Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 9 februari 2012.

Cultuurdonderdag, 9 februari 2012

Dichter Tsead Bruinja maakt kans op prijs

Leeuwarden | Dichter Tsead Bruinja (Rinsumageest, 1974) is genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs. Dat heeft een woordvoerster van de gemeente Zutphen, organisator van de prijs, gisteren gemeld. Bruinja is genomineerd met zijn bundel Overwoekerd.

Cultuurdonderdag, 9 februari 2012

Leeuwarder homokoor stopt met zingen

Leeuwarden | Homokoor Onder Anderen in Leeuwarden stopt met zingen. Dat heeft de vereniging gisteren gemeld. Het koor, dat onlangs nog zijn 25-jarig bestaan vierde, heeft te kampen met een teruglopend ledenaantal. Volgens de vereniging is het muzikaal niet meer verantwoord om door te gaan.

Economiedonderdag, 9 februari 2012

Ook elektrische auto heeft last van de kou

Leeuwarden | De wegenwacht draait deze dagen overuren. Vele accu’s begeven het door het strenge winterweer. Auto-eigenaren stranden ’s ochtends vaak al op het eigen parkeerterrein. Bestuurders van een elektrische voertuig hebben, veelal voor het eerst, te maken met een ander euvel: de accu brengt ze niet zo ver als normaal.

Hoofdartikeldonderdag, 9 februari 2012

IJscultuur verandert het gewone leven

Het leven gaat gewoon door na het besluit dat de Elfstedentocht niet wordt gehouden. Maar het gewone leven is door alles wat met de verwachtingen omtrent de Elfstedentocht is gebeurd, wel een beetje veranderd. Mensen in Fryslân en daar buiten hebben gedurende een paar dagen (her)ontdekt dat het leven en samenleven ook anders kan dan we gewoon zijn. Iedereen die het wilde zien, horen en voelen merkte hoe op en naar aanleiding van het ijs mensen anders met elkaar omgingen. En hoe er een gemeenschappelijkheid is die dwars door de praktijken van het gewone leven heen breekt.

Regiodonderdag, 9 februari 2012

Geen Tocht, wel veel tochten op het Friese ijs

Leeuwarden | De zestiende Elfstedentocht gaat vooralsnog niet door, maar alle inspanningen zijn niet voor niets geweest. Met die boodschap kwam het bestuur van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden gisteravond naar buiten. IJsmeester Jan Oostenbrug benadrukte dat het vrijwilligerswerk van de afgelopen dagen toch iets moois heeft opgeleverd: ,,We hebben een geweldige schaatsinfrastructuur neergelegd in Fryslân. Daar gaan we massaal gebruik van maken. We gaan allemaal schaatsen in Fryslân.”

Regiodonderdag, 9 februari 2012

Advocaat vraagt vrijlating moordenaar na onderzoek

Leeuwarden | Bij de moordenaar van Murkje de Vries is een verband aangetoond tussen gebruik van het antidepressivum paroxetine en agressief gedrag. Zo luidt de conclusie van een pas afgerond onderzoek van de Pompekliniek in Nijmegen.

Regiodonderdag, 9 februari 2012

Zeeuwse akkerbouwers rijden Elfstedentocht

Bartlehiem | ,,Als we over zestig jaar in het bejaardentehuis zitten, praten we nog over deze dag”, zegt Maarten Janse (30) uit het Zeeuwse Wolphaartsdijk. De akkerbouwer reed gisteren met zijn vrienden François Claeijs (45) en Jan de Jager (35) de Elfstedentocht.

Regiodonderdag, 9 februari 2012

Frysk prate learst thús, mar skriuwe net

Leeuwarden | Basisscholen moeten bij de overgang naar het voortgezet onderwijs beter aangeven wat het taalniveau van een leerling is voor het Nederlands, Engels en Fries. Dat vindt dr. Alex Riemersma uit Leeuwarden. Riemersma begint vandaag als lector Fries en Meertaligheid in Onderwijs en Opvoeding aan de NHL Hogeschool en de Stenden Hogeschool in Leeuwarden.

Geloof & Kerkdonderdag, 9 februari 2012

Simonis moet spijt betuigen aan slachtoffers

Hengelo | De Klachtencommissie van het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK heeft de klachten van negen voormalige misdienaars van de parochie Albergen gegrond verklaard. Verder vindt de klachtencommissie dat de Aartsbisschop van Utrecht, het kerkbestuur van de parochie Albergen en kardinaal Simons het leed van de slachtoffers moeten erkennen, verontschuldigingen moeten aanbieden en spijt moeten betuigen.

Geloof & Kerkdonderdag, 9 februari 2012

Gemeenten helpen aan de andere kant van de wereld

In de kerk stel ik me altijd even voor wanneer ik begin. Uit respect voor de mensen die er voor het eerst zijn. Des te belangrijker dat ik dat hier ook doe. Mijn naam is Siebrand Wierda. Fries van geboorte. Tijdlang in Groningen gewoond. Sinds 2001 in Amsterdam. Daar heb ik gewerkt aan de doorstart van een gemeente die zou sluiten: de Amstelgemeente. En aan het vormen van een nieuwe gemeente: Via Nova. Beide gemeenten zijn nog jong. Beide groeien. Dank en alle eer aan God!

Geloof & Kerkdonderdag, 9 februari 2012

Ten diepste is het bezit dat je hebt van God

De economische crises in de VS en Europa hebben als gemeenschappelijke oorzaak dat mensen onverantwoord omgingen met geld. Prof. dr. Henk Vroom over de identiteit van bezit.

Geloof & Kerkdonderdag, 9 februari 2012

Misbruik kost kerk 1,5 miljard euro en reputatie

Vaticaanstad | De enorme reeks misbruikschandalen heeft de Rooms-Katholieke Kerk minstens 1,5 miljard euro gekost. De echte prijs die de kerk heeft betaald is echter haar reputatie. Dat hebben twee Amerikaanse experts gisteren gezegd.

Geloof & Kerkdonderdag, 9 februari 2012

Kist Thomas à Kempis gaat op 24 februari weer dicht

Zwolle | De reliekkist waarin de beenderen en de schedel van mysticus Thomas à Kempis (ca. 1380-1472) rusten, gaat op 24 februari weer op slot. Hulpbisschop Herman Woorts van het aartsbisdom Utrecht komt die dag naar de Onze Lieve Vrouwebasiliek in Zwolle om de kist opnieuw te verzegelen en een gebed uit te spreken.

Sportdonderdag, 9 februari 2012

Bergsma pakt de natuurijstitel terug

Jorrit Bergsma pakte gisteren op de Grote Rietplas bij Emmen de marathontitel op natuurijs terug van ploeggenoot Bob de Vries. Dat deed de 26-jarige Aldeboarnster met groot vertoon van macht.

Sportdonderdag, 9 februari 2012

Mijer geeft NK vrouwen kleur met zilveren plak

Emmen | Rixt Meijer is nog maar een jaartje serieus actief als marathonschaatsster, maar de Heerenveense gaf gisteren de Nederlandse kampioenschappen bij de vrouwen de zilveren kleur. De Friezin van de sterke MKBasics-formatie pakte op de Grote Rietplas in Emmen de tweede plaats in het boeiende kampioenschap achter winnares Yvonne Spigt, die na zeventig kilometer solo op de eindstreep aankwam.

Sportdonderdag, 9 februari 2012

Jan Wiebe Riemersma Fries kampioen kortebaan

Lemmer | Kersvers Nederlands kampioen allround Ted Jan Bloemen was gisteren de meest opvallende naam bij het Fries kampioenschap kortebaan voor heren in Lemmer. In een veld van 24 deelnemers eindigde hij als vijfde. De Friese titel ging, bij absentie van Nederlands kampioen Jesper Hospes uit Heerenveen, naar Jan Wiebe Riemersma uit Raerd.

Sportdonderdag, 9 februari 2012

Net geen gouden randje voor ijsclub Foar it Jonge Folkje Grou

Grou | Jesse Visser is er gisteravond tijdens de Nederlandse kampioenschappen kortebaan voor jongens in Grou net niet in geslaagd het eeuwfeest van ijsclub Foar it Jonge Folkje (van 15 februari 1912) van een gouden randje te voorzien. Visser, lid van Foar it Jonge Folkje, eindigde in zijn ‘achtertuin’ als tweede. De titel ging naar Fries om utens Jelte Boersma die tegenwoordig in Amsterdam woont.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties