Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van maandag, 7 maart 2005.

Achtergrondmaandag, 7 maart 2005

AOW mag niet inkomensafhankelijk worden

De Algemene Ouderdoms Wet (AOW) mag niet inkomensafhankelijk worden, vindt de vakcentrale GMV.

Achtergrondmaandag, 7 maart 2005

Globalisering niet goed genoeg

Globalisering heeft positieve effecten voor de armoede in de wereld. Maar het is lang niet genoeg: globalisering is goed, maar niet goed genoeg. Dat betoogt minister Agnes van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking.

Bijschriftmaandag, 7 maart 2005

Jezus slaapt

De storm is losgebroken, uit alle macht ben je bezig het scheepje te redden, de zaak drijvende te houden, je bent aan het hozen tot je erbij neervalt en bij al je geëmmer lijkt het wel of je er alleen voor staat.

Cultuurmaandag, 7 maart 2005

Tsead Bruinja te gast tijdens de Buch Messe in Leipzig

Leipzig – De Friese dichter Tsead Bruinja is volgende week te gast op de Buch Messe in Leipzig.

Cultuurmaandag, 7 maart 2005

Uitslagen provinciaal solistenconcours in Leeuwarden

Leeuwarden - Aan het provinciaal solistenconcours gisteren in Leeuwarden deden 58 solisten uit de hele provincie mee. Juryleden waren Jouke Hoekstra uit Bolsward en Cor Roelofsen uit Drachten.

Cultuurmaandag, 7 maart 2005

Les Ballets Russes: ballet voor vijf heren

Domenico Scarlatti schreef 555 sonates, maar het zijn toch vaak weer dezelfde die er door musici uitgepikt worden. Het Aurelia Saxofoonkwartet begon vrijdagavond in de Koornbeurs in Franeker met drie mooie bekende, als een soort ouverture (snel-langzaam-snel) op een stevig programma rond de Parijse Ballets Russes dat ze samen met pianist Ivo Janssen presenteerden.

Cultuurmaandag, 7 maart 2005

Mooie Johannes Passion Gloria Deo

De Johannes Passion van Johann Sebastian Bach ademt een andere sfeer dan zijn Matthäus Passion , die hij later heeft geschreven. In de Johannes Passion zitten bijvoorbeeld minder grote aria’s en deze is in zijn geheel wat intiemer.

Dossiermaandag, 7 maart 2005

KOUD!

Vrijdagmorgen 8 uur en koud! Onze parkeerplaats is omgetoverd tot een woonwagenkamp en tien iglo’s steken scherp af tegen een pepermuntfrisse winterlucht. Eén ervan is mijn auto en ondanks het feit dat ijsbloemen de ramen overwoekeren, moet ik mij sterk vergissen als het niet de tweede van rechts is. Met een bloemengietertje handwarm water bezweer ik het ongewenste ijsonkruid, en weldra worden de contouren van het dashboard zichtbaar.

Dossiermaandag, 7 maart 2005

Maarschalk of majoor


Economiemaandag, 7 maart 2005

Directie Atoglas schort ontslagen op

Leeuwarden - De directie van Atoglas heeft het ontslag van zes verkoopmedewerkers opgeschort. Dat maakten de vakbonden CNV en FNV vandaag bekend. Daarmee willigt Atoglas een van de eisen in die de vakbonden stellen. Na de opschorting van het ontslag hervatten directie en bonden gisteren het overleg, dat stil lag sinds de staking uitbrak, twaalf dagen geleden. Over de inhoud van het gesprek wilden de bonden niets zeggen. Vanavond praten de partijen verder.

Hoofdartikelmaandag, 7 maart 2005

De PvdA en de burgemeester

De schermutselingen rondom de gekozen burgemeester zoals het kabinet die wil, lijken zich te verhevigen. De PvdA-fractie in de Eerste Kamer heeft aangekondigd de huidige plannen te blokkeren. De senatoren hebben als voorwaarde voor goedkeuring gesteld: invoering pas in 2010. Pas dan is er tijd voor de benodigde zorgvuldigheid. Als die tijd er niet is, dreigt de Eerste Kamer haar functie niet te kunnen uitoefenen. Bijvoorbeeld: kijken of de wetgeving deugdelijk is, past bij andere wetten en of wetgeving uitvoerbaar is.

Regiomaandag, 7 maart 2005

Verrast door drugsproblemen in een stad zonder jongerenwerker

GOOS BIES

Regiomaandag, 7 maart 2005

Belslydjeien in de sneeuw

Joure – De organisatie had op zo’n vijftienhonderd belangstellenden gerekend. Maar nog voor de arrensleewedstrijd op de Nutsbaan in Joure echt van start ging, moest Gjalt Bergsma al naar het dorp om nieuwe kaarten te laten drukken. ,,Er zijn hier wel 3500 mensen’’, glundert de voorzitter van het organiserend comité.

Regiomaandag, 7 maart 2005

Dooi verdringt de sneeuwpret

Luxwoude – Kinderen en volwassenen genoten dit weekeinde nog even van de sneeuw. Het kon nog net. Regen en overdag temperaturen boven nul zorgen er voor dat de witte deken langzaam verdwijnt. Het afscheid van deze unieke winterperiode kan overigens gepaard gaan met gevaarlijke gladheid, waarschuwt het KNMI.

Regiomaandag, 7 maart 2005

‘Snel interim-bestuur FPS’

Zwolle/Drachten – Het Friesch Paarden-Stamboek (FPS) moet |zo snel mogelijk een interim-bestuur krijgen. Dat vinden het overlegorgaan van de besturen van de tien fokverenigingen van het Friese paard, de Tien genoemd, en het Duitse dochterstamboek Deutsche Friesen-Pferde-Zuchter im FPS.

Regiomaandag, 7 maart 2005

Leeuwarden – Een grote brand heeft afgelopen nacht voor miljoenen euro’s schade aangericht in de melkfabriek van Friesland Foods (het voormalige Friesland Coberco Dairyfoods) aan de Pieter Stuyvesantweg in Leeuwarden. Het vuur ontstond rond één uur in de eigen blikfabriek van het bedrijf, op de derde etage. Kort daarna sloeg het vuur over naar de tweede etage. Vanochtend vroeg is ook een deel van het dak ingestort. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor: alle 45 medewerkers van de blikfabriek en de naastgelegen vulhal konden op tijd wegkomen, zegt woordvoerder R. van Dongen van Friesland Foods. In het hele fabriekscomplex waren vannacht circa honderd mensen aan het werk.

Geloof & Kerkmaandag, 7 maart 2005

Salvator sluit veertig doelgerichte dagen af

Leeuwarden - De evangelische gemeente De Salvator in Leeuwarden heeft zondag tijdens een bomvolle kerkdienst de veertig doelgerichte dagen afgesloten. Voorganger Nicolas van Amerom meldde dat naar aanleiding van de campagne die gebaseerd is op het boek van de Amerikaan Rick Warren zich dertig nieuwe aspirant-leden hebben aangemeld. Voor de doopdienst op paaszondag 27 maart hebben zich inmiddels vijftien kandidaten gemeld.

Geloof & Kerkmaandag, 7 maart 2005

Potje Poolse honing voor de zieke paus

Rome - Ontelbare katholieken hebben zondag tussen hoop en vrees - al dan niet rechtstreeks - de tv-beelden gezien van paus Johannes Paulus II in zijn rolstoel in een gang van het Gemelli-ziekenhuis in Rome. Volgens de recente reeks medische bulletins gaat zijn gezondheidstoestand gestadig vooruit. Maar langzaam. Vandaag zullen de behandelende artsen een nieuwe verklaring uitgeven waardoor het weer een beetje duidelijker zal worden of de paus met Pasen terug thuis is, in het Vaticaan. Maar zelfs áls dat zo zou zijn - wat nog maar zeer de vraag is -, lijkt het nu al zeker dat hij geen actieve rol zal kunnen spelen in de reeks van liturgische paasplechtigheden; van Kruisweg tot Paaszegen. De Duitse Curie-kardinaal Joseph Ratzinger, decaan van de Congregatie van de Geloofsleer, heeft zijn teksten voor de Kruisweg op Goede Vrijdag al geschreven.

Geloof & Kerkmaandag, 7 maart 2005

Bezield op weg naar groei

Hoogeveen - Is een gemeente van de Protestantse Kerk in Nederland in staat om te groeien in diepgang en ledental? Veel gemeenten binnen de PKN worstelen met die vraag. In Hoogeveen vond zaterdag een conferentie plaats over de kansen voor groei.

Geloof & Kerkmaandag, 7 maart 2005

Scheiding kerk en staat geeft kerken een politieke stem

Amsterdam - Het appèl van minister Donner in het Friesch Dagblad van zaterdag aan de kerken om de scheiding van kerk en staat in acht te nemen, kan binnen de kerken op instemming rekenen, meent Evelyn Schwarz, voorzitter van de Arme Kant van Nederland/EVA. Kerken kunnen zo partij kiezen voor de zwakken en hun profetische rol innemen.

Geloof & Kerkmaandag, 7 maart 2005

Raad van Kerken: uitspraken van Donner zijn kwetsend

Leeuwarden - ,De uitlatingen van minister Donner van Justitie zijn buitengewoon kwetsend voor al die kerkleden die zich met hart en ziel inzetten voor mensen in kwetsbare posities. Dat zegt algemeen secretaris Ineke Bakker van de Raad van Kerken in reactie op uitspraken van Donner in het Friesch Dagblad van zaterdag.

Sportmaandag, 7 maart 2005

Survival in Kootstertille wordt ‘snowvival’

Kootstertille – Het was pas de vierde keer dat het evenement georganiseerd werd, maar het was meteen de mooiste, de beste, de zwaarste en de meest succesvolle. De survivalrun in Kootstertille maakt jaar na jaar op elk gebied een stap voorwaarts en dat was bij de editie van gisteren ook weer het geval. Door alle sneeuwval van de afgelopen week kreeg het evenement bovendien een extra dimensie. Aan ambitie is in ‘De Tille’ geen gebrek; de editie van volgend jaar moet een Nederlands kampioenschap worden.

Sportmaandag, 7 maart 2005

Taeke Kooistra maakt tien titels Fries dammen vol

Gaastmeer - Taeke Kooistra werd zaterdag voor de tiende keer kampioen Fries dammen. In de finale had de Hartwerter genoeg aan remise tegen Marten Walinga uit Oudega-W, die tweede werd. Tegelijk werd duidelijk dat de dammers zich in het ‘smûke’ dorpshuis van Gaastmeer aan het eind van dit seizoen alleen nog maar op hun sport wilden concentreren.

Sportmaandag, 7 maart 2005

Animato doet naam eer aan

Ieder jaar laat het in Leeuwarden zo langzamerhand zeer populair geworden Theaterkoor Animato van zich horen. In gunstige zin, wel te verstaan. Het is wel heel bijzonder dat een koor met een uitvoering concertante in staat is twee avonden achter elkaar de grote zaal van de Harmonie in Leeuwarden te vullen. Uiteraard heeft het enthousiasme waarmee dit koor opereert een uitstraling die een gunstige uitwerking niet mist.

Sportmaandag, 7 maart 2005

Pranger kampioen 160 meter ‘hurdrinnen’

Uilesprong – ,,Ik bin bliid dat it ofrûn is’’, zucht Rinze Bruinsma. Daarmee geeft de voorzitter van ijsclub Klein Begin uit Uilesprong blijk van opluchting. Nadat de kortebaanwedstrijd voor heren zaterdag nog is afgeblazen, wordt een dag later de lijst in krap aan twee uurtjes afgeraffeld. Dat is nodig ook gezien het slechte ijs en de dooi. ,,Ik bin bliid dat is sa slagge is en dat de jonges riden hawwe.’’

Sportmaandag, 7 maart 2005

Flyers overleeft de storm

Heerenveen - Moe en gehavend, maar dolblij vierde Vadeko Flyers zaterdagavond een bescheiden feestje. De Heerenveense ijshockeyers versloegen Ruijters Eaters en stelden daarmee een plaats in de finale om het kampioenschap van Nederland veilig. De tegenstander daarin is Amsterdam, dat gisteren afrekende met Tilburg.

Sportmaandag, 7 maart 2005

De eerste kortebaanwedstrijd in Steggerda: ‘it kin krekt’

Steggerda – De schaatsen klappen, het ijs kraakt en de zon warmt de betrokkenen op. Het mag dan begin maart zijn, maar zaterdag is het echt zover: de eerste kortebaanwedstrijd van deze winter. De wijze mannen van Uilesprong en Nijelamer hebben dit jaar niet de primeur. Die gaat voor het eerst in de geschiedenis naar Steggerda, waar op de enigszins gehavende ijsvloer de vrouwen in actie komen.

Weermaandag, 7 maart 2005

Dooi

Vanmiddag wordt het rond 4 à 5 graden bij een matige tot vrij krachtige wind. We hebben te maken met buiige regen van tijd tot tijd en er komt veel bewolking voor, ook komende nacht. Het kwik zakt dan niet verder dan 1 à 2 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties