Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 7 april 2011.

Cultuurdonderdag, 7 april 2011

De Sionsberg krijgt veertig kunstwerken

Dokkum - Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum heeft een collectie van veertig kunstwerken ontvangen van de ING. Dat heeft een woordvoerster van Zorggroep Pasana, waar De Sionsberg onder valt, gisteren gemeld. De collectie bestaat uit werken van bekende Nederlandse grafici als Jeroen Hermkens, Vincent van Ojen, Marcel Schellekens en Rolf Weijburg.

Cultuurdonderdag, 7 april 2011

Galerie van den Berg heropent in Leeuwarden

Leeuwarden - Galerie van den Berg in Leeuwarden heropent zaterdag zijn deuren. De eigenaren, Henny en Johan van den Berg, begonnen hun galerie aan het Groot Schavernek in 1996. In 2007 hielden ze het daar na elf jaar voor gezien. Door de afsluiting voor verkeer van het nabijgelegen Ruiterskwartier en de vele branden in de straat, had het echtpaar geen vertrouwen meer in de locatie. ,,Het was een dode straat geworden en er kwam te weinig publiek”, aldus Johan van den Berg vanochtend.

Cultuurdonderdag, 7 april 2011

Cultuurfonds geeft geld aan diverse Iepenloftspullen

Leeuwarden - De Iepenloftspullen van Snakkerburen, Jorwert, Harkema en Foudgum-Brantgum-Waaksens krijgen voor hun eerstvolgende voorstellingen een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân. Dat maakte de provincie Fryslân bekend. Het fonds heeft in totaal 65.010 euro verdeeld.

Economiedonderdag, 7 april 2011

Stroom uit zonnepaneel wordt snel goedkoper

Utrecht - Amerikaanse topanalisten voorspellen dat in grote delen van de wereld stroom uit eigen zonnepanelen op het dak binnen twee jaar goedkoper zal zijn dan uit het stopcontact. Door verdere kostenverlaging is het bereiken hiervan eind dit jaar of volgend jaar al mogelijk. Zonne-energie zal vooral ook dieselgeneratoren overal ter wereld vervangen en olie- en gasgestookte centrales qua prijs overtroeven.

Economiedonderdag, 7 april 2011

Ziekenvervoer zit Kijlstra in het bloed

Drachten – ,,We zijn best wel een bijzonder bedrijf. Onze ambulancezorg spreekt tot de verbeelding, denk ik”, verklaart Sietze Kijlstra de nominatie voor Friese Onderneming van het jaar 2011. De naam Kijlstra is een begrip in Drachten. Zowel genomineerde Kijlstra Personenvervoer & Ambulancegroep Fryslân (320 werknemers) als Kijlstra Beton (vijfhonderd man) hebben dezelfde voorvader en zijn grote bedrijven geworden. De betonfabriek draagt echter alleen de naam, want die werd al in de jaren dertig afgestoten.

Hoofdartikeldonderdag, 7 april 2011

Arbeidsmarktbeleid...

Door het streven van het kabinet om zoveel mogelijk mensen aan het werk te helpen, kan de opvoeding van kinderen in de knel komen. Ook mensen die voor elkaar willen zorgen, kunnen erdoor in de problemen komen. Hiervoor waarschuwt het CDA in de deze week gepresenteerde discussienota Verantwoordelijkheid en zorg voor elkaar, geschreven door Tweede Kamerlid Eddy van Hijum.

Regiodonderdag, 7 april 2011

Leeuwarden wil ook extra onderzoek Caparis

Leeuwarden - De gemeenteraad van Leeuwarden schaarde zich gisteravond achter die van Smallingerland in de wens dat er een Rekenkameronderzoek moet komen naar de (financiële) gang van zaken bij sociale werkvoorziening Caparis. Dit onderzoek moet naast het onderzoek van de acht deelnemende gemeenten plaatsvinden.

Regiodonderdag, 7 april 2011

Sparen en soms wat lekkers halen bij AH

Leeuwarden - Heel herkenbaar. Zo vinden de leerlingen vmbo groen van AOC Friesland in Leeuwarden de theatervoorstelling Uitverkocht, die gisteren op hun school in premičre ging. ,,Als je je pinpas gebruikt, heb je de neiging iets meer te kopen dan je anders zou doen”, zegt Michiel (16). En Monica (14): ,,Ik lijk wel op die vrouw in de winkel. Zie ik wat leuks, wil ik het meteen kopen.”

Regiodonderdag, 7 april 2011

De pleegbroer trouwde met het ‘bleekneusje’

Oudega (S.) - Tabe (78) en Sea (80) de Jong zagen elkaar voor het eerst in de zomer van 1943 op het plein voor de kerk in Oudega (S). Zij heette toen nog Van Dijk en was een ‘bleekneusje’ uit Amsterdam dat naar het Friese platteland was afgereisd om aan te sterken. ,,Ik wist toen niet dat mijn toekomstige man op dat plein zou staan”, zegt ze met een vertederende glimlach. Door Peter de Wit.

Regiodonderdag, 7 april 2011

‘De vioolverkopers zijn m’n lentebodes’

Dokkum - Ze worden ook wel lentebodes genoemd, de mannen en vrouwen, jongens en meisjes die ieder jaar in maart en april in diverse steden en dorpen huis-aan-huis bakken met potaarde, viooltjes, narcissen en hyacinthen verkopen. De fleurige actie, bedacht om de clubkas te spekken of om in te zetten voor een goed doel, heeft als bijzonder neveneffect dat de bloemen ook kleur brengen in grijze wijken die zich langzaam ontworstelen aan hun winterse aanblik.

Regiodonderdag, 7 april 2011

‘We mogen wel wat meer opscheppen bij Bureau Jeugdzorg’

Leeuwarden - Sinds februari zwaaien bij Bureau Jeugdzorg Friesland twee directeuren de scepter: Jeanette Nijland en Marianne Sinot. De een is zakelijker, de andere meer van de inhoud. Zo vullen ze elkaar goed aan. ,,We wilden zelf de klus klaren.”

Geloof & Kerkdonderdag, 7 april 2011

Afrekening met verzinsels over Jezus’ dood

‘De laatste dagen van Jezus. Wat echt gebeurde.’ Als je een dergelijke titel aan een boek meegeeft, durf je nogal wat te beweren als auteurs. De theologen Craig Evans en Tom Wright durven het wel aan. Ze halen heel wat complottheorieën over het paasverhaal onderuit in een zeer lezenswaardig boek.

Sportdonderdag, 7 april 2011

Tennistalent Elroy Middendorp wil groeien bij ’t Nijlân

Leeuwarden - Het eerste team van tennisclub ’t Nijlân zal dit seizoen proberen om vanuit de tweede klasse weer een stapje hogerop te komen. Dat moet gebeuren met een team van geroutineerde dames en jonge talentvolle heren, dat wordt begeleid door de nieuwe trainer Jochem Huisman. Naast de vertrouwde namen van Marlies Huurman, Jeldou Jansma, Dennis Hageman en Niels Lootsma is het team uitgebreid met Elroy Middendorp uit Leeuwarden, het grote tennistalent voor de toekomst.

Sportdonderdag, 7 april 2011

Bekerfinale: ‘Sneek fient de tegenstander niks Weert’

Sneek - Het bereiken van de bekerfinale door de volleybalsters van VC Sneek, voor het eerst sinds negentien jaar, heeft in de Waterpoortstad veel losgemaakt. Het zal niet zo’n exodus tot gevolg hebben als met sc Heerenveen, maar de Waterpoortstad is wel in de ban van de finale tegen Weert. De formatie van trainercoach Petra Groenland zal in Almere worden gesteund door zo’n driehonderd toeschouwers en daarmee lijkt de eerste slag met de Limburgers al gewonnen.

Sportdonderdag, 7 april 2011

De Haan kan terugkeren bij de KNVB

Heerenveen - Foppe de Haan is in gesprek met de KNVB over een functie als adviseur. Dat meldt Voetbal International.

Sportdonderdag, 7 april 2011

Henrique schiet Westerlo naar finale

Brugge - Paolo Henrique heeft Westerlo voor de tweede keer in de clubgeschiedenis naar de Belgische bekerfinale geschoten.

Sportdonderdag, 7 april 2011

Pastoor nieuwe trainer NEC

Nijmegen - Alex Pastoor gaat komend seizoen als hoofdtrainer bij NEC aan de slag.

Sportdonderdag, 7 april 2011

Moeizame dag Marit Bouwmeester

Palma de Mallorca - Marit Bouwmeester had bij het wereldbekertoernooi voor alle olympische klassen in Palma de Mallorca een moeizame dag bij draaiende wind in de Laser Radial. De Friezin moest in de vijfde race twee strafrondjes varen na een te vroege start en werd in de zesde manche gediskwalificeerd na weer een valse start. Ze zakte in het klassement van de tweede naar de derde plaats.

Sportdonderdag, 7 april 2011

Flootman wint Grutte Pierloop

Harlingen - Ritske Flootman heeft gisteravond in Harlingen de 12e editie van de Grutte Pierloop op zijn naam geschreven.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties