Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 7 februari 2012.

Cultuurdinsdag, 7 februari 2012

Loterijgeld voor kunstproject van Fries Museum

Leeuwarden | Het Fries Museum krijgt zo’n 450.000 euro uit de BankGiroLoterij voor een kunstproject ter ere van de opening van het nieuwe museum volgend jaar. Bij de opening wordt een talentenjacht onder kunstenaars gehouden, waarbij de winnaar in het museum mag exposeren. Het geld werd gisteravond toegekend tijdens het Goed Geld Gala in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Hoofdartikeldinsdag, 7 februari 2012

Kleumende reizigers, NS, Prorail en politiek

Er is natuurlijk van alles mis bij de vervoersorganisatie NS en de beheerder van het spoorwegennet, Prorail. Er valt in geen dagen sneeuw, maar toch kondigt de NS een aangepaste dienstregeling aan. Die houdt vooral in: minder treinen. Het voordeel daarvan is dat er ook minder uitval kan zijn, of minder treinen met vertraging. De narigheid op het spoor is een jaarlijks terugkerend evenement. Wat ook wordt gedaan, zo lijkt het, het lukt niet. De uitval is groot, de vertragingen eindeloos en de communicatie belabberd. Wat is het toch, met dat spoor?

Regiodinsdag, 7 februari 2012

Hoop op Tocht blijft, ondanks verwachte dooi

Leeuwarden | Na een nacht van strenge vorst blijven bestuur en rayonhoofden van de Vereniging De Friesche Elf Steden hoopvol gestemd over het doorgaan van de Tocht. De aangekondigde dooiaanval in het weekend weerhoudt de organisatie er niet van om met man en macht door te gaan met de voorbereidingen. ,,Wy bliuwe fol goede moed”, aldus ijsmeester Jan Oostenbrug.

Regiodinsdag, 7 februari 2012

Crone: ik heb laatste woord over doorgaan

Leeuwarden | Gemeenten, provincie, politie en hulpdiensten, verenigd in de Veiligheidsregio Fryslân, brengen alles in gereedheid om een Elfstedentocht in goede banen te leiden. Het ‘operationeel team’, zoals dat heet, is gisteren om negen uur begonnen. ,,We kunnen de voorbereiding nu nog binnen kantoortijden af”, zegt voorzitter Ferd Crone, burgemeester van Leeuwarden. ,,Maar we werken wel in een sfeer van: het moet maar doorgaan.”

Regiodinsdag, 7 februari 2012

Bijenconvenant heeft al honderd ondertekenaars

Tytsjerk | Het zogenoemde Bijenconvenant dat in het kader van het Jaar van de Bij is opgesteld is inmiddels door honderd instellingen en bedrijven ondertekend.

Regiodinsdag, 7 februari 2012

At wy it no net dogge, dan wurdt it noait wat!

,,Ah goeie! Is it iis al fertroud?” Iedereen in Woudsend kent rayonhoofd Catharinus Nagelhout. Als de vorst toeslaat is de 63-jarige ijsmeester de persoon bij uitstek die weet of en waar op de wateren rondom Woudsend kan worden geschaatst.

Regiodinsdag, 7 februari 2012

Wat worden Wielings legendarische woorden

Leeuwarden | ‘It sil heve’. Met die woorden kondigde voorzitter Jan Sipkema van de Vereniging De Friesche Elf Steden in 1985 de dertiende Elfstedentocht aan. Ze werden legendarisch. Net als die van zijn opvolger Henk Kroes in 1997: ‘It giet oan’. De huidige voorzitter, Wiebe Wieling, heeft al bedacht hoe hij de volgende Elfstedentocht zal aankondigen, maar houdt dat nog geheim. Heeft u enig idee, of misschien zelf een mooie zin bedacht? Laat het ons weten via tip@frieschdagblad.nl.

Geloof & Kerkdinsdag, 7 februari 2012

Stof tot nadenken over demonie

Wilkin van de Kamp schreef een boek over de wenselijkheid van samenwerking tussen het bevrijdingspastoraat en psychiaters.

Geloof & Kerkdinsdag, 7 februari 2012

Wachten op het beste?

Nauwelijks halverwege de twintig kondigde onze oudste dochter zich aan. We waren wel getrouwd, maar niet afgestudeerd. De gehuurde bovenwoning in Den Haag kreeg een apart hoekje voor de familiewieg. De overige babymeubels werden gehaald bij de dichtstbijzijnde Ikea of geleend van bekenden. We leefden van de inkomsten van luttele bijbaantjes en wat studiegeld. Achteraf gezien een volledig onverantwoordelijke situatie. Véél te jong en te weinig zekerheid in de levenssituatie. Althans als je de huidige tendens in de gezinsvorming bij jonge stellen moet geloven.

Geloof & Kerkdinsdag, 7 februari 2012

Diepgaande vernieuwing moet R.-K. Kerk zuiveren

Vaticaanstad | Paus Benedictus XVI heeft gisteren gepleit voor een „diepgaande vernieuwing” van de Rooms-Katholieke Kerk. Alleen zo kan naar zijn mening het seksueel misbruik van minderjarigen door geestelijken worden bestreden.

Geloof & Kerkdinsdag, 7 februari 2012

Zevende druk van Straatbijbel komt

Leeuwarden | De straatbijbel De torrie van Mattie is toe aan de zevende druk. Daarmee komt het aantal straatbijbels straks uit op ruim 16.200. Zo laat Roland Waardenburg, een van de initiatiefnemers van het project in moderne jongerentaal weten. ,,Deze verkoop is super, omdat veel jongeren met het Evangelie aan de slag gaan.’’ Inmiddels is ook besloten om met een vervolg te komen.. ,,Een deel 2 en 3 met verhalen uit het Oude Testament’’, aldus Waardenburg. Om welke bijbelboeken het gaat dat blijft voorlopig nog geheim. Daniel de Wolf, schrijver van De torrie van Mattie, is op dit moment aan het schrijven met de teksten van de vervolgdelen. Deel 2 staat gepland voor verschijning in het najaar 2012, deel 3 in het voorjaar 2013. De uitgave is een samenwerkingsproject van Youth for Christ, het Nederlands Bijbelgenootschap en Ark Mission, en richt zich op jongeren tussen 12 en 23 jaar.

Sportdinsdag, 7 februari 2012

Hospes opnieuw koning van NK kortebaan

Assendelft | Toen Jesper Hospes (23) het vorige NK kortebaan in Dalfsen op zijn naam schreef, was dat voor hem een hoogtepunt in zijn nog jonge schaatsloopbaan. Zijn ster rees nadien snel: de Heerenvener brak op de langebaan dit seizoen door op zowel nationaal als mondiaal niveau, onder meer door een derde plaats op de 500 meter bij de worldcup in Heerenveen. Het betekent niet dat zijn passie voor de kortebaan weg is. Gisteren prolongeerde hij in Assendelft met overmacht zijn nationale titel.

Sportdinsdag, 7 februari 2012

Stroetinga kan in Hindeloopen weer titeltje wegstrepen

Hindeloopen | Arjan Stroetinga werd gistermiddag op het IJsselmeer bij Hindeloopen voor het eerst in zijn loopbaan Fries kampioen marathonschaatsen. Daarmee kon de automonteur uit Waskemeer, onder andere viervoudig nationaal kampioen op kunstijs, weer een titeltje wegstrepen. Een mooi opwarmertje voor het NK op natuurijs van morgen in Emmen, een titel die nog ontbreekt op zijn uitgebreide palmares.

Sportdinsdag, 7 februari 2012

Vrouwen op jacht naar wildcard Elfstedentocht

Hindeloopen | Als er een Elfstedentocht komt, dan hoopt Carien Kleibeuker ook van de partij te zijn. Om dat streven kracht bij te zetten, reed de in Heerenveen woonachtige marathonschaatsster gisteren in de voormiddag op het IJsselmeer bij Hindeloopen onder ideale omstandigheden naar haar eerste Friese titel. Daarmee hoopt ze, ondanks het gedevalueerde deelnemersveld, van het gewest Fryslân een wildcard te krijgen voor de Tocht der Tochten.

Sportdinsdag, 7 februari 2012

Heerenveen - PSV op woensdag 21 maart

Zeist | De halve bekerfinale tussen Heerenveen en PSV wordt op 21 maart in het Abe Lenstrastadion (20.45 uur) gespeeld. Beide ploegen ontmoeten elkaar in de aanloop naar de bekerwedstrijd eerst op zondag 18 maart voor de competitie.

Sportdinsdag, 7 februari 2012

Amateurvoetbal dit weekeinde afgelast

Zeist | Ook komend weekeinde is er geen amateurvoetbal in Nederland. De KNVB besloot gisteren alle wedstrijden voor de zaterdag- en zondagamateurs uit het programma te halen wegens de huidige en de te verwachten weersomstandigheden. Om dezelfde reden gingen ook afgelopen weekeinde alle wedstrijden in het amateurvoetbal al niet door.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties