Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 8 juni 2006.

Cultuurdonderdag, 8 juni 2006

De Lawei komt met nieuw theaterstuk voor Smallingerland

Drachten - Na Alice in Smallingerland, brengt De Lawei in december een nieuwe theatervoorstelling voor en door Smallingerlanders. Het gaat om de muzikale voorstelling Lowie en de Lawaaifabriek, deels gebaseerd op het boek Sjakie en de Choloadefabriek van Roald Dahl. In het stuk wordt een verrassende visie op Drachten en omgeving gegeven, zo meldt De Lawei.

Economiedonderdag, 8 juni 2006

Gestegen kosten goed merkbaar

Leeuwarden - Friezen geraken steeds vaker in geldnood. 60 Procent van de Friese burgers verwacht dat zij door gestegen kosten dit jaar in de problemen komen, terwijl maar 16 procent denkt dat het inkomen dit jaar zal stijgen. Daarmee scoren de Friezen het laagst van alle provincies. Dat blijkt uit onderzoek van Interview-NSS .

Economiedonderdag, 8 juni 2006

Zeventig banen op de tocht

Drachten - Installatiebedrijf Walda uit Drachten heeft het faillissement aangevraagd. De zeventig medewerkers van Walda verliezen daarmee hoogstwaarschijnlijk hun baan. Vandaag beslist de rechter over de aanvraag. Dat zei vakbondsbestuurder Jan Kampherbeek van CNV gisteren.

Economiedonderdag, 8 juni 2006

Internetbankieren bij Friesland Bank is weer mogelijk

Leeuwarden - De problemen met internetbankieren bij Friesland Bank zijn opgelost. Dat meldde woordvoerster S. Noteboom van de bank gisteren. De 18.000 gebruikers van internetbankieren bij Friesland Bank hebben twee weken lang geen gebruik van het systeem kunnen maken.

Economiedonderdag, 8 juni 2006

VVD wil nieuwe pilot voor veenweideplan

Jutrijp – De VVD-Statenleden bekritiseren de plannen van de provincie om de waterpeil in het Friese veenweidegebied met enkele tientallen centimeters omhoog te brengen. De proefprojecten van de afgelopen jaren op vijf veehouderijbedrijven naar de effecten op de natuur en de landbouw zijn niet representatief voor het hele gebied, stellen zij. ,,Er moet een nieuwe pilot komen.” Gisteren spraken de Statenleden met vertegenwoordigers van landbouworganisatie LTO Noord over de plannen.

Economiedonderdag, 8 juni 2006

Dokkumer Vlaggen Centrale moet extreem flexibel zijn op turbulente markt

Dokkum - De laaste jaren heeft de Dokkumer Vlaggen Centrale (DVC) het niet gemakkelijk gehad: een teruglopende omzet bij steeds kleinere marges. Ingrijpen was tot twee keer toe nodig. Van de 160 mensen die vijf jaar geleden bij DVC werkten, zijn er nog iets meer dan honderd over. Het bedrijf is extreem gevoelig voor de economische toestand. Die trekt aan, maar wel met horten en stoten. ,,Januari was een goede maand, februari en maart waren slap en nu moeten we weer overwerken om alle opdrachten te kunnen verwerken’’, zegt directeur Robert-Jan Hageman (49) van DVC.

Hoofdartikeldonderdag, 8 juni 2006

Naardermeer...

Het Naardermeer is een van de meest bijzondere natuurgebieden van ons land. Niet alleen omdat de naam van de grote natuurkenner Jac. P. Thijsse er aan verbonden is, maar vooral omdat het terrein een stukje ongerepte natuur is in het verstedelijkte Westen. Een aantal jaren geleden kwam het idee om er een weg aan te leggen langs en deels door het natuurgebied: de bestaande auto-verbinding tussen Almere en Amsterdam is vol en zorgt dagelijks voor veel files. Het idee schokte velen; het Naardermeer werd veilig gewaand tegen de oprukkende vestedelijking. Inmiddels zijn de plannen zo ver, dat verwacht kan worden dat eind van deze maand een besluit wordt genomen door minister Peijs.

Regiodonderdag, 8 juni 2006

Grafkelders en luidklokje gerestaureerd op begraafplaats Brongersga

Oranjewoud - Toen Jeen Landman vorig jaar de grafkelder van de graaf en gravin Van Limburg Stirum- de Blocq van Scheltinga opende, sloeg de schrik hem om het hart. De stukken puin lagen her en der op de vloer en het dak stond op instorten. Landman ondernam als voorzitter van de kerkhofcommissie van Brongersga onmiddellijk actie.

Regiodonderdag, 8 juni 2006

Partijen verwijten elkaar vergroten kloof burger en politiek

Leeuwarden - Het Zaailand wordt definitief verbouwd. Op het plein in het centrum van Leeuwarden komt een nieuw Fries Museum en een lange wand met winkels en appartementen. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft gisteravond besloten de uitslag van het referendum hierover te respecteren.

Regiodonderdag, 8 juni 2006

Noordelijke Hogeschool Leeuwarden doopt en presenteert eerste nieuwe zonneboten

Leeuwarden - ,,Dat is geen goede motor’’, zegt Erik van der Beek uit Bolsward tegen zijn docent Tjeerd van der Kooi van Friese Poort Sneek. Erik wijst naar een van de drie zonneboten die studenten van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden hebben ontworpen en gemaakt voor de Frisian Nuon Solar Challenge langs de Friese elf steden. De boten zijn net gedoopt. De hbo-studenten vertellen trots over hun creaties.

Geloof & Kerkdonderdag, 8 juni 2006

Opnieuw Fries protest tegen sluiting PDC

Leeuwarden - Het Regionaal College voor de Visitaties in Fryslân is tegen de sluiting van het Protestants Dienstencentrum (PDC) in Leeuwarden. In een brief aan de Generale Synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) pleit het college voor ,,het openhouden van een dienstverlenend steunpunt voor gemeenten, classes en colleges binnen de regio”.

Geloof & Kerkdonderdag, 8 juni 2006

In contact met een Benedictijnse krachtbron

Ravenstein - Mensen die uitgeput raken van hun harde werken, putten maar al te vaak uit troebele bronnen. Dat zei de Benedictijner monnik en veelschrijver Anselm Grün op een seminar voor leidinggevenden van het Studiecentrum Soeterbeeck bij Ravenstein. ,,Wanneer iemand in contact met heldere bronnen en een vurige gloed blijft en deze stromende warmte doorgeeft, dan kom je niet droog te staan en raak je niet uitgebrand.”

Sportdonderdag, 8 juni 2006

Wielerploeg De Volharding (Utrecht) regeert in Friese criteriums

Beetsterzwaag - Daar waar zijn ploeggenoot Sierd Steigenga, van wielerclub De Volharding uit Utrecht, de laatste weken grossiert in overwinningen, slaagde Germ van der Burg er tot dusverre nog niet in om te ’scoren’. Het knaagde niet aan zijn zelfvertrouwen, al stoorde de buitenwacht zich er wel eens wat aan. Gisteravond was het eindelijk raak voor de 28-jarige wielrenner uit Folsgare. Van der Burg zegevierde in de vierde editie van de Ronde van Beetsterzwaag en is van de hatelijke ’nul’ af.

Sportdonderdag, 8 juni 2006

SCO pakt allerlaatste strohalm in Arnhem

Arnhem - SCO heeft het verblijf in de hoofdklasse in ieder geval met één wedstrijd verlengd. Door met 13-13 gelijk te spelen tegen Oost Arnhem eindigde de ploeg uit Oldeholtpade als derde in degradatiegroep C, waardoor het nog een beslissingswedstrijd uit het vuur sleepte. Oost Arnhem degradeerde als nummer vier en laatst uit de hoofdklasse.

Weerdonderdag, 8 juni 2006

Zomers

Het blijft de komende dagen zomers. Morgen komen de temperaturen te liggen tussen 19 op de Waddeneilanden tot 22 of 23 graden in het zuidoosten van de provincie. De wind is daarbij zwak tot matig en komt uit het noordoosten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties