Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 8 april 2008.

Economiedinsdag, 8 april 2008

Max Havelaar in supermarkt met huismerk

Utrecht - Max Havelaar wil met de Nederlandse supermarkten afspraken maken om fairtradeproducten in het schap aan te bieden onder een huismerk. Daarvoor is de organisatie in gesprek met verschillende ketens. De verkoop van Fairtradeproducten, bekend onder het label van Max Havelaar, is in 2007 weer gegroeid.

Economiedinsdag, 8 april 2008

Veecontrole levert nog niets op

Leeuwarden - De Algemene Inspectiedienst AID heeft gisteren bij de slachterij van Friesland Vlees geen misstanden geconstateerd. De controleurs zeiden gisteren al dat de kans klein is dat veetransporteurs kunnen worden geverbaliseerd, omdat minister Verburg de permanente poortcontroles al in het weekeinde had aangekondigd.

Economiedinsdag, 8 april 2008

Scheepsbouw is snel ‘booming’ geworden

Leeuwarden - Terwijl een paar jaar geleden de noodklok over de scheepsbouw werd geluid, draait de sector nu op volle toeren. Ook Friese werven hebben goed gevulde orderboeken voor de komende jaren. Nu concurrenten in Azië de vraag niet aankunnen, kopen reders weer in Nederland in. Bouwers van luxejachten profiteren van toegenomen rijkdom in opkomende economieën.

Hoofdartikeldinsdag, 8 april 2008

Broodrellen...

Egypte heeft een van de meest onderdrukkende regimes in de Arabische wereld. De burgers kennen nauwelijks vrijheden. De geheime dienst is alomtegenwoordig. Elke oppositie van betekenis wordt de kop ingedrukt.

Regiodinsdag, 8 april 2008

Eilandkantoor in Harlingen

Harlingen - De vijf Waddeneilanden beginnen een gezamenlijk secretariaat in Harlingen. Daar gaan maximaal tien ambtenaren werken aan belangenbehartiging en lobby voor de eilanden bij de provincie en het Rijk.

Regiodinsdag, 8 april 2008

Alle bijenhouders ter wereld komen in één Friese database

Tersoal - De database waarin onderzoeker Romée van der Zee uit Tersoal gegevens over bijensterfte verzamelt, trekt internationale aandacht. Op het congres voor bijenwetenschappers in Athene, afgelopen weekeinde, is afgesproken dat er gestreefd wordt naar een wereldwijd overzicht van bijenziekten en -sterfte. Van der Zee is gevraagd op basis van haar database het voortouw te nemen om dit te bewerkstelligen.

Regiodinsdag, 8 april 2008

Meer geld voor zwakke school

Leeuwarden - De provincie Fryslân trekt 11,5 miljoen euro extra uit om het onderwijsniveau van zwakke scholen in de provincie op te krikken. Dit geld komt bovenop de 7,5 miljoen die al voor de slechte basisscholen zou worden uitgetrokken.

Regiodinsdag, 8 april 2008

Zaailandplan echt over als raad nee zegt

Leeuwarden - Alternatieven voor het huidige project Nieuw Zaailand in Leeuwarden zijn er niet. Als de Leeuwarder gemeenteraad niet akkoord gaat met het uittrekken van 8,5 miljoen euro extra voor de bestaande plannen wordt de omgeving van het Wilhelminaplein nagenoeg niet opgeknapt.

Regiodinsdag, 8 april 2008

Jopie Huisman beschilderde ook aardewerk

Workum - Zuiver toeval, dat was het volgens Lida de Haas. Samen met haar man Henk was ze op een veiling en daar lagen ze: de aardewerken borden gesigneerd door Jopie Huisman en diens vroegere compagnon Jan Welles. ,,We hoefden er niet lang over na te denken. Dit was een buitenkansje”, vertelt Lida.

Geloof & Kerkdinsdag, 8 april 2008

De dominee van de hele kerk

Amsterdam - Het had weinig gescheeld of dr. Bas Plaisier was er nooit geweest. Toen zijn moeder najaar 1945 vermoedde dat ze in verwachting was, kreeg ze van de huisarts te horen dat er in haar geen kind, maar een gezwel groeide. ‘Specialisten in het ziekenhuis bevestigden dat en drongen aan op een operatie’, vertelt Plaisier in het zaterdag verschenen boek Achter de schermen van de PKN. Een jaar met kerkleider Bas Plaisier.

Geloof & Kerkdinsdag, 8 april 2008

Tussen Pasen en Pesach

We zitten vandaag ongeveer halverwege Pasen en Pesach. Dat is raar, want het woord ‘Pasen’ kómt van het Hebreeuwse woord pèsach. Het christelijke Paasfeest is dan ook afgeleid van het joodse Pesachfeest. Christus stond op uit de dood op de zondag die in de Pesachweek viel, zodat Pesach/Pasen bij de christenen het feest van de opstanding is geworden. Je zou dus verwachten dat het christelijke Paasfeest zou samenvallen met het joodse Pesach. In werkelijkheid zit er dit jaar precies vier weken tussen: Pesach begint dit jaar op de avond van 19 april. Dat is wel uitzonderlijk: in 2006 en 2007 viel Pasen precies op de zondag in de Pesachweek, en in de komende jaren gebeurt dat eveneens. Maar in 2005 zaten er ook precies vier weken tussen Pasen en Pesach.

Geloof & Kerkdinsdag, 8 april 2008

Classsis Walcheren wil kerkenraad van Hendrikse horen

Middelburg - De classis Walcheren van de Protestantse Kerk in Nederland wil een gesprek met de Middelburgse kerkenraad van ds. Klaas Hendrikse. Aanleiding zijn de vele brieven die bij de classis binnen gekomen zijn over zijn boek Geloven in een God die niet bestaat en uitspraken die Hendrikse in de pers heeft gedaan.

Sportdinsdag, 8 april 2008

Friese belofteteams blijven op ‘0’ steken

Leeuwarden - De Friese belofteteams van sc Heerenveen en SC Cambuur-Leeuwarden vertoonden gisteravond twee overeenkomsten. Beide teams kwamen niet tot scoren en beide elftallen hielden het achterin ‘droog’.

Sportdinsdag, 8 april 2008

Positief advies over samenvoeging van handbalteams

Leeuwarden - Er komt vanavond meer duidelijkheid over de kans op samenvoeging van de beste twee Friese mannenhandbalteams: die van LHS/Cometas en Stiens, dat vorige week met SGK’47 (Sint Annaparochie) fuseerde tot Friese Handbal Combinatie (FHC). Een commissie heeft het Stiens-bestuur nu een positief advies gegeven voor samenvoeging (‘associatie’). Als het bestuur van de nieuwe club FHC dat advies opvolgt, kan er definitief gesproken worden door de partijen over samenvoeging.

Sportdinsdag, 8 april 2008

Kunstrijdster Delianne Bouma tweede

Heerenveen Kunstrijdster Delianne Bouma uit Oppenhuizen heeft tijdens de finale van de KNSB cup een knappe prestatie geleverd. De Friezin eindigde op de tweede plaats in het algemeen klassement in de categorie Teens B.

Sportdinsdag, 8 april 2008

Feyenoords hoop gericht op Verbeek

Rotterdam - Gertjan Verbeek werd gistermorgen met veel bombarie en uiterlijk vertoon gepresenteerd als de nieuwe trainer van Feyenoord. Met de Jubbegaster aan het roer hoopt de Stadionclub weer iets van de vergane glorie terug te krijgen. Feyenoord moet weer een rol van betekenis gaan spelen en alle hoop is wat dat betreft gericht op Verbeek.

Sportdinsdag, 8 april 2008

Snel duidelijkheid over toekomst Jansen bij Cambuur

Leeuwarden - Zijn komst werd dit weekeinde al duidelijk en gisteren officieel: Paul Beekmans voor drie jaar naar Cambuur. Met de komst van de middenvelder van FC Den Bosch zijn de contouren van het vernieuwde Cambuur weer wat duidelijker. Of huurling Rudy Jansen blijft, is nog de vraag. Excelsior-directeur Simon Kelder liet gisteren desgevraagd weten mogelijk nog voor het einde van het seizoen duidelijkheid te bieden over Jansens toekomst. Voor de verdediger is inmiddels interesse van meerdere clubs.

Sportdinsdag, 8 april 2008

De ene lange man is de andere niet, zo blijkt

De titel De lange mannen is goed gekozen voor het tweede nummer van het sporttijdschrift Achilles, om te beginnen natuurlijk vanwege het verhaal over Guido Görtzen en zijn relatie met de andere olympische volleybalkampioenen van 1996. Maar daarnaast zijn nog twee verhalen over oud-sporters met een bovengemiddelde lengte de moeite waard: die met basketbalicoon Kees Akerboom en autocoureur Huub Rothengatter.

Sportdinsdag, 8 april 2008

Ernst neemt op NK kop over van Visser

Hilversum - In de zesde ronde van het Nederlands schaakkampioenschap is het klassement flink door elkaar gehusseld. De verrassende koploper Yge Visser verloor gisteren in een lange partij door tijdgebrek van Sipke Ernst. Deze kwam daardoor aan de leiding in gezelschap van Daniël Stellwagen en Jan Smeets. Zij wonnen eveneens, van respectievelijk Ruud Janssen en Sergei Tiviakov.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties