Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Archief

De artikelen van dinsdag, 6 december 2011.

Cultuurdinsdag, 6 december 2011

Stellingwerver eenakters in jubileumjaar Schrieversronte

Oldeberkoop | De toneelverenigingen uit de 39 Stellingwerver dorpen zijn opgeroepen komend jaar een eenakter in het Stellingwerfs te spelen ter ere van het 40-jarig bestaan van de Stichting Stellingwarver Schrieversronte. De stichting heeft twaalf eenakters in het Stellingwerfs ter beschikking gesteld, waaronder de klucht De schriever veur et dörpsbelang van de Friese schrijver Trinus Riemersma. De Stellingwerver schrijver Harmen Houtman heeft speciaal voor het jubileum de eenakter Veertig! Et fesien geschreven.

Economiedinsdag, 6 december 2011

Inkomensongelijkheid neemt wereldwijd toe

Parijs | De inkomensongelijkheid is sinds 1985 toegenomen in het overgrote deel van de lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Dat blijkt uit een onderzoek dat de OESO gisteren publiceerde.

Hoofdartikeldinsdag, 6 december 2011

Rusland en de warmte van het aardgas

Er is alle reden om sarcastisch te doen over de Nederlandse betrekkingen met Rusland zoals die, bijvoorbeeld, lopen via het aardgas. Ons land doet er alles aan om de aanvoer van aardgas veilig te stellen en daar is Poetin goed voor. Dus hebben we heel vriendschappelijke betrekkingen met de man in het Kremlin. Ook al organiseert hij fraude bij de verkiezingen in zijn land, uit angst dat het volk hem niet meer wil.

Regiodinsdag, 6 december 2011

Stichting moet zorgen voor opknapbeurt obs De Wester

Leeuwarden | Om obs De Wester in Leeuwarden eindelijk eens op te kunnen knappen is een stichting in het leven geroepen. Onder de naam Stichting Vrienden van de Wester vragen de leden oud-leerlingen, de politiek en andere betrokkenen om de school te steunen. Met het geld moet het achterstalling onderhoud van de school worden aangepakt.

Regiodinsdag, 6 december 2011

Vlielander verstuurt oesters zodra het mag van nVWA

Vlieland | Vlielander Gerrit Grijpstra begint een postorderbedrijfje in Japanse oesters, die hij zelf raapt op het wad. De verzendservice is een uitbreiding op zijn oesterbedrijfje, waarmee hij op het eiland bij braderieën, feesten en partijen de harde schelpdieren ter plekke openbreekt en serveert.

Regiodinsdag, 6 december 2011

Derde gaswinput Moddergat

Moddergat | De Nederlandse Aardoliemaatschappij slaat een derde gaswinput bij Moddergat. De NAM wil daarmee extra gas uit het gasveld onder de Waddenzee zien te halen.

Regiodinsdag, 6 december 2011

Massale steun voor ziekenhuis De Sionsberg

Dokkum | Ruim vierduizend mensen hadden tot vanochtend hun handtekening gezet onder een petitie die moet voorkomen dat in ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum enkele afdelingen worden gesloten. Zaterdag is er een protestmars naar het gemeentehuis waar burgemeester Marga Waanders de petitie zal aanbieden aan een afgevaardigde van De Friesland Zorgverzekeraar en Christian Krappel, de directeur van het ziekenhuis.

Geloof & Kerkdinsdag, 6 december 2011

ThUK Kampen deed alles voor buitenlandse studenten

Kampen | ,,Er zullen niet veel opleidingen zijn geweest die hun studenten ’s nachts op Schiphol kwamen ophalen’’, zegt Menno van Oel. De Groninger theoloog en publicist schreef een boek over het bijzondere fenomeen van de buitenlandse studenten aan de Theologische Universiteit Kampen (ThUK), nu de vestiging Kampen van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). In totaal gaat het om 280 studenten die in de afgelopen veertig jaar vanuit onder meer Zuid-Afrika, Indonesië en Korea naar Kampen kwamen. Het boek, De wereld in huis, werd vandaag gepresenteerd, tijdens de allerlaatste Dies (jaardag) van de universiteit in Kampen. In de zomer van volgend jaar verhuist de PThU naar Amsterdam en Groningen.

Geloof & Kerkdinsdag, 6 december 2011

Tijdschrift Fier stopt er mee

Leeuwarden | Na dertien jaar houdt het tijdschrift FIER op te bestaan, het laatste nummer is afgelopen maand verschenen en had als thema Verder. ,,Daarin wordt vooruit gekeken waar, door wie en hoe het feministisch geïnspireerde, eigenzinnige en religieuze denken verder gaat’’, aldus hoofdredacteur Agnes Grond. De naam FIER stond voor de letters Feministisch, Eigenzinnig, Inspirerend, Religieus. Het blad volgde de ontwikkelingen op gebied van feminisme, theologie, gender en spiritualiteit op de voet. Het verdwijnt nu door een tekort aan abonnees en aan materiële en personele mogelijkheden. Op vrijdag 10 februari is er nog een slotfeest in Utrecht.

Geloof & Kerkdinsdag, 6 december 2011

Volwassen-nevendienst in Marum

Marum | Naast de jeugd-praisedienst die zondagavond in Marum wordt gehouden, is er een nevendienst voor volwassenen. De dienst in de Ontmoetingskerk gaat over alcohol en is een initiatief van de Protestantse Gemeente Marum-Noordwijk (in wording). Stichting Voorkom, een organisatie die voorlichting geeft over verslavende middelen, verzorgt samen met ‘ervaringsdeskundigen’ zowel een programma voor jongeren als voor ouders. Het begin (om 19.00 uur) en einde van de dienst is gezamenlijk.

Geloof & Kerkdinsdag, 6 december 2011

De kerkdienst: een script in uitvoering

Zo op het eerste gezicht lijkt een protestantse kerkdienst ‘gewoon’ elke week hetzelfde. Hetzelfde? Helemaal niet, tenminste niet als er heilige momenten met Christus worden ervaren.

Geloof & Kerkdinsdag, 6 december 2011

PKN-voorzitter: bezielde predikanten nodig

Utrecht | Predikanten zetten hun licht niet zelden ver onder de korenmaat, terwijl de kerk juist bezielde predikanten nodig heeft met ‘geloof dat er vanaf spat’. Dat stelt Peter Verhoeff, synodevoorzitter van de Protestantse Kerk, in zijn kroniek in het decembernummer van Kerkinformatie.

Sportdinsdag, 6 december 2011

Ploeg van Pieter Weening toegelaten tot World Tour

Aigle | De nieuwe Australische wielerploeg GreenEdge heeft een licentie binnen voor de World Tour. De internationale wielrenunie UCI maakte gisteren bekend dat GreenEdge de komende twee seizoenen verzekerd is van deelname aan de grote wedstrijden. Bij de Australische ploegen rijden onder anderen de uit Harkema afkomstige Pieter Weening en zijn landgenoten Sebastian Langeveld en Jens Mouris.

Sportdinsdag, 6 december 2011

Bouwmeester maakt op het WK slechte start goed

Perth | Zeilster Marit Bouwmeester heeft gisteren een mooi kunststukje geleverd in haar eerste race tijdens de wereldkampioenschappen in de Laser Radial-klasse. De uit Warten afkomstige Friezin ging voor de kust van Perth als laatste over de startlijn, maar slaagde er nog wel in de derde plaats te grijpen. Pieter Jan Postma uit Leeuwarden won overtuigend de tweede race in de Finnklasse, nadat hij in de eerste race nog als twintigste was geëindigd.

Sportdinsdag, 6 december 2011

Jong Heerenveen speelt gelijk bij FC Utrecht

Utrecht | Jong Heerenveen/FC Emmen heeft gisteravond een gelijkspel overgehouden aan het uitduel tegen FC Utrecht. In een tegenvallende eerste helft kwam de formatie van trainer Jan de Jonge op een 1-0 achterstand door een doelpunt van Adam Sarota. Na rust speelde Heerenveen aanmerkelijk beter en dat resulteerde in de meer dan verdiende gelijkmaker van de voet van de Macedoniër Samir Fazli. Heerenveen staat negende en speelt overmorgen het inhaalduel tegen Jong AZ.

Sportdinsdag, 6 december 2011

Zeinstra assistent bij Basel tegen Manchester

Zeist | Assistent-scheidsrechter Erwin Zeinstra zal morgen avond Björn Kuipers assisteren bij het duel in de Champions League tussen FC Basel en Manchester United. Dat heeft de voetbalbond KNVB gisteren bekendgemaakt. Het is de vijftiende keer dat de UEFA Kuipers aanwijst als arbiter voor een wedstrijd uit het kampioenenbal.

Sportdinsdag, 6 december 2011

Zeinstra assistent bij Basel tegen Manchester

Zeist | Assistent-scheidsrechter Erwin Zeinstra zal morgen avond Björn Kuipers assisteren bij het duel in de Champions League tussen FC Basel en Manchester United. Dat heeft de voetbalbond KNVB gisteren bekendgemaakt. Het is de vijftiende keer dat de UEFA Kuipers aanwijst als arbiter voor een wedstrijd uit het kampioenenbal.

Sportdinsdag, 6 december 2011

Vos ook weer present bij de Centrumcross

Surhuisterveen | In augustus kwam Surhuisterveen wereldwijd in de spotlights, toen Tourwinnaar Cadel Evans zijn opwachting maakte in de dertigste Profronde van Surhuisterveen. Geen enkel ander Nederlands profcriterium was er in geslaagd de BMC-renner te strikken. Op De Kolk in het wielergekke Surhuisterveen schreef de Australiër de dertigste editie op zijn naam door thuisrijder Pieter Weening in de sprint te verslaan.

Sportdinsdag, 6 december 2011

Sportquiz: Sven Kramer

Sven Kramer is weer helemaal terug op het ijs. Nadat de Friese schaatser vorig seizoen vanwege een blessure aan zich voorbij moest laten gaan, bewees hij vorig weekeinde bij de wereldbekerwedstrijden in Astana weer op de weg terug te zijn. Kramer schreef de 5000 meter op zijn naam door provinciegenoot en marathonschaatser Jorrit Bergsma in een onderling duel te verslaan.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties