Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 7 juni 2007.

Cultuurdonderdag, 7 juni 2007

Nuveraardich iepenloftspul

Under ideale waarsomstannichheden gong justerjűn it earste Fryske iepenloftspul fan dizze simmer yn premięre. It is It wűnder fan Weinterp, dat űnder leiding fan regisseur Wiesje Jansma-de Vries brocht waard yn it sműke teater Sparjeburd op ’e Himrik.

Economiedonderdag, 7 juni 2007

Duurzame energie vooral kans voor Noorden

Groningen - De noordelijke provincies kunnen veel meer doen aan de ontwikkeling van duurzame energie dan ze zelf door hebben. Met deze kritiek hoopt Wubbo Ockels, nu professor aan de universiteiten in Groningen en Delft op het gebied van duurzame energie en voorheen ruimtevaarder, de bestuurders nu eindelijk eens achter de vele rapporten vandaan te halen. Volgens hem wordt teveel aandacht besteed aan het maken van rapporten waarbij veel zekerheden moeten worden ingebouwd. ,,En ga de competitie niet aan met het Westen. Dat is een verkeerde instelling”, hield hij het publiek gisteren voor tijdens het congres Energiek Ondernemen in het Noorden. ,,Gebruik de eigen voordelen.”

Economiedonderdag, 7 juni 2007

Drankwet knelpunt bij ‘recreatieboeren’

Drachten - De verschillende horecaregels leiden bij veel boeren met een recreatietak tot veel onduidelijkheid en grote problemen. Dat stelt landbouworganisatie LTO Noord. Volgens de organisatie komt het steeds vaker voor dat er irritaties zijn tussen horecaondernemers en agrarische ondernemers met een recreatietak. Meestal gaat het dan over de horecavergunning, de drankwet en het bestemmingsplan.

Hoofdartikeldonderdag, 7 juni 2007

De ozb-norm...

Het gekrakeel deze week over de onroerendezaakbelasting (ozb) was voorspelbaar en tegelijk opmerkelijk. Voorspelbaar, omdat het vaste prik is dat zelfs maar de schijn van mogelijk hogere kosten voor huizenbezitters de belangenvereniging van die groep in de gordijnen jaagt. De gemeenten krijgen de vrije hand om hun ozb vast te stellen in plaats van het maximum van 2,75 procent, en de Vereniging Eigen Huis (VEH) steigert. Het gekrakeel is ook wel een beetje begrijpelijk, want het gaat om het loslaten van een regeling die nog maar net goed en wel is vastgesteld (door CDA en VVD in het vorige kabinet).

Regiodonderdag, 7 juni 2007

Cultuurkern rond Lawei in Drachten

Drachten - Het gebied rond schouwburg De Lawei in Drachten wordt een cultuurkern. De gemeente Smallingerland investeert 30 miljoen euro in een plan om culturele instellingen, de cultuuropleidingen van ROC Friese Poort en de lokale omroep een plekje te geven bij de schouwburg. Dat staat in de cultuurnota die gisteren is gepresenteerd.

Regiodonderdag, 7 juni 2007

25ste Schuttevaer: verslavend afzien

De Schuttevaerrace begint met een Le-Mans start in de haven van Stavoren. Bemanningen sprinten naar hun schepen en zeilen naar Texel. Daar volgt een fietstraject van drie rondes van ongeveer 20 kilometer. Van Texel wordt naar Vlieland gezeild waar de loper start. Die loopt drie rondes van ongeveer zes kilometer elk. Zowel het zeilen als het lopen en fietsen gebeurt deels bij nacht. In Harlingen wordt gefietst: vier rondes van 15 kilometer. Op Terschelling wordt opnieuw gelopen. Het laatste zeiltraject gaat naar Hindeloopen. Na de finish duiken de deelnemers vaak voor het eerst in twee dagen weer onder de douche.

Regiodonderdag, 7 juni 2007

Smallingerland is millenniumplaats

Drachten - Smallingerland is gisteren tijdens het jaarlijkse congres van de Vereniging Nederlandse gemeenten uitgeroepen tot millenniumgemeente. Smallingerland is daarmee de eerste gemeente in Fryslân die zich zo mag noemen. In totaal heeft Nederland nu twaalf millenniumgemeenten.

Regiodonderdag, 7 juni 2007

Commotie: zwarte zak bij stadion

Heerenveen - Een zwarte afvalzak met een pak kranten erin heeft vanmorgen lichte opschudding veroorzaakt voor het Cios bij het Abe Lenstrastadion in Heerenveen. De beveiliging vond de verdachte zak vanmorgen om vijf uur en sloeg gelijk alarm. Na uitgebreid onderzoek van de Explosieve Opruimingsdienst bleek dat een krantenbezorger de kranten alleen had willen beschermen tegen de mist en eventuele regen.

Regiodonderdag, 7 juni 2007

Breuk college Littenseradiel

Wommels - Het college van burgemeester en wethouders van Littenseradiel kan niet doorregeren in de huidige vorm. Het wantrouwen tussen de bestuurders is zo structureel dat een of meerdere collegeleden moeten opstappen, of er een extra, ‘dempende’ wethouder bij moet komen. Dat concludeert hoogleraar Elzinga, die de bestuurscrisis in Littenseradiel analyseerde.

Geloof & Kerkdonderdag, 7 juni 2007

Spaanprijs 2007 naar Jacobine Geel

Amsterdam - Jacobine Geel (1963), theologe, NCRV-presentatrice en journaliste, ontvangt de Spaanprijs 2007. De Spaanprijs bestaat uit een bedrag van 2500 euro en een oorkonde en wordt toegekend aan iemand die in de publiciteit of op een andere manier bijdraagt aan vernieuwing in godsdienst of levensbeschouwing.

Geloof & Kerkdonderdag, 7 juni 2007

Na jaren weer processie in Dokkum

Dokkum - Voor het eerst sinds 1952 zal er zondag weer een katholieke processie door Dokkum gaan. Dat gebeurt tijdens de jaarlijkse Bonifatiusdag van het bisdom Groningen-Leeuwarden.

Geloof & Kerkdonderdag, 7 juni 2007

Behoefte aan ‘klassieke’ Theologische Vorming

Drachten - Gemeenteleden die behoefte hebben aan een cursus theologische vorming op meer klassieke grondslag, kunnen vanaf dit najaar terecht in Drachten. Werving via kerkbladen en folders heeft tot nu toe 28 aanmeldingen opgeleverd en dat is voldoende om van start te gaan, aldus coördinator ds. A.J. Mensink uit Driesum. Met ‘Utrecht’ wordt nog overlegd over inbedding in de landelijke werkgroep Theologische Vorming Gemeenteleden van de Protestantse Kerk in Nederland.

Sportdonderdag, 7 juni 2007

Van der Veen loopt sterk in Duitsland

Kassel Atlete José van der Veen heeft gisteravond tijdens Askina 2007, een internationale atletiekmeeting in Duitsland, op de 800 meter een uitstekende tijd gelopen. De Friezin liep in een sterk bezet veld een tijd van 2.05,05. Daarmee eindigde ze op een zevende plaats. De overwinning ging naar de Sloveense Jolanda Ceplak, die bijna drieënhalve seconde sneller was (2.01,53).

Sportdonderdag, 7 juni 2007

Postma stijgt in klassement

Balaton Pieter Jan Postma is er gisteren niet in geslaagd de stijgende lijn vast te houden bij het Europees kampioenschap in de Finn-klasse. Vanwege de geringe wind werd er slecht één wedstrijd gezeild, waarin de zeiler uit Terkaple 21ste werd. In het voorlopige klassement steeg Postma weliswaar naar de dertiende plaats. Maar daarmee hoeft hij beslist nog niet te wanhopen, want het veld ligt nog dicht bijeen.

Sportdonderdag, 7 juni 2007

Argon zondagkampioen

Mijdrecht Zaterdagkampioen IJsselmeervogels moet het in de strijd om algehele landskampioenschap bij de amateurs opnemen tegen Argon. De club uit Mijdrecht legde gisteren beslag op het landskampioenschap voor zondagamateurs. Argon won het laatste duel thuis met 2-0 van JVC Cuijk en kwam op negen punten. JVC had na drie duel zes punten. Voor de thuisclub scoorden Patrick Lokken en Diangi Matusiwa.

Sportdonderdag, 7 juni 2007

Kamstra heeft nog half punt nodig

Bolsward Jippe Kamstra uit Akkrum heeft volgende week woensdag in de slotronde van het Fries kampioenschap schaken aan een half punt voldoende om zijn titel te prolongeren. Kamstra kwam gisteren in de zesde en voorlaatste ronde van het FK in een partij met sterk wisselende kansen remise overeen tegen de als eerste geplaatste Migchiel de Jong.

Sportdonderdag, 7 juni 2007

Jong Oranje leeft onder Friese volk

Langezwaag - Voor Jong Oranje is gistermorgen in Langezwaag de laatste etappe begonnen die moet leiden naar de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Het werd een feestelijke intocht voor bondscoach Foppe de Haan en zijn gevolg, die na een paar dagen rust op sportpark ’t Paradyske overgingen tot de orde van de dag. Want hoewel het team van de Fries fit is, heeft hij niet het gevoel dat zijn ploeg klaar is voor het EK onder 21.

Sportdonderdag, 7 juni 2007

Tegen Ajax spelen; dat wil toch iedereen

Anjum - De veteranen van voetbalclub Anjum kunnen vandaag met een gerust hart de ‘kicksen’ aan de wilgen hangen. Tenminste als het lichaam in staat is tot een dergelijke krachtproef, want gisteravond speelde het merendeel van het roemruchte team, twee keer verliezend bekerfinalist bij de ‘oudjes’, haar laatste potje tegen ‘Lucky Ajax’. Dat is niet iedere voetballer gegeven, want tegen Ajax spelen dat wil toch iedereen?

Sportdonderdag, 7 juni 2007

Shields en Bartzen terug bij Flyers

Heerenveen De selectie van Vadeko Flyers is zo goed als rond. De ijshockeyclub is erin geslaagd een flink aantal dragende krachten van vorig seizoen terug te halen. Casey Bartzen en goalie Kelly Shields behoorden tot dat selectie gezelschap.

Sportdonderdag, 7 juni 2007

Friezen dravers op dreef op Gronings gras

Aduard - Op de drafbaan van Aduard werd gistermiddag de eerste grasbaanmeeting van het seizoen voor dravers verreden. Onder in alle opzichten ideale omstandigheden waren vooral de Friese trainers op dreef. Ze wonnen de helft van de tien koersen.

Sportdonderdag, 7 juni 2007

Populaire Fatima ook erg geliefd in Fryslân

Drachten - Terwijl de meeste dames na de met 4-1 gewonnen wedstrijd tegen Argentinië rustig kunnen bijkomen, staat Fatima Moreiro de Melo op het veld van de Graspiepers in Drachten nog volop handtekeningen uit te delen. ,,Naamsbekendheid hč”, lacht de 28-jarige hockeyster schouderophalend. Als ze op het punt staat naar een ander groep kinderen te lopen barst het gegil oorverdovend los. ,,Ik vind het superleuk”, lacht ze.

Sportdonderdag, 7 juni 2007

Teuben schrijft geschiedenis in Beetsterzwaag

Beetsterzwaag - Tonnie Teuben heeft gisteravond de wielerron-de van Beetsterzwaag gewonnen en voor de onderhand 41-jarige renner uit Bontebok was dat de dertigste overwinning in Fryslân. Teuben schreef met zijn zege historie, want hij passeerde op de ranglijst van winnaars op Friese bodem eindelijk Anne Koster, die allang gestopt is met wedstrijden.

Weerdonderdag, 7 juni 2007

Drukkend weer

Het wordt vanmiddag ongeveer 24 graden met vrij zonnig weer. Morgen wordt het nog warmer, met 24 tot 28 graden. Voor het gevoel is het drukkend warm, door de hoge luchtvochtigheid en weinig wind. Er komen enkele buien tot ontwikkeling.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties