Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van maandag, 8 november 2004.

Cultuurmaandag, 8 november 2004

Ideaal klankbeeld in strijkkwartet Britten

Het Brodsky Kwartet is een ensemble dat zich heeft toegelegd op vernieuwende kamermuziek. Het kwartet deed interessante projecten met onder meer Elvis Costello en Paul McCartney. Het nieuwe repertoire van het Brodsky Kwartet heeft doorgaans geen groot publiek. Daarom troffen we ook bij dit bijzondere ensemble de sandwichformule aan: Stravinsky en Britten met Schubert daartussen als ‘beleg’ ingeklemd. Een sandwichformule om den brode zullen we maar zeggen want een muzikant moet ook leven. Deze programmering had succes want de zaal was beneden nagenoeg volledig bezet.

Cultuurmaandag, 8 november 2004

Krachtloze uiting van emoties bij Het Vervolg

In 1995 werd De tramlijn die verlangen heet van de Amerikaanse auteur Tennessee Williams uitgevoerd door Het Zuidelijke Toneel. Die dramatische voorstelling over zwaar beschadigde relaties, met onder anderen Chris Nietvelt en Bart Slegers in de hoofdrollen, maakte op mij een verpletterende indruk. De verwachtingen waren dan ook bijzonder hoog toen theatergroep Het Vervolg dit toneelstuk dit seizoen op het repertoire nam. Maar helaas, de uitvoering van dit klassieke relatiestuk valt tegen.

Cultuurmaandag, 8 november 2004

Verrassend concert vol

Het concert dat Fleurine gisteravond bij Hothouse Redbad gaf had alles van een Cross-over concert. Er werden meerdere disciplines in de muziek bij elkaar gezet. Allereerst zong ze zelf uitvoeringen van haar jeugdhits uit de jaren zeventig. Als jazzzangeres zorg je er dan voor dat je juist niet zo dicht mogelijk bij het origineel komt, wat in de popmuziek bijna een vereiste is, maar je laat er je eigen visie op los.

Cultuurmaandag, 8 november 2004

Laudate Dominum viert jubileum

Christelijke Oratoriumvereniging Laudate Dominum uit Surhuisterveen vierde haar veertigjarig jubileum zaterdagavond met de uitvoering van de Elias van Mendelssohn. De inhoud van dit werk is gebaseerd op de grote daden van de profeet Elia: het weer tot leven wekken van de zoon van de weduwe van Sarefat, het vuur- en regenwonder, zijn vlucht naar de woestijn, zijn ontmoeting met de Heer, (niet in de storm en het onweer, maar in het ruisen van de wind), en zijn hemelvaart.

Dossiermaandag, 8 november 2004

Vrijheid van meningsuiting


Dossiermaandag, 8 november 2004

Tenen


Economiemaandag, 8 november 2004

Grote interesse Startersdag

Leeuwarden - De Startersdag van de Kamer van Koophandel Friesland van zaterdag heeft 1.400 bezoekers getrokken. Daarmee was het de best bezochte Startersdag van de afgelopen drie jaar. De groeiende belangstelling is volgens woordvoerder S. Weiland van de Leeuwarder vestiging tekenend voor het herstel van de economie.

Hoofdartikelmaandag, 8 november 2004

De discussies, de aanslagen…

De moord op Theo van Gogh heeft veel discussies veroorzaakt. Zo veel, over zo veel aspecten dat het lastig is een lijn te blijven volgen. In de eerste plaats gaat het over de ‘soort’ moord. Aanvankelijk werd gesproken over een politieke moord, vergelijkbaar met de moord op Pim Fortuyn. Maar die vergelijking valt moeilijk vol te houden, noch naar motief, noch naar dader/verdachte. Fortuyn werd gedood omdat hij een gevaar werd geacht voor de Nederlandse samenleving, met als speerpunt het niet willen verbieden van de nertsfokkerij. De moord op Van Gogh heeft vrijwel zeker te maken met religieuze motieven; Van Gogh werd geacht gevaarlijk te zijn voor de islam. De parallel is de kogel waarmee de beiden zijn omgebracht.

Regiomaandag, 8 november 2004

Imam: geen angst voor rellen in Fryslân

Leeuwarden – Friese allochtonen hoeven niet bang te zijn voor aanslagen, zegt de Leeuwarder imam M. Önlü. Kerken en moskeeën hebben in het vrijdaggebed en kerkdiensten veel aandacht besteed aan de gevolgen van de moord op Theo van Gogh.

Regiomaandag, 8 november 2004

Dames én heren roeiclub Aldeboarn landskampioen

Aldeboarn – De dames- en herenroeiers van Tréwes uit Aldeboarn hebben dit weekeinde het Nederlands kampioenschap sloeproeien in de wacht gesleept.

Regiomaandag, 8 november 2004

Veerman garandeert: geen ‘Erfgoedregels’

Terschelling – Een toekomstige status als Werelderfgoed op de lijst van de Unesco zal nooit worden gebruikt als argument om economische plannen op de waddeneilanden te dwarsbomen. Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit garandeert de eilandbewoners dat ze geen last zullen krijgen van strengere regelgeving. Veerman wil die belofte zelfs wel vastleggen in een convenant met de eilandbesturen.

Sportmaandag, 8 november 2004

Heerenveen dwingt niets af

Waalwijk – Na de oktobermaand met louter overwinningen, in competitieverband dan wel te verstaan, is SC Heerenveen de maand november begonnen met puntenverlies. In Waalwijk kwam de formatie van trainer Gertjan Verbeek niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel bij RKC. Meer verdienden de Friezen ook niet. Heerenveen dwong niets af en mocht uiteindelijk nog de handen dichtknijpen met een punt.

Sportmaandag, 8 november 2004

Nijenhuis grote winnaar tijdens NK afstanden

Assen – Sprinter Beorn Nijenhuis is dit weekeinde de grote winnaar geworden tijdens de NK afstanden in Assen. Zondag won hij de 1500 meter, zaterdag de 1000 en vrijdag pakte hij zilver op de 500. Voor de Heerenvener waren het zijn eerste seniorentitels. Met Sven Kramer en Annamarie Thomas zorgde hij voor de positieve Friese noten bij het eerste titeltoernooi.

Sportmaandag, 8 november 2004

Kramer en Cramer: een wereld van uitersten

Assen – Het had de naam van een misdaadserie kunnen zijn of gewoon een verschillende schrijfwijze van dezelfde naam. Maar niks is minder waar. Want Sven Kramer en Wieteke Cramer zijn ‘gewoon’ twee verschillende schaatsers. In Assen was bij de NK afstanden niet alleen de eerste letter van de achternaam verschillend. Meer nog de prestaties en het gevoel dat ze er aan overhielden: een wereld van uitersten. Kramer viel op, Cramer tegen. Net als Rintje Ritsma overigens. Een overeenkomst tussen de drie Friezen was er wel: voor hen allemaal liep het niet zoals ze verwachtten.

Sportmaandag, 8 november 2004

Klassieke en moderne muziek op Taptoe

Tijdens het bijwonen van de 31ste editie van de Taptoe Leeuwarden in het Expo Centrum FEC vroeg ik mij af waar het woord ‘taptoe’ eigenlijk zijn oorsprong had. In een muzieklexicon vond ik de volgende verklaring: ‘Taptoe betekent letterlijk ‘tap toe’ oftewel doe de tap dicht, een van oorsprong militair bevel om het drankvat te sluiten en de strozak op te zoeken. Het bevel ‘taptoe’ werd sedert de zeventiende eeuw vergezeld van een vrij uitgebreid trompetsignaal. In later tijd marcheerden de soldaten op marsmuziek naar de tenten. Aan het begin van de negentiende eeuw werd het geheel besloten met het spelen van het volkslied.’

Sportmaandag, 8 november 2004

Alexandra Kosteniuk heeft beauty én brains

Groningen - De tijd dat het Leeuwarder Philidor de beste schaakclub in het Noorden was, ligt al weer lang achter ons. Tegenwoordig gaat Groningen er met die eer vandoor. Na een jaar afwezigheid is Hotels.nl dit seizoen terug in de Meesterklasse. De club is nog steeds zonder nederlaag en het team heeft naast drie Friezen een grote troef in handen: Alexandra ‘Sasha’ Kosteniuk. Zaterdag was de Russische voor het eerst van de partij en dus was het in de speelzaal drukker dan normaal.

Sportmaandag, 8 november 2004

Dames Sneek verdienen meer, maar staan met lege handen

Sneek - De vechtlust van VC Sneek werd zaterdagavond thuis niet beloond. In het duel tegen koploper Longa’59 gaf techniek van de tegenstanders de doorslag en lukte het de Friese volleybalsters in de eredivisie maar één keer om een set te winnen. Een dag later ging Sneek in Oldenzaal met 3-0 kansloos ten onder tegen Pollux.

Sportmaandag, 8 november 2004

Marathon druk en beresnel

West-Terschelling - De achtste Berenloop op Terschelling was zondag niet berezwaar maar wel beredruk en beresnel. Mariska Kramer-Postma (Drachten) verbeterde haar eigen parcoursrecord na ruim 42 kilometer met zes seconden en kwam uit op 2 uur 52 minuten en 54 seconden. Bij de mannen won Saher Yousef uit Heerenveen in 2.35,23.

Weermaandag, 8 november 2004

Morgen zon

Vandaag is het bewolkt en af en toe valt er wat regen bij temperaturen rond 8 graden. Er staat niet veel wind, bij een zwakke tot matige wind uit het zuiden tot oosten. Morgen wordt het ongeveer 6 graden met zonnige perioden en het blijft droog.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties