Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Archief

De artikelen van maandag, 6 september 2004.

Bijschriftmaandag, 6 september 2004

Tegen

‘Zij dan liepen te hoop tegen Mozes en Aäron...’

Cultuurmaandag, 6 september 2004

Koor in Nicolaaskerk brengt dubbel plezier

Het rustigste waddeneiland Vlieland is op cultureel gebied behoorlijk actief. Er is de Nicolaaskerk, plek voor de zondagse erediensten, maar ook thuishaven voor de drie koren van het eiland, die dit jaar nog enkele keren zullen optreden: het Zeemanskoor (18 oktober en 27 december), het zangkoor De Harmonie (21 oktober) en het Vocaal Ensemble Pad van Vier (28 december). Daarnaast is er een zaterdagavondconcertreeks die klinkt als een klok, met zaterdag bijvoorbeeld fortepianist Bart van Oort met een Mozart-programma en een week later het ensemble Rossignol.

Cultuurmaandag, 6 september 2004

Carmen Gomez plukt blues uit alle werelden

Afgelopen zaterdag was het open huis bij het Heerenveense theater Het Posthuis. Na een gezellige middag met allerlei activiteiten in het huis, werd de dag ’s avonds afgesloten met een gratis toegankelijk concert van Carmen Gomez.

Cultuurmaandag, 6 september 2004

Liefdevol portret in Wirdum

Zo’n avond kan eigenlijk al niet meer stuk. Een warme nazomeravond, de roodkoperen avondzon die langzaam achter de uitgestrekte horizon verdwijnt, een weggetje dat door het weidelandschap slingert, de sloten waarin een paar meerkoeten een fraaie dans uit voeren, het laatste hooi dat wacht om binnengehaald te worden en dan uiteindelijk een pad dat leidt naar een schoolvoorbeeld van een Friese kophalsromp boerderij.

Dossiermaandag, 6 september 2004

Snelschaak

Als je in een onbevangen ogenblik zegt dat je wel eens een potje schaak speelt, dan zijn meewarige blikken je deel. Een vriendelijk knikje wordt jouw kant opgeworpen, maar ondertussen zie je andermans ogen het vertrek afschuimen, op zoek naar minder wereldvreemde gesprekspartners.

Dossiermaandag, 6 september 2004

Dwergwerpen


Economiemaandag, 6 september 2004

Oogsten kan weer na weersomslag

Leeuwarden – De Friese landbouw haalt vanaf deze week alles uit de kast om de oogst binnen te halen. Door het droge weer is het land op veel plaatsen zo ver opgedroogd dat aardappelen en gras weer geoogst kunnen worden.

Economiemaandag, 6 september 2004

‘Boeren kuilen om mest nog kwijt te kunnen’

Leeuwarden - Melkveehouders zijn deze week massaal begonnen om het laatste gras van het land te halen. Incidenteel wordt er gras gemaaid voor hooi maar het overgrote gedeelte is bestemd voor de kuil. De meeste veehouders hebben intussen de beschikking over voldoende wintervoorraad.

Economiemaandag, 6 september 2004

Hoflân moet huur Aquaverium betalen

Leeuwarden – Restaurant ’t Hoflân moet achterstallige huur betalen aan watersportcentrum Aquaverium in Grou waarin het gevestigd is. Dat is de uitkomst van een kort geding dat Aquaverium had aangespannen. Het centrum zou een bedrag van rond de 17.000 euro tegoed hebben.

Hoofdartikelmaandag, 6 september 2004

Havenbaronnen…

Gemeenten moeten niet langer op eigen risico industrieterreinen aanleggen en exploiteren. Ze kunnen beter een gezamenlijk grondbedrijf oprichten, en een deel van hun zeggenschap overdragen aan de directie van die zogenoemde CV/BV. Dat voorstel deed de vertrekkende directeur van Ontwikkelingsmaatschappij Westergo, Adri Graatsma, vorige week in een interview met deze krant (1 september).

Regiomaandag, 6 september 2004

Corporatie mag hennepkweker niet uitzetten

Leeuwarden – Huurders die een hennepkwekerij hebben, mogen niet uit huis worden gezet door de corporatie. Dat blijkt uit een uitspraak van de kantonrechter in Eindhoven. Friese woningcorporaties zijn verbaasd over de uitspraak en pleiten voor een harde aanpak.

Regiomaandag, 6 september 2004

‘Gas boren kan over drie jaar’

Den Haag – Over drie jaar kan er vanaf het vasteland gas worden geboord onder de Waddenzee. Dat verwacht directeur R. Platenkamp van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Hij zegt dat in het jongste nummer van het bedrijfsblad Shell Venster. Voorwaarde is wel dat de landelijke en regionale overheden snel instemmen met de boorplannen.

Regiomaandag, 6 september 2004

Geheime nostalgische dorpswinkel ontdekt

Wijnjewoude – Inwoners van Wijnjewoude keken zaterdagmiddag hun ogen uit toen Michiel en Sippie Postma het middenstuk van hun woning aan de Merkebuorren openstelden voor het publiek. Zestien jaar lang voorkwamen lamellen een inkijkje in het pand van waaruit B.H. de Vries ooit een grutterswinkel runde. De oude kruidenierswinkel is nog zo goed als in tact. Het is alsof we het dorpswinkeltje van de Ald Faers Erf-route binnenstappen, complimenteert een inwoner. ,,Nooit geweten dat jullie dit hadden.’’

Regiomaandag, 6 september 2004

WK Solexrace gaat ‘angstaanjagend hard’

Joure – De 22ste editie van het Wereldkampioenschappen Solexrace in Joure is zaterdag gewonnen door de Friese coureur Lubbert Postma uit Twijzelerheide.

Geloof & Kerkmaandag, 6 september 2004

Westers protestantisme vaak te rationeel

Kampen - Het Westerse protestantisme is te veel op het woord gericht. We moeten beter leren zingen, bidden, vieren en dienen. Op die manier kan de leegte worden opgevuld, die met name bij veel gereformeerden is ontstaan door de verabsolutering van het rationele. Dat is een van de lessen die prof. dr Frits de Lange, rector van de Theologische Universiteit Kampen (ThUK), heeft opgepikt tijdens het internationale jubileumcongres van zijn universiteit over de toekomst van het protestantisme.

Sportmaandag, 6 september 2004

Van Grunsven middelpunt bij CH Drogeham

Drogeham - Ook als ze vierde of vijfde was geworden op de Olympische Spelen zou Anky van Grunsven goed geweest zijn voor honderden extra bezoekers aan CD Drogeham zaterdag. Nu waren het er misschien wel tweeduizend. Omdat het concours gratis toegankelijk is, valt dat niet te tellen. Al vroeg in de middag stonden ze rijen dik rond de piste.

Sportmaandag, 6 september 2004

Vriend is in Gytsjerk de sterkste én de slimste

Gytsjerk - De vierde plaats is altijd de meest ondankbare klassering. Voor wielrenner Bart Beima (Hurdegaryp) was dat zaterdag anders. Beima eindigde in de ‘Omloop fan de Trynwâlden’ net buiten het podium, maar vierde het als een zege.

Sportmaandag, 6 september 2004

Eerste Hindelooper autocross groot succes

Hindeloopen – Eén van de weinige Friezen die zaterdag van zich deed spreken bij de autocross in Hindeloopen, die als laatste en beslissende van vijf wedstrijden diende in het kader van het open Nederlands kampioenschap, was Marcel Schoo uit Wolvega.

Sportmaandag, 6 september 2004

Woon! Aris verrast met winst op topclubs

Meppel – De Leeuwarder basketbaleredivisionist Woon! Aris heeft dit weekeinde zeer verrassend de David-Cup gewonnen. Vrijdagavond werd in Meppel in de halve finale van het oefentoernooi Landstede Zwolle verslagen (94-87), waarna zaterdag in de finale gewonnen werd van landskampioen MPC Capitals uit Groningen (77-75).

Weermaandag, 6 september 2004

Warm

Het wordt vandaag warm met middagtemperaturen die komen te liggen rond 24 graden, bij een matige tot vrij krachtige wind uit het oosten tot noordoosten. Morgen verandert er weinig, het wordt dan ongeveer 22 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties