Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 9 januari 2004.

Bijschriftvrijdag, 9 januari 2004

Hol van de leeuw

Het boek Exodus begint met de schreeuw van slaven, die geen helper hebben.

Cultuurvrijdag, 9 januari 2004

Iepenloftspul in Katlijk-Mildam

Katlijk/Mildam - In Katlijk en Mildam wordt dit jaar een iepenloftspul opgevoerd. De openluchtvoorstelling Dagen fan striid is gebaseerd op de historische roman Herman de Streuper van Gooitsen Burgy (1886-1944) uit Terwispel.

Cultuurvrijdag, 9 januari 2004

EuroSonic overdondert met talent

EuroSonic staat al lang niet meer in de schaduw van haar grote broertje Noorderslag. Voorheen was de zaterdagavond de slagroom op het toetje met alleen grote Nederlandse acts. Nu is muziek uit alle windstreken van Europa hip en valt er tijdens de eerste twee dagen veel te ontdekken.

Dossiervrijdag, 9 januari 2004

Roosje Cohen, de snoepverkoopster van de veemarkt

Roosje Cohen, heette ze, en alle marktkooplieden kenden haar naam. Ze verkocht snoep, op de veemarkt in Leeuwarden. En dat ging er bij de marktkooplieden goed in, naast uiteraard het 'slokje'. In het Friesch Dagblad van 22 september 1956 werd zij ge‰erd, en dat was niet zonder reden. Hieronder het letterlijke verslag van die dag:

Economievrijdag, 9 januari 2004

Stijging aantal Friese faillissementen

Leeuwarden – Het aantal faillissementen in Fryslân neemt verder toe. Vorig jaar gingen 180 bedrijven failliet. Dit meldt de Kamer van Koophandel in Leeuwarden. Een jaar eerder werden door de rechtbank nog 148 bedrijven failliet verklaard.

Hoofdartikelvrijdag, 9 januari 2004

Dode lente, grenzen aan de groei…

Het verschijnen van het boek Dode lente , in 1962, heeft het bewustzijn van veel mensen veranderd. In het boek worden onder meer de gevolgen beschreven van chemische bestrijdingsmiddelen. De titel van het boek geeft de dreiging aan die het gebruik van die middelen, bijvoorbeeld DDT, met zich mee brengt. Tien jaar later verscheen het rapport Grenzen aan de groei van de Club van Rome. Die was in 1968 ontstaan, op initiatief van een Italiaanse industrieel en een Schotse wetenschapper. Het rapport beschreef de gevolgen van de milieuvervuiling in relatie tot de economische groei en die waren huiveringwekkend. Het boek kreeg wereldwijd veel aandacht en zette veel mensen aan het denken.

Regiovrijdag, 9 januari 2004

Minister wil bromfiets van weg weren

Leeuwarden - Zo weinig mogelijk bromfietsers op de weg. Om dat te bereiken wil minister Peijs van Verkeer en Waterstaat de leeftijd waarop jongeren op een brommer mogen rijden verhogen naar zeventien jaar. De maatregel moet in 2006 ingaan. Tegelijk wil de minister onderzoeken of de leeftijd voor autorijden kan worden verlaagd naar zeventien jaar.

Regiovrijdag, 9 januari 2004

Meer autokraken in 2003

Leeuwarden – Het aantal diefstallen uit auto’s in de provincie Fryslân nam vorig jaar nog verder toe met 11 procent. Hiermee zet de trend, hoewel minder sterk, zich voort; in 2002 steeg het aantal diefstallen uit auto’s nog met 32 procent. Het grootste deel van de kraken is voor rekening van een Litouwse bende autokrakers.

Regiovrijdag, 9 januari 2004

Onderwijs krijgt extra geld

Franeker – Raadsleden in Franekeradeel reageren gematigd positief op de plannen voor een ingrijpende koerswijziging in het beleid van de noodlijdende gemeente. Het CDA is vooral te spreken over het voorstel om het jeugdbeleid onder te brengen bij het onderwijs. De scholen krijgen dan meer geld, terwijl de subsidies voor verenigingen en clubs verdwijnen.

Regiovrijdag, 9 januari 2004

Waterschap overweegt alternatief septic tanks

Leeuwarden – Gemeenten die een goed plan ontwikkelen om de kwaliteit van het oppervlaktewater verder dan wettelijk voorgeschreven te verbeteren, kunnen misschien uit onder de plicht om precies te voldoen aan de wettelijke regels voor afvalwater, die volgend jaar een stuk strenger zijn. Wetterskip Fryslân overweegt stappen in die richting.

Regiovrijdag, 9 januari 2004

Uitvoering van landinrichting moet sneller

Leeuwarden – De landinrichting in Fryslân wordt versneld ter hand genomen. Binnen drie jaar moeten zeven van de achttien landinrichtingsprojecten (ruilverkavelingen) die de provincie op dit moment laat uitvoeren worden afgerond.

Geloof & Kerkvrijdag, 9 januari 2004

Zoektocht naar geluid van de stilte

Menaldum - Gregoriaans zingen, het staat weer helemaal in de belangstelling. Op diverse plekken in het land worden cursussen geven, nieuwe koren gestart en steeds meer mensen - met name ook niet-katholieken - beoefenen de eeuwenoude zangkunst. Musicus Piet Vessies (1949) uit Menaldum biedt voor het tweede jaar in successie de cursus ‘Kennismaken met gregoriaans’ aan.

Geloof & Kerkvrijdag, 9 januari 2004

Friestalig jeugdboek over Bonifatius door Akky van der Veer

Leeuwarden - In april verschijnt in het Fries een biografie van Bonifatius. Schrijfster Akky van der Veer schrijft bij Uitgeverij Bornmeer het tweede deel in de Vita-rige , een serie biografieën voor jongeren van tien tot veertien jaar.

Geloof & Kerkvrijdag, 9 januari 2004

Fotograaf weg bij ND wegens geloofsovertuiging

Leeuwarden – Bij het vrijgemaakt-gereformeerde Nederlands Dagblad (ND) is een medewerker ontslagen die lid is geworden van een evangelische gemeente.

Geloof & Kerkvrijdag, 9 januari 2004

Een dag lang bidden

Leeuwarden – Een dag lang bidden als christenen voor land, volk en de nood in de wereld. Dat zal zaterdag gebeuren in Leeuwarden tijdens de ‘Nationale Gebedsdag’.

Weervrijdag, 9 januari 2004

Morgen droog

Vandaag is het overwegend bewolkt met af en toe motregen. Het wordt 7 graden en er waait een matige tot krachtige west tot zuidwestenwind. Morgen kan er eerst een bui vallen, later volgen droge perioden met af en toe zon. Het wordt 8 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties