Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 8 oktober 2008.

Cultuurwoensdag, 8 oktober 2008

Opera met verbluffende ‘Butterfly’

De Italiaanse componist Giocomo Puccini (1858-1924) schreef zijn muzikaal onovertroffen doorgecomponeerde opera Madame Butterfly uit 1904, als een dubbelzinnige epos, zonder parlando’s. Het verhaal is een expositie van geëigende plotten uit verschillende culturen, gezien door de bril van een Westerse (Amerikaanse) waarnemer. Ondanks geplaatst in de Japanse lokale cultuur blijkt Madame Butterfly vooral een opera over een zichzelf opofferende heldin. Eigenlijk het steeds terugkerende thema in Puccini’s oeuvre.

Economiewoensdag, 8 oktober 2008

Beurscrisis raakt pensioen miljoenen Nederlanders

Amsterdam - Ook Nederlanders die geen geld hebben belegd in aandelen, worden geraakt door de dalende beurskoersen. Want pensioenfondsen hebben namens hun deelnemers vele miljarden in aandelen belegd. Wat betekent dit voor de portemonnee van miljoenen Nederlanders die pensioen ontvangen of opbouwen?

Economiewoensdag, 8 oktober 2008

Opbrengst veiling woning onder marktprijs

Rotterdam - De opbrengst van woningverkopen bij executieveilingen ligt gemiddeld 37 procent onder de marktprijs. Dit blijkt uit een onderzoek van Dirk Brounen en Paul Rijk van de Erasmus Universiteit.

Economiewoensdag, 8 oktober 2008

LNV: onderzoek naar doden eendagskuikens

Den Haag - Onderzoekers gaan de komende tijd bekijken of drie alternatieven voor het doden van eendagskuikens uitvoerbaar zijn. Dat heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gisteren laten weten. Jaarlijks worden dertig miljoen haantjes vernietigd omdat ze later geen eieren kunnen leggen. Evenveel hennen blijven wel leven en worden legkip.

Economiewoensdag, 8 oktober 2008

Bos: spaargarantie naar 100.000 euro

Luxemburg - Nederland verhoogt de garantie op spaargeld per direct tot 100.000 euro. Minister Bos van Financiën meldde dat gisteren na EU-beraad in Luxemburg. Nederland garandeerde tot dusver 38.000 euro per persoon per bank.

Hoofdartikelwoensdag, 8 oktober 2008

Paniekvoetbal...

Van een hypotheekcrisis, naar een kredietcrisis tot een vertrouwenscrisis. Nu ook in Europa. Centrale banken pompen volop geld in wankelende banken maar die durven het geld niet aan andere banken uit te lenen uit angst dat ze het niet meer terugkrijgen. In Europese hoofdsteden vindt koortsachtig overleg plaats om te voorkomen dat de paniek overslaat naar andere delen van de economie.

Regiowoensdag, 8 oktober 2008

Geliefd eigenwijs rij-ijzer heeft een feestje verdiend

Leeuwarden - De Citroën 2CV bestond gisteren precies zestig jaar. Reden voor Friese fans van het lelijke eendje om een verjaardagsfeestje op het Oldehoofsterkerkhof te organiseren.

Regiowoensdag, 8 oktober 2008

Nieuwe kans voor school Hurdegaryp

Hurdegaryp - Staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs gaat opnieuw bekijken of er een nieuwe school voor voortgezet onderwijs gesticht mag worden in Hurdegaryp. In een brief die maandag naar de Tweede Kamer is gestuurd, erkent ze dat er fouten zijn gemaakt in de berekening van de reistijden van scholieren.

Regiowoensdag, 8 oktober 2008

Dorpelingen zetten samen de schouders eronder

De Tike - Met man en macht is er de afgelopen vijf maanden gewerkt aan het dorpshuis van De Tike. Deze week is het werk gereedgekomen, en zaterdag is er een feestelijke opening in het dorpshuis.

Regiowoensdag, 8 oktober 2008

Snel, voor het Zuiden met de paarden wegloopt

Wolvega - Noord-Nederland loopt achter bij het zuiden van het land als het gaat om de ontwikkeling van de paardenhouderij. Als Weststellingwerf er geen werk van maakt zich te profileren als de paardengemeente van Noord-Nederland, dan gaat een andere gemeente er met dat profiel vandoor. En profiteer van het imago dat Wolvega in heel Nederland en een stukje van Duitsland heeft dankzij de drafbaan, nu die er nog staat.

Regiowoensdag, 8 oktober 2008

Friese huizen onderzocht op veiligheid

Grou/Leeuwarden - Friese woningcorporaties gaan hun huurhuizen die in de jaren vijftig en zestig gebouwd zijn onderzoeken op brandveiligheid. Vooral de ‘brandscheiding’ krijgt aandacht, omdat die vaak niet deugt in die huizen. Dat bleek laatst in Zaandam.

Geloof & Kerkwoensdag, 8 oktober 2008

‘Wat de toekomst brenge moge’ vaak favoriet in PKN

Utrecht - 550 mensen hebben afgelopen jaar hun favoriete kerklied ingestuurd naar het dienstencentrum van de Protestantse Kerk in Nederland. De Protestantse Kerk kwam vorig jaar met een canon van het protestantse kerklied.

Geloof & Kerkwoensdag, 8 oktober 2008

Obama of McCain? Kerken helpen met kieswijzer

Washington - Over exact vier weken - woensdag 5 november - is bekend wie de nieuwe president van de Verenigde Staten is. Barack Obama of John McCain. In de VS is het iets wat kerken meer dan ooit bezighoudt. De Nationale Raad van Kerken in de VS helpt de kiezer een handje met een ‘kieswijzer’.

Geloof & Kerkwoensdag, 8 oktober 2008

Als vruchtbare aarde zijn

Leeuwarden - Geloof geeft ontspanning en speelsheid, zei Heleen Koekoek uit Heerenveen dinsdag tegen ruim honderd vrouwen in de Kurioskerk in Leeuwarden. De kerkelijk werkster sprak tijdens de themamorgen van de Hervormde Vrouwen Groepen (HVG) uit Fryslân.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties