Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 7 maart 2013.

Cultuurdonderdag, 7 maart 2013

Kunstenaar Jan Frearks van der Bij (90) overleden

Leeuwarden | In een verzorgingshuis in Bartlehiem is dinsdag kunstenaar Jan Frearks van der Bij overleden. Van der Bij, een van de oprichters van de expressionistische schildersgroep Yn ’e line, was negentig jaar.

Hoofdartikeldonderdag, 7 maart 2013

Luisteren naar de polder is juist goed

CDA-leider Van Haersma Buma noemde het een ,,demasqué”, de toezegging van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra dat de ingreep in de WW op de helling kan als de sociale partners met een alternatief komen. Het is echter maar de vraag hoe erg de toezegging van Zijlstra is.

Regiodonderdag, 7 maart 2013

Weinigen weten van geweld tegen vrouwen

Leeuwarden | Rond een miljoen vrouwen in Nederland krijgen in hun leven te maken met huiselijk en/of seksueel geweld. 350.000 kinderen komen jaarlijks in een situatie terecht waarin mishandeling en geweld plaatsvindt. Per jaar sterven vijftig kinderen en zeventig vrouwen aan de gevolgen van huiselijk geweld.

Regiodonderdag, 7 maart 2013

In Vietnam doen vrouwen alles, maar zijn mannen de baas

In Vietnam staat een generatie vrouwen op die uit de oude tradities durft te stappen, constateerde Peter de Vries uit Oranjewoud. Hij liet drie alleenstaande moeders volgen voor een documentaire. Die gaat morgen in première in 28 landen.

Regiodonderdag, 7 maart 2013

Ongerustheid over exploitatie ijshallen

Leeuwarden | Een meerderheid in Provinciale Staten is bereid tien miljoen euro te steken in een nieuwe ijshal in Leeuwarden. Dat bleek in de commissievergadering van gisteren. Wel zijn de Statenleden bezorgd over de exploitatie van de nieuwe ijsbanen in Leeuwarden en Heerenveen.

Regiodonderdag, 7 maart 2013

Drugsgebruikers weg in ruil voor nieuwe nachtopvang

Leeuwarden | De dagopvang c.q. gebruikersruimte voor drugsverslaafden aan de Zuidergrachtswal in Leeuwarden gaat dicht. De cliënten verhuizen naar de dagopvang van het Leger des Heils aan de Tuinen in de binnenstad. Tegelijkertijd krijgt de Oranjewijk wel de nachtopvang voor daklozen in het kantoorpand Wirdumerpoort, aan de rand van de wijk. Met deze oplossing hopen wethouder Andries Ekhart en Kees van Anken van Zienn - verantwoordelijk voor de nachtopvang - na jaren zoeken eindelijk een nieuwe locatie voor De Terp (Goudenregenstraat) te hebben gevonden en het verzet in de Oranjewijk de kop in te drukken.

Geloof & Kerkdonderdag, 7 maart 2013

Nu de cijfers over slaan en misbruik van vrouwen

Den Haag | Drs. Wim Deetman presenteert maandag het eindrapport van het vervolgonderzoek naar seksueel misbruik van en (excessief) fysiek en psychisch geweld tegen minderjarige vrouwen in de Rooms-Katholieke Kerk.

Geloof & Kerkdonderdag, 7 maart 2013

Us talen binne te ryk om net te brûken yn ’e tsjerken

Us talen binne in net te missen unyk en ryk minsklik ferskynsel, sa fynt musikus Hindrik van der Meer. No is der noch in hiel stereotyp en iensidich gebrûk fan de taal yn de liturgy. Dat moat oars, fynt Van der Meer.

Geloof & Kerkdonderdag, 7 maart 2013

Meer animo voor kerkenbeurs

Drachten | De Kerkenbeurs Noord-Nederland telt dit jaar tachtig deelnemers. De beurs is met tien standhouders gegroeid ten opzichte van de eerste editie twee jaar geleden, aldus initiatiefnemer Alfred Knorr.

Sportdonderdag, 7 maart 2013

Aris verliest slag met nieuwe bondscoach

Leiden | ,,Na een rebound werd er even wat geduwd en getrokken. Maar uiteindelijk geef je elkaar een hand en kun je verder.” Het opstootje tussen de spelers van Leiden en Aris in het vierde kwart van hun treffen gisteravond eindigde volgens de Leeuwarder coach Erik Braal onbeslist. De basketballers uit Fryslân verloren het figuurlijke gevecht in diezelfde periode echter wel. Na een aanvankelijk gelijke stand (48-48) gaf Aris het in de slotakte volledig weg. Leiden won met 70-59.

Sportdonderdag, 7 maart 2013

Westra ondanks pech sterk in heuvels van Parijs-Nice

Brioude | Net toen de renners in Parijs-Nice gistermiddag aan de eerste serieuze hindernis van de etappekoers begonnen, sloeg het noodlot toe voor Lieuwe Westra. De Friese nummer twee van vorig jaar liep op twintig kilometer van de finish materiaalpech op. Net toen het peloton aan een col van de tweede categorie ging beginnen. De renner van Vacansoleil knokte zich echter knap terug en eindigde op slechts zeven seconden van ritwinnaar Andrew Talansky.

Sportdonderdag, 7 maart 2013

Heerenveen legt weer jeugdspeler vast

Heerenveen | Joost van Aken (18) heeft gisteren een driejarig contract getekend bij sc Heerenveen. De centrale verdediger is afkomstig uit de A1 van de club en kwam dit seizoen ook al in actie voor Jong Heerenveen. Van Aken speelt sinds 2010 in de jeugdopleiding van sc Heerenveen. Daarvoor kwam de verdediger onder andere uit voor HFC Haarlem en Ajax. Van Aken is na Luciano Slagveer, Joris Voest en Daley Sinkgraven al de vierde jeugdspeler die de Friezen vastleggen.

Sportdonderdag, 7 maart 2013

Douwe de Vries rijdt Nederlands record

Calgary | De Heerenveense schaatser Douwe de Vries heeft bij de traditionele Oval Finals in Calgary een Nederlands record gereden op de drie kilometer. De Fries reed met zijn 3.39,46 het oude record van Carl Verheijen uit de boeken. Wouter Olde Heuvel was in 2011 nog sneller in Astana (3.39,36), maar deed dat in een niet officiële ISU-wedstrijd, waardoor de tijd niet als record in de boeken staat. Het wereldrecord van de Noor Eskil Ervik staat op 3.37,28.

Sportdonderdag, 7 maart 2013

Telegraaf: fusie ploeg Van Veen en Corendon

Heerenveen | De sponsorloze schaatsploeg van trainer Jan van Veen gaat na dit seizoen op in Team Corendon, de vrouwenploeg van coach Renate Groenewold. Dat meldt De Telegraaf vandaag. Van Veen maakt de aanstaande fusie later in Heerenveen bekend. Koen Verweij gaat niet mee naar Corendon, hij is vanwege een verschil van inzicht per direct vertrokken bij Van Veen en gaat volgend seizoen waarschijnlijk weer aan de slag bij TVM.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties