Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Archief

De artikelen van maandag, 6 oktober 2008.

Cultuurmaandag, 6 oktober 2008

Muziek, beweging en kleur in ‘Symphonie/Eurythmie 2008’

Fladderende gewaden, beheerste bewegingen, onbewogen gezichten en een uitgekiende belichting waren de ingrediënten van de voorstelling die vrijdagavond in De Lawei in Drachten werd gegeven door de Goetheanum-Bühne uit Dornach, het Else-Klink-Ensemble uit Stuttgart en de Gnessin-Virtuosen uit Moskou onder leiding van Mikhail Khokhlov.

Cultuurmaandag, 6 oktober 2008

Bauke van der Woude pakt uit met identiteitsvragen

Al jaren treedt Bauke van der Woude op met bassist Campbell Forbes. Sinds enige tijd heeft hij John Eskes als snarenwonder op gitaar en banjo er bij betrokken. Eskes speelt ook accordeon en Hans Sambrink doet het slagwerk. Zo groeide een gitaristzanger uit tot een volwaardig orkest. Samen met hen heeft Van der Woude zaterdagavond zijn nieuwe programma ten doop gehouden. Het geheel is opgebouwd rond het Friese inburgeringexamen van Forbes.

Cultuurmaandag, 6 oktober 2008

Pure verwennerij, pure tovenarij bij Petkova en NNO

Twee keer het Tweede pianoconcert van Chopin in één jaar, dat is óf net iets te veel van het goede óf gewoon pure verwennerij. Het is natuurlijk een kwestie van smaak maar ik kan me voorstellen dat dit overbekende concert, dat toch al aan overkill lijdt, zelfs voor de grootste verslaafde van de muziek van Chopin als een overdosis kan worden ervaren. Ik houd het echter op het laatste: pure verwennerij door het NNO, zeker als je in aanmerking neemt dat de soliste in kwestie niemand minder dan Mariette Petkova was.

Cultuurmaandag, 6 oktober 2008

Kinderpremière sluit Dansweek in De Harmonie af

Leeuwarden - Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden sluit de landelijke Dansweek af met een heuse kinderpremière. Komende zondag kunnen kinderen van vier jaar en ouder de eerste officiële dansvoorstelling Vreemde eend zien, inclusief rode loper en kinderchampagne. De jonge bezoekers worden opgeroepen zich als echte sterren te kleden. Vreemde eend wordt gespeeld door Project Sally, het atelier van Stefan Ernst, Caroline Ribbers en Ronald Wintjens, die ook dansen bij gezelschappen als Conny Janssen Danst, Cirque du Soleil en Galili Dance. De Dansweek vindt dit jaar plaats van 3 tot en met 12 oktober.

Hoofdartikelmaandag, 6 oktober 2008

De oorlog in Afghanistan...

Er is toch nog een kans dat de Nederlandse militairen in Afghanistan toekomen aan een vredesmisse. Dat was de bedoeling ook, maar tot nu toe is de misse vooral een militaire missie. De politiek heeft ons voorgeschoteld dat Nederland een verantwoordelijkheid heef ten aanzien van de bevolking. We kunnen het toch niet voor onze verantwoording nemen dat de vrouwen gesluierd door het leven moeten, dat kinderen geen onderwijs krijgen en dat niemand in het land veilig is voor de dictatoriale taliban? Met dergelijke woorden masseerde onder anderen de toenmalige minister Kamp de bevolking via de media. De andere kant van zijn verhaal was de dreiging die er uit ging van Afghanistan als trainings- en uitvalsbasis voor terroristen.

Regiomaandag, 6 oktober 2008

‘Een enorme klap regen’ zorgt voor problemen

Leeuwarden - De hevige regenval heeft dit weekeinde in Fryslân voor problemen gezorgd. Het Wetterskip heeft maatregelen genomen.

Regiomaandag, 6 oktober 2008

Vink meest getelde vogel

Laaxum - De vink is bezig aan een opmars in Nederland. Tijdens de landelijke vogelteldag zaterdag werd deze vogelsoort het meest gespot. De tellers noteerden 212.440 vinken, een absoluut record. Daarmee overvleugelde de kleine vogel de spreeuw, die jarenlang op nummer één uitkwam. Dat meldt Vogelbescherming Nederland. De vinken zijn trekvogels, afkomstig uit Zweden en onderweg naar warmere streken in het zuiden. Tijdens de teldag van 2004 zagen spotters nog maar 57.000 vinken passeren.

Regiomaandag, 6 oktober 2008

Hal De Trije tot 2 miljoen euro duurder

Franeker - De geplande vernieuwing van de sporthal De Trije in Franeker pakt duurder uit dan begroot. Franekeradeel ging vorig jaar nog uit van 2,9 miljoen euro voor sloop en nieuwbouw. Dat wordt nu 4,9 miljoen euro. Een sobere variant valt nog altijd een miljoen duurder uit.

Regiomaandag, 6 oktober 2008

Stuiteren van enthousiasme om de ‘wieselpas’

Bolsward - Voor een populair Japans tv-programma leerden zeven Japanse studenten zaterdag volksdansen in Friese klederdracht.

Geloof & Kerkmaandag, 6 oktober 2008

Wylde en moaie ideeën oer gearwurkjen

Stiens - In Fryske edysje fan de Opwekkingsbundel, meditaasjes foar bygelyks tsjerkeriedsgearkomsten en in keet foar Fryske jongerein om oer Frysk en leauwen te praten, der kaam sneon hiel wat op it aljemint by in brainstoarmdei oer de Fryske oekumene. Doel fan de gearkomste: hoe kin der mear gearwurke wurde op it mêd fan it Frysk, leauwen en tsjerke yn Fryslân. It wie de earste stap nei in mooglik nij platfoarm.

Geloof & Kerkmaandag, 6 oktober 2008

Bisschoppensynode geen onderonsje

Vaticaanstad - Tegelijk met een bijbelmarathon die zeven dagen en zes nachten onafgebroken zal duren is zondag de bisschoppensynode in Rome begonnen. Met deze twee indrukwekkende kerkelijk-religieuze manifestaties toont Rome zich nadrukkelijk weer eens de hoofdstad van de rooms-katholieke wereld. Maar - naar goed gebruik sinds paus Johannes XXIII - met open deuren voor ook niet-katholieken.

Geloof & Kerkmaandag, 6 oktober 2008

Nieuwe Messiaanse gemeente in Drachten

Drachten - De Zevendedags Baptistengemeente Rehoboth uit Leeuwarden start een nieuwe Messiaanse gemeente in Drachten. De samenkomsten worden iedere eerste sjabbat (zaterdag) van de maand gehouden. De eerste samenkomst is op 8 november om 10.30 uur in de Kapelkerk aan de Berglaan.

Sportmaandag, 6 oktober 2008

Friese renners op podium bij NK ploegentijdrit

Hoogezand-Sappemeer - Drie Friese wielrenners hebben zaterdag zilver gepakt op het Nederlands clubkampioenschap in de ploegentijdrit. Bertine Spijkerman (Sint Nicolaasga), Sierk-Jan de Haan (Dokkum) en Marcel Beima uit Hurdegaryp klokten in Hoogezand-Sappemeer met hun club de tweede tijd.

Sportmaandag, 6 oktober 2008

Moet jij niet eens iemand zwanger maken?

De meest voortvarende clubvoorzitter in de voetbalwereld is die van Atlético Madrid. Hij heeft, in zijn jacht op toekomstig succes, besloten de kleinzoon van Maradona een contract aan te bieden. Logische keuze, ben je geneigd te denken, want dat zal best goed zitten met de voetbalgenen van het ventje, des te meer omdat Atlético’s stervoetballer Kun Agüero zijn vader is. Goed plan ook om die jongen te binden aan de club van zijn vader.

Sportmaandag, 6 oktober 2008

Friese voetbalwereld in rouw na overlijden speler

Leeuwarden - Het Friese amateurvoetbal is zaterdag opgeschrikt door twee trieste gebeurtenissen. Een speler van het derde elftal van Bolswardia, de twintigjarige Frank Voshol, zakte tien minuten na een kopduel plotseling in elkaar. De Bolswarder overleed ter plaatse. Even daarvoor werd Floris Hiemstra, speler van het eerste elftal van SDS, getroffen door een hartstilstand in het duel bij Waterpoort Boys in de derde klasse A. Het leven van de 37-jarige Hiemstra kon dankzij het gebruik van een aanwezige defibrillator worden gered. Met hem gaat het naar omstandigheden goed.

Sportmaandag, 6 oktober 2008

‘Survival-bikkels’ worden op hun wenken bediend

Leeuwarden - Waar een survival normaliter al niet weggelegd is voor doetjes, was er met het bar en boze weer van gisteren al helemaal geen houden aan. Daarom hadden vooral de recreanten het zwaar, héél zwaar, tijdens de vijftiende editie van de Bikkel Survivalrun in Leeuwarden. De deelnemers aan het Nederlands kampioenschap, dat gelijktijdig gehouden werd, hadden daarentegen de tijd van hun leven. De strijd tegen de elementen kon voor hen bijna niet mooier.

Sportmaandag, 6 oktober 2008

Met de rentree van Bak Nielsen is ook de rust terug

Heerenveen - De weg terug was lang en zwaar, maar de galavoorstelling tegen Ajax waarmee Kristian Bak Nielsen (25) gistermiddag na tien maanden blessureleed zijn rentree vierde, maakte veel goed. ,,Met zulke aanvallers is het voor een verdediger gemakkelijk”, glimlachte de Deen. ,,Ik hoefde de ballen alleen maar naar voren te schieten en Huntelaar een beetje schaduwen.”

Sportmaandag, 6 oktober 2008

Stroetinga en Sterk gaan gewoon door met winnen

Amsterdam - Terwijl de gesprekken langs de ijsbaan vooral gaan over wel of niet rechtstreekse uitzendingen op televisie, zijn de marathonschaatsers op de zaterdagavond allang blij dat ze even die sores rond hun sport kunnen vergeten. Arjan Stroetinga (Waskemeer) en Maria Sterk (Hallum) beperken zich in al het gekrakeel tot presteren en beseffen dat dát de beste manier is om hun sport te verkopen. De Friezen gaan daarom ‘gewoon’ door met waar zij vorige winter al goed in waren en dat is winnen.

Sportmaandag, 6 oktober 2008

Flyers start met verlies en winst

Heerenveen - Flyers verloor zaterdag kansloos van regerend landskampioen Tilburg Trappers. De ijshockeyers uit Heerenveen kwamen in de eerste wedstrijd van het seizoen op alle fronten tekort en werden met 1-9 naar huis gestuurd. Een dag later toonde Flyers veerkracht en pakte in Eindhoven de winst met 4-6.

Sportmaandag, 6 oktober 2008

Aris krijgt in Rotterdam een flink pak voor de broek

Rotterdam - Voor Aris Friesland heeft het nieuwe seizoen nauwelijks slechter kunnen beginnen. De Leeuwarder basketballers zijn zaterdag in en door Rotterdam zwaar vernederd. Geen lekkere start voor de met veel bombarie binnengehaalde nieuwe coach Pete Miller, die zich rotschrok. Hij laat zich door de 29 punten verschil niet uit het veld slaan. ,,Ik heb dit eerder meegemaakt.”

Sportmaandag, 6 oktober 2008

Friezen declasseren Amsterdammers: 5-2

Heerenveen - Oorwassing, onbegrijpelijk, afslachting, schamen. Marco van Basten kraakte harde noten na de ‘eerste wedstrijd in zijn trainercarrière waarin hij écht teleurgesteld was in zijn spelersgroep’. De levende legende verloor in zijn klaagzang één ding uit het oog: de tegenstander. Die speelde weergaloos.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties