Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 8 mei 2009.

Cultuurvrijdag, 8 mei 2009

De Friese schrijver moet zijn publiek zelf gaan opzoeken

Leeuwarden - ,,Bij Friese literatuur denk ik aan nostalgie.” Barbara Bloemink van de Bibliotheekservice Fryslân gooide gisteren als niet-Friese buitenstaander de knuppel in het hoenderhok, tijdens de brainstormsessie over de toekomst van de Friese literatuur. In de zaal van de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden zaten Friese schrijvers, uitgevers, literatuurvolgers en ambtenaren om te bespreken hoe de Friese literatuur beter, breder en interessanter kan worden.

Cultuurvrijdag, 8 mei 2009

Twee Friese galeries vertegenwoordigd op Art Amsterdam

Leeuwarden - Kunstbeurs Art Amsterdam telt dit jaar twee Friese deelnemers. Galerie Smarius in Sonnega en galerie de Vis hebben een stand op de 25e editie van de belangrijkste Nederlandse galeriebeurs voor hedendaagse kunst. Op het evenement zijn 125 galeries, waarvan een kwart uit het buitenland, vertegenwoordigd.

Economievrijdag, 8 mei 2009

SER: Noorden moet economie gerichter gaan stimuleren

Groningen - De verschillende overheden in het Noorden, de provincies en de gemeenten, moeten met meer gerichte plannen komen om de economie te stimuleren. Dat stelt de SER Noord-Nederland in een strategisch advies dat vandaag is gepresenteerd. De instituten voor energie en water, Energy Valley en Wetsus, moeten nog meer specialiseren. Ook moet er meer geld worden gestoken in de zorg en het toerisme omdat dit volgens de raad van werkgevers en werknemers belangrijke en sterk groeiende sectoren zijn. ,,Laat meer zien dat de regio denkt vanuit de eigen sterkten en het niet zoekt in claims gebaseerd op achterstanden”, staat er in het advies van de organisatie.

Economievrijdag, 8 mei 2009

FrieslandCampina sluit de vestiging in Oud Gastel

Meppel - FrieslandCampina wil de vestiging in Oud Gastel (Noord-Brabant) in juni volgend jaar sluiten. De activiteiten worden verplaatst naar andere locaties van het zuivelconcern. Door de sluiting verdwijnen 105 arbeidsplaatsen in Oud Gastel, maar FrieslandCampina verwacht dat er binnen de onderneming voldoende functies beschikbaar zijn voor herplaatsing. In Oud Gastel wordt roomijsmix, koffiemelk en roomkaas gemaakt. De productie wordt verplaatst naar vestigingen in België, naar Leeuwarden en Nuenen. In het Belgische Lummen wordt de capaciteit uitgebreid en dat leidt tot 18 arbeidsplaatsen extra. In Leeuwarden komt er naar verwachting geen extra werkgelegenheid. De reorganisatie is onderdeel van de plannen om de efficiency te verbeteren.

Hoofdartikelvrijdag, 8 mei 2009

Het Grote Nieuws...

Het was bijna een dag lang het grootste nieuws op de radio en een enkele krant besteedde er bijna de hele voorpagina aan: Marco van Basten verlaat Ajax! En na dát nieuws is het grote nieuws: Cruijff heeft kritiek op Ajax!

Regiovrijdag, 8 mei 2009

Reorganisatie muziekschool De Wâldsang

Buitenpost - Muziekschool De Wâldsang in Buitenpost moet reorganiseren. De organisatie moet zich flexibeler en zakelijker opstellen om het hoofd boven water te houden, blijkt uit extern onderzoek. De eerste maatregel is het vertrek van Geert van der Heide als directeur. Hij wordt vervangen door een interim-bestuurder.

Regiovrijdag, 8 mei 2009

Windenenergie heeft nog lange, lastige weg te gaan

Zurich - Fier staan de vier nieuwe turbines van windmolenvereniging Noordenwind langs de A7 bij Witmarsum. Gisteren zette minister Cramer (Milieu) symbolisch de eerste ervan in beweging. Een mooie opsteker, maar de weg naar windenergie is nog altijd vol obstakels en gevaren.

Regiovrijdag, 8 mei 2009

‘Oerol in New York wordt hoogtepunt festiviteiten’

Terschelling - Oerol moet de grote publiekstrekker worden tijdens de vierhonderdste verjaardag van New York. Dat zei artistiek directeur Joop Mulder van het Terschellinger festival gisteren, nadat hij bekend had gemaakt wat de programmering van het festival is.

Regiovrijdag, 8 mei 2009

‘Rek is eruit’ in Dongeradeel

Dokkum - De ene bezuinigingsmaatregel in Dongeradeel is nog niet afgerond, of de volgende komt er alweer aan. ,,De rek is er inmiddels wel uit”, stelt burgemeester Waanders, ondanks een onverwacht hoog overschot van 1,7 miljoen euro op de jaarrekening van 2008.

Geloof & Kerkvrijdag, 8 mei 2009

Calvijn hield wel van een wijntje

Dordrecht - Een dagje met kerkhervormer Calvijn beleven? Het kan sinds vandaag op de tentoonstelling Calvijn & Wij in Dordrecht. In historische animaties komt de theoloog, die een ongelooflijke invloed had op de kerk, cultuur en het maatschappelijk leven in ons land, tot leven. Te zien is hoe hij bijvoorbeeld ’s ochtends opstaat, intens bidt tot God, les geeft, een kerkenraadsvergadering bijwoont en gezellig dineert met vrienden. Calvijn komt levensecht dichtbij in de 21e eeuw.

Geloof & Kerkvrijdag, 8 mei 2009

Jongeren bouwen jongeren op tijdens jeugdweekend

Damwoude - Zo’n honderd jongeren uit Damwoude en omgeving houden dit weekeinde voor het eerst een jongerenweekend: Stand Younited. Een kleine zeventig vijftien- tot zeventienjarigen doen mee, en als leiding ook nog eens zo’n dertig iets oudere jongeren.

Geloof & Kerkvrijdag, 8 mei 2009

Fusiefeest in jarige Goede Herderkerk Grootegast

Grootegast - Het is dubbel feest voor de Protestantse Gemeente (in wording) van Grootegast-Sebaldeburen. De gereformeerde Goede Herderkerk bestaat vijftig jaar én de Hervormde Gemeente Gereformeerde Kerk fuseren zondag officieel.

Sportvrijdag, 8 mei 2009

Robur degradeert naar vijfde klasse

Heerenveen - Zonder zelf in actie te komen, is voetbalclub Robur uit Harlingen als de nummer twaalf in de eindrangschikking van de vierde klasse A gedegradeerd naar de vijfde klasse. Het lot over de rooms-katholieke club werd gisteravond in Heerenveen bezegeld, waar vv Heerenveen het restant tegen ‘buurman’ Aengwirden (streekclub van Terband, Luinjeberd, Tjalleberd en Gersloot) tot een goed einde bracht.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties