Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 8 juli 2010.

Cultuurdonderdag, 8 juli 2010

Frysk Klassiek Festival past tijd aan vanwege WK

Joure - Het Frysk Klassiek Festival past de aanvangstijd van het slotconcert zondag in Joure aan aan de WK-finale. Dat heeft bestuurslid Jan Vermaning gisteren gemeld. Zondagavond treedt het Nationaal Symfonisch Kamer Orkest onder leiding van Vermaning op in de haven van Joure, met tenor Albert Bonnema en celliste Dana de Vries als solisten. Eigenlijk zou het openluchtconcert om 22.15 uur beginnen, maar dat wordt sowieso een kwartiertje later. ,,We beginnen niet eerder dan dat de voetbalwedstrijd is afgelopen. Dus mocht er een verlenging komen, dan wordt het nog later”, zegt Vermaning.

Cultuurdonderdag, 8 juli 2010

Foudgum krijgt particuliere kunstopleiding

Foudgum - Beeldend kunstenaar Peter B. van Houten begint in Foudgum een particuliere vakopleiding beeldende kunst. De Foudgumse School begint op 17 september en is volgens Van Houten de kleinste en noordelijkste academie voor figuratieve schilderkunst. Per jaar kunnen tien studenten worden geplaatst.

Hoofdartikeldonderdag, 8 juli 2010

Een compact akkoord...

De onderhandelingen voor een nieuw kabinet zijn nu echt begonnen. Als het aan de informateurs Uri Rosenthal en Jacques Wallage ligt, wordt het een kort proces. Zij streven een compact akkoord na, een tekst waar in grote lijnen voornemens voor de komende vier jaar in staan. Er mag geen dichtgetimmerd coalitieakkoord komen. Hierdoor ontstaan ‘vrije kwesties’, onderwerpen waarvoor de regering zelf een meerderheid in de Kamer moet zoeken.

Regiodonderdag, 8 juli 2010

Angst voor een olieramp in Noordzee

Leeuwarden - Fryslân wil net als de andere kustprovincies Groningen, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland dat er extra onderzoek wordt gedaan naar de risico’s van olieboringen in de Noordzee. Ze hebben daarover een brief geschreven aan demissionair premier Balkenende, zo is gisteren bekendgemaakt.

Regiodonderdag, 8 juli 2010

Harde keuzes dreigen voor Friese politie

Sneek - De politie Fryslân moet zo snijden in haar organisatie dat de veiligheid in het geding komt. Met efficiënter werken, kunnen er 110 banen worden wegbezuinigd maar om financieel gezond te worden, moeten er nog eens ruim 120 functies verdwijnen. En dan moeten er harde keuzes gemaakt worden.

Regiodonderdag, 8 juli 2010

Nieuwe verkeerstuin met ‘avontuurlijk parcours’

Drachten - Een stoet van 220 kinderen is gisterochtend van de Gauke Boelenstraat naar de Oude Slingeweg in Drachten getrokken. Daar, op het terrein van kinderboerderij De Naturij, opende de nieuwe verkeerstuin zijn deuren.

Regiodonderdag, 8 juli 2010

Vrolijk swingend de schoolvakantie in

Heerenveen - Op veel basisscholen in Fryslân is het vandaag de laatste schooldag, en wordt groep 8 uitgezwaaid.

Regiodonderdag, 8 juli 2010

Hoger zomerpeil in veenweidegebied

Leeuwarden - Gedeputeerde Staten van Fryslân willen hogere zomerpeilen invoeren in het Friese veenweidegebied. Hierdoor moet bodemdaling worden vertraagd. De peilen worden alleen ingevoerd als het ter plaatse nut heeft en makkelijk uitvoerbaar is.

Geloof & Kerkdonderdag, 8 juli 2010

‘Kerkklokken luiden als Oranje wereldcup wint’

Leeuwarden - De katholieke voetbalfans Frank Bosman en Eric van den Berg roepen alle kerken op om hun feestklokken te luiden als Nederland zondag wereldkampioen wordt.

Geloof & Kerkdonderdag, 8 juli 2010

Alles doen voor die ene glimlach

Iets waar ik altijd intens naar verlang is de glimlach. De glimlach helpt me om de zwaarte van het leven te relativeren. Anders houd je het toch nooit vol? De glimlach is ook om te bemoedigen. Zo heb ik veel meer zin in de dienst als de ‘ouderling van welkom’ mij met een glimlach ontvangt. Dan stap ik heel anders de kerkzaal binnen dan wanneer hij of zij mij een hand geeft met zo’n blik van: ‘Sorry, ik kan het vandaag ook niet meer helpen hoor. We moeten er maar het beste van maken.’

Sportdonderdag, 8 juli 2010

Einde aan samenwerking tussen Aris en Den Bosch

Leeuwarden - De selectie van De Friesland Aris zal het komende seizoen veel nieuwe gezichten laten zien. Doordat de samenwerking tussen De Friesland Aris en EiffelTowers met wederzijds goedvinden na twee jaar is beëindigd, zal EiffelTowers geen spelers meer in Leeuwarden stallen. Dat betekent dat Bob van den Enden, Jeroen van der List en Joost Padberg niet naar Leeuwarden terugkeren. Ook Rein van der Kamp (terug naar Meppel) zal niet meer terugkomen in het Kalverdijkje.

Sportdonderdag, 8 juli 2010

Monsterscore voor Heerenveen: 27-0

Heerenveen - Na negen doelpunten moest het scorebord van vv Heerenveen op sportpark Skoatterwâld gisteravond het antwoord al schuldig blijven bij het jubileumduel tegen grote broer sc Heerenveen. De negentigjarige amateurclub, die uitkomt in de vierde klasse A van het zondagvoetbal, toonde zich een aardige speelbal. Het werd uiteindelijk 27-0 voor de formatie van trainer Ron Jans.

Sportdonderdag, 8 juli 2010

Flyers vooreerst uit competitie gezet

Heerenveen - Als het aan de Nederlandse IJshockeybond (NIJB) ligt, dan mag Hajé Flyers komend seizoen geen deel meer uitmaken van de eredivisie. Het ijshockeybolwerk uit Heerenveen heeft een structurele betalingsachterstand aan de bond, die per 1 juli 2010 wat dat betreft schoon schip wilde maken. De mededeling sloeg gisteren in Fryslân in als een bom. ,,Ik was verbijsterd. Dit kwam voor ons als een volslagen verrassing”, aldus voorzitter Danny Micola.

Sportdonderdag, 8 juli 2010

Takomstpartij voor jongens én meisjes heeft toekomst

Oosterbierum - ‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.’ Dat hebben ze in Oosterbierum goed begrepen. Kaatsvereniging De Keatsbal hield gisteren voor de 28e keer de traditionele Takomstpartij. Een initiatief dat stamt uit de tijd van de CFK (Christelijke Friese Kaatsbond), die in het laatste decennium van de twintigste eeuw is opgegaan in de KNKB. De partij bleef echter bestaan en kent gisteren een heuse noviteit.

Sportdonderdag, 8 juli 2010

‘Kroonprins’ Venema springt Fries juniorenrecord

IJlst - Fierljepper Albert Jan Venema heeft gisteravond in IJlst een nieuw Fries record bij de junioren in de boeken gesprongen. De Feanwâldster, die zo in zijn eerste jaar bij de junioren meteen de aandacht opeist, kwam in een bijna perfecte poging tot 19,82 meter. De oude topafstand stamde uit 2006, toen huidig topklasser Hannes Scherjon in Burgum 19,72 noteerde.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties