Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 7 september 2005.

Bijschriftwoensdag, 7 september 2005

Weest niet bezorgd

‘Wie van u kan door bezorgd te zijn één el aan zijn lengte toevoegen?’

Bijschriftwoensdag, 7 september 2005

Weest niet bezorgd

‘En de Here God nam de mens en plaatste hem in de hof van Eden om die te bewerken en te bewaren’

Dossierwoensdag, 7 september 2005

Geen detail van volleybalcoaching onbelicht

In de wereld van voetbaltrainers is sprake van twee stromingen: je hebt ruiters en je hebt ex-paarden. Oftewel, er zijn trainers die op basis van een gedegen opleiding en - bijvoorbeeld - een achtergrond als leerkracht lichamelijke opvoeding exact weten hoe ze kennis moeten overdragen op een groep topvoetballers zonder zelf ooit op topniveau gevoetbald te hebben. En daarnaast zijn er topvoetballers die na een verkorte KNVB-cursus als trainer een bliksemcarrière doormaken op grond van hun vermeende natuurlijke vermogen hun eigen voetbalkwaliteiten door te geven aan getalenteerde spelers. Co Adriaanse, Louis van Gaal en Foppe de Haan versus Marco van Basten, Frank Rijkaard en Ruud Gullit.

Economiewoensdag, 7 september 2005

Glaskracht start met bestuur en LTO-personeel

Bleiswijk – Glaskracht heeft gisteren een vliegende start gemaakt, met de presentatie van een nieuw bestuur en met al meteen vijf personeelsleden, afkomstig van de nu concurrerende organisatie LTO. De organisatie heeft officieel nog nauwelijks leden, maar er blijkt een gedegen netwerk achter te zitten. LTO-Noord-voorzitter J. Heijkoop is onaangenaam verrast door de overname van het LTO-personeel.

Economiewoensdag, 7 september 2005

Ritsenfabriek YKK schrapt elf van de 44 arbeidsplaatsen

Sneek – Ritsenfabriek YKK uit Sneek gaat elf van de 44 arbeidsplaatsen schrappen. De fabriek ziet zich genoodzaakt tot de maatregel, omdat de concurrentie toeneemt, vooral door de productie in lagelonenlanden. ,,Met name klanten in de mode-industrie, waarvan velen reeds jaren geleden hun productie naar het buitenland hebben verplaatst, zijn gedwongen door de toenemende concurrentie uit Oost-Azië, over te gaan hun inkoop naar het buitenland te verplaatsen’’, aldus YKK. CNV-bestuurder A. Meijerman noemt het bijzonder triest dat er weer werkgelegenheid uit Fryslân verdwijnt.

Regiowoensdag, 7 september 2005

GS blijven bij bezuiniging op kunst en cultuur

Leeuwarden – Gedeputeerde Staten (GS) houden vast aan bezuinigingen op kunst en cultuur. Instellingen als Keunstwurk en de vier Friese musea krijgen tot juli 2006 de tijd om zich op de bezuinigingen voor te bereiden. Dat blijkt uit de begroting 2006, die gedeputeerde Ploeg vanochtend presenteerde. Keunstwurk moet jaarlijks 330.000 euro (een vijfde van het budget) inleveren, het Fries museum samen met de andere drie provinciale musea jaarlijks 100.000 euro.

Regiowoensdag, 7 september 2005

Olieramp gesimuleerd met fruit en popcorn

Vlieland - Vier kuub popcorn en acht kisten sinaasappelen. Daarmee deed de dienst Rijkswaterstaat Noord-Nederland gisteren een grote oliebestrijdingsoefening op de Waddenzee. Het was de laatste grote oefening onder leiding van on scene commander Obe Dijkstra. Hij gaat in december met pensioen. Onder de toepasselijke naam ‘OBE’ (Olie Bestrijdings Exercitie) varen twaalf schepen in formatie om de met fruit en popcorn gesimuleerde olievlek te verwijderen. Dijkstra is erg tevreden over het verloop van de oefening. ,,It is poerbêst gien en it wie foar my in prachtich ôfskie.”

Regiowoensdag, 7 september 2005

Tachtig miljoen voor kennis

Leeuwarden – Noord-Nederland krijgt van staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken tachtig miljoen euro om tussen 2007 en 2010 te investeren in de kenniseconomie. Door ongebruikte eerdere subsidies door te schuiven, kan er maximaal zelfs 120 miljoen euro beschikbaar komen. Dat blijkt uit de uitwerking van de nota Pieken in de Delta , die Van Gennip gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Fries gedeputeerde Bijman is tevreden met de uitwerking. ,,Het is conform de afspraken.”

Regiowoensdag, 7 september 2005

Windepijlstaart gezien in Ternaard

Dokkum – Het kan even schrikken zijn: loop je in de tuin en daar kruipt dan een tien centimeter groot ‘monster’ met een pijl op zijn rug. Niet schrikken, het is de pijlstaartrups. En nu is het de tijd waarop de beestjes gaan lopen op zoek naar een plekje om te verpoppen. Het gaat vooral om rupsen die uitgroeien tot de ligusterpijlstaart, kolibrievlinder en het groot avondrood. In de buurt van Ternaard werd een bijzondere waarneming gedaan: de rups van de windepijlstaart.

Regiowoensdag, 7 september 2005

Leerbaan goed voorhanden

Leeuwarden – Friese vmbo’ers die doorstromen naar het mbo vinden over het algemeen vrij gemakkelijk een leerbaan bij een bedrijf. Landelijk zijn er drieduizend beginnende mbo’ers die hierin niet slagen. Alleen in de kappersbranche ontstaan in Fryslân nog wel eens knelpunten. In opdracht van MKB Nederland is op 25 mbo-instellingen onderzocht wat de kansen zijn van vmbo’ers die doorstromen naar het mbo voor een opleiding ‘werkend leren’. Dat houdt in dat de leerlingen een stageplaats krijgen, en tegelijkertijd een of twee dagen in de week naar school gaan (het voormalige leerlingwezen).

Geloof & Kerkwoensdag, 7 september 2005

Hoop en kracht als uitgangspunt

Leeuwarden – In de Johanneskerk in Gorinchem en de Vredehorst in Hoogeveen vindt zaterdag de startdag van de Gemeente Groei Groepen (GGG) plaats. Thema voor dit seizoen is ‘Wie hoopt op de Heer krijgt nieuwe kracht’. Voor het eerst maakt het Evangelisch Werkverband dit jaar gebruik van De Nieuwe Bijbelvertaling in het materiaal. De bijeenkomst in Hoogeveen heeft bovendien een Fries tintje.

Geloof & Kerkwoensdag, 7 september 2005

Brief PKN-bestuur over Israëlcommotie

Leeuwarden – Het bestuur van de Protestantse Kerk in Nederland komt ,,vandaag of morgen’’ met een brief als reactie op de commotie rond de uitspraken van oud-premier Van Agt over Israël. Dat zegt PKN-woordvoerder Ronald Bolwijn.

Geloof & Kerkwoensdag, 7 september 2005

Leiderschapconferentie Willow: 1000 deelnemers

Zeist - De Global Leadership Summit 2005 van Willow Creek Nederland is vrijwel uitverkocht.

Geloof & Kerkwoensdag, 7 september 2005

Kardinaal De Jong: de standvastige Amelander bakkerszoon

Donderdag is het 50 jaar geleden dat Johannes Kardinaal de Jong is gestorven. Kardinaal De Jong was een man van verzet in ons land tijdens de Tweede Wereldoorlog. Pastoor Henk Nota van Sint-Nicolaasga schetst de levensgeschiedenis van de bakkerszoon van Ameland, die zijn stem over heel het firmament van de Nederlandse kerkprovincie liet klinken.

Sportwoensdag, 7 september 2005

Jong Cambuur verslaat Jong Heerenveen

Leeuwarden - Jong Cambuur heeft maandagavond de bekerderby tegen Jong Heerenveen gewonnen. De Leeuwarders waren op eigen veld met 1-0 te sterk voor de gasten.

Sportwoensdag, 7 september 2005

Topfavorieten in laatste ronde tegen elkaar bij NK schaken

Leeuwarden – Een originele manier van loten heeft maandagavond bij het Nederlands kampioenschap schaken tevens een interessante loting opgeleverd. De twee topfavorieten ontmoeten elkaar in de slotronde en daardoor zou het zomaar kunnen zijn dat het voorlopig laatste NK in Leeuwarden pas volgende week vrijdag beslist wordt. Dan neemt titelverdediger Loek van Wely het met de zwarte stukken op tegen Sergei Tiviakov, de man die in grootse vorm verkeert.

Sportwoensdag, 7 september 2005

Woon!Aris contracteert Michael Kingma

Leeuwarden – De Leeuwarder basketbalvereniging Woon!Aris heeft Michael Kingma voor het komend seizoen vastgelegd. De 2.10 met lange Australiër met Nederlands paspoort tekende dindagavond een contract voor een seizoen met de Leeuwarder eredivisieclub.

Sportwoensdag, 7 september 2005

Ernst loopt op het NK in val van Stellwagen

Leeuwarden - Daniël Stellwagen (19) heeft dinsdag in de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap schaken de leiding genomen. De jongste grootmeester van het gezelschap was de enige die in de Jacobijner kerk in Leeuwarden tot winst kwam. Hij versloeg met zwart Sipke Ernst uit Damwoude.

Sportwoensdag, 7 september 2005

De zesde klasse B gaat met acht clubs verder

Leeuwarden - Een voetbalcompetitie met maar negen teams, zo was tot dinsdag de situatie in de zesde klasse B. Jistrum werd na aanvraag overgeplaatst naar de zesde klasse C en St. Annaparochie trok zich één dag voor de start van het seizoen terug. Voor Holwerd, CVO, Tzum, Tzumarrum, Ropta Boys, Foarút, Flamingo, Dokkum en Marrum dreigde het daardoor wel een erg kleine competitie te worden. Afgelopen zaterdag werden er slechts drie wedstrijden gespeeld.

Sportwoensdag, 7 september 2005

Bestuur Cambuur Leeuwarden compleet

Leeuwarden – Cambuur Leeuwarden heeft de invulling van het bestuur rond. Gisteren presenteerde de club haar zesde en laatste nieuwe bestuurslid: Henk Hoekstra wordt verantwoordelijk voor de portefeuille commerciële zaken.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties