Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van maandag, 7 mei 2007.

Cultuurmaandag, 7 mei 2007

Veel muziek op Befrijdingsfestival

Voor het derde jaar op rij vormde de Arendstuin het decor voor het hoofdpodium van het Befrijdingsfestival in Leeuwarden. En zo’n mooie plek samen met zulk prachtig weer vormen al twee belangrijke ingrediënten voor een geslaagd festival. Gelukkig maar, want dit jaar was de programmering duidelijk minder dan in voorgaande jaren. Naast het hoofdpodium natuurlijk ook het bekende podium in de Prinsentuin, opnieuw zo’n prachtige plek. Maar het hiphoppodium dat de afgelopen jaren steeds op het Doeleplein stond en vooral een podium was voor lokaal hiphoptalent, was ineens verdwenen. Dit werd voor de hiphopliefhebbers echter ruimschoots gecompenseerd met het optreden van Opgezwolle.

Cultuurmaandag, 7 mei 2007

Wâldsang verrast met keuzewerk op EBK

Birmingham - De uitvoering van het keuzewerk is goed tegen de kater. Met het verplichte werk weet De Wâldsang uit Buitenpost niet te overtuigen, maar de brassband revancheert zich boven ieders verwachting met het eigen keuzewerk. Het reisje naar Birmingham levert de Nederlandse brassbandkampioen uiteindelijk een negende plaats op tijdens de Europese Brassband Kampioenschappen (EBK), wat voor een Nederlandse deelnemer onder de maat is.

Cultuurmaandag, 7 mei 2007

BZN neemt afscheid van ruim 2000 Friese fans

Leeuwarden - Meer dan tweeduizend fans hebben zaterdagavond in het WTC-Expo in Leeuwarden afscheid genomen van BZN. De band is op afscheidstournee en was voor het laatst in Fryslân te zien.

Dossiermaandag, 7 mei 2007

Een interessant partijtje tot het bittere eind


Dossiermaandag, 7 mei 2007

Restauratie kerk Ter Idzard kan los

De stichting Alde Fryske Tsjerken gaat nog dit jaar beginnen met de restauratie van het zwaar vervallen kerkje van Ter Idzard. Binnen enkele weken al starten de werkzaamheden aan de kerk van Boer. Het is voor het eerst in het 37-jarige bestaan van de stichting dat er twee kerken in één jaar onder handen worden genomen, zegt directeur Michael Zwartelé.

Dossiermaandag, 7 mei 2007

Eerder nadenken over sluiting kerk

Alkmaar - Kerkbesturen moeten veel eerder het moment van sluiten van een kerk vaststellen dan nu vaak gebeurt. Dan is er meer tijd om ,,zorgvuldiger en creatiever” na te denken over herbestemming als een kerkgebouw wordt afgestoten. Dat zei prof. drs. Fons Asselbergs, rijksadviseur cultureel erfgoed, gisteren op een symposium in Alkmaar over herbestemming van kerkgebouwen. Het symposium werd gehouden ter gelegenheid van de herinrichting van de Heilige Josephkerk in Alkmaar, die helemaal is aangepast aan de wensen van de parochie. Door een paar jaar van tevoren het moment van sluiten van een kerk vast te stellen, kan het kerkbestuur met gemeente en makelaars bekijken of er vraag is naar een dergelijk gebouw, stelt Asselbergs. Ook is het dan mogelijk om te onderzoeken of de kerk kan worden betrokken in herontwikkeling van het gebied waarin het gebouw staat. Asselbergs signaleert dat een kerksluiting momenteel vaak nog voor ,,een complete verrassing” zorgt. ,,Als allerlei vragen - zoals ‘gaat de gemeente er een gemeentemonument van maken?’ en ‘wie gaat na de kerksluiting de kerk tijdelijk beheren?’ - nog gesteld moeten worden terwijl de sleutel van de kerk al is ingeleverd, tekent zich met grote waarschijnlijkheid een zeer moeizaam traject af.” Asselbergs vindt dat kerkbesturen zo snel mogelijk duidelijk moeten maken wat een passend hergebruik van een kerk kan zijn. De rijksadviseur cultureel erfgoed stelde ook voor alle herbestemmingen vanaf 1970 te evalueren. ,,Over welk hergebruik is men bij terugblik enthousiast en welke projecten bezorgen nog steeds een nachtmerrie?” Dat kan volgens Asselbergs inzicht geven en ,,een zekere rust op de markt over wat kan en wat niet kan”. Coördinator bouwzaken van het bisdom Haarlem, Peer Houwelings, meldde tijdens het symposium dat in 2006 74 miljoen euro is besteed om de 1800 rooms-katholieke kerkgebouwen in Nederland te onderhouden en te restaureren. Dat is ongeveer 40 procent van de totale kerkelijke begroting, gaf hij aan.

Economiemaandag, 7 mei 2007

‘Gouden buitje’ voor de Friese akkerbouwers

Leeuwarden - De regen van gisteren en de afgelopen nacht komt voor veel akkerbouwers op een zeer goed moment. ,,Het is een gouden buitje”, vertelt U. Hiddema van landbouworganisatie LTO Noord. Vooral voor de aardappelteelt is de regen precies op tijd. ,,De aardappelen zitten nu in de grond en beginnen te spruiten. Ze hebben nu water nodig. Daarbij is de teelt van aardappelen voor de Friese akkerbouwers de belangrijkste bron van inkomsten.” De verwachte regen voor de rest van de week wordt volgens Hiddema bij veel boeren met vreugde ontvangen.

Economiemaandag, 7 mei 2007

Vroege piek supers door mooie weer

Leeuwarden - Supermarkten boeken recordomzetten door het mooie weer. Vooral frisdrank, bier en gemaksvoeding vliegen de winkels uit. Leveranciers kunnen de vraag nu nog bijbenen, maar het had niet veel langer moeten duren. Normaal worden nu de buffervoorraden voor de warme zomer gevormd. Daar zijn ze nu nog niet aan toegekomen.

Economiemaandag, 7 mei 2007

Sonja Bakker stuwt verkoop knäckebröd

Leeuwarden - De verkoop van Knäckebröd schiet omhoog. Marktleider Bolletje legt een link met de gezondheidshype, veroorzaakt door voedingsdeskundige Sonja Bakker. ,,We voorzagen eind vorig jaar al een sterke groei in de verkoop van knäckebröd. Die heeft zich nu versneld”, zegt directeur Geert Jan van Ark van Bolletje. Van Ark schat dat de vraag sinds vorig jaar met 15 procent gestegen is. Bolletje kan de grote vraag naar het Zweedse knapperige brood niet aan. ,,We leveren nu ongeveer 90 procent van de bestellingen uit”, zegt Van Ark. ,,We hebben bij onze fabriek in Heerde capaciteit bijgezet. We werken nu zeven dagen per week in plaats van vijf. We lopen nu wel in, maar voordat je de hele pijplijn hebt aangevuld, ben je wel een flinke tijd verder.” Dit najaar opent Bolletje een nieuwe knäckebrödfabriek in Arnhem, waarmee de productieproblemen voor de lange termijn worden aangepakt.

Economiemaandag, 7 mei 2007

Jumbo koopt Super de Boer Heerenveen

Heerenveen - De vestiging van Super de Boer aan de Jister wordt omgebouwd tot Jumbo. Dat maakte de supermarktketen uit Veghel gisteren bekend. De vestiging is een van de vijftien supermarkten van Super de Boer die Jumbo heeft overgenomen. Mogelijk wordt de vestiging doorverkocht aan Jumbo Kooistra. Die franchisenemer van Jumbo overweegt de winkel over te nemen, meldde directeur Erik Kooistra gisteren. Kooistra laat de overname vooral afhangen van de uitbreidingsmogelijkheden. De huidige winkel is nogal klein naar de maatstaven van Kooistra. Hij is in overleg met de gemeente over een uitbreiding. De familie Kooistra is nu eigenaar van vier Jumbo-winkels, in Bolsward, Makkum, Wommels en Joure. Kooistra heeft het eerste recht van vestiging van Jumbo in een straal van dertig kilometer rond Bolsward. Heerenveen valt daar net buiten, maar Jumbo heeft de winkel toch als eerste aangeboden aan Kooistra.

Economiemaandag, 7 mei 2007

Studenten leren Bulgaren kazen maken

Menaldum - Nog maar twintig keer heeft Sybe Vogel (18) zelf een kaas gemaakt. En vanaf volgende week mag hij de kunst al gaan leren aan studenten van een Bulgaarse landbouwschool. ,,Het lastige van kaas is dat je pas na een week of twee kunt zien of die geslaagd is. En pas dan kun je de receptuur aanpassen.” Dinsdag vertrekt Vogel met drie medestudenten van AOC Friesland voor acht weken naar Sadanski, in het zuidwesten van Bulgarije.

Hoofdartikelmaandag, 7 mei 2007

Dodenherdenking en politie

Het is verheugend om te zien hoe ieder jaar, in Leeuwarden, de dodenherdenking op 4 mei door veel jongeren wordt bezocht. Velen van hen gaan maar even; na de toespraak van de burgemeester zijn ze weg. De toekomst van de dodenherdenking ligt in handen van de jongeren; hun betrokkenheid op die bijeenkomst is een van de meest beslissende factoren voor het ‘succes’ van de herdenking in de komende jaren.

Regiomaandag, 7 mei 2007

Oud college mag nog niet vertrekken

Leeuwarden - Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten mag pas worden geïnstalleerd als de oude gedeputeerden uitleg hebben gegeven over de problemen bij de bouw van het nieuwe provinciehuis. Dat vinden de grootste Statenfracties, die van het CDA en de PvdA.

Regiomaandag, 7 mei 2007

Loos ‘sopalarm’ in Fryslân

Driebergen/Leeuwarden - De eerste regen in weken heeft vanmorgen in Fryslân volgens de politie niet geleid tot gevaarlijke verkeerssituaties door ‘sop’. Wel begon de spits vanmorgen vroeger dan normaal.

Regiomaandag, 7 mei 2007

Een fonkelnieuwe zeilpraam wordt traditie

- De praam, de naam komt van het Latijnse werkwoord ‘drukken’, was van oorsprong een platbodem die voornamelijk was bedoeld om landbouwproducten te vervoeren

Regiomaandag, 7 mei 2007

Vanaf het eerste oogcontact verkocht

Mûnein - Meindert Jilderda wilde eigenlijk geen verkering. Er dreigde oorlog en Meint moest nog in dienst. ,,Ik woe net dat er in famke om my gûle moast as ik net werom komme soe.” Maar toen kwam hij Janke van der Veen tegen. Vanaf het eerste oogcontact was hij verkocht. Hij stuurde haar een briefje, het raakte aan en ze zijn nooit meer uit elkaar gegaan. Gisteren waren ze precies 65 jaar getrouwd.

Geloof & Kerkmaandag, 7 mei 2007

Hildebrand Bijleveld opgepakt in Sudan

Juba/Kollumerszwaag - Hildebrand Bijleveld en zijn gezin willen zo snel mogelijk weg uit Zuid-Sudan. De veiligheid van de oud-journalist van het Friesch Dagblad en de Evangelische Omroep is niet meer gewaarborgd. ,,Hij is nu in groot gevaar, omdat Hildebrand is opgepakt en vals beschuldigd wordt van fraude door een aantal werknemers die hij geschorst had”, aldus zijn broer Lieuwe Bijleveld uit Kollumerzwaag.

Geloof & Kerkmaandag, 7 mei 2007

‘Geloofsbeleving vaak oppervlakkig’

Amersfoort - Het geloof van de EO-achterban is vooral een belééfd geloof, en heeft invloed op het leven van alledag. Dat waren de twee belangrijkste conclusies uit het EO-onderzoek De verlegenheid voorbij. De resultaten daarvan zijn echter ,,te opgewekt”, stelt drs. Els van Dijk, directeur van de Evangelische Hogeschool (EH). ,,De moderne beleving blijft vaak aan de oppervlakte. Waar kerkelijk Nederland dringend behoefte aan heeft, is kennis, toewijding en volharding.”

Sportmaandag, 7 mei 2007

Sterke start Van der Graaf

Jorwert - Hoe de verhoudingen dit seizoen zullen liggen in kaatsland werd zaterdag in Jorwert al aardig duidelijk. Ook in 2007 zullen Johan van der Meulen c.s. een van de absolute topparturen zijn. Met Auke van der Graaf als vervanger van de gestopte Kor Zittema heeft dit trio niets aan kwaliteit ingeboet.

Sportmaandag, 7 mei 2007

Slowstarter Berkepas al vroeg in de prijzen

Franeker - De ene dag is de andere niet. In Jorwert moest het vrij geformeerde partuur van Klaas Berkepas, Pieter Scharringa en Daniël Iseger er zaterdag al na één omloop af. Een dag later stapte het trio op het Sjûkelân in Franeker als winnaars van het veld. Het eerste past doorgaans beter bij Berkepas dan het tweede, want de opslager uit Hoornsterzwaag geldt als een slowstarter. ,,Ik ha noch nea sa betiid yn it seizoen sa goed op dreef west”, bekende Berkepas na de eerste seizoenzege in Franeker.

Sportmaandag, 7 mei 2007

‘Dames kinne der noch mear foar dwaan’

Franeker - Als in het kaatsmuseum in Franeker de tentoonstelling Fan Lies Souverein oant Afke Hijlkema - in heale ieu Frouljuskeatsen wordt geopend, is het de ‘Belgische’ Margo van Henegouwen (waarvan gefluisterd wordt dat zij in 1420 al furore maakt op de kaatsbaan) die het lint doorknipt en zij wordt geflankeerd door de beide kaatssters aan wie de tentoonstellingstitel is ontleend.

Sportmaandag, 7 mei 2007

Trio Joostema pakt winst in Franeker

Franeker - Het partuur van Maaike Joostema, Imke van der Leest en Fenna Zeinstra (koningin) heeft zaterdag de eerste vrije formatiepartij in Franeker gewonnen. De tegenstanders in de eindstrijd (Romy van der Veen, Inge Algra en Bianca van der Veen) hadden weinig in te brengen tegen de winnaressen, getuige ook de cijfers; 5-0 6-2.

Sportmaandag, 7 mei 2007

Harkemase Boys siddert

Harkema - Degraderen, dat was de afgelopen weken bij Harkemase Boys een vies woord. Nog steeds is degradatie een vreemd vooruitzicht, maar helaas voor de Harekieten niet meer onrealistisch. Na het verlies van zaterdag tegen WHC heeft de ploeg haar lot niet meer in eigen hand. Het wordt nog een heel gepuzzel op de slotdag. Harkemase Boys leeft tussen hoop en vrees.

Sportmaandag, 7 mei 2007

DWP wacht na late tegengoal lastige klus

Sintjohannesga - Het treffen tussen DWP en FC Grootegast was voor de één een ‘moetje’ en voor de ander een ‘toetje’. DWP had de promotie/degradatiewedstrijden maar wat graag aan zich voorbij laten gaan, maar zal daarentegen komende zaterdag sterk voor de dag moeten komen om degradatie naar de vierde klasse te ontlopen.

Sportmaandag, 7 mei 2007

Dramatisch slot voor QVC

Sneek - Twee keer eerder was QVC dit seizoen te sterk voor ONT. Zaterdag stonden beide clubs op sportpark Tinga in Sneek opnieuw tegenover elkaar voor een beslissingswedstrijd om degradatie naar de derde klasse. Ditmaal trok ONT ver in blessuretijd aan het langste eind, waardoor het voor QVC letterlijk een dramatisch slot met degradatie werd.

Sportmaandag, 7 mei 2007

Zwaagwesteinde net wat te laat op stoom

Leeuwarden - Zwaagwesteinde heeft de eerste stap voor promotie naar de derde klasse niet kunnen zetten. Tonego bleef de ploeg van trainer Leen Spek in de slotfase net voor. De ‘readsjes’ zien de terugwedstrijd echter vol vertrouwen tegemoet.

Sportmaandag, 7 mei 2007

Multi-run eist lange adem van organisatie

Heerenveen - Sportstad Heerenveen staat na de officiële opening al bijna een jaar in het teken van het Jaar van de Sport. Alles wordt uit de kast gehaald om sporten te stimuleren en een link te leggen naar verenigingen. Afgelopen maanden was er daarom voor jong en oud volop gelegenheid om kennis te maken met breedtesporten en topsport, ook werden sportmiddagen voor de jeugd georganiseerd.

Sportmaandag, 7 mei 2007

Mid Fryslân ligt op koers

Reduzum - Met het omzeilen van de klip die VDW-OLS heet, heeft Mid Fryslân een grote stap gezet richting titel en ligt de ploeg van coach Jan Sjoerd Pool op koers voor promotie naar de overgangsklasse. Nu het verschil met VDW-OLS in de eerste klasse A na winst op die directe concurrent terug is gebracht op drie punten, mag het eigenlijk niet meer mis gaan.

Weermaandag, 7 mei 2007

Langdurig regen

Zowel vandaag en morgen krijgen we veel regen. Het wordt vanmiddag ongeveer 15 graden en morgen tussen de 14 en 16 graden, bij een vrij krachtige wind uit zuidwest tot west. Morgenmiddag en -avond mogelijk onweer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties