Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van maandag, 9 januari 2006.

Bijschriftmaandag, 9 januari 2006

Diakenen

Ook aan die andere groep ambtsdragers in de gemeente, die van de diakenen, worden door de apostel eisen gesteld.

Cultuurmaandag, 9 januari 2006

Jouster revu no en dan ferrassend

Yn jannewaris 1987 waard troch de Jouster Fryske Krite foar it earst in nijjiersrevu brocht. Freedtejûn gong foar de tweintichste kear sa’n barren yn premjêre. It getal tweintich spilet gauris in rol yn dizze revu dy’t net altiten like boeiend, mar no en dan wol tige ferrassend is.

Cultuurmaandag, 9 januari 2006

Loet van der Lee kwintet te ontspannen

Het Loet van der Lee Kwintet, dat het eerste concert van Hothouse in het nieuwe jaar verzorgde, begon met Worksong van Nat Adderly en On the Brink of the Volcano van bassist Johan Plomp. Lekker bluesy, lui en springerig, niets op aan te merken.

Hoofdartikelmaandag, 9 januari 2006

Afghanistan, Bremer…

De politieke problemen rondom de Nederlandse missie naar Afghanistan, nemen toe. Twee gebeurtenissen in het afgelopen weekeinde zijn daarvan een signaal. In de eerste plaats zijn daar de opmerking van Paul Bremer, oud bewindvoerder in Irak en oud-ambassadeur in Den Haag. Hij heeft duidelijk gemaakt dat Nederland kan rekenen op ‘straf’ van de Verenigde Staten als ons land besluit niet naar Afghanistan te gaan. De maatregelen van Bush zijn waarschijnlijk economisch van aard, waarschuwde Bremer.

Regiomaandag, 9 januari 2006

‘Politieagent moet Friese taal verstaan’

Leeuwarden – Alle politieagenten in Fryslân moeten op zijn minst het Fries verstaan. Mensen weigeren die aan de balie in het Fries aangifte willen doen, is helemaal uit den boze. Dat vindt gedeputeerde Mulder. Verschillende burgers hebben bij hem geklaagd. Hij eist nu in een brief beterschap van korpsbeheerder Dales. Volgens Mulder komt het geregeld voor dat Friestaligen geen aangifte kunnen doen, omdat de dienstdoende agent ijskoud meldt dat hij of zij alleen Nederlands verstaat. Hij heeft ,,verschillende schriftelijke klachten’’ hierover gekregen. De gedeputeerde stelt dat dit tegen de afspraken is die de provincie Fryslân met de rijksoverheid heeft gemaakt. Gedeputeerde Mulder: ,,Yn in reaksje op de klachten seit minister Remkes nochris dat it it foech fan de korpsbehearder is om ontinken te jaan oan it Frysk, én dat er dat ek dwaan moat. Dat stiet ek yn it Europeesk Hânfêst: de oerheid is taalfolgjend, en it is de plicht fan ’e oerheid om de minsken yn ’e mjitte te kommen yn dat ramt.’’

Regiomaandag, 9 januari 2006

Zwembad houdt vast aan plan brede school

Wommels – Het bestuur van het zwembad De Klomp in Wommels houdt vast aan het plan van een nieuw overdekt zwembad in combinatie met de bouw van een brede school. Het zwembadbestuur vindt dat het college van burgemeester en wethouders van Littenseradiel niet serieus naar zijn plan heeft gekeken. Het bestuur van het zwembad en het college van B en W hebben in de afgelopen weken twee gesprekken gevoerd. Het zwembadbestuur laat de gemeenteraad nu in een brief weten dat in deze gesprekken niet is gesproken over de variant waarin het zwembad gecombineerd wordt aan de plannen voor de brede school. ,,We betreuren dat het college zich zo formeel opstelt, ondanks het verzoek van de raad om een gesprek met ons te voeren aangaande ons plan. Wij krijgen de indruk dat ons plan op grond van formaliteiten in plaats van argumenten wordt afgekeurd.”

Regiomaandag, 9 januari 2006

Nieuwe Volvo lijkt niet toevallig op Friese boot

Detroit – Het zijn spannende tijden voor Fedde Talsma (53), hoofdontwerper compacte modellen bij het Zweedse Volvo Car. Deze week debuteert de onder zijn supervisie ontworpen Volvo C30 op de internationale autoshow NAIAS in Detroit. Ook de eveneens onder Talsma’s leiding ontworpen Volvo C70 maakt deze maand zijn mondiale publieksdebuut.

Regiomaandag, 9 januari 2006

Liever een Wellershaus dan een dure auto

Jirnsum – Bijna veertig jaar had hij voor zijn hobby draaiorgels gerestaureerd en geschilderd. Toen Jetse de Boer twee jaar geleden als chef werkplaats van een autospuiterij met pensioen ging, was hij vastbesloten zelf zo’n orgel aan te schaffen. Heel Nederland, België en Duitsland speurde de 62-jarige Jirnsumer af en daarom vindt hij het zelf wel komisch dat hij uiteindelijk in Noord-Fryslân, in Ginnum, een oude Wellershaus op de kop tikte. Na een restauratie van tien maanden presenteerde hij het orgel zaterdag aan familie en vrienden van het draaiorgel.

Regiomaandag, 9 januari 2006

Clubhuis scouts volledig afgebrand

Oranjewoud – De tachtig scouts van Stichting Scouting Van Maasdijk uit Oranjewoud moeten het voorlopig doen zonder clubgebouw. Het gebouw aan de Van Bienemalaan brandde zaterdagochtend volledig af, alleen de berging is bewaard gebleven. Er loopt een onderzoek van de technische recherche naar de oorzaak van de brand. Voorzitter Robin Dijkstra gaat uit van brandstichting. De schade wordt geschat op zo’n 175.000 euro.

Geloof & Kerkmaandag, 9 januari 2006

Geloven draait steeds meer om de Geest

Wordt 2006 het jaar van de Geest? Als het gaat om de wereldwijde viering van honderd jaar Pinksterkerken zal dit vast gelden. Maar het lijkt ook op te gaan voor de ‘oudere’ kerken. Steeds vaker zijn conferenties, gesprekskringen en boekuitgaven in deze kring gewijd aan de Geest en aan het ervaren van God.

Geloof & Kerkmaandag, 9 januari 2006

‘Driewo’ en Nij Beets winnen FCJF-toernooi

Franeker – Teams uit Driesum en Nij Beets hebben zaterdag de titels in de wacht gesleept tijdens het jaarlijkse voetbaltoernooi van Federatie Christelijk Jeugdwerk Friesland (FCJF). Het is een evenement dat altijd plaatsvindt op de eerste zaterdag van januari.

Sportmaandag, 9 januari 2006

Doelman Moeliker per direct bij Heerenveen

Heerenveen – Doelman Kevin Moeliker stapt per direct over van eerstedivisionist Stormvogels/Telstar naar SC Heerenveen. Daarmee voorziet de Friese club in de vacature die was ontstaan na de blessure van eerste keus Boy Waterman. Die liep in november vorig jaar een ernstige knieblessure op, waaraan hij inmiddels is geopereerd. Waterman is echter voor de rest van het seizoen uitgeschakeld. De 25-jarige Moeliker tekent een contract dat hem tot het eind van het seizoen aan de Friese club bindt.

Sportmaandag, 9 januari 2006

Annamarie Thomas stopt met schaatsen

Assen - Annamarie Thomas (34) uit Lemmer heeft besloten haar loopbaan te beëindigen. De nationale titelstrijd sprint, dit weekeinde in Assen, was haar laatste wedstrijd. Ze nam de stap nadat haar kansen op kwalificatie voor de wereldtitelstrijd waren verkeken.

Sportmaandag, 9 januari 2006

Arjan Smit meldt zich opnieuw met goud

Den Haag – Arjan Smit stapte over van de skeelers naar het marathonschaatsen en na zeven titels in de zomer voegde de 27-jarige Nijevener daar gisteren in Den Haag de nationale titel aan toe. Smit versloeg in de sprint drievoudig nationaal kampioen Jan Maarten Heideman uit Oldebroek, nadat in de finale eerst al titelverdediger Jouster Bertjan van der Veen het hoofd moest buigen. Met Van der Veen, die ook kampioen was in 2001 en 2003, strandden in een kopgroep van zeventien man ook Jeroen de Vries (Sint Nicolaasga, Willem Hut, Haulerwijk) en Bram Sikma uit Sint Nicolaasga.

Sportmaandag, 9 januari 2006

Oldenburg verrassend sterk

Sneek – Een Fries kampioenschap zwemmen kent elk jaar weer verrassingen. Bij de vrouwen was Marloes Oldenburg (17) er dit weekeinde een voorbeeld van. De zwemster van het Leeuwarder Orca kaapte zaterdag twee keer een titel voor de neus van de favorieten weg en gisteren voegde ze opnieuw wat extra edelmetaal toe aan haar prijzenkast.

Sportmaandag, 9 januari 2006

Londen 2012, dat is het doel van Dennis Mooij

Heerenveen – Verrassend is zijn antwoord niet als hem wordt gevraagd naar zijn doel op lange termijn; ambitieus is het wel. Londen is in 2012 de plaats waar Dennis Mooij maar wat graag zijn kunsten als zwemmer zou willen etaleren. De droom om ooit als Olympiër furore te maken, is een mooie. Voorlopig moet hij het echter nog doen met de titelstrijd op nationaal en regionaal niveau. De pas zestienjarige Heerenvener onderstreepte dit weekeinde in Sneek met drie Friese titels nog maar eens zijn talent.

Sportmaandag, 9 januari 2006

Ingecalculeerd verlies volleybalsters Sneek

Lichtenvoorde – De volleybalsters van VC Sneek leden zaterdagavond in Lichtenvoorde een ingecalculeerde nederlaag tegen koploper en regerend landskampioen Longa’59. De formatie van trainercoach Olof van der Meulen werd in een uur tijd in drie sets afgeserveerd. Maar dat was volgens de Sneker oefenmeester geen schande. ,,We staan niet voor niks onderaan en zij bovenaan. Het klassenverschil is gewoon te groot.’’

Sportmaandag, 9 januari 2006

Uitgerust Cambuur oefent, wint en scoort nog fraai ook

Leeuwarden – Als er één ploeg was die wel even wat rust kon gebruiken na een hectische eerste seizoenshelft, dan was het Cambuur Leeuwarden. Alle financiële besognes verdwenen voor even naar de achtergrond, hoewel de verwachting is dat er deze week een ontknoping volgt. ,,Maar even negen daagjes vrij was voor de spelers wel lekker. Sommige van hen hadden het ook nodig”, zei trainer Roy Wesseling. Hij sprak de woorden zaterdagavond nadat hij zijn ploeg had zien winnen van het belofteteam van FC Utrecht. Cambuur zegevierde met 3-0 in het enige oefenduel van deze winterstop.

Sportmaandag, 9 januari 2006

Jan Steensma is weer terug en verdient zilver

Huijbergen - Jan Steensma heeft gisteren op het NK veldrijden in het Brabantse Huijbergen de zilveren medaille veroverd bij de categorie masters 50-plus. De uit Surhuisterveen afkomstige coureur moest alleen routinier Herman Snoeijink (Denekamp) voor laten gaan. Het was voor het eerst sinds lange tijd dat Steensma op het podium stond. ,,Ik heb nog last van mijn rug en was daarom nog niet helemaal fit’’, vertelt Steensma, die desondanks tevreden was. ,,Ik kon Herman gewoon niet bijhouden. Hij was anderhalve minuut sneller.’’

Sportmaandag, 9 januari 2006

Stukje biljartpromotie in De Friesche Club

Leeuwarden – Het is zaterdagmiddag druk aan het Ruiterskwartier in Leeuwarden. Maar achteloos lopen de mensen voorbij aan nummer 57, het etablissement van biljartvereniging ‘De Friesche Club’. Ze slaan geen acht op het feit dat drie deuren verder de crème de la crème van het Friese driebanden, het team van Bierling De Schepper dat uitkomt in de tweede divisie en het in de derde ronde van het nationale bekertoernooi moet opnemen tegen eredivisionist Van Donge en De Roo.

Sportmaandag, 9 januari 2006

‘Plûmke’ is ‘shuttle’; de bezigheid is een sport

Drachten – Bijna iedereen kent het, bijna iedereen heeft het wel eens gedaan: badminton. Als bezigheid veel beoefend, als sport veel minder. Want badminton is iets wat de gemiddelde Nederlander op de camping doet of in de tuin. En dan tellen hoe vaak je naar elkaar toe kunt slaan zonder dat ‘it plûmke’ op de grond valt. Leuk en aardig, maar er zijn er die badminton als sport beoefenen en dat gaat toch even een tikje anders. Het grootste verschil is niet dat ‘it plûmke’ een shuttle heet, maar dat badminton als sport veel minder populair is dan als bezigheid. Bij BC Drachten weerhoudt het ze er niet van om de sport serieus te benaderen. Met als resultaat de status van hoogst spelende Friese club en een ledenaantal dat gestaag toeneemt.

Weermaandag, 9 januari 2006

Opklaringen


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties