Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Archief

De artikelen van zaterdag, 6 maart 2010.

Cultuurzaterdag, 6 maart 2010

Doorbraak voor ‘Fries’ boekje dat in de binnenzak past

Heerenveen - Het dwarsligger-boekje van uitgeverij Jongbloed in Heerenveen is zo’n succes dat het binnenkort in het buitenland wordt gelanceerd. Daarnaast komen er in Nederland fors meer titels bij en wordt de Bijbel als dwarsligger uitgegeven, meldt de uitgever en drukker van Bijbels en christelijke boeken.

Economiezaterdag, 6 maart 2010

Friso krijgt grote order bij het UMCG Groningen

Sneek – Bouwbedrijf Friso in Sneek heeft een grote order in de wacht gesleept met de bouw van een onderzoekscentrum bij het academisch ziekenhuis UMCG in Groningen. Het centrum bestaat uit laboratoria en kantoorruimten. ,,In het centrum wordt onderzoek gedaan naar verouderingsprocessen en wetenschappers uit de gehele wereld op dat gebied komen er te werken”, zegt directeur Jan Wageman.

Economiezaterdag, 6 maart 2010

Schulden zijn grootste probleem voor de boeren

Assen - Schulden zijn momenteel het grootste probleem in de melkveehouderij en banken zouden vaker nee moeten zeggen bij een verzoek om nieuwe financiering. Dat zegt Harm Holman, voorzitter van de European Dairy Farmers (EDF). De grondprijzen blijven volgens Holman de komende jaren niet op niveau. Op een bijeenkomst van mengvoercoöperatie ForFarmers wilde de EDF-voorzitter kwijt dat banken een belangrijke rol spelen in het hoge aandeel vaste kosten van melkveehouders in Nederland. Volgens hem wordt te gemakkelijk gefinancierd door banken.

Economiezaterdag, 6 maart 2010

‘Een nestdetector zou heel mooi zijn’

Leeuwarden – Om de nesten van de kieviten (ljip), grutto’s (skries), tureluur (tsjirk) en scholekster (strânljip) in het land te beschermen, schakelen veel veehouders de nazorg in. Het is dan een kwestie van ‘eerst even bellen voordat er wordt gemaaid’. De nazorgers plaatsen stokjes bij de nesten of plaatsen er een rooster overheen zodat de boer weet waar hij niet moet maaien. Het is nu nog niet zover, maar de eerste weidevogels zijn al gearriveerd. Voor de kieviten begint het legseizoen deze maand. Een deel wordt geraapt door de ljipaaisikers, al zal dat dit jaar door een besluit van de provincie een lager aantal zijn (5939).

Hoofdartikelzaterdag, 6 maart 2010

De vrouw die zalft...

Het lijdensverhaal van Jezus in Marcus begint met de gebeurtenis in het huis van Simeon, die van melaatsheid genezen was. Jezus is daar aanwezig bij een feestmaal en er komt ‘een vrouw’ binnen. Zij heeft een flesje kostbare olie bij zich, breekt de kop van het flesje en giet de olie over het hoofd van Jezus. De gebeurtenis wekt wrevel: van het geld dat de olie kostte, hadden de armen geholpen kunnen worden. Waarom verkwistte die vrouw kostbare olie aan Jezus?

Regiozaterdag, 6 maart 2010

Friese afvalberg kan veel lager

Drachten - Door slimmer afval te scheiden, kan op de afvalberg in Fryslân een kwart minder afval belanden. Dat zei gedeputeerde Adema gisteren na een bezoek aan kringloopwinkel De Ringh en de milieustraat in Drachten. Dit jaar komt hij met een plan.

Regiozaterdag, 6 maart 2010

Je denkt een prijs te krijgen, maar wordt een duur matras aangesmeerd

Leeuwarden - Een prijs ter waarde van driehonderd euro staat voor je klaar in Partycentrum Grote Keizer. Maar als je niet oppast, kom je thuis met een matras van meer dan duizend euro. Het Friesch Dagblad tekende op hoe deze dubieuze verkoop in zijn werk gaat.

Regiozaterdag, 6 maart 2010

Weidevogels redden nu het nog kan

Earnewâld - De Bond Friese VogelWachten (BFVW) komt met een crisis- en herstelplan voor de weidevogels in Fryslân. Op vijf punten moeten drastische maatregelen genomen worden, anders ziet BFVW-voorzitter Geart Benedictus het somber in voor vogels als de kievit (ljip), grutto (skries) en tureluur (tsjirk).

Regiozaterdag, 6 maart 2010

‘Een hut daar is kleiner dan een slaapkamer hier’

Joure - Scholieren Frederike (17) en Naomi (14) reisden als cameraverslaggever en fotograaf naar Kenia om lokale scholen te bezoeken. Wat ze daar zagen, maakte niet alleen diepe indruk op henzelf, maar ook op hun klasgenoten van het Bornego College.

Geloof & Kerkzaterdag, 6 maart 2010

Kerk die niet investeert raakt de zendeling kwijt

Terschuur/Ermelo - Meer dan 350 mensen die deel uitmaken van thuisfrontcommissies van zendings- en ontwikkelingswerkers komen vandaag naar Ermelo voor een trainingsdag. Geen overbodige luxe, meent Jaap Haasnoot van de Evangelische Zendingsalliantie (EZA). ,,Het beste wat je als kerk kunt doen is goed investeren vóór je iemand uitzendt.”

Sportzaterdag, 6 maart 2010

Cambuur slaagt in eerste missie

Leeuwarden - Door twee thuisoverwinningen bewaarde SC Cambuur goede herinneringen aan tripjes van FC Zwolle naar de Friese hoofdstad. Maar het thuisduel van gisteravond kende een ander belang: deel één van het weekeinde van de waarheid in de titelrace. De missie was winnen. En de missie slaagde.

Sportzaterdag, 6 maart 2010

Van den Berg: ontslag Speerstra zat er aan te komen

Heerenveen - Het ontslag van Gerard Speerstra als bondstrainer en de breuk met zijn pupil Epke Zonderland komt voor ingewijden niet als een donderslag bij heldere hemel. Dat zegt Tjalling van den Berg, turnmanager bij TSH (Turncentrum Sportstad Heerenveen). ,,Er waren al wat haarscheuren in de relatie met Epke”, zegt Van den Bosch. ,,Die was niet meer optimaal. Je had het verhaal van de mislukte overstap voor Epke naar de Verenigde Staten om daar te gaan trainen. Hij was op zoek naar wat nieuws.”

Sportzaterdag, 6 maart 2010

Vrije formaties moeten zelf vervangers regelen

Franeker - Parturen in de vrije formatie zorgen voortaan zelf voor hun vervangers. Dat is wat de kaatsbond KNKB wil voor het komende seizoen. Bijloten, waarbij een uitgespeelde kaatser bij een ander partuur komt te kaatsen, behoort dan tot het verleden. ,,Het idee is om iemand van buitenaf erbij te halen. Maar over de precieze invulling gaan we de komende weken nog praten met de kaatsers en de Technische Commissie”, zegt KNKB-bestuurslid Sipke Saakstra. Het plan zal op 1 april tijdens de Algemene Vergadering worden ingebracht. De kaatsers in de hoofd- en eerste klasse krijgen daarnaast een vrij weekeinde. De nieuwe regels lijken draagvlak te hebben bij de verenigingen.

Sportzaterdag, 6 maart 2010

Bij Heerenveen missen ze ‘de leuk’ van het voetbal

Heerenveen - Woensdag speelde hij nog samen met zijn broer Rasmus in het nationale Zweedse elftal, vanavond moet Viktor Elm het met Heerenveen tegen hem opnemen als AZ de Friezen in Alkmaar ontvangt. Een speciale wedstrijd voor de middenvelders die al dagen elkaar een beetje bang zitten te maken. ,,Het is leuk om tegen hem te spelen, al heb ik er wel een raar gevoel bij. Maar meer inspiratie om goed te voetballen kun je niet krijgen.” Ze zullen op het veld ook direct met elkaar te maken krijgen. ,,Als hij me passeert dan doe ik...”, hij denkt lang na, ,,iets.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties