Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 8 maart 2013.

Cultuurvrijdag, 8 maart 2013

Tsjbbe Hettinga: master fan it streamende fers

Tsjbbe Hettinga (1949), dyt juster yn e ldens fan 64 jier yn Ljouwert ferstoar nei in slimme sykte, wie foar alles in taalkeunstner. Net in filosoof, in grut tinker, in skerpe kritikus of in grapmakker yn taal. Noch in tfiner fan it tsjil of in betinker fan in folslein eigen wrld. Hy wie in dichter dyt him as gjin oar fan de muzikale en sensitive kwaliteiten fan it Frysk betsjinne. Of miskien brkte de taal hm, wa sil it sizze. Him in sjonger neame, soe te maklik wze. Earder is syn folle, epysk-barokke pozij te belsterjen, te ndergean, as in orkest op syktocht.

Economievrijdag, 8 maart 2013

Drie kandidaten voor doorstart Van der Werf

Sint Nicolaasga | De Rabobank eiste van de directie van bouwbedrijf Van der Werf in Sint Nicolaasga dat ze persoonlijke garant stond voor een nieuwe lening van acht ton. De directeuren weigerden heel principieel. Daarmee was het lot van de bouwer bezegeld. Het faillissement volgde deze week.

Economievrijdag, 8 maart 2013

Bonden dreigen met meer stakingen bij Prins Dokkum

Dokkum | De vakbonden dreigen ook volgende week met acties bij vangrailproducent Prins in Dokkum. Bij het bedrijf raken met de plannen voor de bedrijfssluiting per 1 juli 34 van de 39 mensen hun baan kwijt. Het concern wil de productie van vangrails overhevelen naar Duitsland of Polen. In de afgelopen week is er verschillende keren gestaakt om een beter sociaal plan af te dwingen. Bij het bedrijf is een groot deel van het personeel al enkele tientallen jaren werkzaam.

Hoofdartikelvrijdag, 8 maart 2013

Volkshuisvesting is taak van de overheid

Vorige week werd bekend dat de gemeente Assen zelf huurhuizen gaat bouwen. Zij wil zo de woningmarkt vlottrekken. Bovendien komt de gemeente zo van de grote dure voorraad bouwgrond af die ze in bezit heeft. Assen is de eerste gemeente in Nederland die zich op deze manier op de woningmarkt begeeft.

Regiovrijdag, 8 maart 2013

In Workum voelt de Bhutaanse familie Mahji zich thuis

,,Iedereen wilde terug naar Bhutan, maar dat was geen optie. Met achttien familieleden vluchtte Birka Mahji (30) in 1991, op zijn achtste, naar Nepal. Bhutanen die oorspronkelijk uit Nepal komen moesten Bhutan gedwongen verlaten vanwege hun etnische achtergrond (zie kader). Mahji: ,,De overheid sloot Nepalese scholen. Ik zag het leger onze lesboeken verbranden. En mensen werden zonder reden in de gevangenis gegooid.

Regiovrijdag, 8 maart 2013

Fries architectenbureau ontwerpt baptistenhuis

Bauke Boersma

Regiovrijdag, 8 maart 2013

Meer openbare wcs nodig op het platteland

Leeuwarden | De komende maanden worden alle openbare toiletten op het Friese platteland in kaart gebracht. Architect Nynke Rixt Jukema gaat met hulp van onder meer Landschapsbeheer Friesland onderzoeken op welke plaatsen toiletten staan die voor iedereen toegankelijk zijn. Jukema hoopt dat op de plaatsen waar nog niets is nieuwe gebouwen kunnen worden neergezet of dat hier mensen zijn die hun (buiten)toilet beschikbaar willen stellen.

Regiovrijdag, 8 maart 2013

Lytse biebs verdwijnen uit Noordwest-Fryslan

Franeker | De Stichting Openbare Bibliotheken Noordwest-Frysln (BNWF) sluit nog dit jaar de zeventien lytse biebs in de regio. Dat staat in het nieuwe beleidsplan dat de Stichting heeft opgesteld in opdracht van de gemeenten, Franekeradeel, Harlingen, het Bildt, Leeuwarderadeel, Menameradiel, Terschelling en Vlieland.

Geloof & Kerkvrijdag, 8 maart 2013

Onno van Schayck weg bij onderzoeksinstituut om ophef wonder

Maastricht | Prof.dr. Onno van Schayck treedt af als directeur van onderzoeksinstituut Caphri na mediaophef over het interview waarin hij verklaarde ooit een wonder te hebben meegemaakt. Dat meldt het weekblad van de Universiteit Maastricht Observant.

Geloof & Kerkvrijdag, 8 maart 2013

Nervositeit en irritaties aan vooravond conclaaf

Vrijdag zal hoogstwaarschijnlijk bekend worden wanneer in Rome het conclaaf begint waar 115 stemgerechtigde kardinalen - uit hun midden - de nieuwe paus kiezen. Al weet je het maar nooit, indachtig de uitspraak van een van de kardinalen eergisteren: we hebben geen haast, we moeten elkaar nog beter leren kennen. Oftewel: hoe langer het vooroverleg, des te korter het conclaaf zelf. Al weet je het maar nooit.

Sportvrijdag, 8 maart 2013

Arts eist strijd en passie van spelers

Leeuwarden | Strijd en passie. Dat wordt vanavond door trainer Alfons Arts gevraagd van zijn spelers als Cambuur het in Velsen-Zuid opneemt tegen SC Telstar. De coach haalde die begrippen gisteren aan, na de laatste training voor het competitieduel van de Leeuwarders. ,,Het zijn kernwaarden die de spelers zelf hebben genoemd dit seizoen.

Sportvrijdag, 8 maart 2013

Column Bram Smallenbroek: In Frysln kreeg ik schaatsliefde

Een gemiddelde schaatser verslijt door de jaren heen veel trainers. Zo ook ik. Soms past een trainer je als een op maat gemaakte schaatsschoen. Soms wil het gewoon niet. Dat kan. Is geen probleem. Ze hebben je allemaal iets geleerd en ze dragen allen bij aan wie je nu bent. Soms weet je na een bepaalde trainer hoe het moet, maar het komt vaak genoeg voor dat je nu vooral weet hoe nt moet.

Sportvrijdag, 8 maart 2013

Bakker wil graag nog wat langer bij Cambuur spelen

Leeuwarden | Wat wil een speler die niet tevreden is met het spel in de eerste seizoenshelft? Die wil na de winterstop vlammen. Het is precies wat Erik Bakker voor ogen had. En nog steeds heeft. Hij is fit, hij is opgeleefd en hij staat ook vanavond gewoon weer in de basiself van SC Cambuur als de ploeg in Velsen-Zuid tegen Telstar aan de aftrap verschijnt. ,,Het kan nog een mooi seizoen voor ons worden.

Sportvrijdag, 8 maart 2013

Kampioenenmaker Eimers gaat voor titel met Flyers

Heerenveen | Exact dertig jaar wachten ze er nu al op in Heerenveen: de volgende ijshockeylandstitel. Als er een coach is die Flyers voor het eerst sinds 1983 weer eens kan laten juichen in de strijd om het kampioenschap, is het Chris Eimers wel. In 2010 en 2011 leidde hij respectievelijk Nijmegen en Geleen naar een titel. Vanavond begint de missie van 2013, in en tegen Tilburg.

Sportvrijdag, 8 maart 2013

Westra handhaaft zich in de top, aanval Gesink strandt

Saint-Vallier | De Zwitser Michael Albasini heeft gisteren de vierde etappe van Parijs-Nice gewonnen. De coureur van Orica-GreenEdge won in Saint-Vallier de sprint van een selectieve groep, die was overgebleven na de rit van een kleine 200 kilometer, met daarin zeven flinke heuvels. De Kazach Maksim Iglinski werd tweede, vr de Slowaak Peter Velits. Lieuwe Westra handhaafde zich in de top van het klassement. De renner uit Tijnje is zesde.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties