gebruik in deze periode. Deel 3.

Geloof & Kerkdonderdag, 9 december 2004

Levensbeschouwing als product

Leeuwarden - Het had jarenlang het imago van een veredeld documentatiecentrum waar je terecht kon voor boeken, video’s en ander materiaal op het terrein van levensbeschouwing: het Katechetisch Centrum in Leeuwarden. Maar sinds de verhuizing naar de NHL is men een nieuwe weg ingeslagen: die van kenniscentrum voor levensbeschouwing. Religie wordt voortaan vermarkt.

Sportdonderdag, 9 december 2004

Tuttel weg als coach van KV Drachten

Drachten – Trainer Jan Tuttel vertrekt aan het einde van het seizoen als trainer van korfbalvereniging Drachten-Van der Wiel. Tuttel kwam in 2002 als hoofdtrainer naar Drachten.

Sportdonderdag, 9 december 2004

Fans Heerenveen bezoeken Groningen-trainer Jans

Schipborg – Aan de jaarlijkse ‘pesterijtjes’ tussen supporters van Heerenveen en FC Groningen aan de vooravond van een wedstrijd tussen beide ploegen is een nieuw hoofdstuk toegevoegd. Supporters van Heerenveen brachten in de nacht van woensdag op donderdag een bezoek aan trainer Ron Jans van FC Groningen in Schipborg.

Sportdonderdag, 9 december 2004

Flyers verliest en verzuimt om eerste plek veilig te stellen

Heerenveen – De Vadeko Flyers is er woensdagavond in Heerenveen (nog) niet in geslaagd de eerste plaats in de landelijke bekerstrijd definitief veilig te stellen. Nummer twee Amsterdam was na penalty- shots met 2-3 te sterk.

Sportdonderdag, 9 december 2004

Jappie en Riny Kroon: de hoeders van de ‘winterkinderen’ van Flyers

Heerenveen –Voor Jappie en Riny Kroon is ijshockeyclub Flyers uit Heerenveen de rode draad in hun leven. Ze ontmoetten er elkaar en hunzoons Hans, Paul en Jaap spelen in de hoofdmacht. En: de twee eigenaren van een croissanterie voorzien de gehele ploeg van Vadeko Flyers dagelijks van de lunch. Ook staan ze met raad en daad klaar voor de buitenlandse spelers. Jappie en Riny Kroon, hoeders van Flyers’ wonderkinderen.

Weerdonderdag, 9 december 2004

Licht winters

Het blijft voorlopig licht winters met vanavond en vannacht lichte vorst, rond -2 graden, kans op mist en gladheid. Morgen overdag flink wat zon en 3 of 4 graden. Er staat een meest zwakke tot matige wind. Na maandag zachter.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties