Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Archief

De artikelen van maandag, 6 april 2009.

Cultuurmaandag, 6 april 2009

Drie Friezen in finale Prinses Christina Concours

Leeuwarden - Drie van de acht finalisten in het Prinses Christina Concours komt uit Fryslân. Het gaat om Arjan Jongsma (marimba) uit Drachten, Valentina Tóth (piano) uit Aldtsjerk en Dana de Vries (cello) uit Franeker. De drie tieners plaatsten zich via de Dag van de Genomineerden, de landelijke halve finale van dit jongerenmuziekconcours, die zaterdag plaatsvond in Den Haag.

Cultuurmaandag, 6 april 2009

Onder Anderen uit Leeuwarden wint koorconcours

Leeuwarden - Homokoor Onder Anderen uit Leeuwarden heeft zaterdag het concours van de Bond van Zangkoren in Fryslân gewonnen. Het koor onder leiding van Renilde Duif kreeg 219,5 punten van de jury. Tweede werd vrouwenkoor Claribel uit Drachten, derde Mingd Koar Aldtsjerk. De publieksprijs ging naar Brűzenije uit Joure. Het Jouster koor kreeg 269 punten van de bezoekers.

Cultuurmaandag, 6 april 2009

Regisseur Opera Spanga leidt stuk in Amsterdam

Leeuwarden - Corina van Eijk, artistiek leider van Opera Spanga, regisseert een stuk voor Opera Studio Nederland. Het gaat om De Zaak Hoffmann, een bewerking van Les Contes d’Hoffmann van Jacques Offenbach. Dat heeft het operagezelschap uit Amsterdam gisteren bekendgemaakt.

Cultuurmaandag, 6 april 2009

‘Keatshert’ wint eerste prijs Praags televisiefestival

Leeuwarden - De documentaire Keatshert over kaatser Chris Wassenaar heeft de eerste prijs gewonnen in de categorie sport op het Circom-festival in Praag. De film van regisseur Willem Wits, over het afscheid van Wassenaar als kaatser, ging vorig jaar als productie van Omrop Fryslân in premičre op het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden.

Cultuurmaandag, 6 april 2009

Martzen Groenveld is Fries kampioen voordragen 2009

Burgum - Martzen Groenveld uit groep 8 van de Van Haersma Buma School in Hommerts heeft FeRs 2009 gewonnen. Het Fries kampioenschap voordragen voor leerlingen van de basisschool werd vrijdagavond gehouden in Glinstra State in Burgum. Martzen droeg het gedicht Jeltsje en Jantsje van Tiny Mulder voor. De jury was zeer te spreken over het hoge niveau van alle deelnemers.

Cultuurmaandag, 6 april 2009

Beeldend theater voor NHL-opleiding docent drama

Leeuwarden - Werken met levensgrote poppen of grote objecten, performance met beeld en geluid, theater geďnspireerd op voorwerpen uit de omgeving: studenten van de lerarenopleiding Docent Drama van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) maken tijdens de ‘April-week’ kennis met het theatergenre Beeldend Theater. Ook tien studenten uit Liverpool reizen naar Leeuwarden af.

Economiemaandag, 6 april 2009

Scheringa wil lessen over geld op de basisschool

Wognum - Als het aan bankier Dirk Scheringa ligt, krijgen basisschoolleerlingen het vak ‘huishoudboekje’. Hij zei dat eergisteren in een interview met Het Financieele Dagblad. Scheringa vindt het noodzakelijk dat mensen leren goed met geld om te gaan.

Hoofdartikelmaandag, 6 april 2009

De gruwel voor Hirsch Ballin...

Het moet een gruwel zijn voor minister Hirsch Ballin: alweer blundert het Openbaar Ministerie. Het heeft tegen de regels in bandopnamen van afgeluisterde telefoongesprekken niet vernietigd. Deze keer gaat het om gesprekken van verdachten in het onderzoek naar liquidaties in de onderwereld van Amsterdam. De gesprekken werden gevoerd tussen verdachten en hun advocaten. En een deel van die gesprekken is tegen de regels in niet vernietigd.

Regiomaandag, 6 april 2009

Twee keer achtereen door het Lânbou-museum

Earnewâld - Druk was het bij het openingsweekeinde van het Frysk Lânboumuseum By de boer in Earnewâld. En terecht. Dit museum is de beste culturele aanwinst voor Fryslân in jaren.

Regiomaandag, 6 april 2009

Open Fries Fanfare Kampioenschap

Heerenveen - De organisatie van het Frysk Fanfare Festival (FFF) gaat met ingang van volgend jaar een Nederlands fanfarekampioenschap organiseren in muziekcentrum De Rinkelbom in Heerenveen. De wedstrijdenreeks vindt plaats verdeeld over vijf divisies onder de naam Open Fries Fanfare Kampioenschap. Muziekverenigingen uit heel Nederland zijn welkom.

Regiomaandag, 6 april 2009

Twee keer achtereen door het Lânbou-museum

Earnewâld - Druk was het bij het openingsweekeinde van het Frysk Lânboumuseum By de boer in Earnewâld. En terecht. Dit museum is de beste culturele aanwinst voor Fryslân in jaren.

Regiomaandag, 6 april 2009

Leeuwarden houdt 8,2 miljoen over

Leeuwarden - Leeuwarden heeft in 2008 ruim 8,2 miljoen euro overgehouden op de jaarrekening, als gevolg van meevallers en uitgestelde betalingen. Dat is reden tot tevredenheid, vindt het college. Maar een jubelstemming is er niet: er komen mindere tijden aan.

Regiomaandag, 6 april 2009

Warming-up ook nodig voor muzikanten

Beetsterzwaag - Een sportblessure, daar kijkt niemand meer van op. Wel van een muzikant die in de lappenmand zit. Muzikanten die hun instrument niet meer kunnen sjouwen, of een drummer die moeite heeft zijn stokken te tillen; heel wat muzikanten zitten in de ziektewet. De meesten hebben hun klachten te lang onderschat en zijn veel te lang doorgegaan. Met alle nadelige gevolgen van dien.

Geloof & Kerkmaandag, 6 april 2009

Vanaf nu komen gelovigen samen in oud-theater De IJsherberg

Dokkum - Geen intocht in Jeruzalem, maar een intocht in De Herberg in Dokkum was er gistermorgen. Op feestelijke wijze werd dit weekeinde de nieuwe kerk van de Protestantse Gemeente Dokkum-Aalsum-Wetsens in gebruik genomen. Het voormalige theater De IJsherberg is vanaf nu een plek waar gelovigen samenkomen. Het is meteen een van de modernste PKN-kerken van Fryslân. ,,Dit is niet alleen een kerk, dit is een multifunctioneel kerkcentrum’’, aldus Foppo Feensta, voorzitter van de inrichtingscommissie.

Geloof & Kerkmaandag, 6 april 2009

Eigentijds en droomplek voor de jeugd

Dokkum - Zelfs de grootste sceptici in Dokkum van het Herberg-project zijn om. Het is een zegen dat er nu zo’n multifunctionele kerk is. De jeugd heeft een droomplek gekregen op de nieuwe locatie.

Geloof & Kerkmaandag, 6 april 2009

‘Werk zelf mee aan de doorbraak van het Koninkrijk’

Drachten - Christenen zijn instrumenten om het Koninkrijk van God nu al zichtbaar te maken op aarde. ,,In je gezin, op je werk, in je hobby’s. Dat je mede mag werken aan de doorbraken’’, zo betoogde ds. Bram Krol zaterdag in Drachten.

Geloof & Kerkmaandag, 6 april 2009

Laatste dienst voor vrijgemaakten in Niezijl

Niezijl - De Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) van Niezijl heeft gisteren haar laatste dienst gehouden. Omdat de kerk nog maar 53 leden heeft, houdt ze op te bestaan. De leden van de kerkelijke gemeente - die naast Niezijl uit de omliggende dorpen komen - zullen samengaan met de kerk in Grijpskerk. Deze naburige gemeente kent een ledental van zo’n 220 leden.

Geloof & Kerkmaandag, 6 april 2009

‘Nederlands Christelijk Forum nodig’

Utrecht - Laten we een nieuw ‘Nederlands Christelijk Forum’ beginnen. Daarvoor pleitte dr. Bas Plaisier vrijdagmiddag in Utrecht. Zo’n beraad moet aansluiten bij het initiatief van het wereldwijde Global Christian Forum (GCF) want daarmee worden goede resultaten geboekt.

Geloof & Kerkmaandag, 6 april 2009

Weekendje uit voor vader en dochter

Hoogeveen - In de kerk is praten over je relatie(problemen) nog geregeld taboe. Ook praktische aandacht voor gezinnen ontbreekt vaak. In het Friesch Dagblad een serie over relatiecursussen en gezinsweekenden. Vandaag: Hans (46) en Hanna (15) Valster deden mee aan een vader & dochter-weekend.

Sportmaandag, 6 april 2009

Heerenveen mist de vorm en de finesse

Almelo - In het zicht van de haven, afslag Skoatterwâld op de A7, gaf de spelersbus van sc Heerenveen zaterdagavond de pijp aan Maarten. Zo kon het gebeuren dat de spelers van Heerenveen te voet het laatste stuk van de reis aflegden. Het gesprek liet zich raden: de dure misstap eerder op de avond in Almelo.

Sportmaandag, 6 april 2009

Ik verveel me dood met mijn bord op schoot

Je vraagt je af wat mensen vóór 5 april 1959 deden op zondagavond om 7 uur. Ik heb nooit anders meegemaakt dan dat op dat tijdstip de televisie aanging voor sport. Of eerder zelfs, voor Floris, Catweazle of De Vrijbuiters, maar dat was toch vooral wachten op Studio Sport, of Sport in Beeld, met het verslag van de belangrijke sportgebeurtenissen van die dag.

Sportmaandag, 6 april 2009

Van der Lelie moet diep gaan bij de Condensloop

Leeuwarden - Rudi van der Lelie is hard op weg naar prolongatie van het Fries loopcircuit. Na de tweede plaats in de Merenloop schreef hij zaterdag de Leeuwarder Condensloop op zijn naam. Yvonne Kassenberg was de snelste vrouw en bracht haar beste tijd ooit omlaag tot 1.23,50.

Sportmaandag, 6 april 2009

Derbywinnares maakt een winnende rentree

Wolvega - Yucca Boko was zaterdag op de Drafbaan van Wolvega de onbetwiste publiekstrekker. De Derbywinnares van vorig jaar maakte haar rentree in de Vierjarigen Merrie Stakes. Op papier had ze weinig tegenstand en in de praktijk was dat ook zo. Een tussensprintje en een versnelling in de laatste rechte lijn was ruim voldoende voor een overtuigende zege.

Sportmaandag, 6 april 2009

Kredietcrisis of niet, Friezen gewoon op podium

Vries - Het is hét woord van 2009: kredietcrisis. Wie heeft er geen last van? Ook in de sportwereld is het een fenomeen dat een negatieve invloed heeft op menig sponsorbudget. De gevolgen in de top van de grote sporten als voetbal vallen nog wel mee, maar in de kleinere sporten - die het toch al moeilijk hebben om veel sponsoren te binden - is dat wel anders. Vraag het maar eens aan grasbaancoureurs Dirk Fabriek (Jubbega) en Jannick de Jong (Gorredijk). Maar kredietcrisis of niet, de twee Friezen zijn het nieuwe baansportseizoen ‘gewoon’ gestart op het podium.

Sportmaandag, 6 april 2009

Zes soldaten helpen Friese Boys op weg

Kollumerzwaag – Bij Friese Boys wordt dit seizoen eindelijk weer met scherp geschoten. De ploeg uit Kollumerzwaag vecht onder andere door de inbreng van zes beroepsmilitairen voor eerherstel na de degradatie van vorig jaar. Oefenmeester Auke Feenstra kan ondanks het succes nooit onder ideale omstandigheden oefenen, vanwege de afwezigheid van een aantal.

Sportmaandag, 6 april 2009

Emotie te over bij Bergum tegen FVC

Burgum - In een derby komen andere krachten vrij: het is een cliché van de bovenste plank. Of het woord ‘krachten’ van toepassing was op de Friese degradatieclash tussen Bergum en FVC in de eerste klasse F, was gezien het spelpeil maar zeer de vraag. Maar dat er van alles gebeurde, dat stond als een paal boven water.

Sportmaandag, 6 april 2009

Aris heeft klein wonder nodig in play-offs strijd

Leeuwarden - Aris Friesland staat voor een schier onmogelijke opgave de play-offs nog te halen. De Leeuwarder basketballers gingen in het eigen Kalverdijkje onderuit tegen Den Bosch en moeten van de laatste vier wedstrijden sowieso drie winnen. Voorwaar geen prettig vooruitzicht, in de wetenschap dat koploper Amsterdam morgen als eerste wacht.

Sportmaandag, 6 april 2009

Judoka Majoor pakt zijn eerste Friese seniorentitel

Franeker - Maarten Majoor is zaterdag in Franeker Fries kampioen judo geworden in de klasse boven de 80 kilo en hij won ook de open klasse. Voor de 22-jarige judoka uit Drachten was het de eerste Friese titel bij de senioren. Bij de dames prolongeerde Miranda Wolfslag uit Leeuwarden haar titel.

Sportmaandag, 6 april 2009

Ter Idzard wil vaste plaats op kalender van run-bike-runs

Ter Idzard - John van der Vlies heeft zaterdag de run-bike-run rond Ter Idzard op zijn naam geschreven. De atleet uit Oud-Beijerland won de wedstrijd over 1,5 kilometer hardlopen, 36 kilometer fietsen en nog eens tien kilometer in twee uren en één minuut. Op de sprintafstand ging de overwinning naar Florian Schmidt uit Eelde.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties