Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 7 mei 2009.

Cultuurdonderdag, 7 mei 2009

Veel animo voor Fries korenfestival Stipelrűnte

Leeuwarden - Aan de elfde editie van het korenfestival De Stipelrűnte doen 66 koren mee, wat een recordaantal deelnemers is. Liefst tachtig koren hadden zich voor het Friese zangfestijn aangemeld. Dat is meer dan de organisatie kan herbergen, waardoor een deel van de koren moest worden teleurgesteld. Het festival vindt dit jaar op 16 mei plaats in de gemeente Littenseradiel. Op negen historische locaties in deze gemeente, voornamelijk kerken, geven de deelnemende koren ruim 130 korte concerten.

Economiedonderdag, 7 mei 2009

Koffiebranderij Drie Mollen wint internationale prijs

New York - De Bolswarder koffiebrander Drie Mollen heeft een Corpoarte Green Global Award gewonnen van de Rainforest Alliance. Dit is een internationale duurzaamheidsprijs voor bedrijven die zich inzetten voor de bescherming van ecosystemen in Zuid-Amerika, Afrika en Azië.

Hoofdartikeldonderdag, 7 mei 2009

Heldere kaders nodig

De Friese griffiers hebben de lokale politiek een stevige por gegeven toen ze hun plan lanceerden om de bestuurskracht van gemeenten te vergroten. Dat was precies wat de gemeenten nodig hadden.

Regiodonderdag, 7 mei 2009

Kunstroof uit 1984 werd nooit opgelost

Workum - Vijfentwintig jaar geleden werden uit een galerie in het Brabantse Nuenen drie schilderijen van Jopie Huisman gestolen. Op initiatief van de lokale omroep in Nijefurd is een actie op touw gezet om de werken terug te vinden.

Regiodonderdag, 7 mei 2009

Steun voor Frysk Taalsintrum

Leeuwarden - De kans is groot dat er op termijn een Frysk Taalsintrum komt. Het centrum moet ertoe bijdragen dat de Friese taal en cultuur behouden blijven. Gedeputeerde De Vries wil echter eerst weten of de provincie de bevoegdheid over de Friese taal en alle bijbehorende financiële middelen krijgt overgedragen van het rijk.

Regiodonderdag, 7 mei 2009

Provincie bezuinigt op platteland

Leeuwarden - De provincie Fryslân gaat bezuinigen op het plattelandsbeleid. Directeur Eelke Nutma van Doarpswurk vreest dat vanaf 2012 subsidies voor dorpshuizen voor de helft worden gekort en dat ook voor projecten voor de leefomgeving en voor de leefbaarheid de provinciale subsidies met 50 procent omlaag gaan.

Regiodonderdag, 7 mei 2009

‘Rode rakkers’ op de goede plek tot leven

Nij Beets - De beste plaats voor de presentatie van een boek over rode boegbeelden is It Damshűs.

Regiodonderdag, 7 mei 2009

Friezen hoeven minder sloten schoon te houden

Leeuwarden - Voor veel Friezen vervalt de jaarlijkse plicht om hun sloot goed schoon te maken. Wetterskip Fryslân heeft fors gesneden in het aantal sloten dat onder deze schouwplicht valt. In totaal verdwijnt 8000 kilometer aan ‘schouwwater’ uit de legger, het register waarin staat wie verantwoordelijk is voor welke sloten en vaarten. Tegelijk komt er 2400 kilometer aan nieuw schouwwater bij. Voor sommige grondbezitters betekent dit dus juist extra werk.

Geloof & Kerkdonderdag, 7 mei 2009

Helft Amerikanen switcht van geloofstraditie

Washington - De helft van alle Amerikanen switcht minstens een keer in het leven van geloofstraditie. De meeste doen dat voor het 24e levensjaar. Dat blijkt uit het rapport Faith in Flux dat het ‘hopgedrag’ van 2800 mensen intensief onderzocht.

Geloof & Kerkdonderdag, 7 mei 2009

Paus betreedt mijnenveld in het Midden-Oosten

Vaticaanstad - Paus Benedictus XVI vertrekt morgen voor zijn reis naar het Midden-Oosten. Een op voorhand al historisch bezoek. De paus staat aan de vooravond van zijn tot nu toe meest complexe buitenlandse reis.

Sportdonderdag, 7 mei 2009

Schakers van start voor FK

Sneek In dansschool Vergonet in Sneek is gisteravond een begin gemaakt met het Fries kampioenschap schaken. In de eerste ronde waren 23 partijen en de deelnemers werden ingedeeld op rating, waardoor een groot aantal uitslagen van tevoren waren te voorspellen.

Sportdonderdag, 7 mei 2009

Van der Ree wint dameskoers

Heerenveen Monique van der Ree uit Willemstad heeft gisteravond de Ronde van Sportstad Heerenveen gewonnen. De 20-jarige oud-Nederlands kampioene bij de junioren uit het team van Leontien van Moorsel won de sprint van zes dames die het peloton waren ontvlucht. De tweede plaats was voor Vera Koedooder (Bovenkarspel) en derde werd Liesbeth Bakker uit Wieringerwerf. Eerste Friezin was in het peloton Sandra Hoekzema (Sneek) op de twintigste plaats.

Sportdonderdag, 7 mei 2009

Quick Step niet in Ronde van Fryslân

Leeuwarden De wielerformatie Quick Step komt volgende week woensdag niet aan het vertrek van de tweede editie van de Batavus Pro Race, de Ronde van Fryslân. Dat werd gistermiddag in Leeuwarden bekend gemaakt door Thijs Hofstra, voorzitter van de organiserende stichting Wielerpromotie Fryslân. De Belgische wielerploeg van kopman Tom Boonen, die afzegde omdat de ploeg vanwege een groot aantal blessures geen representatief achttal op de been kan brengen, leverde vorig jaar in de persoon van Gert Steegmans (nu in dienst van de Italiaans-Russische ploeg Katjoesja) de winnaar van in de eerste editie van de Batavus Pro Race af.

Sportdonderdag, 7 mei 2009

Oranje onder 17 jaar: gelijkspel op EK

Jena Het Nederlands elftal onder 17 jaar is het Europees kampioenschap voetbal met een gelijkspel begonnen. In Jena tekende aanvoerder Ogüzhan Özyakup van Arsenal voor 4600 toeschouwers al in de vijfde minuut voor de Nederlandse treffer. Tien minuten voor tijd viel de gelijkmaker. De Engelse linksback Luke Garbutt ontsnapte aan de Nederlandse aandacht en schoot de bal diagonaaltegen de touwen: 1-1. Het was het eerste duel voor Nederland op het EK in Duitsland. Bob Schepers van SC Cambuur-Leeuwarden zat de gehele wedstrijd op de bank.

Sportdonderdag, 7 mei 2009

Kaarten voor bekerfinale uitverkocht

Heerenveen Alle 18.617 toegangskaarten die sc Heerenveen toegewezen kreeg voor de bekerfinale zijn verkocht. Gisteren gingen de laatste 250 kaarten van de hand.

Sportdonderdag, 7 mei 2009

KNVB wil duidelijkheid over play-offs

Zeist Uiterlijk morgen hoopt de KNVB duidelijkheid te verschaffen over de samenstelling van de play-offs om Europees voetbal. Heerenveen heeft weinig trek in vier extra wedstrijden omdat het als bekerfinalist al verzekerd is van een ticket voor de Europa League, de opvolger van de UEFA Cup.

Sportdonderdag, 7 mei 2009

Sierk-Jan de Haan overtreft iedereen inclusief zichzelf

Heerenveen - Het eerste wielercriterium van dit seizoen op Friese bodem beschouwde hij als een veredelde trainingskoers. Maar in Heerenveen overtrof Sierk-Jan de Haan gisteravond iedereen en zichzelf misschien nog wel het meest. Op indrukwekkende wijze soleerde de 27-jarige onderwijzer uit Dokkum naar de eerste overwinning van dit seizoen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties