Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van woensdag, 6 mei 2009.

Cultuurwoensdag, 6 mei 2009

Befrijdingsfestival valt in het water

Leeuwarden - Regen was de grote spelbreker gisteren bij het Befrijdingsfestival in Leeuwarden. De dag begon goed met mooi weer, een goede opkomst en prima optredens op de diverse podia in de Leeuwarder binnenstad.

Economiewoensdag, 6 mei 2009

Stijging aantal faillissementen in provincie Fryslân

Leeuwarden - Het aantal faillissementen in Fryslân is in april van dit jaar vergeleken met die maand vorig jaar sterk gegroeid. Volgens de website Curatoren.nl kwam het aantal gevallen in april uit op 25. in april 2008 waren dat er zeven. Vergeleken met maart van dit jaar is het aantal redelijk stabiel. In die maand werd er over personen, bedrijven en instellingen 24 keer een faillissement uitgesproken. Landelijk was er ook sprake van een sterke stijging. In april werd 709 keer een faillissement uitgesproken. In die maand van 2008 ging het om 490 gevallen.

Hoofdartikelwoensdag, 6 mei 2009

Mexico, Egypte...

Tot nu toe lijken de gevolgen van de Mexicaanse griep mee te vallen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kampen 21 landen, waaronder Nederland, officieel met de ziekte. Een kleine elfhonderd mensen kregen de nieuwe ziekte en 27 mensen overleden door het virus. Mexico is verreweg het zwaarste getroffen, met 26 doden op 727 besmettingen.

Regiowoensdag, 6 mei 2009

Een kuikentje is opgegeten voor de foto is afgedrukt

Leeuwarden - Fotografen die vlinders in de koelkast stoppen, die kikkers vastplakken, kroketten voeren aan vosjes, planten vertrappen, in bomen klimmen om in nesten te kijken: het komt volgens de makers van Vara’s Vroege Vogels steeds vaker voor. De redactie van het programma heeft daarom afgelopen weekeinde een code voor natuurfotografie gepresenteerd. Deze gedragsregels zijn gemaakt om de ergste verstoringen in de natuur te voorkomen.

Regiowoensdag, 6 mei 2009

Sjoerd de Boer heet weer eventjes Dries

Sneek - Verzetsstrijders die actief geweest zijn rond Sneek, krijgen elk jaar een lunch aangeboden door de gemeente. Dat doet bijzondere geschiedenissen herleven.

Regiowoensdag, 6 mei 2009

Respect voor identiteit is basis voor vrede

Leeuwarden - ,,Jij bent niet beter dan een ander, en niemand is meer dan jij.’’ Met die woorden haalde burgemeester Crone van Leeuwarden gisteren het motto van het Befrijdingsfestival aan: ‘Vrijheid en Identiteit’. Crone riep iedereen op om elkaars identiteit en autonomie te respecteren, altijd en overal maar vooral ook in je eigen leefomgeving. Want dat is de basis voor vrede.

Geloof & Kerkwoensdag, 6 mei 2009

Ledental Ned. Geref. Kerken stabiliseert

Leeuwarden - Het ledental van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) is vorig jaar gestabiliseerd. Op 1 januari van dit jaar telde de kerk 32.688 leden. Dat waren er 33 meer dan het jaar daarvoor. De lichte stijging komt vooral door nieuwe doopleden uit de Protestantse Kerk. Uit dat kerkverband kwamen 107 leden over. 72 gingen overigens over naar dat kerkgenootschap. Het aantal belijdende leden bleef stabiel. In de regio Noord-Nederland, waar Heerenveen onder valt, was sprake van een lichte toename: van 1499 naar 1526.

Geloof & Kerkwoensdag, 6 mei 2009

Evangelischen op Madeira

Het heerlijke Portugese eiland Madeira, een heel eind van de kust van Marokko, is een geliefde vakantieplek van mijn vrouw en mij. Ik ga er niet te veel reclame voor maken, want dan wil iedereen ernaartoe. Het jaarlijkse bloemencorso was fantastisch; trouwens, over het hele eiland is de bloemenpracht overweldigend in deze tijd van het jaar. De bloeiende jacaranda’s moet je één keer in je leven gezien hebben, of het nu op Madeira is in april, of in Pretoria in oktober.

Geloof & Kerkwoensdag, 6 mei 2009

Beter naar de kerk dan het voetbalstadion

Augustinus is populair. Geregeld verschijnen er boeken over de kerkvader. Zoals van Klaas van der Zwaag, die een boeiende studie schreef over Augustinus’ leven, zijn werk, en zijn invloed. Catherinus Elsinga probeert in een drieluik over Van der Zwaags leerzame studie aan te tonen waarom Augustinus zo actueel is. Vandaag: zijn werk.

Geloof & Kerkwoensdag, 6 mei 2009

Verbouwde De Arke als visitekaartje

Drachten - Het kerkgebouw De Arke in Drachten is verbouwd en dat is aanleiding voor een feestje. Vrijdag is er open huis; met informatiekraampjes in de kerk gaat de Protestantse Wijkgemeente Drachten-West zichzelf aan buurt- en wijkbewoners presenteren.

Sportwoensdag, 6 mei 2009

Cambuur-talent Bob Schepers geniet bij Oranje onder 17

Jena - Of hij even tijd heeft voor een interview? Uiteraard. Het is half zes in de middag en Bob Schepers (17), B-junior van SC Cambuur, gaat er eens even voor zitten in het hotel in Jena. Daar, in de Oost-Duitse stad, zetelt de selectie van het Nederlands elftal onder 17 jaar. Dat neemt vanaf vandaag deel aan het EK. En Bob Schepers dus ook. Het zegt wat over het talent van de speler van Cambuur B1.

Sportwoensdag, 6 mei 2009

Scharnegoutum bezorgt zichzelf een herkansing

Oudega-W - Scharnegoutum’70 heeft zichzelf gisteren letterlijk en figuurlijk een herkansing bezorgd op handhaving in de vijfde klasse. De ploeg van trainer Klaas de Vreeze was in een beslissingsduel om degradatie te voorkomen in Oudega-W te sterk voor Tollebeek. Beide ploegen eindigden gedeeld voorlaatste in de vijfde klasse A van het zaterdagvoetbal. Omdat Scharnegoutum het beslissingsduel won, is Tollebeek nu alsnog rechtstreeks gedegradeerd. Scharnegoutum op haar beurt mag nu in twee rechtstreekse duels met V en V’68 uit Garyp (de nummer tien van de vijfde klasse B) proberen om definitief vijfdeklasser te blijven.

Sportwoensdag, 6 mei 2009

Ouwe Syl moet het kampioenschap in 5A aan Creil laten

Grou - Ouwe Syl is er gisteravond niet in geslaagd de titel in de zaterdag vijfde klasse A voor zich op te eisen. In Grou eindigde de beslissingswedstrijd om het kampioenschap tegen Creil ook na verlenging onbeslist, waardoor de titel op basis van een beter doelsaldo in de reguliere competitie bij de ploeg uit de polder terecht kwam.

Sportwoensdag, 6 mei 2009

‘Readtsjes’ lopen blauwtje in beslissingswedstrijd

Kollumerzwaag - Ontsnappen aan degradatie leek de afgelopen tijd nabij voor de geplaagde zaterdagvierdeklasser Zwaagwesteinde, maar juist tegen underdog Kootstertille liet de ploeg het gisteravond in een beslissingswedstrijd in Kollumerzwaag afweten. Het gevolg van het lopen van het blauwtje voor de ‘Readtsjes’ is dat ze degraderen naar de vijfde klasse.

Sportwoensdag, 6 mei 2009

Drachtster Boys glansrijk naar bekerfinale

Drachten - Er was gisteren na de onderlinge ontmoeting in de halve finale van de noordelijke districtsbeker geen enkele discussie: voor beide partijen was het klip en klaar dat zaterdag eersteklasser Drachtster Boys de verdiende winnaar was van het duel tegen SC Joure. Drachtster Boys was fris en fit, speelde prima en deed veel leuke dingen tegen de uitgeblust ogende equipe uit de zondaghoofdklasse.

Sportwoensdag, 6 mei 2009

Harkemase Boys zet jacht op prijzen voort in beker

Harkema - Vijf. Dat is het nummer van het aantal prijzen dat Harkemase Boys dit seizoen kan winnen. Het kampioenschap in de hoofdklasse C is al binnen, dat is één. Op naar prijs nummer twee, op zaterdag 16 mei. Dan staat de finale van de noordelijke districtsbeker op de rol. Harkemase Boys plaatste zich gisteren op eigen veld ten koste van eersteklassenkampioen ACV voor die eindstrijd.

Sportwoensdag, 6 mei 2009

Van der Vlag tekent driejarig contract bij oude club BV Veendam

Veendam - Doelman Peter van der Vlag verruilt SC Cambuur-Leeuwarden na dit seizoen voor BV Veendam. De club uit de eerste divisie maakte gisteren bekend dat de 31-jarige keeper een contract voor drie seizoenen heeft getekend. Eerder speelde Van der Vlag al zeven jaar voor de club aan de Langeleegte, tussen 1996 en 2003. Van der Vlag is transfervrij, omdat zijn aflopende contract bij Cambuur niet wordt verlengd.

Sportwoensdag, 6 mei 2009

Jong sc Heerenveen besluit met zege

Heerenveen - Het belofteteam van sc Heerenveen heeft een bewogen voetbaljaar met een zege op 1-0 Jong FC Twente afgesloten. Vijf minuten voor de pauze tekende Xander Houtkoop voor het enige doelpunt van de wedstrijd. De zege van de Friezen op de Tukkers, die dit seizoen de titel in de reserve eredivisie overdroegen aan Ajax, was terecht. Saillant detail natuurlijk is dat de eerste elftallen van beide clubs volgende week zondag in de Rotterdamse Kuip de bekerfinale spelen.

Sportwoensdag, 6 mei 2009

Weening mist Ronde van Italië

Harkema - Pieter Weening start niet in de Giro d’Italia. De wielrenner uit Harkema haakt af door een abces op de bil, waar hij zondag na een intensieve training last van had gekregen. In de loop van maandag verergerden de verschijnselen. Dokter Ignace van Meerwijk heeft Weening in het ziekenhuis in Amersfoort onder lokale verdoving geopereerd. De in Leeuwarden geboren Maarten Tjallingii is aangewezen als de vervanger van Weening in de Giro.

Sportwoensdag, 6 mei 2009

Schaatser Egbert Vossebelt overleden

Ermelo - Oud-marathonschaatser Egbert Vossebelt uit Ermelo is gisteren op 75-jarige leeftijd overleden. Vossebelt won op natuurijs 33 wedstrijden van 200 kilometer en is daarmee recordhouder.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties