Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 8 februari 2007.

Cultuurdonderdag, 8 februari 2007

De stem van de lezende dichter

,,Dichter die zich dik kleedt zodat het zweet der vervoering niet uitbreekt.” Zo omschreef Lucebert zichzelf aan het slot van een brief aan Gerrit Borgers. En zo staat hij nu afgebeeld op het omslag van de catalogus van de overzichtstentoonstelling van zijn werk die tot begin juni is te zien in het Stedelijk Museum Schiedam.

Cultuurdonderdag, 8 februari 2007

Een verbluffend staaltje pianospel van Tsvereli

Wat doet iemand als Nata Tsvereli eigenlijk in Het Debuut? Bij debutanten denk je aan mensen die net komen kijken, stijf van de zenuwen staan en de kat uit de boom kijken met een voorzichtig programma, want waaghalzerij die mislukt, is nooit goed voor je carričre.

Cultuurdonderdag, 8 februari 2007

De Groot ten dienste van de Lage landen

Als er in deze canonieke tijd een canon gevormd gaat worden van het Nederlandstalige luisterlied, zal zijn naam in het rijtje van de besten ongetwijfeld tot de eerste tien behoren. Misschien behoort Boudewijn de Groot met zijn staat van dienst wel tot de beste drie, hoewel hij geduchte concurrentie heeft onder wie een van zijn grote voorbeelden: Jaap Vischer.

Cultuurdonderdag, 8 februari 2007

Een Praagse lente

Er moeten in archieven in heel Europa miljoenen stukken oude koormuziek liggen: missen, madrigalen, motetten, geschreven door honderden, duizenden componisten in dienst van hoven en kerken. Paul van Nevel deed er voor het Nederlands Kamerkoor een greep uit, deze keer in Praag. Muziek uit het eind van de zestiende eeuw, onder de titel: Een Praagse lente in de Renaissance. Het leverde gisteren in de Grote Kerk in Leeuwarden een bijzondere ervaring op.

Economiedonderdag, 8 februari 2007

Minder Friese bedrijven failliet in 2006

Leeuwarden - Het aantal faillissementen is in Fryslân na Flevoland vorig jaar het sterkst gedaald. Mogelijke oorzaken van de daling zijn volgens de Kamer van Koophandel de Friese voorzichtigheid en het herstel van de scheepsbouw. Het ondernemerschap wint aan populariteit.

Economiedonderdag, 8 februari 2007

Meer aandeel Jumbo en Albert Heijn

Doetinchem - Albert Heijn en Jumbo zijn de grote winnaars in de strijd om de supermarktklant, vorig jaar. Verliezers zijn Laurus (Super de Boer) en Schuitema (C1000).

Economiedonderdag, 8 februari 2007

Ondernemen in rugbehandelingen

Heerenveen - De mond tot mond reclame moet het doen. Ondernemer Jaap Witte (49) van Witteborg rugtherapie is zo overtuigd van het succes van zijn praktijk in rugbehandeling dat hij bewust geen reclamecampagne voert om klanten te zoeken. ,,We zitten nu een maand in het Businesspark bij IJsstadion Thialf en hebben nu al tachtig behandelingen uitgevoerd”, vertelt hij. ,,Een te snelle groei brengt het risico met zich mee, dat we te weinig tijd en aandacht aan de mensen kunnen besteden. En dat willen we niet.”

Economiedonderdag, 8 februari 2007

ABN Amro investeert fors in Baarsma

Gorredijk - Baarsma Wine Group uit Gorredijk wil verder uitbreiden in het buitenland. ABN Amro gaat daartoe een flink bedrag investeren. In ruil daarvoor krijgt de bank een meerderheidsbelang in de grote Friese wijnhandelaar.

Economiedonderdag, 8 februari 2007

‘Waddenzuivel moet buiten Fryslân aanslaan’

Hantumhuizen – ‘Albert Heijn wil investeren in regionale producten in de schappen’. Begin deze week lanceerde deze landelijke supermarktketen weer een nieuwe aandachtstrekker om meer consumenten naar de winkel te krijgen. Voor melkveehouder Dedde Jan Tilma uit Hantumhuizen is het een bevestiging dat hij, met de groep boeren die Waddenzuivel willen produceren, op de goede weg is. ,,In de afgelopen jaren is er in de branche vooral gekeken naar een verdere verlaging van de kostprijs. Maar om meer opbrengsten te behalen, moeten we zorgen dat we producten maken met meer toegevoegde waarde. Bijvoorbeeld kaas en toetjes onder het concept Waddenzuivel. Voor de boeren zal dit nieuwe merk in de supermarkt moeten leiden tot een hogere melkprijs.”

Hoofdartikeldonderdag, 8 februari 2007

De vonk...

Alle aandacht gaat naar de drie mannen ‘met de vonk’. En de man onder wiens leiding Balkenende, Bos en Rouvoet - en hun secondanten - samen kwamen, treedt terug: Herman Wijffels. Natuurlijk, de drie partijleiders zijn het akkoord aangegaan, maar het zijn Wijffels’ kundigheid, visie en (onderhandelings)ervaring die het klimaat creëerden waarin ‘de vonk’ kon overslaan.

Geloof & Kerkdonderdag, 8 februari 2007

‘Thomas’ op muziek gezet

Heerenveen - In 1945 werd bij Nag Hammadi in Egypte het Evangelie van Thomas gevonden. De laatste jaren is de belangstelling voor dit evangelie en andere gnostische geschriften sterk gegroeid. De stichting Codice e Musica heeft nu voor het eerst het Thomasevangelie op muziek gezet. Zondag is de premičre in Joure.

Geloof & Kerkdonderdag, 8 februari 2007

‘Zorg is voor héél de mens’

Utrecht - Uitgeverij Jongbloed in Heerenveen heeft samen met christelijke vereniging van zorgaanbieders Reliëf, een bijbel samengesteld die speciaal is gericht voor mensen in de zorg. Gisteravond nam premier Balkenende in Heerenveen het eerste exemplaar in ontvangst.

Sportdonderdag, 8 februari 2007

Marja Vis: ook zonder team succesvol, maar leuk is anders

Heerenveen - Na het vorige seizoen bevond Marja Vis zich in niemandsland. Tenminste, wat betreft haar toekomst in het schaatsen. Want niemand zag haar nog staan. Geen enkele commerciële ploeg had interesse in de Noord-Hollandse en zelfs haar plekje in de Regiotop Plus-formatie van de KNSB raakte ze kwijt, omdat de schaatsbond dat fenomeen afschafte. Stoppen met schaatsen? Geen optie. Dan maar in m’n eentje verder, dacht de brunette. Het was zeker niet de weg van de minste weerstand. Maar het bleek wel een succesvolle.

Sportdonderdag, 8 februari 2007

Trucjes leren van Foppe, Roy en Gertjan

Sneek - ,,Stop, stop.. waar ben je mee bezig, diep spelen”, roept SC Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek tegen één van de leerlingen van rsg Magister Alvinus uit Sneek. Fanatiek geeft de trainer aanwijzingen aan een groepje kinderen op het kunstgrasveld van voetbalvereniging LSC 1890 uit Sneek. Met de training werd geld ingezameld voor het eerste Friese Kampioenschap G-voetbal dat op 7 maart in het Cambuur-stadion gehouden wordt.

Sportdonderdag, 8 februari 2007

Bob de Vries pakt eerste zege

Hoorn Marathonschaatser Bob de Vries uit Hallum heeft gisteravond zijn eerste overwinning bij de A-rijders gepakt. Op de gloednieuwe ijsbaan van Hoorn kwam de 22-jarige BAM-rijder - bezig aan zijn derde seizoen in het A-peloton - solo aan.

Sportdonderdag, 8 februari 2007

Vandenbussche verliest met België

Brussel Heerenveen-doelman Brian Vandenbussche heeft gisteravond met het Belgische elftal in Brussel een oefenwedstrijd tegen Tsjechië met 0-2 verloren. Vandenbussche kwam na 68 minuten in het veld voor Stijn Stijnen. België stond op dat moment al met 0-1 achter. Vandenbussche werd in de slotfase nog gepasseerd door Marek Kulic. Jan Koller had voor de openingstreffer gezorgd.

Sportdonderdag, 8 februari 2007

Postma en Idzenga in Oranje

Heerenveen Marco Postma en Sjoerd Idzenga van de Vadeko Flyers zijn door bondscoach Tom Hartogs opgeroepen voor het vierlandentoernooi dat komend weekeinde in Frankrijk wordt gehouden.

Sportdonderdag, 8 februari 2007

Wennemars wil vooral genieten op het WK


Weerdonderdag, 8 februari 2007

Sneeuw

Vanmiddag gaat het sneeuwen vanuit het zuidwesten en daarbij kan er in Fryslân tussen 3 en 8 centimeter sneeuw vallen. Vannacht houden we af en toe sneeuw, bij minima rond nul. Morgen wordt het droger en 2 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties