Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 7 augustus 2008.

Economiedonderdag, 7 augustus 2008

Veel webcontact tussen Noordelijke bedrijven

Leeuwarden - Onder mensen die geregeld op het internet zijn, is het al een bekend fenomeen. Vrienden en vriendinnen worden via hyves is hot en ook via het on line zetten van foto’s, deelname aan webfora en het schrijven van weblogs worden de dagelijkse belevenissen met een grote groep mensen gedeeld. Sinds begin dit jaar is er via de Kamer van Koophandel ook voor ondernemers een dergelijke mogelijkheid. ,,En daar wordt driftig gebruik van gemaakt”, vertelt projectleider Edwin Froma. ,,Ondernemers doen massaal mee. Nu al zijn er in het Noorden meer dan duizend deelnemers actief.”

Economiedonderdag, 7 augustus 2008

.Grote verschillen in maďsgroei

Leeuwarden - De teelt van maďs kenmerkt zich dit jaar door een sterk verschil in groei tussen de verschillende percelen. De maďskorrels die in het afgelopen voorjaar vroeg gezaaid zijn, hebben dit jaar grote planten opgeleverd en vertonen een goede korrelvulling. ,,Deze planten hebben vroeg gebloeid, net zoals in de afgelopen jaren”, zegt adviseur Granen en Maďs Berend Terluin van Graanhandel Pars uit St. Jacobiparochie. ,,Deze planten en hun kolven zullen er later dit jaar voor zorgen dat ze in de kuil de hoogste zetmeelpercentages hebben.”

Economiedonderdag, 7 augustus 2008

Achterstallig loon loopt op tot 65.000 euro

Heerenveen - CNV Metaaltechniek vraagt deze week het faillissement aan van Steiger- en Ladderfabriek Centrum in Heerenveen. ,,Op die manier kunnen we er in ieder geval nog voor zorgen dat de mensen hun salaris krijgen”, zegt CNV-bestuurder Piet Fortuin. Afgelopen vrijdag hadden de werknemers hun salaris over juli betaald moeten krijgen. Dat is niet gebeurd.

Hoofdartikeldonderdag, 7 augustus 2008

Hoge gemeentelijke tarieven...

Het blijft een onbegrijpelijk verhaal: wat in de ene gemeente honderd euro kost, kost in de andere zevenhonderd. Dergelijke grote verschillen doen zich voor bij bouwaanvragen, of het nu gaat om een hele woning of om een dakkapel. In een enkel geval bestaan dergelijk grote verschillen zelfs tussen buurgemeenten, bijvoorbeeld Voorschoten en Leiden. Zelfs binnen Amsterdam verschillen de tarieven per stadsdeel.

Regiodonderdag, 7 augustus 2008

Zweefvliegsters vinden droombaan

Leeuwarden - Voor sommigen is zweefvliegen boven de Friese weilanden al een onvergetelijke ervaring. Maar voor Lisanne Coolen uit Leeuwarden en Jantine Postma uit Hallum is de honger naar nieuwe vergezichten, na een paar jaar bij de Friese Aero Club, sterk. Eind oktober vertrekken de twee achttienjarigen naar Australië, naar het Australian Soaring Centre Corowa.

Regiodonderdag, 7 augustus 2008

Extra controles op etherpiraten

Leeuwarden - Het Agentschap Telecom let deze zomer extra op etherpiraten. Volgens de toezichthouder van het ministerie van Economische Zaken is het aantal klachten over verstoringen van bijvoorbeeld de publieke radiozenders en het luchtverkeer met 20 procent toegenomen in vergelijking met vorig jaar.

Regiodonderdag, 7 augustus 2008

Altijd alle dingen uitpraten voor het slapen gaan

Heerenveen - Een onvergetelijke dag hebben ze gehad. Met meer dan vijftig van hun vierentachtig (aangetrouwde) kinderen, klein- en achterkleinkinderen vierden Hotze en Hotske Lolkema-Brouwer dinsdag dat ze zeventig jaar getrouwd zijn. Hotske (90): ,,Al kamen der noch sântich jier by, dit gelok nimme se ús net mear ôf.”

Geloof & Kerkdonderdag, 7 augustus 2008

Nederlandse jeugdwerkster Jacqueline Stolk werkt in Zuid-Oostenrijk

Feldkirchen - Bij de opbouw van protestantse gemeenten in de Zuid-Oostenrijkse provincie Karinthië spelen jongeren een belangrijke rol. De Nederlandse jeugdwerkster Jacqueline Stolk merkt onder hen een grote openheid en bereidheid om taken in de gemeente te vervullen. ,,Ze hebben een positieve, opbouwende functie.’’ Het laatste deel van een serie interviews over kerk en geloof in Europa.

Geloof & Kerkdonderdag, 7 augustus 2008

Dagboek interkerkelijk zomerkamp stichting Kaleb op Schiermonnikoog

De interkerkelijke Stichting Kaleb houdt jaarlijks op Schiermonnikoog een Zomerkamp waar honderden kinderen en tieners aan deelnemen. Dit jaar was het grootste christelijke zomerkamp van Fryslân van 18 tot en met 26 juli. Johan Lise (17) uit Haulerwijk hield een dagboek bij over zijn belevenissen.

Geloof & Kerkdonderdag, 7 augustus 2008

Obama en McCain bij Rick Warren

New York - Rick Warren heeft het voor elkaar gekregen dat de Amerikaanse presidentskandidaten Barack Obama en John McCain elkaar treffen tijdens een forum in zijn kerk.

Sportdonderdag, 7 augustus 2008

Tom Otte slaagt ook met verve voor Sneekweek

Kolmeersland - Dat Yngling-zeilers Tom Otte, Mark Haven en Floortje de Vries een prima team vormen, was al duidelijk toen ze in juli wereldkampioen werden in Denemarken. Het drietal wordt echter met argusogen bekeken op de Sneekweek; ze moeten zich voor het thuisfront nogmaals bewijzen. Daar slagen de Snekers met verve in, getuige het feit dat gisteren de eindoverwinning al in de wacht werd gesleept.

Sportdonderdag, 7 augustus 2008

Hardzeildag verloopt vlot op Sneekweek

Kolmeersland - Op de traditionele Hardzeildag werd tijdens de 73e Sneekweek ook daadwerkelijk hard gezeild. Het wedstrijdprogramma verliep gisteren vlotjes met een lekker lopende zuidwestenwind. De voorlaatste dag bleek voor sommigen al voldoende om de eindzege in het algemeen klassement veilig te stellen.

Sportdonderdag, 7 augustus 2008

Fryslân buigt hoofd weer voor Holland

Kolmeersland - De teamwedstrijden tussen de watersportverenigingen De Kaag en de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) op de 73e Sneekweek zijn gisteren opnieuw in een glansrijke overwinning voor De Kaag geëindigd. De zeilers in de vijf Hollandse Regenbogen klopten hun Friese tegenstanders met 5-0. Er zouden zes wedstrijden gezeild worden, maar die laatste werd afgelast.

Sportdonderdag, 7 augustus 2008

Leyenaar: nieuw record is nog heel onwerkelijk

IJlst - Fierljepster Anna Jet Leyenaar is sinds gisteravond de houdster van het Nederlands record bij de dames. De 15-jarige Sneekse sprong de bijna drie jaar oude topafstand van Sjoukje Tjalma (15.55 meter) uit de boeken bij het fierljeppen in IJlst. Leyenaar reikte tot 15.70; een verbetering van vijftien centimeter. Daarmee verbaasde de jonge ljepster het IJlster thuispubliek, maar zichzelf des te meer.

Sportdonderdag, 7 augustus 2008

Er staat geen maat op Wjelsryp

Wommels - Het partuur van Wjelsryp schreef gisteren de 106e editie van De Freule op zijn naam. Er stond in Wommels geen maat op het winnende trio Jelmer Hofstee, Paulus Yde Walda en Jouke Bosje. De finale tegen outsider Jelsum-Cornjum vormde een beetje een anticlimax, maar deed niets af aan de suprematie van het trio uit Wjelsryp. Daar verhuist ‘De Villa van de Freule’ voor een jaar naar toe.

Sportdonderdag, 7 augustus 2008

Driemaal goud in één week voor familie De Haan

Buitenpost - Voor Udo de Haan en zijn vriendin Daniëlla Smit uit Beetsterzwaag kan het niet op deze zomer. Met de Friese paarden uit de stal van heit en mem in Langezwaag werd gisteren binnen één week de derde nationale titel bemachtigd. Op het concours hippique in Buitenpost lieten Keimpe (v. Oege) en Wâte (v. Olof) zien dat ze onvermoeibaar zijn dit seizoen.

Sportdonderdag, 7 augustus 2008

Haarsma meldt zich net op tijd voor brons

Buitenpost - Het scheelde weinig of Ule Haarsma uit Tjerkwerd liet het nationaal kampioenschap van de tuigpaarden gistermiddag in Buitenpost aan zijn neus voorbij gaan. Pas vijf minuten voor dat de tandems de ring in moesten, liet Haarsma zich door zijn eigen aanhang overhalen om toch maar mee te doen. ,,Ik woe eins al net mear, mar oaren seinen dat ik meidwaan moast.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties