Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 8 augustus 2008.

Cultuurvrijdag, 8 augustus 2008

Jaap Zwart speelt behoudend en onrustig

Organist Jaap Zwart heeft een drukke concertpraktijk naast zijn docentschap in muziektheoretische vakken aan de Hogeschool voor de Kunsten. Hij heeft een bijzondere belangstelling voor het Franse en Duitse romantische repertoire. In zijn concertprogramma van gisteravond op het Hardorf-orgel in Easterein waren de meeste werken van Duitse componisten uit de negentiende eeuw, de eeuw van de romantiek.

Cultuurvrijdag, 8 augustus 2008

Gedurfd Engels concert

Een compleet programma met alleen Engelse orgelmuziek komt zelden voor. De organist Eric van der Kolk heeft het aangedurfd om muziek van een aantal bekende en minder bekende Engelse componisten te spelen tijdens het orgelconcert dat hij gisteravond gaf in de Koepelkerk te Leeuwarden.

Economievrijdag, 8 augustus 2008

Transportsector zeer somber over toekomst

Leeuwarden - Uit het conjunctuurbericht van Transport en Logistiek Nederland (TLN) over het tweede kwartaal van 2008 blijkt dat er mindere tijden zijn aangebroken voor het beroepsgoederenvervoer over de weg. Na de twee uitmuntende jaren 2006 en 2007 komt er een sombere tijd aan. De transportondernemers zijn in vijf jaar tijd niet zo negatief geweest. De stemmingsindicator springt van positief naar zwaar negatief. Hoewel de vertrouwensindicator al vier kwartalen achtereen een lichte daling laat zien, is een afname zoals in het laatste kwartaal niet eerder voorgekomen.

Economievrijdag, 8 augustus 2008

Blauwtong geconstateerd bij koe in Staphorst

Den Haag/Staphorst - Bij een koe op een bedrijf in Staphorst in Overijssel is donderdag blauwtong geconstateerd. Het is het eerste geval van deze dierenziekte van dit jaar in Nederland, stelt het ministerie van Landbouw.

Economievrijdag, 8 augustus 2008

Nieuw pand voor lpg-installateur

Lpg-installatiebedrijf Adrie Schouten heeft begin deze week een nieuw bedrijfspand aan de Kuinder in Heerenveen in gebruik genomen. Het bedrijf maakt al een aantal maanden topdrukte door met de inbouw van lpg-installaties. De wachttijd bij het Heerenveense bedrijf is opgelopen tot drie maanden. Adrie Schouten heeft de afgelopen drie weken de verhuizing van zijn bedrijf afgerond. ,,We hebben het pand casco gekocht, van binnen was het nog een zandbak waar geen wand stond.” Nu heeft de ondernemer de beschikking over 750 vierkante vloeroppervlak met een receptie, kantoor en een werkplaats van zeshonderd vierkante meter. In de werkplaats staan vijf hefbruggen.

Economievrijdag, 8 augustus 2008

Uitzendkrachten leggen werk neer

Joure - Uitzendkrachten hebben gisteren het werk neergelegd bij Holwerda Koeriersdiensten in Joure. Het personeel heeft de directie voorafgaand aan het werkoverleg per brief laten weten dat zij per direct de urenregistratie van de directie wil ontvangen. Een en ander heeft plaatsgevonden na een langslepende kwestie over cao-naleving tussen werkgever Holwerda Koeriersdiensten, uitzendbureau Appollo en FNV Bondgenoten.

Hoofdartikelvrijdag, 8 augustus 2008

Schelden op internet...

De afgelopen weken is de discussie over wat er wel en niet op internet mag worden gezegd flink opgelaaid. De hernieuwde discussie heeft een aantal aanleidingen. Zo wil Geert Wilders aangifte doen tegen meerdere bezoekers van de internetsite Hyves omdat ze doodsbedreigingen tegen hem hebben geuit. Op de zogeheten anti-Wilders Hyve schreven tientallen bezoekers dat ze de PVV-leider ‘een kogel door het hoofd zullen schieten als ze hem tegenkomen op straat’. Ook staan er verwensingen op over Wilders’ ouders.

Regiovrijdag, 8 augustus 2008

Blokhuispoort open op Monumentendag

Leeuwarden - De voormalige gevangenis de Blokhuispoort in Leeuwarden gaat op 13 september open voor publiek tijdens de Open Monumentendag. Eerder waren er al brandweeroefeningen en een reeks openluchtconcerten in het gesloten complex.

Regiovrijdag, 8 augustus 2008

Mbo’er moet het doen met restitutie ov

Leeuwarden - Friese scholieren en mbo’ers van zestien en zeventien jaar krijgen via een restitutieregeling korting op het openbaar vervoer. Als ze meer dan veertien kilometer van school wonen kunnen ze achteraf 10 tot 20 procent van de ov-kosten declareren. De provincie is er niet in geslaagd een gebruiksvriendelijker regeling te bedenken, waarbij de scholieren meteen korting krijgen.

Regiovrijdag, 8 augustus 2008

Energiefeestjes aan huis in NW-Fryslân

Franeker - De provincie Fryslân moet samen met woningcorporaties huiseigenaren en installatiebedrijven in Noordwest-Fryslân aan huis voorlichting gaan geven over energiebesparing. Dat vindt Sicco Boorsma, projectleider duurzame energie van Plattelânsprojekten.

Regiovrijdag, 8 augustus 2008

En weer trekt er noodweer over Fryslân

Het wisselende weer van de afgelopen weken houdt mogelijk ook typisch zomerse verschijnselen als blauwalg en botulisme op afstand. ,,We con-stateren een veel rustiger beeld dan vorig jaar”, zegt een woordvoerder van Wetterskip Fryslân. ,,Er is weinig blauwalg en de gevallen van botulisme blijven beperkt tot een handjevol. Dat kan liggen aan beter baggerwerk, bijvoorbeeld in de wateren van Leeuw-arden. Maar het kan zeker ook te maken hebben met de afwisseling van warm en koeler weer. Door alle regen en wind is de doorstroom van het water een stuk actiever dan vorig jaar.”

Geloof & Kerkvrijdag, 8 augustus 2008

Inburgeren nieuwe thema voor Groeigroepen

Terschuur - Het Evangelisch Werkverband heeft inburgeren gekozen als nieuwe motto voor de Gemeente Groei Groepen. Het jaarthema is: Inburgeren in het Koninkrijk van God. Het materiaal wordt tijdens de GGG-startdagen op 6 september in Gouda en 13 september in Hoogeveen gepresenteerd.

Geloof & Kerkvrijdag, 8 augustus 2008

Indrukwekkende adellijke rouwborden in Wommels

Wommels - Meer dan tweehonderd kerken doen deze zomer mee aan Tsjerkepaad. Op diverse manieren tonen ze hun rijke historie als bedehuis, monument en ontmoetingsplek. In het Friesch Dagblad staat wekelijks een van deze kerken in de kijker. Vandaag: de Jacobikerk in Wommels.

Geloof & Kerkvrijdag, 8 augustus 2008

Chinese kerk toont krachtige opleving

Amper veertig jaar geleden leek het christendom in China onder Mao bijna ‘uitgeroeid’. Maar het bleek een illusie van de grote leider te zijn dat het überhaupt kon. De godsdienst herleeft. De kerk in China laat een groei zien die in de geschiedenis zijn weerga niet kent, zegt Wout van Laar van de Nederlandse Zendingsraad.

Geloof & Kerkvrijdag, 8 augustus 2008

Chinese kerk groeit ondanks onderdrukking

Peking - De opening van de Olympische Spelen, vrijdag, wordt in Peking bijgewoond door een recordaantal van tachtig wereldleiders en de hele wereld is er via de televisie getuige van. Ook vandaag zuchten christenen in China onder de verdrukking. Ondanks dat is de groei van de kerk in China onstuitbaar.

Sportvrijdag, 8 augustus 2008

Ernst moet leiding delen

Vlissingen Schaker Sipke Ernst uit Damwoude is niet langer alleen koploper in het Hogeschool Zeeland Toernooi in Vlissingen. De Fries speelde gisteren in de zevende ronde met zwart remise tegen de Oekraďner Vjatsjeslav Ikkinnokov, terwijl naaste belager Lazaro Bruzon (Cuba) met wit van Migchiel de Jong (Leeuwarden) won. Ernst en Bruzon hebben nu beide zes punten. De Jongh staat gedeeld achttiende met vijf punten. Dat geldt eveneens voor Daan Brandenburg uit Drachten, na een zege op Albert Riemens.

Sportvrijdag, 8 augustus 2008

Blessures voor Janmaat en Breuer

Heerenveen Daryl Janmaat en Michel Breuer zijn de komende twee weken niet inzetbaar voor sc Heerenveen-trainer Trond Sollied. Beide verdedigers hielden een liesblessure over aan de oefenwedstrijd tegen het Griekse Xanthi, dinsdag. Janmaat kampte bij zijn vorige club ADO Den Haag al met liesproblemen. ,,Daarom nemen we geen enkel risico”, legde de Friese fysiotherapeut Erik ten Voorde gisteren uit. ,,Het zijn geen ernstige, maar wel vervelende blessures. Zeker als je midden in de voorbereiding zit.”

Sportvrijdag, 8 augustus 2008

Cambuur test Rustenberg, gesprek De Vries

Leeuwarden SC Cambuur heeft sinds afgelopen dinsdag Randy Rustenberg (24) op proef. Hij kan linksback spelen en is daardoor een kandidaat om de opengevallen positie achter vaste linkerverdediger Michael Jansen in te vullen. Diens stand-in Yinka Casal werd door Cambuur deze week verkocht aan het Engelse Swindon Town. Trainer Jurrie Koolhof kent Rustenberg, die zijn loopbaan bij RKC begon, nog van FC Dordrecht, waar de coach eerder werkzaam was. Met de andere ‘proefspeler’, Mark de Vries gaat Cambuur volgende week volgens directeur Alex Pama om tafel om te praten over de toekomst. BV Veendam heeft inmiddels ook interesse in de aanvaller.

Sportvrijdag, 8 augustus 2008

Mboua speelt gelijk met Kameroen

Qinhuangdao Aanvaller Marc Mboua heeft gisteren met Kameroen de eerste wedstrijd van de Olympische Spelen gelijkgespeeld tegen Zuid-Korea. De spits van SC Cambuur stond tijdens het duel in Qinhuangdao niet in de basis, maar kwam in de tachtigste minuut in het veld. Op dat moment stond het 1-0. Net na zijn entree, zag Mboua hoe ploeggenoot Georges Mandjeck Kameroen nog een punt bezorgde in de wedstrijd in poule D.

Sportvrijdag, 8 augustus 2008

Olympisch elftal ziet af in hete en benauwde arena

Tianjin - Zelfs de hittebestendige Nigerianen vonden het gisteren in het Tianjin Olympic Centre Stadium toch wel een beetje te heet voor een mooie voetbalpot. Dat bleek nadat de eerste wedstrijd van het olympisch elftal van Foppe de Haan tegen de Afrikanen in een zweterige 0-0 eindigde. ,,Zij hadden er ook behoorlijk last van, net als wij'', zei spits Ryan Babel.

Sportvrijdag, 8 augustus 2008

Slotdag van Sneekweek valt in het water

Kolmeersland - De laatste dag van de 73e Sneekweek werd op z’n zachtst gezegd gisteren niet wat organisatie en zeilers ervan verwacht hadden. Vanwege constante onweersdreiging werd de ontknoping voor alle klassen afgelast. Jammer, klonk het in koor op het Starteiland. Maar wat overheerste was de tevredenheid over vijf dagen divers zeilweer.

Sportvrijdag, 8 augustus 2008

Cambuur start met verwachte basiself

Leeuwarden - De opstelling van SC Cambuur-Leeuwarden voor het eerste competitieduel van het nieuwe seizoen kent vanavond geen verrassingen. In Veendam, waar de seizoensouverture is, spelen de elf mensen die de laatste weken al veelvuldig als basisspelers werden gebruikt. De bij de Spelen aanwezige Marc Mboua wordt vervangen door Rachid el Khalifi en Erik Wegh neemt de plaats in van de geschorste Paul Beekmans.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties