Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 8 april 2015.

Cultuurwoensdag, 8 april 2015

Een geknipte rol voor Suzanna in 'Meermin'

Toen de leerlingen van musicalopleiding Muzt hoorden dat Suzanna Pleiter (15) uit Balk de hoofdrol van de musical Meermin had gekregen, vonden ze dat alleen maar logisch. De rol van Ariël was haar gewoon op het lijf geschreven.

Economiewoensdag, 8 april 2015

Bij een verbod op Roundup kopen mensen het in Polen via internet

Na Intratuin is sinds kort ook Praxis gestopt met de verkoop van Roundup en andere onkruidbestrijdingsmiddelen met het bestanddeel glyfosaat. Maar niet alle alternatieven zijn onschadelijk.

Hoofdartikelwoensdag, 8 april 2015

Kies voor investeren in IJsselmeermolens

Fryslân krijgt z'n windmolens. En wel op een plek die velen niet zint: het IJsselmeer. Minister Kamp van Economische Zaken heeft zo beslist. Tegen de zin van de Friese politiek; die wil aan haar verplichtingen voor schone energie voldoen aan de Afsluitdijk. Dat standpunt moest wel tot teleurstelling leiden: de minister vindt dat plan eventueel iets voor later. Fryslân wist dat, maar heeft toch ingezet op de Afsluitdijk. Dat was in december vorig jaar. Dat besluit was feitelijk een laf besluit. Provinciale Staten wisten van het 'neen' van Kamp tegen het plan van de Afsluitdijk. Toch wilden ze die locatie en niet het IJsselmeer en/of windmolens op land. Voor beide was onvoldoende maatschappelijk draagvlak. Met de verkiezingen voor Provinciale Staten voor ogen, besloten de Staten tot de vlucht naar voren: kiezen voor een onmogelijk plan en na de verkiezingen maar kijken hoe een en ander moet worden opgelost.

Regiowoensdag, 8 april 2015

Staten positief in debat over formatie

Leeuwarden - De manier waarop een nieuw college van Gedeputeerde Staten wordt samengesteld, kan op brede steun rekenen in Provinciale Staten. Alleen bij de PvdA heerst onvrede over de manier waarop nu een coalitie van CDA, VVD, SP en FNP ontstaat. De overige partijen zijn positief over de open manier waarop de formatie verloopt. Als de beoogde coalitie erin slaagt om samen tot een goed akkoord te komen, zou de collegeperiode wel eens vrediger kunnen beginnen dan vier jaar geleden. Toen leidden moeizame formatiegesprekken tot verzuurde verhoudingen.

Regiowoensdag, 8 april 2015

Deelname Fryslân in windpark ligt open

Per 2020 draaien de windturbines van Windpark Fryslân in het IJsselmeer, dat lijkt wel zeker na het besluit van minister Henk Kamp. Het aanbod van Windpark Fryslân aan de provincie om 49 procent van de aandelen te kopen, staat nog steeds, laat projectdirecteur Anne de Groot weten. ,,Maar daar moeten ze niet te lang mee wachten." De provincie zou 6 à 6,5 miljoen moeten investeren (ruwweg de helft van de totale kosten), maar dat bedrag zou per 2020 al terugverdiend zijn. Wat het uiteindelijke rendement wordt, durft De Groot niet te voorspellen.

Regiowoensdag, 8 april 2015

Kwart Friese aanlegplaatsen verdwijnt

Waterrecreanten in Fryslân zullen het de komende jaren met honderden aanlegplaatsen minder moeten doen. Recreatieschap Marrekrite wil tot 2020 bijna een kwart van zijn aanlegvoorzieningen verwijderen of buiten gebruik stellen. In totaal verdwijnt ruim 9,8 van de 42 kilometer aan aanlegplaatsen in Friese wateren.

Sportwoensdag, 8 april 2015

Buijs terug op toneel dat hij door knieblessure verliet

Heerenveen - Door Daan Rieken

Sportwoensdag, 8 april 2015

Column Jelle ten Rouwelaar: Doelman uit tijd van de gulden

Afgelopen weekeinde deed ik een leuke ontdekking. Bij het opruimen van de schuur stuitte ik op een stoffig potje vol oude munten. Dat kreeg ik ooit van mijn pake toen ik Joure door mijn keeperscarrière verruilde voor de wijde wereld. Kwartjes, dubbeltjes en rijksdaalders gleden door mijn handen toen ik het me plots realiseerde: ik ben nog een keeper uit het tijdperk van de gulden. Sinds het moment dat ik zestien jaar geleden bij Emmen mijn profdebuut maakte, is er ontzettend veel veranderd. Zelfs onze munteenheid dus.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties