Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van maandag, 8 juni 2009.

Cultuurmaandag, 8 juni 2009

Jeugd is de verrassing op Schier

Schiermonnikoog - Het jeugdkorps On the move van het Stedelijk Muziekkorps uit Sneek onder leiding van Tseard Verbeek was zaterdag de grote verrassing bij de jeugdorkesten op het concours van Schiermonnikoog. Met 85 punten bleef dit vijftig leden tellende jeugdorkest Euphonia B uit Wolvega van Froukje Hoekstra twee punten voor. Als derde eindigde met 82,5 punt het jeugdkorps van De Bazuin uit Tzummarum onder leiding van Syde van der Ploeg.

Cultuurmaandag, 8 juni 2009

Jeugdband Sternse Slotlanders derde tijdens NK Show

Vlissingen - De Jeugdband Sternse Slotlanders uit Franeker heeft zaterdag de derde plaats behaald tijdens het Nationaal Jeugdfestival in Vlissingen. De jeugdband uit Franeker behaalde 84,20 punten op het onderdeel Show. Het Nationaal Jeugdfestival is het officiële Nederlands Kampioenschap voor jeugdbands op de onderdelen Mars, Marsparade en Show.

Economiemaandag, 8 juni 2009

Honderden mensen bezoeken Friese bouwprojecten

Leeuwarden - Honderden mensen hebben zaterdag Friese bouwprojecten bezocht tijdens de Dag van de Bouw. Op het woningbouwproject van bouwbedrijf Adema uit Westergeest in Gerkesklooster kwamen 170 mensen af. Kinderen konden daar vogelhuisjes timmeren. Bij de waterkering in Harlingen lieten vierhonderd mensen zich informeren. Thema dit jaar was duurzaamheid. Volgens Bouwend Nederland waren de bezoekers eveneens geďnteresseerd in de economische situatie in de bouw.

Hoofdartikelmaandag, 8 juni 2009

Europa, winst en verlies...

De uitslag van de Europese verkiezingen is samen te vatten in drie elementen: de sociaal-democraten hebben verloren; de christen-democraten zijn het centrum voor elke coalitie en euro-sceptische en nationalistische partijen zijn in opmars.

Regiomaandag, 8 juni 2009

Maeykehiem is net een nieuwbouwwijk

Sint Nicolaasga - Groot, groter, grootst. Fusies zijn aan de orde van de dag in de zorg. Maeykehiem in Sint Nicolaasga doet daar niet aan mee. Juist de kleinschaligheid is de kracht van de instelling. Dit jaar bestaat de organisatie voor verstandelijk gehandicapten veertig jaar. Het feest wordt groots gevierd, want ook de nieuwbouw is nu eindelijk klaar.

Regiomaandag, 8 juni 2009

It Fryske Gea voelt zich buitenspel gezet; natuurbeheerders krijgen te weinig gebieden in beheer

Earnewâld - It Fryske Gea maakt zich zorgen over het natuurbeheer in Fryslân. Dat zei voorzitter Arjen van der Meer zaterdagochtend tijdens de 79e jaarvergadering. Vooral de provincie blijft achter in haar natuurbeleid.

Regiomaandag, 8 juni 2009

Na herstel in Ureterp botst buizerd wéér op Boeing

Ureterp - Kitty Daams uit Wolvega is al zeker veertien jaar donateur van vogelasiel De Fűgelhelling in Ureterp. Ze komt naar iedere open dag om te kijken wat er met haar geld gebeurt. Eerst nam ze haar eigen dochter mee - inmiddels zelf donateur - en zaterdag kwam ze met de kleinkinderen. Een middagje Fűgelhelling doet het vooral goed bij de kinderen.

Regiomaandag, 8 juni 2009

Picknicken met de hoogste politiebaas en de gouverneur

Oud-Damwâldster Sierd Nutma maakt een fietstocht van Mongolië naar Moskou voor de stichting Kinderen Kankervrij. Hoe gaat het?

Regiomaandag, 8 juni 2009

AED-netwerk sluit zich rond Drachten

Drachten - Smallingerland maakt werk van een dekkend netwerk van automatische externe defibrillators (AED’s). Ieder dorp krijgt nu zo’n apparaat, dat levensreddend kan zijn als iemand een hartstilstand krijgt.

Geloof & Kerkmaandag, 8 juni 2009

Roze Zondagviering: je mag zijn zoals je bent

Surhuisterveen - De jaarlijkse provinciale Roze Zondagviering heeft gisteren ruim 150 mensen naar de doopsgezinde kerk in Surhuisterveen getrokken. Het was de zeventiende keer dat de roze dienst in samenwerking met de werkgroep Geloof en Homoseksualiteit werd gevierd in Fryslân, als onderdeel van de Friese Roze Week.

Geloof & Kerkmaandag, 8 juni 2009

Nieuwe kerk Leger der Heils geopend

Leeuwarden -De klanken van het Leger des Heils-muziekkorps waren afgelopen zaterdagmiddag in de Leeuwarder wijk Bilgaard goed te horen. Het gezelschap marcheerde van de Keidam al musicerend naar de Wollegaastdam waar het nieuwe Kerkelijk Centrum zaterdag officieel werd geopend.

Geloof & Kerkmaandag, 8 juni 2009

Provinciale subsidie Tsjerkepaad: 10.500 euro

Jubbega - De open kerkenroute Tsjerkepaad heeft een subsidie van 10.500 euro gekregen van de Provincie Fryslân. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Met die toezegging kan het project dit jaar goed uitgevoerd worden.

Geloof & Kerkmaandag, 8 juni 2009

Evolutiedebat: einde loopgravenoorlog

Nijkerk - Binnen christelijk Nederland heeft het Darwinjaar al het nodige stof doen opwaaien. De discussie over wel of geen evolutietheorie ging er onder christenen soms fel aan toe de afgelopen maanden. Zaterdag werd op een congres in Nijkerk de ‘loopgravenoorlog’ beëindigd, maar de strijd nog niet.

Sportmaandag, 8 juni 2009

Vriend neemt Steigenga op sleeptouw naar podium

Drachtstercompagnie - Sierd Steigenga schreef de Omloop van de Kompenije al twee keer op zijn naam. Toch is de 36-jarige wielrenner uit Exmorra meer dan tevreden met zijn tweede plaats, als hij zaterdag in Drachtstercompagnie voor de eerste keer dit seizoen op het erepodium staat.

Sportmaandag, 8 juni 2009

Vrijdag 27 juli 2012, rood omcirkeld in de agenda

Leeuwarden - Het duurt nog even, maar toch. Als het aan haar ligt, loopt ze ertussen. Op vrijdag 27 juli 2012. Want als op die dag de Nederlandse Olympische ploeg in Londen de openingsceremonie van de Olympische Zomerspelen meemaakt, hoopt Ilse Kraaijeveld een van de sporters te zijn die er bij is. Rood omcirkeld in de agenda dus. Want de Spelen, dat is het ultieme doel voor de 18-jarige zwemster uit Dokkum. En tot die tijd? Doorontwikkelen, opleiding afronden en misschien wel een jaartje naar Amerika. Maar eerst meedoen aan het EK. Zaterdag haalde ze tijdens de Friese sprintkampioenschappen in zwembad Kalverdijkje in Leeuwarden net niet de limiet. Het doel blijft echter onveranderd.

Sportmaandag, 8 juni 2009

Nauta helpt De Knipe opnieuw aan survivalzege

De Knipe - Bikkelen, bikkelen en nog eens bikkelen. De achtste survivalrun van De Knipe was als gewoonlijk weer afzien voor de ruim 1500 deelnemers. Afzien, maar dan wel op een manier die na afloop voor een voldaan gevoel zorgt. Al helemaal voor de organiserende Surivival Vereniging De Knipe. Die had met Jan Nauta in het Top Survival Circuit wederom een winnaar uit eigen stal. En dat wordt inmiddels gewoonte.

Sportmaandag, 8 juni 2009

Van Lunzen wint in recordtijd

Leeuwarden - Remon van Lunzen en Yvonne Kassenberg zijn gisteren winnaar geworden van de Leeuwarder marathon. Beiden hielpen de parcoursrecords om zeep. Mogelijk blijven hun tijden van 2.26,26 en 3.03,01 voor eeuwig staan. De hele marathon, het hoofdonderdeel, staat ter discussie doordat het aantal deelnemers tegenvalt.

Sportmaandag, 8 juni 2009

Olijnsma koning in Dronrijp

Dronrijp - Als een pasgeboren veulen die manmoedige pogingen doet om op poten te blijven hunkerde Martijn Olijnsma de afgelopen weken naar succes. De jonge opslager brieste van ongeduld, beukte er op de trainingen extra op los en vond zichzelf gisteren uiteindelijk terug in de gedaante van koning van Dronrijp.

Sportmaandag, 8 juni 2009

C-jeugd Cambuur verliest bekerfinale van FC Groningen

Hoogezand - De C-junioren van SC Cambuur-Leeuwarden hebben de nationale beker zaterdag moeten laten aan FC Groningen. Tijdens de noordelijke bekerfinaledag in Hoogezand waren de Groningers veel te sterk voor de ploeg van trainer René van Rijswijk (7-0). Bij rust moesten de geel-blauwen al een 4-0 achterstand dulden. Ook de D-junioren gingen het schip in tegen de leeftijdsgenoten van FC Groningen. De formatie van trainer Carlo Rietdijk ging met 4-1 onderuit. Bij rust hielden de jonge Leeuwarders nog gelijke tred (1-1).

Sportmaandag, 8 juni 2009

A-junioren sc Heerenveen volgen voorbeeld van vlaggenschip met bekerwinst

Hoogezand - Met de tweede winst op rij van de nationale beker hebben de A-junioren van sc Heerenveen het seizoen toch nog afgesloten met een prijs. Dankzij de zege van zaterdag op de leeftijdsgenoten van FC Volendam (3-0) in de finale in Hoogezand volgden de Friese talenten van trainer Johnny Jansen het spoor van het eerste van Heerenveen. ,,Twee keer winst uit drie finales is geen slecht gemiddelde”, vindt hoofd jeugdopleidingen Jan de Jonge, verwijzend naar de nederlaag van Jong Heerenveen vorige maand.

Sportmaandag, 8 juni 2009

Invoering van de topklasse: tien vragen, tien antwoorden

Al jaren werd er over gesproken: de invoering van de topklasse in het amateurvoetbal. Zaterdag werd definitief besloten dat-ie er vanaf het seizoen 2010-2011 komt. Een historisch besluit, maar wel eentje met veel haken en ogen en mitsen en maren. Daarom, bij deze: tien vragen over de topklasse, tien antwoorden.

Sportmaandag, 8 juni 2009

‘Dit is een historische dag voor het amateurvoetbal’

Zeist - Zaterdag was het dan zover: de algemene vergadering amateurvoetbal van de KNVB ging akkoord met de invoering van de topklasse. Daarmee is er na jaren een einde gekomen aan allerlei discussies over en onderzoeken naar vernieuwing van het gehele Nederlandse voetbal. ,,Het is een historische dag, voor het hele Nederlandse amateurvoetbal”, zei Jan van Driel, voorzitter van KNVB District Noord, in een reactie.

Sportmaandag, 8 juni 2009

In 2010 twee topklassen in het amateurvoetbal

Zeist - Het Nederlandse amateurvoetbal krijgt met ingang van het seizoen 2010/2011 definitief twee topklassen, één voor de zaterdagverenigingen en één voor de zondagclubs. De algemene vergadering van de amateurs heeft het voorstel van de KNVB zaterdag in Zeist goedgekeurd met 52 stemmen voor en acht tegen. Ook werd besloten om alle klassen uit te breiden van 12 naar 14 teams. In het Noorden zal daardoor vanaf 2010 de zesde klasse gaan verdwijnen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties