Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 6 juni 2007.

Agendawoensdag, 6 juni 2007

Klassiek

Cultuurwoensdag, 6 juni 2007

Onderscheiding voor directeur conservatorium

Groningen - Directeur Rineke Smilde van het Noord-Nederlands Conservatorium ontvangt een eervolle onderscheiding voor haar bijdrage aan het muziekonderwijs in Europees verband.

Cultuurwoensdag, 6 juni 2007

Reisopera speelt ‘Boris Godoenov’ perfect

De opera Boris Godoenov van Modest Moessorgski is een minder bekende opera, maar heeft een enorme zeggingskracht en dramatiek in zich. Moessorgski schreef deze opera in 1869 naar aanleiding van de gelijknamige tragedie van Aleksandr Poesjkin over een periode uit de Russische geschiedenis rond 1600.

Cultuurwoensdag, 6 juni 2007

Gemeente Ameland wil af van betonnen koppen

Ballum - De gemeente Ameland zit met de betonnen koppen in de maag die na de kunstmaand in november vorig jaar zijn achtergebleven op het eiland. De kunstwerken staan bij gemeentewerken in de Ballumerbocht. Anton Kiewiet (Ameland ’82) pleitte maandag in de raadscommissievergadering voor verhuizing naar een andere locatie waar de koppen beter tot hun recht komen.

Cultuurwoensdag, 6 juni 2007

De Harmonie komt met twee theatergidsen

Leeuwarden - Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden geeft dit jaar twee theatergidsen uit. De reguliere gids, op groot formaat, wordt op 14 juni gepresenteerd en daarna verspreid onder vaste bezoekers en via 150 uitgiftepunten in Leeuwarden. Daarnaast komt er een ‘zakeditie’ die op 50.000 adressen in midden-Fryslân huis aan huis wordt verspreid. Dat heeft de schouwburg gisteren laten weten.

Cultuurwoensdag, 6 juni 2007

Vertalen aan de lopende band

Aangenaam verrast was Klaas Bruinsma (1931) toen hij in april een telefoontje kreeg van het Prins Bernard Cultuur Fonds met het bericht dat hem een Zilveren Anjer was toegekend vanwege zijn literaire verdiensten voor de Friese taal en cultuur. Morgen krijgt Bruinsma de medaille in het Haagse paleis Noordeinde opgespeld door koningin Beatrix.

Economiewoensdag, 6 juni 2007

Wereldbekend, maar tot de provinciegrens

Drachten - Wanneer aan een willekeurige Fries wordt gevraagd naar de activiteiten van Lippe-Lap, weet het gros van de mensen wat er wordt geleverd. De naamsbekendheid van de tapijtzaak in Fryslân is hoog. ,,Dat komt vooral door de vele reclamecampagnes”, vertelt de huidige directeur en eigenaar Aldert Lap (37). Tien jaar geleden nam hij de aandelen over van zijn vader en oprichter van het bedrijf Lippe Lap.

Economiewoensdag, 6 juni 2007

Landbouwsteun vooral naar zuivel

Den Haag – De steun van de Europese Unie voor de landbouw gaat vooral naar de zuivelsector. Dat blijkt uit de cijfers van de Europese Unie met betrekking tot de steun volgens het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) die jaarlijks openbaar worden gemaakt.

Economiewoensdag, 6 juni 2007

Koopman Transport naar Drachten

Drachten – Transportbedrijf Koopman heeft met de gemeente Smallingerland overeenstemming bereikt over de aankoop van vijf hectare bedrijfsterrein op het industrieterrein Azeven Noord te Drachten. Op dit terrein komt het nieuwe hoofdkantoor van het bedrijf. Hiermee komt een einde aan 77 jaar huisvesting in de Groningse gemeente Zuidhorn.

Expowoensdag, 6 juni 2007

Allingawier, Expositiekerk: expo kunstschilder Michiel Galama, t/m 28 juni.

Regiowoensdag, 6 juni 2007

Sfeervol beeld Zuiderzeekust

Oudemirdum - Het is onlangs groots gevierd, het 75-jarig bestaan van de Afsluitdijk. Veel hoogwaardigheidsbekleders, muziek en dans. In de schaduw van die viering kan er ook genoten worden van kleinschalige initiatieven die voortvloeien uit het jubileumjaar. In het informatiecentrum Mar en Klif in Oudemirdum bijvoorbeeld. Daar is sinds vorige week een kleine, maar boeiende expositie te zien over het leven langs de Zuiderzee. Een leven dat na 1932, toen de Afsluitdijk werd geopend, langzaam maar onverbiddelijk veranderde.

Regiowoensdag, 6 juni 2007

Opwaardering wijkzuster

Leeuwarden - Wijkverpleegkundigen werken onder hun niveau. Ze zouden veel meer voor mensen en thuiszorgorganisaties kunnen betekenen dan nu het geval is. Dit concluderen NHL-studenten in een onderzoek bij Thuiszorg De Friese Wouden (TFW). De organisatie gaat nu onderzoeken of het takenpakket kan worden veranderd.

Regiowoensdag, 6 juni 2007

Burger schuift een keer aan in Ferwert

Ferwert - Er zijn eens in de vier jaar verkiezingen en dan kun je als burger een vertegenwoordiger kiezen. Tussendoor kun je inspreken in de raad als een kwestie je na aan het hart ligt. Maar verder zijn de mogelijkheden om de gemeentepolitiek te laten luisteren tamelijk beperkt.

Regiowoensdag, 6 juni 2007

‘We hebben recht op het ozb-instrument’

St. Annaparochie - Elk besluit rond de onroerendezaakbelasting (ozb) kan rekenen op een storm aan reacties. Zo ook het kabinetsvoornemen om de limiet op de jaarlijkse verhoging van de ozb door gemeenten los te laten. Die storm aan reacties is in het geval van het Bildt in elk geval niet nodig, stelt burgemeester Van der Werff. ,,In ons collegeakkoord van vorig jaar hebben we afgesproken dat de ozb sowieso niet harder mag stijgen dan de inflatie. Wij hebben dus ons eigen plafond al ingesteld.”

Geloof & Kerkwoensdag, 6 juni 2007

Vreedzaam protest ‘pelgrims’

Rostock - Onder de vlag van de Micha Campagne namen zo’n veertig Duitse en Nederlandse jongeren deel aan de G8-demonstraties in Rostock. Hun boodschap aan de wereldleiders in Rostock én aan henzelf is direct afgeleid van de boodschap van de profeet Micha: trouw te zijn, rechtvaardigheid te zoeken en Gods weg te volgen. Leeuwarder Willem-Jan van der Ven, net terug uit Rostock, vertelt over zijn ervaringen daar.

Geloof & Kerkwoensdag, 6 juni 2007

Britse bisschop deelt kookwekkers uit

Londen - De bisschop van de Engelse stad Reading, Stephen Cottrell, gaat kookwekkers uitdelen op het station in zijn woonplaats. Hij wil forenzen uitdagen om dagelijks drie minuten stil te zijn, om te ontdekken hoe ze hun leven kunnen veranderen.

Geloof & Kerkwoensdag, 6 juni 2007

‘Spelen met invulling van kerkdiensten’

Leeuwarden - Het Protestants Dienstencentrum Fryslân houdt volgende week maandag een studieochtend over de invulling van de kerkdienst: ‘Spelen met liturgie, Spelen voor God’. Gekeken wordt hoe bestaande onderdelen van een kerkdienst anders kunnen worden vormgegeven, waardoor er meer betrokkenheid is.

Geloof & Kerkwoensdag, 6 juni 2007

Via Alpha naar Groeigroep

Drachten - In de Protestantse Gemeente van Drachten werd twee jaar geleden een nieuwe impuls gegeven aan het Groeigroepenwerk. Nu is men toe aan een volgende stap: de mogelijkheid bieden van ,,eerst naar de Alpha-cursus en dan naar de Groeigroep’’, aldus Jan Hoogterp. Op die manier hoopt men een grote groep kerkelijken en ook niet-kerkelijken te trekken.

Sportwoensdag, 6 juni 2007

Flyers krijgt kunststof schaatsvloer

Heerenveen De ijshockers van Vadeko Flyers hebben vanaf dit weekeinde de beschikking over een 20x30 meter kunststof schaatsvloer. De firma Betech, kunststoffabrikant uit Groningen, zal de vloer zaterdag neerleggen in een reeds bestaande hal, op een steenworp afstand van Thialf.

Sportwoensdag, 6 juni 2007

Onder 21 uitgeschakeld in Toulon

Toulon Het Nederlands elftal onder 21 jaar is er niet in geslaagd tijdens een sterk bezet jeugdtoernooi in het Franse Toulon de groepsfase te overleven. Tegen Portugal kwam Oranje niet verder dan 0-0, waardoor de Portugezen samen met China verder gaan.

Sportwoensdag, 6 juni 2007

Heerenveen wil Tarvajärvi verhuren

Heerenveen Niklas Tarvajärvi mag volgend seizoen verhuurd worden. De clubleiding denkt dat de Finse aanvaller niet veel speeltijd krijgt.

Sportwoensdag, 6 juni 2007

Rijnsburgse Boys neemt revanche

Rijnsburg Rijnsburgse Boys heeft gisteravond revanche genomen op de 4-1 nederlaag die de ploeg eerder in strijd om het algeheel kampioenschap bij de zaterdagamateurs tegen IJsselmeervogels leed. In Rijnsburg werd het gisteravond 3-1.

Sportwoensdag, 6 juni 2007

Alves in de basis, maar scoort niet

Dortmund Afonso Alves is er gisteravond niet in geslaagd Brazilië aan een overwinning op Turkije te helpen.Brazilië en Turkije kwamen niet verder dan een 0-0 gelijkspel in Dortmund.

Sportwoensdag, 6 juni 2007

Postma begint EK teleurstellend

Balatonfoldvar Zeiler Pieter Jan Postma uit Terkaple is het Europees kampioenschap Finn op het Balatonmeer in Hongarije teleurstellend begonnen. Met een 27ste en zeventiende plaats in de eerste twee races staat de Fries op een voorlopige zestiende plaats.

Sportwoensdag, 6 juni 2007

Huizinga pakt noordelijke titel tijdrijden

Veendam - Jenning Huizinga uit Franeker heeft gisteren in Veendam tijdens de districtkampioenschappen tijdrijden het goud voor zich opgeëist. De voorgaande drie jaren was hij ook de sterkste, maar dan bij de categorie beloften (onder 23 jaar). In Veendam waren de Friese renners nog tweemaal goed voor het goud. Bij de nieuwelingen was Jurjen de Vries uit Lemmer de sterkste en bij de amateurs B pakte Hanno Zomermaand uit Franeker het goud.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties