Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van maandag, 6 juni 2005.

Bijschriftmaandag, 6 juni 2005

Gek

Cultuurmaandag, 6 juni 2005

Oude rockers op het podium

Na tegenvallende opkomsten bij Dynamo Open Air en Pinkpop werd ook gevreesd voor matige bezoekersaantallen bij Wâldrock 2005. ,,Nederland is festivalmoe’’, is wel gezegd. Hoewel lang niet uitverkocht, bleek de animo mee te vallen afgelopen zaterdag in Burgum. Ruim 7000 liefhebbers van het hardere genre kwamen op het programma af dat nogal wat reünies bevatte.

Cultuurmaandag, 6 juni 2005

Diversiteit op festival Schiermonnikoog

Op een overvolle boot vertrokken zaterdagmorgen vele actieve leden van koren en korpsen met familieleden of vrienden van Lauwersoog naar Schiermonnikoog. Op dit eiland vond voor de 48ste keer het Zang- en Muziekfestival plaats, een festival waar niet alleen het musiceren en zingen een grote rol spelen, maar ook de verpozing op het eiland. Zo vertelde een van de jongere leden van de Fanfare Looft den Heer uit Oudega (Sm): ,,We zijn hier vanmorgen om half acht al aangekomen en gaan vanavond met de laatste boot weer terug, we maken er een mooie dag van’’. Ook namen verschillende verenigingen van de gelegenheid gebruik om het hele weekend op het eiland te vertoeven. Wanneer je het op deze manier bekijkt kan zo’n festival al niet meer stuk, al is het natuurlijk ook nog mooi om met een hoog aantal punten of zelfs een prijs thuis te komen.

Dossiermaandag, 6 juni 2005

De revival van de banaan


Dossiermaandag, 6 juni 2005

Samen verder


Economiemaandag, 6 juni 2005

Sikkema Knollema lijft Bok Transport uit Roden in

Burgum – Transportbedrijf Sikkema Knollema met vestigingen in Burgum en Sappemeer neemt branchegenoot Bok Transport in Roden per 18 juli van dit jaar over. Met de overname komt het aantal personeelsleden op 110. De omzet komt na de overname volgens directeur Stellingwerf uit rond de dertien miljoen euro. Beide bedrijven zijn nu ongeveer even groot.

Economiemaandag, 6 juni 2005

Aquaverium Beheer ontslaat al het personeel

Grou – Aquaverium Beheer ontslaat al zijn negen personeelsleden. De eigenaar van watersportcentrum Aquaverium, Wilkoja, wil af van het beheer van het pand, om uit de rode cijfers te geraken.

Hoofdartikelmaandag, 6 juni 2005

De nee-stemmers, de politiek…

De afwijzing van de grondwet voor Europa is in zeker opzicht een schok voor velen. Voor de ja-stemmers, de regering, het parlement en ook voor de nee-stemmers. Want de laatsten hadden wel gehoopt op een duidelijke afwijzing, maar dat ze zo veel medestanders hadden, dat was onverwacht. De verbazing, verwondering of verbijstering zal de politici nog lang bezighouden. Want de ‘echte’ betekenis van de afwijzing ligt niet in het nee tegen de grondwet, maar in het signaal van gebrek aan vertrouwen in de heersende politiek. Daarmee is niet uitsluitend bedoeld de regering en de regeringspartijen, maar vrijwel alle politieke partijen. In dit verband is de enorme stijging van de SP van Marijnissen in de Nova -peiling tekenend. Hoe betrekkelijk de peilingen ook zijn, uit de verdubbeling van het aantal SP-stemmers in het onderzoek van afgelopen vrijdag, kan een trend worden afgelezen. En die is tegen het politieke establishment, van VVD tot en met GroenLinks. Mevrouw Halsema van GroenLinks had dat al snel na de uitslag door. Ze sprak van een politieke elite die op haar plaats is gezet door de kiezers. Misschien is het beter om te zeggen: de politieke elite heeft haar legitimatie verloren, althans in materiële zin.

Regiomaandag, 6 juni 2005

Aquaverium Beheer ontslaat al het personeel

Grou – Aquaverium Beheer ontslaat al zijn negen personeelsleden. De eigenaar van watersportcentrum Aquaverium, Wilkoja, wil af van het beheer van het pand, om uit de rode cijfers te geraken.

Regiomaandag, 6 juni 2005

Aantal gemeentehuizen dicht

Leeuwarden – Friese ambtenaren blijven donderdag massaal thuis. Zij zijn boos over de vastgelopen cao-onderhandelingen. Veel gemeentehuizen draaien donderdag noodgedwongen met een minimale bezetting: alleen voor geboortes, sterfgevallen, trouwerijen en begrafenissen zijn de ambtenaren beschikbaar.

Regiomaandag, 6 juni 2005

Gluren bij je excentrieke buren

Leeuwarden - Altijd al eens een kijkje willen nemen bij die excentrieke bewoners in dat kleurrijke pand in de buurt? Of altijd al ontzettend nieuwsgierig geweest naar dat moderne nieuwbouwappartement in de wijk? Of stiekem nog eens willen zien in dat schitterende monumentale pand? Het kon afgelopen zaterdagmiddag allemaal: vier bewoners uit de Vlietzone in Leeuwarden zetten hun woningen gastvrij open voor buurtgenoten.

Regiomaandag, 6 juni 2005

Kanoloop in plaats van koekactie

Heerenveen/Sneek – Je moet tegenwoordig van goeden huize komen om wat origineels te bedenken om geld in het laatje te brengen van je club. De dertig jaar oude sportstichting voor mensen met een verstandelijke handicap Samen Onderweg uit Zuid-Fryslân hield zaterdag voor het eerst in de geschiedenis een ‘kanoloop’. Gewoon wandelen met een kano in de hand. ,,Dit is weer eens iets anders dan de koekactie’’, legt voorzitter Wietze Punter van Samen Onderweg uit.

Regiomaandag, 6 juni 2005

Zoektocht naar oplossing dyslexie

Delfstrahuizen – Vier jaar geleden hoopte orthopedagoog Marianne Eleveld (29) uit Delfstrahuizen dat zij dé oplossing voor dyslexie in handen had. Voor haar promotiestudie ontwikkelde ze een trainingsprogramma voor kleuters die de handicap zou kunnen verminderen.

Geloof & Kerkmaandag, 6 juni 2005

Wereldraad-conferentie over wereldreligies

Genève – Vertegenwoordigers van het christendom, islam, hindoeisme, jodendom en boeddhisme komen vanaf morgen samen in Genève voor een grote conferentie. De bijeenkomst is een initiatief van de Wereldraad van Kerken. Er worden zo’n 120 leiders, mensenrechten-activisten, journalisten, etcetera van de verschillende religies verwacht.

Geloof & Kerkmaandag, 6 juni 2005

DDR-discussie is nog niet ten einde

Utrecht - Historici moeten over hun eigen muren heen kijken en zich volledig inleven in de personen die ze beschrijven. Dat stelde de historicus dr Jan de Bas afgelopen zaterdag op de studiedag van de Vereniging voor Nederlandse Kerkgeschiedenis in Utrecht die als titel droeg ‘Koude oorlog in de kerken?’

Sportmaandag, 6 juni 2005

Schievink de sterkste in tweestrijd met Helmholt

IJlst - In vorige seizoenen was het al vaak het geval: als Bart Helmholt ver springt doet rivaal Henk Schievink dat ook en vice versa. De twee fierljeppers maakten er zaterdag in IJlst een spannende finale van in de tweede wedstrijd van het seizoen. Schievink trok in de tweestrijd aan het langste eind met een afstand die hoop geeft op de eerste achttien meter van het seizoen.

Sportmaandag, 6 juni 2005

Antal van der Duim in finale Parijs onderuit

Parijs - Antal van der Duim is er zondag niet in geslaagd het juniorentoernooi van Roland Garros op zijn naam te schrijven. De zeventienjarige Fries, afkomstig uit Vinkega, schreef geschiedenis door als eerste Nederlandse tennisser op het jeugdtoernooi in Parijs de eindstrijd te halen. Maar daarmee was het verhaal Van der Duim ook over. In de finale verloor hij met 3-6 en 1-6 van de Kroaat Marin Cilic.

Sportmaandag, 6 juni 2005

Friese jeugd hoopt op een hand van Zidane

Leeuwarden - ,,Wij gaan naar Amsterdam”, zongen zaterdag de jeugdspelers van LSC 1890 na het halen van de finale van de Danone Nations Cup. De D-pupillen uit Sneek mogen volgende week de finale spelen in het Olympisch Stadion en bij winst zelfs afreizen naar Lyon.

Sportmaandag, 6 juni 2005

Verbeek: ‘Ik had het wel lichter verwacht’

De Knipe - Het ging ten koste van zijn maaginhoud en sowieso kostte het een hoop kracht, maar SC Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek haalde de finish van de vierde survival van De Knipe. De 42-jarige voormalig profvoetballer is nog altijd op en top sportman, traint zijn lichaam nog dagelijks en kan dus een stootje hebben, maar dat het zo zwaar zou worden had de Jubbegaster niet gedacht. ,,Ik had verwacht dat het lichter zou zijn.’’

Sportmaandag, 6 juni 2005

Goede tijden, slechte tijden in De Westerein

Zwaagwesteinde – Als Sierk-Jan de Haan de wielerronde van Zwaagwesteinde wint, wordt de 23-jarige Dokkumer voor de tweede keer bijgeschreven op een erelijst van 54 winnaars in wat ooit het wielerdorp van Fryslân was. De Haan won in 2002 ook al in De Westerein en zijn naam past in het rijtje illustere mannen als onder meer Ab Geldermans (1955), Piet Schreur (1959 en 1961), Henk Hoekstra (1960), Tiemen Groen (1962), Anne Koster (1967,1969, 1989), stadgenoot Piet Hoekstra (1977), Wybren Veenstra (1983) en die zijn broers Wietse (1988) en Wopke die in 1998 won.

Weermaandag, 6 juni 2005

Droog

Het is vandaag wisselend bewolkt met een kleine kans op een bui, of vanavond en vannacht wat motregen. Morgen wordt het droog en vrij zonnig, maar het is wel te koel voor de tijd van het jaar met maximumtemperaturen tussen 13 en 15 graden. De wind is matig tot krachtig uit noord tot noordwest.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties