Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 9 januari 2013.

Cultuurwoensdag, 9 januari 2013

Collectie Museum Martena online

Franeker | De collectie van Museum Martena in Franeker is sinds gisteren doorzoekbaar op internet via de website www.collectienederland.nl. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is bezig zoveel mogelijk museale en archiefstukken in Nederland te digitaliseren en onder te brengen in de Digitale Collectie Nederland. De database telt inmiddels 2,5 miljoen objecten. Van Museum Martena zijn sinds gisteren 4724 voorwerpen online te zien. Dat zijn nog niet alle stukken. De organisatie hoopt dat eind dit jaar alle objecten gefotografeerd zijn en online staan. Dan moet ook een gedetailleerde database op de eigen website staan.

Cultuurwoensdag, 9 januari 2013

100.000e bezoeker in theater verwacht

Leeuwarden | Motel Westcoast, met onder anderen Syb van der Ploeg en Mirjam Timmer (Twarres), verwacht dit theaterseizoen zijn 100.000e bezoeker. De nieuwe tournee, Coast to Coast gaat 10 januari in première.

Cultuurwoensdag, 9 januari 2013

Noordelijke provincies steken extra geld in cultuur

Leeuwarden | De provincies Groningen, Fryslân en Drenthe geven de komende vier jaar gezamenlijk 924.000 euro extra uit aan cultuur. Het extra geld is bedoeld voor vijf instellingen die ,,een belangrijke rol” spelen ,,in de culturele infrastructuur in Noord Nederland”. Het moet hen ,,helpen om op niveau te blijven presteren” en ervoor zorgen dat ze in de toekomst zicht houden ,,op (voldoende) rijkssubsidie”, aldus een woordvoerder van de drie noordelijke provincies gisteren.

Hoofdartikelwoensdag, 9 januari 2013

Wie neemt problemen niet serieus? EU of VS?

Europa is in de eurocrisis vaak besluiteloosheid, kortzichtigheid en gebrek aan politieke moed verweten. Brussel en de Europese regeringsleiders hakken maar geen knopen door, waardoor de eurocrisis doorsuddert, met alle gevolgen van dien, ook voor de wereldeconomie. Het vermeende gebrek aan daadkracht van Europa bracht de Amerikaanse president Barack Obama er twee jaar geleden zelfs toe het uitblijven van Amerikaans economische herstel op het conto van Europa te schrijven.

Regiowoensdag, 9 januari 2013

EU moet landbouwgif bannen voor bijen

Leeuwarden | De Europese Commissie zou uit voorzorg een verbod moeten uitvaardigen op landbouwbestrijdingsmiddelen die tot de neonicotinoïden behoren, zoals imidacloprid. Dat adviseren Oostenrijkse wetenschappers, die in opdracht van het Europees Parlement een overzicht hebben gemaakt van wat er tot nu toe allemaal wetenschappelijk gepubliceerd is over de relatie tussen dit soort insecticiden en bijensterfte.

Regiowoensdag, 9 januari 2013

Grote voordeel van mfa blijkt een mythe

Makkinga | Het grote exploitatievoordeel van alle voorzieningen als scholen, dorpshuis, huisarts, bibliotheek en consultatiebureau onder één dak blijkt in de praktijk een mythe. Bij gerealiseerde multifunctionele accommodaties (mfa’s) blijven de exploitatielasten gelijk, of stijgen die zelfs. Dat geldt ook voor de centra voor jeugd en gezin.

Sportwoensdag, 9 januari 2013

Uitslag NK sprint mannen: Groothuis of toch Mulder?

De einduitslag bij het Nederlands kampioenschap sprint voor mannen in Groningen leverde afgelopen weekeinde veel voer voor discussie op. Werd Stefan Groothuis wel terecht uitgeroepen tot Nederlands kampioen sprint of was misschien toch Michel Mulder de ware winnaar? De uitslag zelf deed zondag bijna drie kwartier op zich wachten. Wat was er aan de hand?

Sportwoensdag, 9 januari 2013

Cambuur profiteert als AGOVV betaalde voetbal verlaat

Apeldoorn | Als het failliet verklaarde AGOVV per direct uit het betaalde voetbal verdwijnt dan stijgt Cambuur in de stand in de eerste divisie van plaats vijf naar plaats drie.

Sportwoensdag, 9 januari 2013

Rianne de Vries start op EK shorttrack op individuele nummers

Utrecht | Rianne de Vries uit Luinjeberd start op het Europees kampioenschap shorttrack in het Zweedse Malmö (18 tot en met 20 januari) ook op de individuele nummers. Het 22-jarige talent dankt die uitverkiezing aan haar goede optreden afgelopen weekeinde op het NK in Amsterdam, waar ze brons won.

Sportwoensdag, 9 januari 2013

Aris staat met anderhalf been in halve bekerfinale

Utrecht | De basketballers van Aris staan al met een been in de halve bekerfinale. In de eerste wedstrijd van de kwartfinale won de ploeg van trainer/coach Erik Braal gisteravond met overtuigende cijfers van promotiedivisionist Cangeroes uit Utrecht: 55-82.

Sportwoensdag, 9 januari 2013

Wim Stroetinga mist de zege in 31e Zesdaagse

Rotterdam | Wim Stroetinga is er samen met zijn partner Peter Schep niet in geslaagd om de titel in de Zesdaagse van Rotterdam te prolongeren. Op de slotavond werden de wielrenner uit Oldeberkoop en zijn compagnon van de troon gestoten door Niki Terpstra en Iljo Keisse.

Sportwoensdag, 9 januari 2013

Flecha wil zijn identiteit hervinden

Amsterdam | Hij reed op kop voor Tourwinnaar Bradley Wiggens en trok de sprints aan voor Mark Cavendish. Maar Juan Antonio Flecha is een aanvaller. Bij Vacansoleil-DCM wil hij zijn identiteit hervinden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties