Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van donderdag, 6 september 2007.

Economiedonderdag, 6 september 2007

Nieuwe Hypotheken start in Leeuwarden

Leeuwarden - De Nieuwe Hypotheken is gestart met een nieuwe vestiging in Leeuwarden. Aart Groenendijk en Arend Wouwenaar gaan als zelfstandig ondernemers aan de slag met de formule van deze financiële dienstverlener.

Economiedonderdag, 6 september 2007

Callcenter zoekt 100 mensen

Leeuwarden - Communicatiebureau Creative Industries uit Leeuwarden zoekt honderd nieuwe callcentermedewerkers. Door een aantal grote nieuwe opdrachten moet het bedrijf flink uitbreiden. Om nieuwe mensen te lokken, geeft het bedrijf aan iedere tiende sollicitant een iPod Nano cadeau. Dat maakte directeur en oprichter Tadek Solarz gisteren bekend.

Economiedonderdag, 6 september 2007

Laatste Edah’s gaan deze week dicht

Leeuwarden - De laatste 26 niet verkochte Edah’s gaan deze week dicht. Dat meldde W. Jansen, directeur van voedingsbedrijf Sligro, dat samen met collega-bedrijf Sperwer 223 Edah’s overnam van Laurus. Om welke Edah’s het gaat, wil Jansen niet zeggen. In Fryslân sluit de Edah in Leeuwarden-Bilgaard.

Hoofdartikeldonderdag, 6 september 2007

Tegen de zesjescultuur...

Weg met de middelmatigheid van de zesjes-cultuur en leve het creatieve ondernemerschap. Die boodschap gaf minister-president Balkenende de Wageningse studenten mee tijdens de opening van het academisch jaar. Het is een terechte oproep. Leerlingen in het voortgezet onderwijs en studenten in het hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs kunnen in zeker opzicht goed rekenen: ze calculeren hoe ze met zo weinig mogelijk inspanning nét de examens halen. In het voortgezet onderwijs steekt het rekenen nog dieper: een onvoldoende voor een of twee examenvakken is niet erg, mits die lage cijfers maar worden gecompenseerd.

Regiodonderdag, 6 september 2007

Te weinig ruimte op stroomnet

Leeuwarden - Windmolens, biomassacentrales en andere initiatieven voor duurzame energie-opwekking in het Noorden dreigen geblokkeerd te worden. Als de bouw van nieuwe kolencentrales in de Eemshaven doorgaat, is er geen plek meer op het hoogspanningnet om de duurzame elektriciteit naar de rest van het land te transporteren.

Regiodonderdag, 6 september 2007

Goedgeefsheid redde De Hersteller

Sintjohannesga - In de jaren zeventig van de vorige eeuw stond de molen De Hersteller aan de Hegedyk in Sintjohannesga-Rotsterhaule er verwaarloosd bij. De ontklede watermolen was wiekloos, het rietdek verkeerde in zeer slechte staat en van het binnenwerk was vrijwel niets meer intact. De molen was dan ook rijp voor de sloop.

Regiodonderdag, 6 september 2007

‘Pak wachtlijsten opvang aan’

Leeuwarden - Er moeten dringend maatregelen genomen worden om de wachtlijsten in de buitenschoolse opvang op te lossen. Gemeenten moeten organisaties stimuleren locaties uit te breiden en ouders zouden hun kinderen vaker op de rustige woensdag- en vrijdagmiddagen moeten brengen. Dat stelt de Taskforse BSO in een rapport dat gisteren verscheen.

Regiodonderdag, 6 september 2007

‘Máxima vond de sproetjes erg goed lijken’

Bussum - Hij had extra zijn best gedaan op de sproetjes op het gezicht van prinses Máxima. Portretschilder en cliënt van Talant Siebren de Vries uit Drachten mocht zijn portret van Máxima gisteren laten zien aan de prinses zelf. ,,Ze vond het heel mooi, ze was erg onder de indruk”, zegt De Vries.

Regiodonderdag, 6 september 2007

300 scholieren Drachten ‘zoekgeraakt’

Drachten - Driehonderd jongeren uit Smallingerland in de leeftijd van twaalf tot 23 jaar zijn ‘zoek’. De gemeente weet niet of ze naar school gaan, een baantje hebben of misschien wel in de criminaliteit zijn beland. Met een inhaalslag wil de gemeente deze jongeren alsnog aan een zogenoemde startkwalificatie helpen.

Regiodonderdag, 6 september 2007

‘Verplicht een voldoende op basisvakken’

Leeuwarden - Havo- en vwo-scholieren moeten bij hun eindexamen verplicht een voldoende halen voor Nederlands, Engels en wiskunde, anders krijgen ze geen diploma. Dat stelt de Onderwijsraad in een advies aan minister Plasterk van Onderwijs. Nu gaan veel leerlingen met een gebrek aan basiskennis naar het hoger onderwijs, zegt de raad.

Geloof & Kerkdonderdag, 6 september 2007

Predikant loopt deel Jabikspaad voor centrale verwarming

Leeuwarden - Ds. Erik van Duyl van Baptisten Gemeente Leeuwarden De Parkkerk loopt zaterdag en zondag van Heerenveen naar Sint Jacobiparochie om geld op te halen voor de aanleg van een centrale verwarming in de kerk.

Geloof & Kerkdonderdag, 6 september 2007

Echt luisteren is nodig voor dialoog

Aswan - Dertig Ethiopiërs maken een pelgrimstocht vanaf het Vredespaleis in Den Haag naar Addis Abeba in Ethiopië. Doel: de onderlinge solidariteit en de verbondenheid te versterken door op iedereen een beroep te doen. Het project moet een begin van nieuwe hoop zijn. Marian van der Burgt, enige Nederlandse in het gezelschap, doet verslag voor het Friesch Dagblad.

Geloof & Kerkdonderdag, 6 september 2007

Grootste Nederlandse beeldbank kerken gelanceerd

Groningen - Zo’n 60.000 opnames van kerken zijn te zien in de digitale beeldbank, die gisteren bij de start van het academisch jaar van de faculteit Godsdienstwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) werd gelanceerd.

Geloof & Kerkdonderdag, 6 september 2007

Burgumer kerk gaat de Markt op

Burgum - Het is vijf dagen feest in een grote tent op de Markt in Burgum. De Protestantse Gemeente Burgum viert groots de mijlpaal van de fusie tussen de Gereformeerde en Hervormde Kerk. Het ‘Fjoer’ voor alle inwoners van Burgum betekent ook een nieuwe start. ,,We willen kerk zijn naar buiten.”

Sportdonderdag, 6 september 2007

Auke Postma wint in Britsum Eeloop

Britsum - SV Friesland kreeg 201 deelnemers aan de start voor de Eeloop in Britsum. Op de 15,3 kilometer bepaalde een kwartet atleten lang het beeld van de wedstrijd en na tien kilometer forceerde routinier Auke Postma de beslissing. Op een bruggetje kwam de Damwoudenaar los en die voorsprong gaf hij niet meer uit handen. De winnende tijd was 56,37. Marrumer Harry Wiersma passeerde 18 tellen later de meet en Albert van der Ziel werd derde op 34 seconden.

Sportdonderdag, 6 september 2007

Leek staat op de banken voor Trotting Paul

Leek - Tijdens de jaarlijkse drafmeeting in Leek sneuvelden gisteren alle records. Voor het eerst in het vijfjarig bestaan overschreed de wedomzet de halve ton. Ook viel er voor het eerst regen tijdens de koersdag. En de horecaomzet kende een ongekende piek. Dat laatste met dank aan Trotting Paul, die de laatste koers van de dag won.

Weerdonderdag, 6 september 2007

Gematigd

Vanavond en vannacht is het soms nevelig, maar er zijn ook opklaringen. Vannacht 13 tot 15 graden. Morgen veel bewolking, misschien een buitje, maar ook af en toe zon. Overdag 19 graden. Het weekend meest droog en 19 of 20 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties