Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 7 juni 2011.

Cultuurdinsdag, 7 juni 2011

Aanmoedigingsprijs De Zilveren Vork voor duo MUSU

Leeuwarden - Het duo MUSU, bestaande uit saxofoniste Femke IJlstra en slagwerker Jelmer Tichelaar, heeft de Zilveren Vork 2010-2011 gewonnen. Dat heeft het duo gisteren gemeld.

Cultuurdinsdag, 7 juni 2011

Aggie van der Meer bekroond met Piter Jellespriis

Leeuwarden - Schrijfster en dichteres Aggie van der Meer krijgt dit jaar de Piter Jellespriis voor haar historische familieroman De oerfeart. Dat heeft jurylid Arjan Hut gisteren bevestigd.

Cultuurdinsdag, 7 juni 2011

Friese Museumschatjes in Kindermuseum Event

Leeuwarden - De Nederlandse Museumvereniging heeft een Nationaal Kindermuseum Event in het leven geroepen. Het jaarlijkse evenement moet het bezoek van kinderen aan Nederlandse musea stimuleren, ook buiten het evenementenseizoen. Museumfederatie Fryslân doet mee met zijn project Museumschatjes. Dat heeft museumconsulent Mirjam Pragt gisteren gemeld.

Economiedinsdag, 7 juni 2011

Skarsterlân weer het mkb-vriendelijkst

Groningen - Zestienduizend noordelijke ondernemers hebben Skarsterlân voor de vierde keer op rij uitverkozen tot mkb-vriendelijkste gemeente van Noord-Nederland. Skarsterlân is volgens ondernemers betrokken, communiceert goed en voert goed mkb-beleid. In Groningen is Leek het ondernemersvriendelijkst, in Drenthe scoort Hoogeveen het beste. Vlieland is de grootste stijger op de ranglijst. Andere grote stijgers zijn: Dantumadiel, Leeuwarden, Meppel en Groningen.

Economiedinsdag, 7 juni 2011

Lankhorst in Sneek neemt concurrent over

Sneek - Royal Lankhorst Euronete Group in Sneek heeft het Franse bedrijf Group Le Drezen in het Franse Guilvinec overgenomen. Dat maakte Lankhorst gisteren bekend. Le Drezen is tachtig jaar actief in de productie en verkoop van visnetten, de verkoop van visserijattributen en staalkabel voor de Franse en de exportmarkt. Het bedrijf in de Franse streek Bretagne heeft ruim vijftig werknemers en een jaaromzet van ruim tien miljoen euro. De overnameprijs is niet bekendgemaakt.

Hoofdartikeldinsdag, 7 juni 2011

De bacteriebesmetting en de onzekerheid

De gebeurtenissen rondom de EHEC-bacterie zijn bijzonder. Bijvoorbeeld omdat het enige echte nieuws over de zaak het aantal slachtoffers is: mensen die zijn overleden en die ziek zijn. Dat nieuws is ernstig genoeg. De dood van meer dan 20 mensen en de ziekte - met veel blijvende schade - van honderden mensen is uitermate treurig. Het nieuws over de doden en de zieken maakt onzeker. Het is dus kennelijk mogelijk dat in onze goed georganiseerde samenleving plotseling iets gebeurt waartegen niemand verweer heeft en dat dodelijk bedreigend is.

Regiodinsdag, 7 juni 2011

Fietsen langs wereldberoemde gehuchten

IJlst De wereld rondfietsen zonder de landsgrenzen over te gaan. Het kan, want overal in Nederland liggen plaatsen die verwijzen naar plekken elders op de wereld. Vaak gehuchten met niet meer dan een handvol inwoners, buiten de toeristische centra en onverwacht mooi, ontdekte freelance journalist Flip van Doorn uit IJlst. Hij maakte, samen met fotograaf Piet Hermans, een boek over deze plaatsen en stippelde fietsroutes uit.

Regiodinsdag, 7 juni 2011

Mondiaal congres over biobrandstof in Leeuwarden

Leeuwarden - Met een mondiaal congres over biobrandstofcellen wil onderzoeksinstituut Wetsus zich op de kaart zetten. En niet alleen zichzelf, maar ook Leeuwarden. Niet eerder waren driehonderd mensen uit dertig verschillende landen in de stad om te praten over elektriciteit uit biobrandstofcellen.

Regiodinsdag, 7 juni 2011

Ieder-voor-zich-mentaliteit slecht voor de weidevogels

Peter de Wit

Regiodinsdag, 7 juni 2011

Jongere in brommobiel te weinig getest

Leeuwarden - Het praktijkexamen en de rijvaardigheidstraining voor brommobielen laat te wensen over: het is te veel gericht op ouderen. Dit moet anders, vindt advies- en ingenieursbureau DHV, dat voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu de praktijkexamens voor bromfietsen en brommobielen evalueerde. Het bureau vindt de opleidingen voor het bromfietsexamen wel op orde.

Geloof & Kerkdinsdag, 7 juni 2011

Preken? Dat doe je gewoon een uur lang

‘Luther was gewoon te zeggen: dat drie hondjes beslist niet meegenomen moeten worden naar het preekgestoelte van de prediker, en wel: hoogmoed, eerzucht, afgunst.’ Professor Hoornbeeck doceert.

Sportdinsdag, 7 juni 2011

68 parturen op lijst van seniorenbond

Franeker De 110e editie van de bondspartij telt komende pinkstermaandag 68 kaatsparturen. Dat zijn er twee minder dan het afgelopen jaar en twintig minder dan het topjaar 1980 toen maar liefst 88 parturen deelnamen aan de belangrijkste afdelingspartij van het jaar. Twee dagen eerder wordt in Franeker tijdens de Jong Nederland voor de 99e maal gestreden om de zilveren wisselbal die vernoemd is naar een van de grondleggers van de georganiseerde kaatssport in Nederland, de Franeker wijnhandelaar Jan Bogtstra. Aan de afdelingswedstrijd van junioren nemen 27 parturen deel, drie minder dan afgelopen jaar.

Sportdinsdag, 7 juni 2011

Runner’s high: hardloopboek waar je niet direct mee wegloopt

Hardlopen. - Persoonlijk moet ik er niet zo gek veel van hebben. Toch is het in ons land een geweldige hype. Bijna vier miljoen Nederlanders lopen regelmatig hard. Het is een manier om van A naar B te gaan. Maar het merendeel doet het voor de kick; om door te lopen wanneer het lichaam van vermoeidheid het liefst zou willen stoppen. Dat verschijnsel wordt Runner’s high genoemd.

Sportdinsdag, 7 juni 2011

De Blesse - De Vogels op het terrein van Beilen

Leeuwarden - In de nacompetitie voor een extra plaats in de tweede klasse moet De Blesse donderdagavond op het sportpark van Beilen aantreden tegen De Vogels. Het duel begint om half acht. Het duel Bakkeveen - Gomos wordt op hetzelfde tijdstip bij Harkema Opeinde gespeeld. De winnaars van de beide duels spelen zondag op neutraal terrein voor een plaats in de tweede klasse. Het restant van het duel Nieuweschoot - Udiros wordt ook donderdagavond uitgespeeld.

Sportdinsdag, 7 juni 2011

Weer een overwinning voor Cornelis Terpstra

Minnertsga - Sinds Cornelis Terpstra een maand geleden in Menaam zijn rentree maakte op de kaatsvelden kan het niet op voor de voormalige PC-koning. In Minnertsga vierde Terpstra, die vanwege een ernstig kitesurfongeval jarenlang niet kon kaatsen, gisteravond al weer zijn derde zege. Met Pieter Bakker (koning) en Tjibbe Hansma won Terpstra de zondag afgelaste vrije formatiepartij. In de finale werden Arnold Zijlstra, René Anema en Gert-Jan Meekma met 5-1 en 6-0 verslagen.

Sportdinsdag, 7 juni 2011

Tweet van de dag: ‘Feyenoord gaat boven alles’

Vandaag: de onrust in De Kuip, door het conflict tussen de supporters en clubleiding van Feyenoord.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties