Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van maandag, 7 september 2009.

Cultuurmaandag, 7 september 2009

Frysk earbetoan oan Leonard Cohen is in boppeslach

The Beatles, Bob Dylan, Marlene Dietrich of Jacques Brel; allegear krigen hja in earbetoan yn it Frysk. Mar gjin inkelde ynternasjonale artyst hat oant no ta sa’n ymposant Frysk earbetoan krigen as de Kanadeeske skriuwer, dichter en sjonger Leonard Cohen. Bart Kingma soarge der mei audiotechnikus Harry Zwerver foar dat der in cd/dvd, De Partisanen, ferskynde mei stikken fan Cohen, útfierd troch tolve ferskillende Fryske artysten. In trochslaand sukses; it album stie sechtjin wiken yn de Nasjonale album top-100 en der binne mear as tsientûzen eksimplaren fan ferkocht.

Cultuurmaandag, 7 september 2009

Con Spirito uit Joure eerste op NK Drum Corps

Joure - Drum- en showband Con Spirito uit Joure is eerste geworden in de A-klasse tijdens de finale van de Nederlandse Kampioenschappen Drum Corpsen (DCN-competitie). De Jousters haalden 79,80 punten, wat goed was voor de kampioenstitel in deze klasse. De finale vond zaterdag plaats in her FC Dordrecht stadion in Dordrecht.

Cultuurmaandag, 7 september 2009

Festival op Vlieland intiem succes


Economiemaandag, 7 september 2009

Glastuinbouwers verwachten in 2010 ook moeizaam jaar

Leeuwarden - Glastuinbouwers verwachten dat de crisis in de branche aanhoudt. De prijzen blijven ook komend jaar laag. Dat zegt Wim Hartman, directeur van Hartman Kwekerijen in Sexbierum. De crisis is volgens hem een gevolg van te grote investeringen in Nederland in de afgelopen jaren en een afname van de export. ,,De schaalvergroting is te fors geweest en bedrijven en banken hebben te veel geïnvesteerd. De markt is nu verzadigd omdat er te veel geproduceerd is.”

Economiemaandag, 7 september 2009

Verburg naar EU-beraad over lage melkprijzen

Brussel - Minister Verburg (Landbouw), die donderdag onwel werd tijdens een Kamerdebat, is vandaag in Brussel voor EU-beraad over de lage handelsprijzen voor melk, meldde haar woordvoerster vanochtend. De minister zal daar bespreken hoe ze de helpende hand kan bieden aan melkveehouders, die vandaag in Brussel betogen met tractoren. Ook zijn veel boeren per trein naar de bijeenkomst gereisd om te protesteren. De handelsprijs voor melk is in ruim een jaar bijna gehalveerd van 35 naar 20 cent per liter. Wereldwijd daalde de vraag naar melk, terwijl de productie toenam in de VS, Australië en Nieuw-Zeeland.

Hoofdartikelmaandag, 7 september 2009

Overheidsprojecten...

Jarenlang zijn er problemen geweest met het communicatiesysteem van de politie. De naam van het systeem, C2000, staat ongeveer gelijk aan alles wat er mis kan gaan bij grootschalige projecten van de overheid. Het systeem kwam na heel veel gedoe en na grote financiële inspanningen uiteindelijk beschikbaar voor de politie. Menig politiebeambte wenste het systeem in de prullenbak als er weer eens vertraging optrad bij de introductie. En nadat het systeem eindelijk in de lucht was, vinden regelmatig incidenten plaats rondom het functioneren. Vorige week kwam het C2000 opnieuw in het nieuws; het zou niet hebben gewerkt tijdens de grote problemen in Hoek van Holland.

Regiomaandag, 7 september 2009

Boarnsterhim niet op eigen kracht verder

Grou - Boarnsterhim gaat niet zelfstandig verder. Opdeling van de gemeente in twee grote stukken - een bij Leeuwarden, een bij Heerenveen - lijkt de beste optie. De bevolking mag zich er dit najaar nog over uitspreken. In december zal de gemeenteraad dan de knoop doorhakken.

Regiomaandag, 7 september 2009

Als de zon doorbreekt staat heel Vlieland op z’n kop

Vlieland - De eilanders en festivalbezoeker kijken, ondanks een flinke bui zo af en toe, terug op een geslaagd première van Into the Great Wide Open op Vlieland.

Regiomaandag, 7 september 2009

‘Als ze gaan liegen als een zaag, dan word ik woest’

Twee figuren in een witte overall, met mondkapjes voor. Een fietskar met daarop een schaalmodel van de omstreden Reststoffen Energie Centrale (REC) die oranje rook uitbraakte. Mensen die, toepasselijk en praktisch, een vuilniszak tot spandoek-poncho-combinatie hadden omgewerkt. En veel witte vlaggen met de kreet Afvaloven Nee in de menigte van zo’n achthonderd mensen.

Regiomaandag, 7 september 2009

Elfstedentocht voor kajakkers is uitputtingsslag

Witte, opgezette handen van het vocht, een pleister hier en daar, wat rode striemen. ,,Zulke handen betekenen dat je een hoop plezier hebt gehad’’, zegt Bouke Steensma.

Geloof & Kerkmaandag, 7 september 2009

Niet de kerkdienst maar het Woord is de basis

Jonge mensen die je niet meer in de kerk ziet, ze worden al gauw afgeschreven als kerklid. Want als je niet meer komt, geloof je toch ook niet meer. Erica Hoebe-de Waard meent dat de huidige generatie anders is verbonden met de kerk. Vandaag deel 2 van een tweeluik: Bouwen aan een gemeente voor ‘de toekomst’.

Geloof & Kerkmaandag, 7 september 2009

Toevertrouwd aan de zorg van God, midden in de crisis

De wereld bevindt zich in de ergste economische crisis sinds de jaren dertig. Biedt het geloof eigen manieren en inzichten om daarmee om te gaan? Prof. dr. Johan Graafland, hoogleraar in Tilburg, beschouwt de crisis de komende weken in het Friesch Dagblad. Vandaag deel 1: Economische crisis in Nederland: wat is het perspectief?

Geloof & Kerkmaandag, 7 september 2009

Balkenende: ‘Je kunt je opladen in de kerk’

Den Haag - De kerk is een rustpunt waar je je kunt opladen. Dat vindt premier Balkenende. Hij zei het vrijdagmiddag bij het in ontvangst nemen van de reuze ‘glossy’ krant Wij geloven. Scriba dr. A.J. Plaisier van de Protestantse Kerk gaf de krant aan Balkenende. Het moment gold mede als aftrap van het nieuwe kerkelijk seizoen van de Protestantse Kerk.

Sportmaandag, 7 september 2009

Valse start voor Harkemase Boys naar de topklasse

Harkema - ‘Parijs is nog ver’, luidt een aloud adagium in de wielersport. De topklasse in het amateurvoetbal ook. In totaal 26 wedstrijden bepalen hoe de ranglijst in de hoofdklasse er uit zal zien, wie er dus nummer 1 tot en met 4 wordt én zich zodoende plaatst voor de topklasse. Voor Harkemase Boys werd de start van het seizoen, zaterdag tegen WHC, een valse.

Sportmaandag, 7 september 2009

Tino Haakman heeft lak aan wind en wielerwetten


Sportmaandag, 7 september 2009

Ook ‘Pingjum’ is voor PC-winnaars

Pingum - Nu de eerste bladeren van de bomen vallen hunkert het gros van de kaatsers naar de sluitingsceremonie tijdens de Oldehovedag. Zo niet Gert-Anne van der Bos, Folkert van der Wei en Daniël Iseger, die gisteren in Pingjum de achtste zege in de vrije formatie aantekenden.

Sportmaandag, 7 september 2009

‘Heerenveen wil een sterk regionaal korfbalteam’

Heerenveen - Het vertrouwen is er, het klikt van af het eerste moment, er is respect voor elkaar en geen van beide clubs heeft het gevoel dat de een de ander opslokt. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn. Toch zijn Jan de Jager en Gerard Scheper als voorzitter van respectievelijk De Driehoek uit Mildam/Katlijk en Blauw Wit Heerenveen ervan overtuigd dat niets een fusie tussen deze beide korfbalclubs nu nog in de weg staat.

Sportmaandag, 7 september 2009

Trond Sollied: ‘De verkeerde toptrainer bij de verkeerde topclub’

Vorige week ontsloeg Heerenveen trainer Trond Sollied. De man die gehaald werd om prijzen te winnen, nam afscheid met de beker. Wat ging er mis?

Sportmaandag, 7 september 2009

‘De Vliegende Friezin’ sprak lange tijd tot de verbeelding

Heel Nederland volgde ooit met ingehouden adem de verrichtingen van Henri Buitenzorg, Jojo Buitenzorg en Speedy Volita. Toen deze legendarische dravers uit beeld verdwenen leek het voor het grote publiek alsof de drafsport ophield te bestaan. De enige draver die sindsdien nog landelijk tot de verbeelding sprak was Action Skoatter.

Sportmaandag, 7 september 2009

Minnertsga pakt eerste puntje

Minnertsga - Promovendus Minnertsga is het avontuur in de tweede klasse, het hoogste niveau waarop het ooit speelde, begonnen met een punt tegen het gedegradeerde Blauw Wit’34 uit Leeuwarden. De thuisploeg zat sterk in de wedstrijd, maar verzuimde om de gasten met een nederlaag naar huis te sturen.

Sportmaandag, 7 september 2009

Twee kleintjes, samen groot: fusieclub VWC

Leeuwarden - De zesde klasse A kent een nieuwe club. VOG en de Westhoek hebben hun krachten gebundeld. Het resultaat? VWC (VOG de Westhoek Combinatie). Een club die al sinds 1989 bestaat bij de jeugd. Toen al hadden beide teams de jeugd gebundeld, twintig jaar later is de fusie in zijn geheel een feit.

Sportmaandag, 7 september 2009

Cadeautjes doen SC Joure das om

Joure - Na speelronde één in de hoofdklasse C weet SC Joure meteen wat er dit seizoen moet gebeuren. Er zal hard gewerkt moeten worden om de punten bij elkaar te sprokkelen, anders zou het ‘seizoen van de opbouw’ wel eens in mineur kunnen eindigen.

Sportmaandag, 7 september 2009

Kunststof lijnen primeur bij Sport Vereent

Oldeberkoop - Oogverblindend wit, dat zijn de buitenlijnen van het hoofdveld van Sport Vereent in Oldeberkoop. Een proef, goedgekeurd en toegestaan door de KNVB, met een evaluatie in maart 2010. Als de proef slaagt, en voorzitter Richard Kwint twijfelt daar niet aan, dan mogen ook de binnenlijnen in kunststof worden uitgevoerd. Dit weekeinde waren alleen de buitenlijnen van kunststof, maar deze week wordt ook nog de middenlijn in kunststof uitgevoerd. Voor de overige lijnen heeft de KNVB nog geen toestemming gegeven.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties