Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van maandag, 7 juli 2008.

Cultuurmaandag, 7 juli 2008

Virtuoos orgelspel van Bierling

Bach vermaakte vaak bepaalde stukken die hij al eerder geschreven had, voor een ander ensemble of een instrument. Ook werkte hij concerten voor orkest van bijvoorbeeld Vivaldi om tot werken voor orgel. Vele componisten na hem hebben dit soort bewerkingen gemaakt. In de negentiende eeuw bestonden orgelconcertprogramma’s vaak alleen uit dit soort bewerkingen. Men bewerkte delen uit oratoria van Händel en ook delen uit opera’s voor orgel. Door deze arrangementen werden deze werken breder bekend. Deze praktijk bleef bestaan tot ongeveer het midden van de vorige eeuw. Onder invloed van de opkomst van de lp en later de cd vond men het spelen van transcripties niet meer nodig, omdat iedereen de originele versies nu kon beluisteren.

Cultuurmaandag, 7 juli 2008

Derde prijs voor One Trick Pony in finale Kunstbende

Amsterdam - One Trick Pony uit Fryslân heeft zaterdag in Amsterdam de derde prijs gewonnen in de categorie muziek tijdens de landelijke finale van Kunstbende. De groep was de enige afgevaardigde uit Fryslân die een prijs in de wacht wist te slepen. De eerste prijs in de categorie muziek ging naar DeWolff uit Limburg. Tweede werd Uncle Frankle uit Noord-Holland.

Cultuurmaandag, 7 juli 2008

Strawelte steelt show op rustig Wâldrock

Burgum - Strontzenuwachtig was -ie. De 44-jarige Foppe Land stond voor het eerst in zeventien jaar weer eens op het podium. Strawelte onderging dan ook zijn vuurdoop op Wâldrock en dat was maanden eerder dan de bedoeling was. Dat er bij het begin van de set in Burgum nog van alles misging was dan ook niet vreemd. Toch zorgden de willepunkers, die in 1991 stopten, met hun droogkomische Friese liedjes voor de nodige ‘pikefel’-momenten op het metalfestijn.

Economiemaandag, 7 juli 2008

Installateur De Vries neemt collega over

Drachten - Installatiebedrijf De Vries Technies Buro uit Drachten heeft branchegenoot Everaarts Installatie en Sanitair uit Grou overgenomen. Beide partijen zochten al enige tijd een partner ter versterking van hun bedrijf op het terrein van kennis, organisatie en de uitvoering van projecten. ,,Door het bundelen van expertise ontstaat een slagvaardige organisatie en zal met name toepassing van duurzame techniek een nieuwe impuls krijgen”, aldus De Vries. Het bedrijf blijft opereren vanuit de vestiging in Drachten, waar vanaf 1 augustus het aantal medewerkers met zes mensen wordt uitgebreid tot een team van in totaal twintig werknemers.

Economiemaandag, 7 juli 2008

CNV stelt ultimatum aan ladderbedrijf

Heerenveen - CNV BedrijvenBond heeft een loonvordering neergelegd bij de directie van Centrum Ladder- en Steigerfabriek in Heerenveen. Volgens de bond heeft het bedrijf het personeel al zeker vijf jaar structureel te weinig betaald. Medewerkers zouden zo een bedrag van ongeveer 40.000 euro mislopen. Ook krijgt de bond klachten van medewerkers die zeggen bij ziekte gekort te worden op hun salaris.

Economiemaandag, 7 juli 2008

Bedrijven Sinnema uit adviesgroep

Berlikum - Directeur Rikus Sinnema heeft zich onlangs volledig teruggetrokken uit de Sinnema Adviesgroep. Hij gaat zich specifiek richten op Tensis Adviseurs en Ingenieurs en Synthegra Archeologie. Deze beide bedrijven maken volgens de ondernemer momenteel landelijk een forse groei door. Zo is Synthegra binnen twee jaar gegroeid van negen naar 25 medewerkers. En bij Tensis is het personeelsbestand het afgelopen half jaar zelfs verdrievoudigd. Directeur Rikus Sinnema verwacht dat deze trend zich voortzet: ,,De markt waarin wij werken, is nog steeds erg actief. Ik denk de komende jaren uit te groeien tot zo'n vijftig medewerkers.” Sinds 1 juni staan Tensis Adviseurs en Ingenieurs uit Berlikum en Hoorn en Synthegra Archeologie uit Doetinchem en Weert op eigen benen onder de nieuwe Idesta Groep. Tensis Adviseurs en Ingenieurs en Synthegra Archeologie adviseren beide voornamelijk bedrijven. Maar ook voor specifieke opdrachten kan de overheid bij beide bedrijven terecht. De klantenkring bestaat uit woningbouwverenigingen, architecten, projectontwikkelaars, bouwbedrijven, weg- en waterbouwbedrijven, particulieren en gemeenten.

Hoofdartikelmaandag, 7 juli 2008

Oude krachten...

Turkije staat op een kruispunt. Het land kan verder de weg inslaan naar moderniteit en dus Europa. Maar het is net zo goed mogelijk dat het leger een staatsgreep pleegt of dat een burgeroorlog uitbreekt. Het dreigende verbod van de pro-Europese, islamitische regeringspartij AK drijft de spanningen in Turkije op de spits.

Regiomaandag, 7 juli 2008

Muziek, gezelligheid en veel lekkernijen

Sneek - ,,Effe proberen mensen!” Chefkok Hilbrand Gils prijst luxe hapjes aan in een kraampje op het Martiniplein in Sneek. Op een routerende bar komen lekkernijen als ‘chocoladebavarois met passievruchtenschuim’ voorbij. De chefkok van restaurant De Wijsneus stond hier zaterdagmiddag niet als enige. Zo’n 22 horecagelegenheden lieten hun hapjes proeven aan een publiek van acht- tot tienduizend mensen. Dit alles in het kader van het culinaire evenement Lekker Sneek dat dit jaar voor de vierde keer werd gehouden.

Regiomaandag, 7 juli 2008

Het wâldgieltsje overleefde in de volkstuinen

Het keurmerk ‘Erkend streekproduct’ staat voor een duurzame productiewijze met een gegarandeerde herkomst uit de streek. Waar mogelijk dient ook de be- en verwerking van de grondstoffen tot eindproducten in de streek plaats te vinden.

Regiomaandag, 7 juli 2008

Topjaar voor zwembaden

Witmarsum - De openluchtzwembaden in Fryslân draaien tot dusver een uitstekend seizoen. De bezoekersaantallen liggen beduidend hoger dan voorgaande jaren, blijkt uit een rondgang langs de baden. Dat is vooral te danken aan het zonnige weer tijdens de meivakantie. Die duurde ook nog eens twee weken, wat extra zwemmers opleverde.

Regiomaandag, 7 juli 2008

Geen ruzies door verbod op roken

Leeuwarden - Het eerste weekeinde van het rookverbod is geruisloos verlopen in Fryslân. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft geen boetes uitgedeeld. Ook heeft de politie nergens hoeven optreden. Landelijk zijn wel een aantal waarschuwingen uitgedeeld, maar bleef het over het algemeen rustig.

Geloof & Kerkmaandag, 7 juli 2008

Bekeerde Iraniërs niet langer naar Iran terugsturen

Den Haag - Ook Iraniërs die als asielzoeker in Nederland tot het christelijk geloof zijn gekomen, komen vanaf nu in aanmerking voor een verblijfsvergunning. Ed Anker (ChristenUnie), Kees van der Staay (SGP) en Jan de Wit (SP) hadden daartoe een motie ingediend, die gisternacht door de Tweede Kamer werd aangenomen.

Geloof & Kerkmaandag, 7 juli 2008

Hoopvol bouwen in heidens gebied

Tours - Van geloof is weinig meer over in Midden-Frankrijk. Als een vloedgolf heeft de secularisering de kerkstructuur weggevaagd. Maar op de ruďnes die zijn overbleven wordt opnieuw gebouwd. Het zendelingenechtpaar Marc en Jody van Eijden ziet dat het vrucht draagt. ,,Er is heel veel hoop voor de toekomst.’’ Deel één van een serie interviews over kerk en geloof in katholiek Europa.

Geloof & Kerkmaandag, 7 juli 2008

‘Wat je doet, dáár kijken de kinderen naar’

Drachten - Het geloof doorgeven aan je kinderen, maar ook aan je kleinkinderen, hoe gaat dat in praktijk? Het Friesch Dagblad portretteert grootouders en kleinkinderen over geloofsopvoeding en geloofsbeleving. Vandaag deel 1.

Geloof & Kerkmaandag, 7 juli 2008

NZR en EZA houden conferentie over China

Utrecht - De Nederlandse Zendingsraad (NZR) en de Evangelische Zendingsalliantie (EZA) houden dit najaar samen een studiedag over China. Deze conferentie is gerelateerd aan het ‘China Forum’, dat in 2006 is opgericht om kerken en missionaire organisaties te helpen in te spelen op de nauwelijks bij te houden ontwikkelingen in China. Het thema van de studiedag is: Kerk in China - Onvoorspelbare missionaire dynamiek.

Geloof & Kerkmaandag, 7 juli 2008

54 jongeren uit noordelijk bisdom naar Sydney

Groningen/Leeuwarden - 54 jongeren van het bisdom Groningen-Leeuwarden zijn vrijdagavond op het vliegtuig gestapt naar Australië om daar volgende week de Wereldjongerendagen bij te wonen. De groep wordt begeleid door jongerenwerker Hao Tran, pastores Arjen Bultsma en Victor Maagd. De Wereldjongerendagen is een katholiek jongerenevenement waar wereldwijd katholieke jongeren op af komen op uitnodiging van paus Benedictus XVI.

Geloof & Kerkmaandag, 7 juli 2008

Fryslân: meest kerkdichte regio ter wereld

Grou - ,,De kerken en daarmee de kerkgebouwen staan op de tocht. De binding van de kerken met brede lagen van de maatschappij verschraalt. Deze ontwikkeling verdient een kentering ten goede’’, aldus cultuurhistoricus Peter Karstkarel zaterdag tijdens de opening van Tsjerkepaad in Grou. ,,Tsjerkepaad is een goed begin, maar er zal meer moeten gebeuren.’’

Sportmaandag, 7 juli 2008

Zeinstra wint als eerste vrouw het ‘Klavertje Vier’

Mantgum - De vijfde editie van de Jong Famme Partij in Mantgum werd de partij van Fenna Zeinstra. Voor Bolsward bracht zij de Gouden Klaver mee naar huis, voor zichzelf verdiende zij het ‘Klavertje Vier’. Na eerder al de Âld-Meierspartij, de Bondspartij en de PC te hebben gewonnen kaatste zij ook het vierde blaadje aan het klavertje. Wanneer zij de oorkonde met toebehoren daadwerkelijk uitgereikt krijgt is nog onduidelijk.

Sportmaandag, 7 juli 2008

Friezen onderuit in ‘fierljep-interland’

Polsbroekerdam - De tweekamp in de fierljepsport. Dat is Holland tegen Friesland. Dat is oranje tegen wit-blauw. Dat is de op papier mindere tegen de op papier sterkere. David tegen Goliath. En dat David soms kan winnen, bleek twee jaar geleden al eens. Toen verloren de Friezen vooral doordat de selectie veel toppers ontbeerde. Zaterdag ontbraken in Polsbroekerdam, onder de rook van Utrecht, weliswaar Oane Galama en Hannes Scherjon, maar dan nog: het was een pijnlijke nederlaag.

Sportmaandag, 7 juli 2008

Liefde tussen De Jong en het gras bloeit weer op

Noordwolde - Afgelopen seizoen was Jannick de Jong de grote smaakmaker in het Nederlandse grasbaanracen. De coureur uit Gorredijk reeg zege aan zege, dreef een concurrent als Dirk Fabriek daarmee tot wanhoop. Dit seizoen is alles anders: de rollen zijn 180 graden omgedraaid. Maar De Jong is op de weg terug: ,,Het goede gevoel is er weer.” Hij sprak die woorden gisteren uit in Noordwolde, waar hij zich door een fraaie overwinning plaatste voor de finale van de Europese titelstrijd.

Sportmaandag, 7 juli 2008

Willem W Boko verslaat Duitse concurrent

Wolvega - In de drafsport leeft de sportieve strijd tussen Nederlanders en Duitsers veel minder dan in het voetbal, maar als zoals zaterdag op de Drafbaan van Wolvega de Nederlandse en de Duitse Derbywinnaar elkaar treffen heeft het publiek toch een duidelijke voorkeur. Ze stonden massaal achter Willem W Boko. Die won ook, maar van een leien dakje ging het niet.

Sportmaandag, 7 juli 2008

Neuzen bij autocross staan dezelfde kant op

Wolsum - De verstandhouding tussen de Friese- en Noordelijke Autocross Club was de laatste jaren verre van optimaal. Beide partijen liepen elkaar constant voor de voeten en planden bijvoorbeeld races op dezelfde momenten. Dat kwam het niveau van de wedstrijden en de belangstelling van het publiek niet ten goede. De wissewasjes zijn volgens beide voorzitters echter verleden tijd, getuige een gezamenlijk optreden tijdens het open Fries kampioenschap van gisteren in Wolsum.

Sportmaandag, 7 juli 2008

Heerenveen van start zonder Pranjic en Beda

Heerenveen - Onder leiding van de nieuwe Noorse trainer Trond Sollied is sc Heerenveen vandaag de voorbereidingen op het nieuwe seizoen gestart. Na een inleidend praatje van Sollied werd de selectie onderworpen aan een vetgehaltetest, waarna de spelers een nieuw kostuum werd aangemeten. Het echte werk begint morgen in Langezwaag, waar om twee uur de eerste training van start gaat. De Kroatische middenvelder Danijel Pranjic en de Braziliaanse aankoop Pedro Henrique, voetbalnaam Pedro Beda, ontbreken nog. Pranjic heeft vanwege het EK voetbal nog anderhalve week vakantie, terwijl Beda vanwege competitieverplichtingen met zijn vorige club Flamengo twee weken later bij de groep aansluit.

Sportmaandag, 7 juli 2008

Cambuur speelt plichtmatig en oogt vermoeid

Oudwoude - SC Cambuur Leeuwarden-trainer Jurrie Koolhof bleef zaterdagavond na het duel tegen het regioteam Oudwoude (0-3) met veel vraagtekens zitten. Zijn team speelde plichtmatig en oogde na bijna een week trainingsarbeid vermoeid.

Sportmaandag, 7 juli 2008

Thialf kiest voor schaarste bij zomerwedstrijd

Heerenveen – Twee uur. Dat tijdsbestek had de organisatie midden juni nodig om voldoende deelnemers in te schrijven voor de zomercompetitie op het ijs van Thialf. Het was tevens het einde van drie weken zomerijs in Heerenveen. En dus trokken schaatsers uit heel Nederland zaterdag nog één keer naar de ijstempel om daar in hartje zomer hun ijzers onder te binden.

Sportmaandag, 7 juli 2008

Westra wint Zesdaagse na fraaie ontknoping

De Wilp - Niet Sierd Steigenga, maar Lieuwe Westra schreef zaterdag de Zesdaagse van Noordenveld-Westerkwartier op zijn naam. De uit Műnein afkomstige Westra stevende in de slotetappe van de boeiende wielermeerdaagse zijn naaste concurrent voorbij in het klassement. Steigenga eindigde op de derde plaats. Westra won ook de rode trui van het sprintklassement. Burgumer Frank Wierstra maakte het Friese succes compleet. Hij werd winnaar van het jongerenklassement en mocht met de witte trui naar huis.

Sportmaandag, 7 juli 2008

Beste Pieter,

Hij is begonnen, de Tour de France van 2008. De Tour die jij zou moeten winnen. Wat een absurde gedachte. En niet alleen achteraf. Ook toen al, in 2003, toen Bert Wagendorp in De Muur zijn ultieme wielerdroom wereldkundig maakte. Bert houdt van de mythes van de wielersport, maar je moet die mythes natuurlijk niet zelf gaan verzinnen. Zo werkt dat niet. Ik snap zijn bedoeling wel hoor. Bert vindt dat Nederlandse renners best wat zelfbewuster mogen zijn. Wat peper op de zeemleer kan geen kwaad, moet hij gedacht hebben. Maar om uitgerekend jou als potentiële - wat zeg ik: zekere! - Tourwinnaar neer te zetten, was niet zo'n gelukkige keuze.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties