Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van maandag, 8 november 2010.

Cultuurmaandag, 8 november 2010

Staande ovatie voor Frysk Rekwiem

Een volle kerk - er moesten zelfs mensen huiswaarts keren - was gisteren getuige van de sfeervolle première van het Frysk Rekwiem, een coproductie van Eppie Dams teksten op muziek van Jan de Jong. Een dodenmis en dan in het Fries, ús memmetaal. Kan het confronterender in deze novembermaand, bij uitstek de maand om de doden te herdenken met op 21 november in de kerken de Dodenzondag?

Economiemaandag, 8 november 2010

Winkeliers gaan profiteren van de nieuwe pinregels

Amsterdam - Pinnen wordt sneller en goedkoper voor winkeliers. Currence, het bedrijf dat het pinverkeer in Nederland regelt, liet vanochtend weten dat het de regels voor pinnen aanpast. Winkeliers kunnen voortaan gewoon via internet hun betaalverkeer regelen, in plaats van met een telefoonlijn in te bellen.

Economiemaandag, 8 november 2010

Mkb steunt samenleving fors

Rotterdam - Midden- en kleinbedrijven investeren jaarlijks 1,75 miljard euro in de samenleving. Meer dan de helft van de bedrijven steunt een of meer maatschappelijke organisaties. Dat blijkt uit onderzoek onder tweeduizend bedrijven dat MVO Nederland vandaag heeft gepubliceerd tijdens het evenement Wereldz in Rotterdam.

Hoofdartikelmaandag, 8 november 2010

De vriend, het feilen...

‘Het is een vriend die u uw feilen toont.’ Dat spreekwoord is van toepassing op het harde interview van topeconoom Lans Bovenberg ten aanzien van het kabinetsbeleid. De CDA’er kleedt het regeringsakkoord uit en wat dan zichtbaar wordt is, op sociaal-economisch gebied, PVV-beleid. CDA en VVD hebben hun sterke punten weggegeven. Het kernwoord daarin was hervorming. Maar het kabinetsbeleid is uiteindelijk niet meer dan saneren. Rutte en Verhagen hadden een verkiezingsprogramma dat structureel meer banen beloofde, van 4 tot 6 procent. Het kabinet, met gedoogsteun van de PVV, komt uit op 1 procent. Bovenberg kraakt nog meer harde noten over zijn partij. Er zijn, bijvoorbeeld, te weinig ideeën, tegenover de heldere boodschap van Wilders.

Regiomaandag, 8 november 2010

Mbo in nood door gebrek leer-werkplek

Leeuwarden - Ruim 350 mbo-leerlingen in de drie noordelijke provincies en Overijssel moeten mogelijk hun studie staken. Het lukt hen niet een geschikte leer-werkplek te vinden. Vooral in de bouw zijn bedrijven terughoudend in het aannemen van scholieren. De mbo’s voorzien problemen op de arbeidsmarkt.

Regiomaandag, 8 november 2010

Sil is de ziel van Terschelling

Terschelling - ,,Terschelling is het beste wat mij ooit is overkomen. Wat begon als een acteursschnabbel in november 1976 zou zeer ingrijpend mijn leven veranderen. Ik kwam hier om een rol te spelen, maar had niet door dat het eiland met mij begon te spelen.”

Regiomaandag, 8 november 2010

Walvis, sirene en zang op concours

Drachten - ,,En hokker jurk fûnsto dat it wurde moast?”, vraagt Goitzen Dijkstra, voorzitter van fanfare Joost Wiersma uit Jistrum, aan esbas-blazer Henk Buwalda als die uit de kleedkamer van sopraan Judith Bouma is gekomen. ,,De griene”, zegt hij resoluut.

Geloof & Kerkmaandag, 8 november 2010

God eren met een optreden van wereldklasse

Leeuwarden - ‘Voor grote gospelartiesten moet je altijd naar het Westen of bijvoorbeeld naar Arnhem’, klonk het vaak in Fryslân. Tot donderdagavond. Want toen stond er ineens een hele grote artiest in Leeuwarden: het Noorse Oslo Gospel Choir, met in het voorprogramma het Dokkumse Joy for People Gospel Choir. Ze kwamen, zagen en God overwon. Want voor Hem klonk alle muziek en zang.

Geloof & Kerkmaandag, 8 november 2010

Getuigen in en buiten de container

Zwolle - Helen Berhane is de stem van christenen in Eritrea. Tweeënhalf jaar lang zat ze er onder erbarmelijke omstandigheden gevangen in zeecontainers. Zaterdag vertelde ze aan zesduizend bezoekers van de Open Doors-dag in Zwolle over de vernedering, martelingen en eenzame opsluiting die ze in de containers onderging.

Geloof & Kerkmaandag, 8 november 2010

Universiteit PKN krijgt leerstoel vernieuwingen

Utrecht – De stichting Kerk en Wereld heeft een nieuwe bijzondere leerstoel ingesteld die de effecten en betekenis van geloofsvernieuwing moet gaan blootleggen. Dat heeft de stichting bekendgemaakt. De leerstoel wordt gevestigd aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU).

Sportmaandag, 8 november 2010

‘Ik hoop echt op een opstand, want zo gaat de sport kapot’

Zoals te doen gebruikelijk is er bij de start van weer een nieuw schaatsseizoen al meteen weer een omstreden verandering in de regels. Ditmaal betreft het de zogeheten ‘lijnregel’, waarmee de meerderheid van de schaatsbonden tijdens een congres van de Internationale Schaatsunie (ISU) akkoord ging. Het betekent dat wanneer je met de schaats op het rechte stuk over de lijn tussen de twee banen komt, onmiddellijk diskwalificatie volgt. Het leidde inmiddels tot felle protesten in binnen- en buitenland. Bij het NK afstanden werd voor het eerst de zogeheten Dokter Bibber-regel toegepast. Zijn de bezwaren gebleven?

Sportmaandag, 8 november 2010

‘Ik voel me niet anders en bén niet anders’

Sport verbroedert, luidt een gevleugelde Nederlandse uitspraak. Bij de Leeuwarder vereniging Door Ontspanning Valide (DOV) hebben ze bijna patent op de zinsnede. Zaterdag was het weer tijd voor het jaarlijkse tafeltennistoernooi voor mensen met een lichamelijke beperking. Het Friesch Dagblad luisterde naar de verhalen.

Sportmaandag, 8 november 2010

Judoka Wytze de Jong verrast met gouden plak op NK

Rotterdam - Wytze de Jong uit Dearsum heeft voor een grote verrassing gezorgd door zaterdag bij de Nederlandse kampioenschappen judo in Rotterdam met een gouden medaille terug naar Fryslân te keren. De twintigjarige judoka won de plak in de gewichtsklasse tot 66 kilogram. In de finale versloeg hij Jasper de Jong door hem na 28 seconden met een ippon (rugworp) te verslaan.

Sportmaandag, 8 november 2010

Aris hapt weer in Gronings stof

Groningen - De Friesland Aris mocht gistermiddag lang de illusie koesteren dat er iets te halen viel in de sfeervolle Martiniplaza in Groningen. Gasterra Flames kwam traag op gang. Maar aangezien de Leeuwarder basketballers vergaten een gat te slaan, kon de landskampioen na rust orde op zaken stellen.

Sportmaandag, 8 november 2010

Tiki-taka is niets voor ons

Af en toe komt er ineens een heerlijk vileine opmerking uit het buitenland overgewaaid, waarmee een Nederlander terechtgewezen wordt voor zijn typisch Nederlandse betweterigheid. Dat zijn we niet gewend, want gangbaarder is dat wij vooral buitenlanders op hun plaats zetten, de laatste tijd bij voorkeur buiten de grenzen van ons prachtige landje dat we graag voor onszelf willen houden. En als ze al elders zijn, komen we wel bij hun thuis vertellen dat wij alles veel beter weten. Waar ze ons trouwens vaak ook voor uitnodigen, want wij kunnen zo zelfverzekerd overkomen dat het lijkt alsof we echt de waarheid in pacht hebben. Daardoor hebben we bijvoorbeeld inmiddels voetbalcoaches over de hele wereld rondlopen, tot in Polen, Turkije en het Midden-Oosten aan toe.

Sportmaandag, 8 november 2010

Harkemase Boys mist de over-mijn-lijk-mentaliteit

Hoek - Nee, over de voorbereiding op het treffen met het HSV Hoek had Harkemase Boys zaterdag niets te klagen. Met een hotelovernachting in Breda, een welkome pauze tussen de 340 afgelegde kilometers naar Zeeland, was alles tot in de spreekwoordelijke puntjes verzorgd voor de Friese topklasser. Maar de keiharde punten, die gingen niet mee in de bus richting huis. En dus duurde de terugreis naar Harkema ook voor het gevoel nog een flink stuk langer.

Sportmaandag, 8 november 2010

Anne-Jan Portijk: ongeleid projectiel op schaatsen

Aan het eind van de jaren negentig werd het allroundschaatsen bij heren gedomineerd door niet-Friezen. Het was de tijd van Leo Visser, Gerard Kemkers, Bart Veldkamp en Ben van der Burg. Vanuit het gewest Fryslân meldt Anne-Jan Portijk zich bij de nationale elite. Het wordt een kortstondig avontuur voor de toenmalige Heerenvener, die in 1987 aan een razendsnelle opmars begint op de 1500 meter.

Sportmaandag, 8 november 2010

Bizarre ontknoping in het theater van de Friese lach

Heerenveen - Een aantal Friese supporters maakte het sluitstuk van de wedstrijd tussen sc Heerenveen en Heracles Almelo niet meer live mee. Die waren na een teleurstellende tweede helft, waarin de thuisclub weer eens een 2-0 voorsprong verkwanselde, en ruim voor het fluitsignaal alweer op zoek gegaan naar de beschutting van hun voertuig. Daardoor misten ze zaterdagavond wel de onverwachte apotheose in het Abe Lenstrastadion, die de thuisclub toch nog een overwinning opleverde.

Sportmaandag, 8 november 2010

Déjà vu voor Heerenveen met ditmaal happy end

Heerenveen - Trainer Ron Jans beleefde zaterdagavond met sc Heerenveen een pijnlijk déjà vu in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. Net als eerder dit seizoen in het Abe-Lenstra stadion tegen Roda JC glipte de wedstrijd de Friese ploeg volledig door de vingers. Maar ditmaal kreeg de wedstrijd een happy end, omdat de Belg Birger Maertens zo vriendelijk was om de bal achter zijn eigen doelman te schieten.

Sportmaandag, 8 november 2010

Leenstra steelt show tijdens NK afstanden

Heerenveen - Elk jaar is er bij een NK afstanden iemand die voor een verrassing zorgt. Afgelopen weekeinde was het zonder twijfel Marrit Leenstra (21). Dat de Wijckelse zich goed voelde bij haar nieuwe team was bekend. Maar vier NK-medailles? Dát had niemand verwacht. Leenstra deed het en stal drie dagen lang de show. Door Gerard Bos.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties