Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Archief

De artikelen van vrijdag, 8 november 2002.

Analysevrijdag, 8 november 2002

Strijd tegen de bloedgroepen

Zaterdag vergadert het congres van de ChristenUnie. Het wordt, zoveel is nu al zeker, een bewogen vergadering. Het bestuur moet verantwoording afleggen voor de omstreden beslissing om ex-fractievoorzitter Kars Veling opzij te zetten. Ook moet een nieuwe fractievoorzitter worden gekozen. Het is zo goed als zeker dat dit André Rouvoet wordt. Er moet ook vooral gesproken worden over de koers van de partij, en de eenheid binnen de ChristenUnie. De gemoederen liepen de afgelopen weken hoog op binnen de partij.

Bijschriftvrijdag, 8 november 2002

Predikant zijn

Het laatste hoofdstuk van het boek van Gerben Heitink, Biografie van de dominee , heet ‘Om de toekomst van een ‘overbodig’ beroep’.

Cultuurvrijdag, 8 november 2002

Tweederde van kunstsubsidies provincie uitgekeerd

Leeuwarden – Gedeputeerde Staten hebben tot nu toe 123.502 euro aan subsidie toegekend uit het budget Beeldende Kunst 2002. Dat heeft de provincie laten weten. In totaal is er dit jaar zo’n 150.000 euro beschikbaar. Met de subsidies wil de provincie het kunstklimaat in Fryslân verbeteren.

Cultuurvrijdag, 8 november 2002

Het draait om films, veel films

De 24ste editie van het Noordelijk Film Festival is donderdagavond in De Harmonie te Leeuwarden met film van start gegaan. Dat had ook te maken met de sprekers. In het verleden werd het festival regelmatig geopend door een bestuurder, die de kans niet aan zich voorbij liet gaan om te vertellen hoe warm het gemeentelijk of provinciale hart klopte voor de film. Wanneer je het festival laat openen door een collega festivaldirecteur loop je die kans niet.

Cultuurvrijdag, 8 november 2002

De Kast mogelijk verder zonder Syb en Nico

Leeuwarden – De Friese band De Kast gaat eind 2003 mogelijk verder met drie leden. Zanger Syb van der Ploeg heeft laten weten dat hij en drummer Nico Outhuyse nog niet weten of ze na hun sabbatical year nog verder willen met De Kast.

Economievrijdag, 8 november 2002

Afvalverwerkers onder één dak in Leeuwarden

Leeuwarden – De afvalverwerkingsbedrijven Afvalsturing Friesland en Fryslân Miljeu betrekken een nieuw gezamenlijk hoofdkantoor aan de Hidalgoweg in Leeuwarden. Het samenwonen van de zusterbedrijven heeft geen personele gevolgen voor de 150 medewerkers.

Economievrijdag, 8 november 2002

Geldboetes geëist wegens overtreden mestregelgeving

Leeuwarden – Tegen vier pluimveehouders en een voormalig voorzitter van beheerorganisatie De Biltpollen heeft officier van justitie mr. E. Boelen gisteren voor de Leeuwarder rechtbank geldboetes geëist variërend van 7000 tot 45.000 euro. De mannen worden verdacht van illegale uitbreiding van de mestproductie

Hoofdartikelvrijdag, 8 november 2002

Coalities of de inhoud?

Gaat het bij Tweede Kamerverkiezingen nu om het stemmen op een coalitie of op een partij? Sommige kiezers vragen zich dat momenteel weer af.

Regiovrijdag, 8 november 2002

Zwembad in Hallum krijgt overkapping

Ferwert - Openlucht zwembad De Sawn Stjerren in Hallum krijgt een overkapping. De gemeente Ferwerderadiel raamt de kosten op ruim een half miljoen euro.

Regiovrijdag, 8 november 2002

ChristenUnie wil meer normbesef in Ferwerderadiel

Ferwert – In Ferwerderadiel moet een project worden opgestart waarin inwoners bewust worden gemaakt van hun gedrag. Daar zei raadslid M. Holwerda (ChristenUnie) gisteravond voor tijdens de algemene beschouwingen.

Regiovrijdag, 8 november 2002

Leeuwarder wijk nog altijd niet opgeknapt

Leeuwarden - De stedelijke vernieuwing in de Leeuwarder wijk Achter de Hoven/Vegelin gaat nog niet van start. De plannen om de wijk door sloop, renovatie en nieuwbouw te verbeteren kennen nog te veel haken en ogen, zo oordeelde gisteravond de commissie stadsontwikkeling. Vooral de extreme overschrijding van de kosten, in totaal zo’n twintig miljoen euro, en de financiële dekking daarvan kregen forse kritiek.

Regiovrijdag, 8 november 2002

Hoe Duitse Niels een poepekrús kreeg

Bakkeveen – Het poepekrús aan de Duerswaldmerwei in Bakkeveen wordt opgeknapt. Het monument - dat een eerbetoon is aan een vermoorde Duitse hannekemaaier ( poep) – krijgt een facelift van 6.500 euro. Dit tot grote vreugde van Willem Dolstra van de commissie hannekemaaiers Wandelpad in Bakkeveen. Nu kan het poepekrús tenminste met goed fatsoen dienen als start- of eindpunt van een nieuwe kuiertocht: de driedaagse hannekemaaierswandeltocht.

Regiovrijdag, 8 november 2002

Zelf sloot hekkelen, of betalen

Sneek - De waterschappen zijn vanaf 1 november weer met ‘schouwen’ begonnen. Zij controleren of landeigenaren sloten voor die datum hebben schoongemaakt, het zogeheten ‘hekkelen’. De kantbegroeiing moet worden weggehaald en er moet worden gebaggerd om de sloten niet te laten verstoppen.

Regiovrijdag, 8 november 2002

Hartoperaties Friezen vaker in het buitenland

Leeuwarden - Hartpatiënten uit Fryslân zullen het komende jaar vaker in het buitenland worden geopereerd. De wachtlijsten bij de Nederlandse hartcentra zijn de laatste tijd nog meer opgelopen. Zorgverzekeraar De Friesland wil onderzoeken of Friese patiënten in het Duitse Oldenburg of in het Italiaanse Pisa kunnen worden geholpen.

Regiovrijdag, 8 november 2002

Apparatuur ‘kost’ agenten

Leeuwarden – De politie Fryslân moet mensen ontslaan, of kan minder mensen aannemen, als de overheid niet met meer geld over de brug komt voor informatie- en communicatieapparatuur.

Regiovrijdag, 8 november 2002

Schoolagent weg: meer criminaliteit

Leeuwarden – De criminaliteit op de middelbare scholen in Leeuwarden neemt toe nu de schoolagent op bijna alle plekken is verdwenen.

Geloof & Kerkvrijdag, 8 november 2002

India: groot, druk en 30 miljoen christenen

Haaije Feenstra, directeur van het Nederlands Bijbelgenootschap, maakt een werkreis door India. In het Friesch Dagblad brengt hij dagelijks verslag uit. Deel 1.

Geloof & Kerkvrijdag, 8 november 2002

‘Levensbeschouwelijk denken is redelijk’

Amsterdam - Reflectie op de cultuur is in de loop van de twintigste eeuw een complexe zaak geworden voor de westerse beschavingen.

Geloof & Kerkvrijdag, 8 november 2002

Een ets van en voor de Sint Odulphus

Bakhuizen – In Bakhuizen wordt zondagmorgen om 11.00 uur in Multifunctioneel Centrum ‘De Gearte’ het eerste exemplaar aangeboden van een ets van de Sint Odulphuskerk van Bakhuizen.

Geloof & Kerkvrijdag, 8 november 2002

Goed rapportcijfer voor dienstverlening RDC

Leeuwarden – Het kerkelijk kader van de 350 kerkelijke SoW-gemeenten in Fryslân is goed te spreken over de dienstverlening vanuit het Regionaal Dienstencentrum Fryslân.

Geloof & Kerkvrijdag, 8 november 2002

‘RDC dreigt filiaal te worden’

Leeuwarden – De triosynode dreigt over twee weken vérstrekkende beslissingen te nemen over bestuurlijke zelfstandigheid in de regio. Met een aanpassing in de kerkorde raakt de Friese Provinciale Synode alle zeggenschap over het Regionaal Dienstencentrum Fryslân kwijt. ,,Het RDC wordt een filiaal van Utrecht’’, aldus Jan Renkema.

Sportvrijdag, 8 november 2002

Verbeek verrast door hoge positie Heracles

Jubbega – ,,Wij zijn geen titelkandidaat.’’ Trainer Gert Jan Verbeek van Heracles, de nummer twee in de eerste divisie, vindt de positie waar zijn ploeg momenteel staat een ietwat verkeerde voorstelling van zaken. ,,Het is wel terecht, maar geen garantie voor de rest van het seizoen. Eerst maar eens zien of we bij de winterstop nog bij de eerste vijf staan.’’

Sportvrijdag, 8 november 2002

‘Goed dat je vrij neemt om te trainen, toch zit je op de bank’

Anne Zijlstra, speler van het eerste bij voetbalvereniging Anjum kreeg van trainer Rikus van der Es een wel heel vreemde brief.

Sportvrijdag, 8 november 2002

Sylvia Hsu is klein, maar haar daden zijn groot

Heerenveen – Sylvia Hsu is klein van stuk (1,55 meter), maar haar daden zijn groot. De achttienjarige trampolinespringster uit Heerenveen behoort tot de top drie van Nederland en mag volgende week haar kunsten vertonen op het Europees kampioenschap in Sint Petersburg.

Weervrijdag, 8 november 2002

Af en toe zon

Het wordt vannacht regenachtig, bij temperaturen rond de 6 graden. Morgen hebben we af en toe zon, afgewisseld door buien. Het kwik komt te liggen rond 10 graden. De wind is matig tot krachtig uit het noordwesten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties