Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 9 februari 2011.

Cultuurwoensdag, 9 februari 2011

Wedstrijd Rely Jorritsma Priis is weer geopend

Wommels - Het Rely Jorritsma Fűns in Wommels heeft de wedstrijd rond de Rely Jorritsma Priis 2011 uitgeschreven. Tot 1 mei kunnen schrijvers en dichters weer hun oorspronkelijke, Friestalige gedichten en korte verhalen (tussen de twee- en vijfduizend woorden) insturen. Een jury, die bestaat uit Klaske Jaspers (voorzitter), Doete Venema en Jaap Krol, zal de inzendingen beoordelen en eventueel bekronen. De prijs voor een winnend gedicht is tweehonderd euro; voor een winnend verhaal achthonderd.

Cultuurwoensdag, 9 februari 2011

KWF-concert De Kast, 3JS en Xander de Buisonjé

Leeuwarden - De Friese band De Kast geeft op 22 februari een concert in De Doelen in Rotterdam ten bate van KWF Kankerbestrijding. Dat heeft een woordvoeder van KWF for Life bekendgemaakt. Speciale gast bij het concert is zanger Xander de Buisonjé. Het concert is onderdeel van een reeks Goede Doelen Concerten. Ook de 3JS treden aan in die reeks. Het Volendamse trio geeft twee concerten in De Doelen, op 23 en 24 februari.

Cultuurwoensdag, 9 februari 2011

Harmoniefestival van Fryslân gaat naar Groningen

Groningen - Het jaarlijkse Fries Harmonie Festival wordt dit jaar eenmalig in de stad Groningen gehouden. Dat bevestigt organisator Jan Holtrop van Keunstwurk, het Friese ondersteuningsinstituut voor de amateurkunst. Het harmoniefestival gaat onderdeel uitmaken van het internationaal blazersfestival OnWings! dat van 19 tot en met 21 mei plaatsvindt.

Cultuurwoensdag, 9 februari 2011

Winnaar Kleine Prijs van Fryslân De Basis houdt op

Leeuwarden - De Friese hiphopformatie De Basis houdt op te bestaan. Dat heeft een woordvoeder gisteren gemeld. De band, die in 2009 de Kleine Prijs van Fryslân won, stopt vanwege ,,veranderende creatieve interesses gecombineerd met werk- en studieverplichtingen”.

Economiewoensdag, 9 februari 2011

GS ontraden verbod op intensieve veehouderij

Leeuwarden - Gedeputeerde Staten voelen niets voor een verbod op het vestigen van intensieve veehouderijen in Fryslân. Het college ontraadt een initiatiefvoorstel van GrienLinks van die strekking. Volgens GS staat een dergelijk voorstel plannen voor verplaatsing van melkveehouderijen nabij Natura2000-gebieden in de weg, met name in Zuidoost-Fryslân.

Economiewoensdag, 9 februari 2011

PTH Groep uit Kollumerzwaag breidt uit in verhuur

Kollumerzwaag – Audiovisueel en ict-bedrijf PTH Groep in Kollumerzwaag slaat met een verhuurafdeling van apparatuur een nieuwe weg in. In het 12,5 jarig bestaan van het bedrijf ging de aandacht tot nu toe vooral naar de de installatie en het onderhoud van systemen bij grote opdrachtgevers. ,,90 procent van de omzet werd hiermee binnengehaald”, zei directeur Willem Kooistra bij de ingebruikname van het nieuwe pand voor de verhuurafdeling. Toch liggen er financieel aantrekkelijke mogelijkheden bij de verhuur, zagen de directeuren in de afgelopen jaren in. ,,De marges zijn vele malen hoger dan bij de verkoop”, erkent hij.

Economiewoensdag, 9 februari 2011

Afstemmen van onderwijs op de praktijk kan nog beter

Leeuwarden – ,,Het liefste wil je studenten opleiden voor de praktijk die geldt over zeven of acht jaar. Maar een studie duurt vier jaar en je kunt niet altijd in de toekomst kijken”, zegt Mark Schaap, docent Human Resource Management (HRM) aan de Hanzehogeschool in Groningen. Hbo-opleidingen proberen hun opleiding zo goed mogelijk te laten aansluiten op het beroep waar voor wordt opgeleid. Contact met de praktijk blijft daarbij belangrijk.

Hoofdartikelwoensdag, 9 februari 2011

Europese eenwording...

Om de euro te redden moet de eurozone een sterk economisch blok worden. Dat vereist strengere spelregels en meer discipline. De Duitse bondskanselier Angela Merkel presenteerde vorige week samen met de Franse president Nicolas Sarkozy op de top van Europese regeringsleiders haar ‘pact voor concurrentievermogen’. In maart wordt de definitieve beslissing genomen, maar nu is al duidelijk dat de landen van de eurozone hun economisch en sociaal beleid beter op elkaar gaan afstemmen. Dat moet de Europese economie versterken en de financiële markten ervan overtuigen dat speculeren tegen individuele landen van de eurozone geen zin heeft.

Regiowoensdag, 9 februari 2011

Verontreinigd bluswater bij brand Polem Lemmer

Lemmer - In het bluswater van de brand van gistermiddag bij silobouwer Polem op het industrieterrein van Lemmer is styreen aangetroffen. Wetterskip Fryslân heeft het verontreinigde water opgevangen in een afgesloten bassin op het terrein van de rioolwaterzuivering Lemmer.

Regiowoensdag, 9 februari 2011

‘Weer een verloren seizoen’

Stavoren - Auke de Groot weet sinds deze week hoe hij er financieel voor staat. De eigenaar van de watersportwinkel in Stavoren, die afgelopen zomer door een onderhoudstrein werd verwoest, ontving eergisteren bericht van de verzekeringsmaatschappij over de hoogte van het uit te keren bedrag.

Regiowoensdag, 9 februari 2011

Theater wil miljoen van Dongeradeel

Dokkum - Oosterpoort bv, de uitbater van theater Dok18 in Dokkum, wil een miljoen euro schadevergoeding van de gemeente Dongeradeel. Afgelopen najaar trok de gemeente de stekker uit het theater en annuleerde de voorstellingen. De uitbater wil schadeloos worden gesteld.

Regiowoensdag, 9 februari 2011

‘Hoe’t it ek gien is, Dokkum rekket raar fan it teater ôf’

Dokkum - Twee jaar nadat er nog fors geďnvesteerd werd om de verhuizing van het theater van Dokkum mogelijk te maken, trok de gemeente Dongeradeel in november vorig jaar de stekker uit Dok18. Onenigheid met de uitbater zou de oorzaak zijn. Rennie Veenstra, die als lid van de culturele commissie jarenlang de door de gemeente gesubsidieerde theatervoorstellingen verzorgde, heeft zo haar twijfels over de toedracht. ,,Mar hoe’t it ek gien is, Dokkum rekket sa raar fan it teater ôf.”

Geloof & Kerkwoensdag, 9 februari 2011

Socioloog Bibby in boek: religie verdeelt Canada

Vancouver - De Canadese samenleving is meer en meer verdeeld over religie. Dat concludeert Reginald Bibby, een Canadese socioloog. Eind deze maand verschijnt zijn vierde boek, Beyond the Gods and Back: Religion’s Demise and Rise and Why it Matters.

Sportwoensdag, 9 februari 2011

‘Gouden’ Blom als animator voor ‘bronzen’ Veenker

Damwâld - Polsstokhoogspringer Dennis Veenker uit Damwâld pakte zondag in Apeldoorn de bronzen medaille op het NK indoor voor junioren. Hij heeft vaak heel wat uit te leggen als zijn ‘sport’ ter sprake komt. Bij het horen van ‘polsstok’ en ‘Fryslân’ wordt al snel de associatie gemaakt met het fierljeppen. ,,Ik moet vaak uitleggen dat het niet de sport is waarbij je met een polsstok over het water springt”, vertelt de achttienjarige Veenker. ,,Het wordt vaak met elkaar vergeleken, maar het is heel wat anders.”

Sportwoensdag, 9 februari 2011

Aris krabbelt enigzins op uit het diepe dal

Leeuwarden - De Friesland Aris heeft zich gisteren enigzins hersteld van de twee zeperds die de Leeuwarders basketballers vorige week opliepen tegen Den Bosch en Leiden. De ploeg van Pete Miller won van de nummer laatst Rotterdam, maar moest daar wel veel dieper voor gaan dan verwacht.

Sportwoensdag, 9 februari 2011

Aris krabbelt enigzins op uit het diepe dal

Leeuwarden - De Friesland Aris heeft zich gisteren enigzins hersteld van de twee zeperds die de Leeuwarders basketballers vorige week opliepen tegen Den Bosch en Leiden. De ploeg van Pete Miller won van de nummer laatst Rotterdam, maar moest daar wel veel dieper voor gaan dan verwacht.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties